Blog

Γιατί ο σκύλος μου τρώει γρασίδι; – Χρήσιμες πληροφορίες

Η κατανάλωση χόρτου είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά των σκύλων, αν και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί το κάνουν οι σκύλοι. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώνε χορτάρι για να κάνουν εμετό μετά από φαγητό που τους έκανε να νιώσουν αδιαθεσία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι επιλέγοντας να φάνε χορτάρι, τα σκυλιά προσπαθούν να αναπληρώσουν την έλλειψη θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους. Μελέτες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά αρέσκονται να βόσκουν γρασίδι δεν έχουν βρει αδιάσειστες αποδείξεις που να στηρίζουν οποιαδήποτε από αυτές τις θεωρίες.

Γεύμα στο γκαζόν

Είναι πιθανό ότι οι σκύλοι απλώς λατρεύουν τη γεύση του γρασιδιού, ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν είναι πιο φρέσκο και ζουμερό – με τον ίδιο τρόπο που εμείς μπορεί να απολαμβάνουμε μια φρέσκια σαλάτα ως συνοδευτικό γεύματος. Το γρασίδι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οπότε παρέχει μια ωραία ποσότητα τραχύτητας, η οποία βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Οι σύγχρονες πλήρεις τροφές για σκύλους είναι προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να περιλαμβάνουν όλα όσα χρειάζεται ένας σκύλος, οπότε είναι απίθανο οι σκύλοι που τρέφονται με αυτές να έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Βαρεμάρα

Η κατανάλωση χόρτου μπορεί να γίνει συνήθεια για τους σκύλους που βαριούνται, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πολλά άλλα πράγματα να κάνει στον κήπο για να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο, όπως παιχνίδια μάσησης σκύλων ή περιοχές για σκάψιμο. Θα μπορούσατε επίσης να οργανώσετε ένα κυνήγι θησαυρού για το σκύλο σας, σκορπίζοντας στον κήπο κροκέτες σκύλου για να τις βρει.

Κρυφοί κίνδυνοι

Ενώ το ίδιο το γρασίδι είναι πολύ απίθανο να κάνει κακό στον σκύλο σας, πρέπει να γνωρίζετε άλλα πράγματα που παραμονεύουν στο γκαζόν σας και μπορεί να κάνουν κακό. Επιτρέψτε στο σκύλο σας να βόσκει μόνο σε γρασίδι που γνωρίζετε ότι δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως φυτοφάρμακα, οι οποίες θα μπορούσαν να τον κάνουν πολύ κακό.

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια μπορεί να μεταφέρουν ένα παράσιτο που ονομάζεται πνευμονοσκώληκας και το οποίο, αν το καταπιεί ένας σκύλος, μπορεί να τον αρρωστήσει σοβαρά. Δεν προστατεύουν όλα τα προϊόντα αποπαρασίτωσης σκύλων από το πνευμονοσκώληκα, οπότε αξίζει να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας είναι προστατευμένο. Οι σκύλοι μπορούν να κολλήσουν το πνευμονοσκώληκα τρώγοντας γρασίδι που έχουν φάει γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια, καθώς και τρώγοντας τους ίδιους τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια. Τα πιο συνηθισμένα σημάδια μόλυνσης από πνευμονοσκώληκα στους σκύλους είναι ο βήχας, οι αλλαγές στην αναπνοή, η διακοπή της τροφής και ο εμετός.

Προσοχή στο ψηλό γρασίδι

Θα πρέπει να ελέγχετε το σκύλο σας παντού μετά από βόλτα σε μακρύ γρασίδι για σημάδια σπόρων χόρτου και τσιμπούρια.

Οι σπόροι γρασιδιού μπορεί να κολλήσουν στα αυτιά, τα μάτια και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών ενός σκύλου. Η μυτερή άκρη ενός σπόρου χόρτου μπορεί επίσης να εισχωρήσει κάτω από το δέρμα, προκαλώντας ένα επώδυνο πρήξιμο.

Τα τσιμπούρια είναι μικρά παράσιτα που μοιάζουν με αράχνες και τα οποία τα σκυλιά μπορούν να μαζέψουν από το μακρύ γρασίδι και μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους δυσάρεστες ασθένειες. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας προστατεύεται τακτικά από τα τσιμπούρια με μια προληπτική θεραπεία για σκύλους. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ειδικούς μικρούς γάντζους για να αφαιρείτε τα τσιμπούρια γρήγορα και εύκολα, αν βρείτε κάποιο προσκολλημένο στο κατοικίδιό σας. Για να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι, “ξεβιδώστε” το με τον γάντζο αντί να το τραβήξετε, ώστε το κεφάλι του να βγει άθικτο. Η παραμονή του κεφαλιού κάτω από το δέρμα του σκύλου σας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Πότε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας

Παρόλο που η κατανάλωση χόρτου δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί από μόνη της, αν ο σκύλος σας το καταναλώνει υπερβολικά, κάνει επανειλημμένα εμετό μετά από αυτό, σταματά να τρώει την κανονική του σκυλοτροφή ή φαίνεται γενικά να μην έχει χρώμα, θα πρέπει να τον εξετάσετε από τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.