Blog

Η ζωή με έναν ηλικιωμένο σκύλο: Προβλήματα και τι να προσέχετε

Η ηλικία στην οποία ένας σκύλος γίνεται ηλικιωμένος εξαρτάται γενικά από τη φυλή ή τον τύπο του. Καθώς το προσδόκιμο ζωής των γιγάντιων σκύλων είναι πολύ μικρότερο από τα μικροσκοπικά σκυλιά, θα φτάσουν σε μεγάλη ηλικία νωρίτερα. Ένα Yorkshire Terrier, για παράδειγμα, αναμένεται να ζήσει μέχρι περίπου 13 ετών σε σύγκριση με μόλις επτά για ένα Great Dane.

Όταν τα σκυλιά φτάνουν σε μεγάλη ηλικία, τείνουν να επιβραδύνουν. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να αρχίσουν να δυσκολεύονται με την κινητικότητά τους, την εξασθένιση των αισθήσεων και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία επίσης. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να κάνουν τη ζωή των χρυσών γερόντων τους πιο άνετη.

Τροφή

Οι διατροφικές απαιτήσεις ενός σκύλου αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν. Αυτό που χρειάζεται ένα κουτάβι σε εκείνες τις πρώτες εβδομάδες ταχείας ανάπτυξης και εξέλιξης είναι πολύ διαφορετικό από τις ανάγκες ενός ηλικιωμένου σκύλου που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κοιμισμένος. Οι πλήρεις δίαιτες για ηλικιωμένους σκύλους αναπτύχθηκαν ειδικά για να καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες ενός ηλικιωμένου σκύλου – ορισμένες περιέχουν λιγότερες θερμίδες για να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους και άλλες περιλαμβάνουν συστατικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην κινητικότητα.

Το προσδόκιμο ζωής για τα σκυλιά που είναι παχύσαρκα μειώνεται δραστικά, οπότε προσέξτε το βάρος τους για να τα βοηθήσετε να ζήσουν περισσότερο. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με το ιδανικό βάρος για τον εκάστοτε σκύλο σας, αλλά ως γενικός κανόνας θα πρέπει να μπορείτε να βλέπετε μια ορατή μέση στον σκύλο σας όταν τον κοιτάτε από ψηλά, και θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε τα πλευρά του με ελαφριά πίεση των δακτύλων.

Τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί συχνά να γίνονται ιδιότροπα και να χρειάζονται λίγη ενθάρρυνση κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αν δυσκολεύεστε να κάνετε το σκύλο σας να φάει, δοκιμάστε τα εξής:

Αντί για ένα ή δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, προσφέρετε μικρότερα γεύματα πιο συχνά.
Ζεστάνετε το φαγητό του σκύλου σας, καθώς αυτό θα ενισχύσει τη γεύση και τη μυρωδιά του, αν οι αισθήσεις του είναι μειωμένες.
Για σκύλους που τους λείπουν δόντια ή που μπορεί να υποφέρουν από οδοντικά προβλήματα, επιλέξτε κάτι πιο μαλακό ή μουλιάστε πρώτα τη συνηθισμένη τους κροκέτα σε νερό.
Είναι σύνηθες για τα ηλικιωμένα σκυλιά να γίνονται δύσκαμπτα, και ορισμένα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να αισθάνονται άβολα σκύβοντας για να φάνε και να πιουν από μπολ στο επίπεδο του δαπέδου. Μπορείτε να αγοράσετε υπερυψωμένες ταΐστρες για να τα βοηθήσετε σε αυτό.
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι συνήθως προτιμούν να παίρνουν το χρόνο τους με το φαγητό και μπορεί να γίνουν γκρινιάρηδες αν τους διακόψουν. Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε τον ηλικιωμένο σκύλο σας σε ένα ήσυχο σημείο και μην τον ενοχλείτε την ώρα που τρώει.

Κινητικότητα

Η αρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση στους ηλικιωμένους σκύλους και το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον σκύλο σας είναι να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνει σε υγιές βάρος. Οποιαδήποτε πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις ενός σκύλου θα προσθέσει στην ταλαιπωρία του.

Η περιήγηση στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για τους ηλικιωμένους σκύλους με προβλήματα κινητικότητας. Τα ολισθηρά δάπεδα μπορεί να είναι επικίνδυνα, γι’ αυτό σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε χαλάκια σε περιοχές όπου είναι πιθανό να γλιστρήσουν. Εάν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να αράζει στον καναπέ αλλά αρχίζει να δυσκολεύεται να πηδήξει επάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ράμπα για κατοικίδια ή σκαλοπάτια για να τον βοηθήσετε. Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητό σας, αν ο σκύλος σας δεν μπορεί πλέον να πηδήξει στο πίσω μέρος. Ένας μικρός σκύλος μπορεί να είναι εύκολο για έναν ιδιοκτήτη να τον σηκώσει, αλλά ένας μεσαίος ή μεγάλος σκύλος σίγουρα δεν θα είναι!

Ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να ωφεληθεί από μια αλλαγή κρεβατιού σκύλου αν δεν φαίνεται τόσο άνετος όσο παλιά ή αν δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βγει από αυτό. Για σκύλους διατίθενται ορθοπεδικά κρεβάτια και κρεβάτια με αφρό μνήμης, τα οποία υποστηρίζουν τις αρθρώσεις που γερνούν.

Υπάρχουν συμπληρώματα που μπορούν να πάρουν τα σκυλιά, τα οποία ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν διαπιστώσει ότι βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας σε μεγάλη ηλικία. Τείνουν να περιλαμβάνουν συστατικά όπως η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη, τα ωμέγα-3 και το πράσινο χείλος μύδι – τα οποία είναι πλούσια σε γλυκοζαμίνη και αμινοξέα.
Άσκηση

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι εξακολουθούν να χρειάζονται σωματική και πνευματική άσκηση για να διατηρούν την καλύτερη δυνατή υγεία τους, αλλά είναι απίθανο να μπορούν να διαχειριστούν τα χιλιόμετρα που περπατούσαν στα νιάτα τους ή τις ώρες που περνούσαν παίζοντας “φέρε”.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε την άσκηση με έναν ηλικιωμένο σκύλο είναι λίγο και συχνά, καθώς το πολύ με τη μία είναι πιθανό να τον κάνει να πονάει την επόμενη μέρα. Δεν είναι μόνο το τρέξιμο και το πιάσιμο – ένα πολύ σημαντικό μέρος των καθημερινών περιπάτων ενός σκύλου είναι οι ευκαιρίες για μυρωδιά. Έτσι μαθαίνουν όλα τα τοπικά νέα! Ακόμη και αν ο σκύλος σας δεν μπορεί να περπατήσει πολύ μακριά, μια βόλτα με τη μύτη στο έδαφος θα εμπλουτίσει τη ζωή του χωρίς τέλος.

Για αλλαγή σκηνικού, μπορείτε να πάρετε το σκύλο σας με το αυτοκίνητο κάπου αλλού – για να μυρίσει τον αέρα της θάλασσας, να παρατηρήσει τα πουλιά ή να κυλιστεί σε άγνωστο γρασίδι.

Αφήστε τον σκύλο σας να σας καθοδηγήσει όταν πρόκειται για άσκηση και μην τον αναγκάζετε να βγει έξω αν πραγματικά δεν το επιθυμεί.

Άνοια

Καθώς ο εγκέφαλος γερνάει, οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από γνωστική δυσλειτουργία – που μοιάζει πολύ με την άνοια στους ανθρώπους. Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από γνωστική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν σύγχυση, ανησυχία τη νύχτα, βηματισμό, περισσότερο γάβγισμα, κοίταγμα στο κενό, ξεχνάει την εκπαίδευση, την τουαλέτα στο σπίτι και αλλαγές στην προσωπικότητα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία ή τρόπος να προλάβετε την εμφάνιση της άνοιας του σκύλου, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τον σκύλο σας πιο ευτυχισμένο και πιο κατασταλαγμένο.

Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στο σπίτι που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν το σκύλο σας, όπως η αναδιάταξη των επίπλων.
Δημιουργήστε ένα άνετο κρησφύγετο ή έναν ασφαλή χώρο για τον σκύλο σας, όπου ξέρει ότι μπορεί να πάει και να ξεκουραστεί χωρίς να τον διακόπτουν.
Προσπαθήστε να τηρείτε τις συνήθεις ρουτίνες σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Κρατήστε τις βόλτες σε οικεία μέρη και μην αφήνετε το σκύλο σας χωρίς λουρί σε περίπτωση που μπερδευτεί και χαθεί.
Οι σκύλοι με γνωστική δυσλειτουργία μπορεί να γίνουν πιο προσκολλημένοι στους ιδιοκτήτες τους αν αρχίσουν να βρίσκουν τον κόσμο γύρω τους τρομακτικό και άγνωστο. Να είστε υπομονετικοί και με κατανόηση μαζί τους και προσπαθήστε να μην τα αφήνετε μόνα τους αν είναι δυνατόν.

Πότε να δείτε τον κτηνίατρό σας

Είναι ένστικτο επιβίωσης για τους σκύλους να κρύβουν τον πόνο, γι’ αυτό και μπορεί να μην καταλάβετε αμέσως ότι ο ηλικιωμένος σκύλος σας υποφέρει. Είναι καλή ιδέα να πηγαίνετε έναν ηλικιωμένο σκύλο για τακτικό έλεγχο στον κτηνίατρο, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν προβλήματα.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην όρεξη, την πρόσληψη νερού ή τις συνήθειες ύπνου του κατοικίδιου ζώου σας ή νομίζετε ότι έχει χάσει βάρος ή συμπεριφέρεται παράξενα, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν είναι καλά, οπότε αναζητήστε κτηνιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό.