Blog

Ο απόλυτος οδηγός για να βρείτε τον κατάλληλο μεταφοράς ταξιδιού κατοικίδιων ζώων

Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε με τους τετράποδους φίλους σας, είναι απαραίτητο να έχετε τον κατάλληλο μεταφορέα για κατοικίδια ζώα. Οι σκύλοι και οι γάτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο πρέπει να είναι ασφαλώς περιορισμένοι σε ένα κλουβί που πληροί αυστηρές απαιτήσεις. Αυτό διασφαλίζει την ασφάλεια και την άνεσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ενώ μπορεί να έχετε ήδη έναν μεταφορέα για ταξίδια στον κτηνίατρο ή για καθημερινή χρήση, το πιθανότερο είναι ότι δεν πληροί τα πρότυπα που ορίζει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών. Ας ανακαλύψουμε τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή του ιδανικού μεταφορέα για το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Πού ταξιδεύουν τα κατοικίδια ζώα στο αεροπλάνο;

Εάν ο τριχωτός σύντροφός σας είναι μικρός και ξεκινάτε ένα ταξίδι εσωτερικού, μπορεί να είστε αρκετά τυχεροί ώστε να καθίσει μαζί σας στην καμπίνα επιβατών, άνετα χωμένο κάτω από το κάθισμα μπροστά σας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για διεθνή ταξίδια, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες (και ορισμένες χώρες του εξωτερικού) έχουν διαφορετικούς κανόνες. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του κατοικίδιου ζώου σας, είτε πρόκειται για ένα μικρό κουτάβι είτε για ένα μικροσκοπικό γατάκι, θα πρέπει να ταξιδέψει στον χώρο αποσκευών ή ως παραδοτέα αποσκευή. Σημειώστε ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πρόσθετους περιορισμούς για τα βραχυκεφάλια κατοικίδια, επειδή τα αεροπορικά ταξίδια είναι πιο αγχωτικά για τους σκύλους και τις γάτες με πλατύ πρόσωπο ή μύτη.

Ανεξάρτητα από το πού θα ταξιδέψει το κατοικίδιό σας, πρέπει να μπορούν να στέκονται, να κάθονται, να γυρίζουν και να ξαπλώνουν κανονικά, χωρίς να αγγίζουν τα πλαϊνά ή το πάνω μέρος του μεταφορέα. Ο μεταφορέας πρέπει να παρέχει άφθονο εξαερισμό και να μην έχει ανοίγματα αρκετά μεγάλα ώστε να προεξέχουν η μύτη, τα δάχτυλα των ποδιών ή η ουρά του κατοικίδιου ζώου σας. Και πρέπει να είναι προστατευμένος από διαφυγή. Πώς μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε το σωστό;

Ταξίδι στην καμπίνα

Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας, έχετε επιλογές όσον αφορά την επιλογή ενός μεταφορέα. Οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως επιτρέπουν τόσο τους μεταφορείς με σκληρή όσο και τους μεταφορείς με μαλακή πλευρά στην καμπίνα, αρκεί να πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα χώρου και εξαερισμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο μεταφορέας πρέπει επίσης να χωράει κάτω από το κάθισμα μπροστά σας. Λάβετε υπόψη ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και το μοντέλο αεροσκάφους, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις προδιαγραφές για το αεροπλάνο που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε, ώστε να διασφαλίσετε τη σωστή εφαρμογή.

Η επιλογή ενός μεταφορέα με μαλακή πλευρά μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Το εύκαμπτο υλικό επιτρέπει στον μεταφορέα να προσαρμόζεται εύκολα και να “τσαλακώνεται” για να χωράει κάτω από το κάθισμα. Επιπλέον, οι μεταφορείς μαλακής πλευράς συχνά διαθέτουν ιμάντες ώμου, καθιστώντας ευκολότερη και πιο άνετη τη μεταφορά στο αεροδρόμιο, ενώ τα χέρια σας παραμένουν ελεύθερα για άλλα αντικείμενα. Ορισμένοι μεταφορείς προσφέρουν ακόμη και πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως τσέπες με φερμουάρ, οι οποίες μπορεί να είναι βολικές για να κρατάτε το λουρί του κατοικίδιου ζώου σας, σνακ και άλλα μικρά αντικείμενα. Είναι επίσης καλή ιδέα να κρατάτε τα ταξιδιωτικά έγγραφα του κατοικίδιου ζώου σας μαζί με το δικό σας διαβατήριο για εύκολη πρόσβαση.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας τυχαίνει να είναι ράτσα με μύτη, είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε ένα μεταφορέα που παρέχει άφθονο εξαερισμό. Αυτές οι φυλές τείνουν να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν λόγω της δομής του προσώπου τους, οπότε η διασφάλιση της σωστής ροής του αέρα είναι απαραίτητη για την άνεση και την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Παραδοτέα αποσκευή ή φορτίο

Ο χώρος στον οποίο τοποθετούνται τα κατοικίδια ζώα στον χώρο αποσκευών του αεροπλάνου ρυθμίζεται προσεκτικά για να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεσή τους. Ο χώρος αυτός βρίσκεται υπό πίεση και ελέγχεται η θερμοκρασία, όπως ακριβώς και η καμπίνα επιβατών. Ωστόσο, τα κατοικίδια ζώα περνούν επίσης χρόνο σε έναν χώρο αναμονής και μεταφέρονται μεταξύ του τερματικού σταθμού και του αεροπλάνου. Για να πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας, τα ταξιδιωτικά κιβώτια πρέπει να είναι ανθεκτικά και μη πτυσσόμενα, κατασκευασμένα από υλικά όπως υαλοβάμβακας, μέταλλο, μασίφ ξύλο, κόντρα πλακέ ή άκαμπτο πλαστικό. Ενώ μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας κλουβί ακολουθώντας τις ακριβείς προδιαγραφές, είναι επίσης εύκολο να βρείτε εξαιρετικά εμπορικά κλουβιά από άκαμπτο πλαστικό που έρχονται έτοιμα για συναρμολόγηση. Ο μεταφορέας πρέπει:

 • Να παρέχει εξαερισμό και στις τέσσερις πλευρές του
 • Να διαθέτει μπροστινή πόρτα με μηχανισμό κλειδώματος που δεν μπορεί να ξεκλειδώσει το κατοικίδιο ζώο σας
 • Να χρησιμοποιεί μεταλλικά παξιμάδια και μπουλόνια για την ασφάλιση του πάνω και του κάτω τμήματος (τα κλιπ ή τα κουμπώματα δεν είναι αποδεκτά, διότι μπορούν να λυθούν)
 • Να διαθέτει συμπαγές δάπεδο που να μην επιτρέπει διαρροές και να καλύπτεται με στρώμα απορροφητικού υλικού (που παρέχεται από εσάς, όπως ένα μαξιλάρι ή μια μικρή κουβέρτα)
 • Είναι σημαντικό το κυνοκομείο ταξιδιού του κατοικίδιου ζώου σας να έχει το κατάλληλο μέγεθος, διαφορετικά μπορεί να μην του επιτραπεί να ταξιδέψει. Τώρα ας βγάλουμε τη μεζούρα και ας μετρήσουμε σωστά το κατοικίδιό σας!

Πώς να μετρήσετε το κατοικίδιό σας

Η σωστή εφαρμογή είναι απαραίτητη για την άνεση του κατοικίδιου ζώου σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια κρίσιμη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε ένα μεταφορέα ταξιδιού. Ακόμη και αν έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, το κατοικίδιό σας δεν θα του επιτραπεί να πετάξει αν φτάσει στο αεροδρόμιο με ένα μη εγκεκριμένο ή με λάθος μέγεθος κλουβί. Αυτός ο κανόνας ισχύει σε όλη τη βιομηχανία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοικίδιων ζώων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Εκτός από το μέγεθος του κιβωτίου, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας τα διάφορα μεγέθη και σχήματα των αεροπλάνων. Εάν έχετε μεγάλο σκύλο, το κλουβί μπορεί να μην χωράει σε ορισμένα αεροσκάφη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ακριβές μέγεθος του κλουβιού του κατοικίδιου ζώου σας για να σχεδιάσετε και να επιβεβαιώσετε αποτελεσματικά το ταξιδιωτικό του δρομολόγιο. Όπως τα ρούχα, έτσι και τα κλουβιά ταξιδιού για κατοικίδια διατίθενται σε τυποποιημένα μεγέθη.

Αν έχετε σκύλο ή πολύ μεγάλη γάτα, θα πρέπει να τα μετρήσετε. Τα κλουβιά πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρα ώστε να επιτρέπουν στα κατοικίδια ζώα να στέκονται, να κάθονται, να γυρίζουν και να ξαπλώνουν σε φυσική θέση. Το κυνοκομείο πρέπει να είναι αρκετά ψηλό ώστε να επιτρέπει το κάθισμα ή την ορθοστασία με απόσταση τουλάχιστον 2-3 ίντσες (5-8 cm) από το ταβάνι. Εάν ο σκύλος σας έχει όρθια αυτιά, μιλάμε για τις άκρες των αυτιών, όχι μόνο για την κορυφή του κεφαλιού του.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να μετρήσετε το κατοικίδιό σας:

Μήκος – από την άκρη της μύτης έως τη βάση της ουράς (χωρίς την ίδια την ουρά)
Ύψος – από το έδαφος μέχρι το ψηλότερο σημείο (κορυφή του κεφαλιού ή άκρη των αυτιών)

Εάν έχετε κατοικίδιο με επίπεδο πρόσωπο, θα χρειαστείτε ένα κλουβί ταξιδιού που να είναι ένα ή και δύο μεγέθη μεγαλύτερο από το τυπικό για το μέγεθός του, για να εξασφαλίσετε τον μέγιστο αερισμό. Πολλές αεροπορικές εταιρείες απαιτούν από σκύλους και γάτες με μύτη με μύτη να έχουν ένα μεγαλύτερο μέγεθος μεταφορέα.

Εάν χρησιμοποιείτε την Starwood για να αναλάβετε το αεροπορικό ταξίδι του κατοικίδιου ζώου σας, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις διαστάσεις του κατοικίδιου ζώου σας και το μέγεθος του ταξιδιωτικού μεταφορέα. Χρειαζόμαστε επίσης φωτογραφίες του κατοικίδιου ζώου σας και του μεταφορέα του, ώστε να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχετε το κατάλληλο μέγεθος.

Αξεσουάρ

Ορισμένα βασικά αξεσουάρ είναι απαραίτητα για το μεταφορέα ταξιδιού του κατοικίδιου ζώου σας:

2 πλαστικά ή μεταλλικά μπολ πρέπει να είναι σταθερά στερεωμένα στο μεταφορέα για το νερό και την τροφή. Εάν αγοράσετε ένα κλουβί του εμπορίου, βεβαιωθείτε ότι αυτά τα κύπελλα περιλαμβάνονται. Μπορείτε επίσης να προσαρτήσετε ένα μικρό μπουκάλι νερού τύπου σταγόνας πάνω από τα κύπελλα για μεγαλύτερη ευκολία.
Συσκευάστε μια σφραγισμένη διαφανή σακούλα που περιέχει ξηρά τροφή για ταξίδια που διαρκούν αρκετά ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να χρειάζεται γεύμα.
Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε ένα απορροφητικό μαξιλάρι ή μια κουβέρτα για το πάτωμα του μεταφορέα. Επιλέξτε ένα μαλακό και απορροφητικό υλικό για άνεση και σε περίπτωση ατυχήματος. Συνιστάται το πάχος του μαξιλαριού ή της κουβέρτας να μην υπερβαίνει τις 2 ίντσες για να μην επηρεαστεί η απαίτηση εσωτερικού ύψους. Αποφύγετε τη χρήση εφημερίδας, καθώς το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να την καταπιεί και δεν θα θέλατε μελάνι σε όλο το τρίχωμά του (ναι, αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν).
Απαγορευμένα αντικείμενα
Αποφύγετε να φέρετε οποιαδήποτε πρόσθετα αντικείμενα, όπως λούτρινα ζώα, παιχνίδια, ρούχα, κόκκαλα, χύμα μπολ, θήκες μεταφοράς, κουτιά απορριμμάτων ή υπερβολικά μεγάλα κρεβάτια. Αυτά τα αντικείμενα δεν επιτρέπονται από τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς μπορεί να γεμίσουν τον μεταφορέα και να είναι ενδεχομένως επικίνδυνα για το κατοικίδιο ζώο σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αντ’ αυτού, συσκευάστε το αγαπημένο παιχνίδι του κατοικίδιου ζώου σας στις χειραποσκευές σας, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμο όταν ξανασμίξετε.

Συμβουλές και συστάσεις

 • Δώστε χρόνο στο κατοικίδιό σας να αποδεχτεί το κλουβί του
 • Συνιστάται ιδιαίτερα να αγοράζετε τον ταξιδιωτικό μεταφορέα του κατοικίδιου ζώου σας αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία του ταξιδιού σας. Το να δώσετε στο κατοικίδιό σας αρκετό χρόνο για να εξοικειωθεί με το μεταφορέα του είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος του την ημέρα του ταξιδιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις γάτες, καθώς είναι γνωστό ότι αντιστέκονται στις αλλαγές. Ένας νέος μεταφορέας μπορεί αρχικά να αντιμετωπιστεί με καχυποψία, αλλά με την πάροδο του χρόνου, το κατοικίδιο ζώο σας θα τον δει ως τον ασφαλή και οικείο χώρο του. Ενώ όλα τα υπόλοιπα στην εμπειρία της πτήσης μπορεί να είναι παράξενα, το κατοικίδιο ζώο σας θα νιώθει ασφάλεια στο δικό του οικείο περιβάλλον.
 • Η εκπαίδευση σε κλουβί είναι γενικά ευκολότερη για τους σκύλους, χάρη στο φυσικό τους ένστικτο να αναζητούν κλειστούς χώρους, που μοιάζουν με σπηλιά. Μόλις το κατοικίδιό σας έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει το νέο του κλουβί, θα το αποδεχτεί ως το προσωπικό του καταφύγιο, ιδανικό για να ξεκινήσει μια ταξιδιωτική περιπέτεια.
 • Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία εξοικείωσης απαιτεί χρόνο και η διάρκειά της μπορεί να διαφέρει για διαφορετικά κατοικίδια. Συνιστάται να επιτρέψετε τουλάχιστον 3 εβδομάδες, αλλά όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Αυτό θα δώσει στο κατοικίδιό σας αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί και να νιώσει άνετα στο μεταφορέα του πριν φτάσει η ημέρα του ταξιδιού.

Ακολουθήστε αυτά τα δοκιμασμένα βήματα:

Εβδομάδα 1:
Ταΐστε τα μέσα στο κλουβί – απλά βάλτε το μπολ τους μέσα και αφήστε την πόρτα ορθάνοιχτη. Τις υπόλοιπες φορές, τοποθετήστε μια νόστιμη λιχουδιά ή ένα παιχνίδι μέσα, ώστε να πρέπει να μπουν μέσα για να την ανακτήσουν. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας φοβάται τους κλειστούς χώρους, ξεκινήστε με το κλουβί χωρίς να το έχετε συναρμολογήσει, χρησιμοποιώντας μόνο το κάτω τμήμα, ώστε να μοιάζει και να αισθάνεται σαν κρεβάτι και όχι σαν παγίδα. Ενθαρρύνετέ το να παίζει ή να κοιμάται μέσα σε αυτό καθώς και να τρώει.

Εβδομάδα 2:
Συνεχίστε τη ρουτίνα με το τάισμα και τις τυχαίες λιχουδιές, αλλά κλείστε απαλά την πόρτα αφού μπουν μέσα. Ανοίξτε την ξανά μόλις τελειώσουν, αλλά μην τα αφήνετε μέσα για περισσότερο από 15 λεπτά. Αν ξεκινήσατε μόνο με το κάτω μισό, συναρμολογήστε το κλουβί και ακολουθήστε το σχέδιο της εβδομάδας 1 για μερικές ημέρες πριν “αποφοιτήσετε” από την κλειστή πόρτα.

Εβδομάδα 3:
Ακολουθήστε την ίδια ρουτίνα, αλλά βάλτε το κατοικίδιό σας να μπει στο κλουβί και να παραμείνει εκεί 15 λεπτά πριν το ταΐσετε ή του δώσετε μια λιχουδιά/παιχνίδι.

Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο του οποίου η μόνη ταξιδιωτική εμπειρία είναι τα ταξίδια στον κτηνίατρο, θα συνδέσει οποιοδήποτε δοχείο με αρνητικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση αυτού του άγχους με θετικά ταξίδια στο κυνοκομείο. Φορτώστε το (μαζί με ένα αγαπημένο παιχνίδι) και κάντε του μια βόλτα στην αυλή ή γύρω από το τετράγωνο. Πάρτε τα σε σύντομες (αλλά όλο και μεγαλύτερες) βόλτες με το αυτοκίνητο. Δώστε τους πάντα μια ανταμοιβή υψηλής αξίας αμέσως μετά. Βλέπετε; Αυτό δεν ήταν καθόλου κακό!

Κάντε το διασκεδαστικό!
Ενώ αυτά τα τρία βήματα εκπαίδευσης θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και τη συνεργασία του κατοικίδιου ζώου σας στην είσοδο και την παραμονή του στο κλουβί ταξιδιού, το να κάνετε τη διαδικασία διασκεδαστική μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία και να αυξήσει την άνεσή του με το μεταφορέα.

 • Κάθε φορά που μπαίνει πρόθυμα, επιβραβεύστε το με μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι για να παίξει.
 • Κάθε φορά που ολοκληρώνουν με επιτυχία μια “παραμονή” μέσα στο μεταφορέα, ανταμείψτε τα με ένα παιχνίδι φέρε-δώσε, ένα σύντομο τρέξιμο ή λίγο χρόνο με το αγαπημένο τους ποντίκι με γατόνι.
 • Αποθηκεύστε τα παιχνίδια τους μέσα σε αυτόν ή πάνω σε αυτόν.
 • Παίξτε παιχνίδια μαζί τους μέσα και γύρω από το μεταφορέα σε τυχαίες χρονικές στιγμές, ώστε να γίνει ένα ακόμη φυσιολογικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

Προσθέστε ένα οικείο άγγιγμα
Για να παρέχετε άνεση στο κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στο μεταφορέα κάτι μαλακό και απορροφητικό που να του θυμίζει το σπίτι του. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αγαπημένο του μικρό μαξιλαράκι ή κουβερτούλα, ή ακόμα και ένα μπλουζάκι ή φούτερ που φέρει το άρωμά σας (κατά προτίμηση από τον κάδο του πλυντηρίου, όχι φρεσκοκαθαρισμένο). Ενσωματώνοντας οικείες μυρωδιές και υφές, μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση του άγχους ή του στρες που μπορεί να βιώνει το κατοικίδιο ζώο σας όσο βρίσκεται στο μεταφορέα.

Δεν χρειάζεται νάρκωση!
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας χορηγήσει φάρμακα για να ηρεμήσει τα νεύρα του κατοικίδιου ζώου σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας. Οι εταιρείες μεταφοράς ζώων συντροφιάς και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυστηρές πολιτικές κατά της αποδοχής ζώων που έχουν υποστεί νάρκωση. Τα ηρεμιστικά και τα κατασταλτικά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα κατοικίδια ζώα, αφήνοντάς τα αποπροσανατολισμένα, ασταθή στα πόδια τους και ανίκανα να ελέγξουν τις κινήσεις τους. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει το άγχος τους και τον κίνδυνο τραυματισμού. Αντ’ αυτού, εξετάστε το ενδεχόμενο να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας για φυσικά προϊόντα ηρεμισμού, όπως το Bach Rescue Remedy, το Zylkene ή το Feliway (μόνο για γάτες). Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση ευκολίας στο κατοικίδιο ζώο σας χωρίς να διακυβεύεται η ευημερία του.

Εάν το κατοικίδιό σας έχει την τάση να γρατζουνάει το μεταφορέα μόλις μπει μέσα, είναι καλή ιδέα να κόψετε τα νύχια του ακριβώς πριν από το ταξίδι. Αυτό θα τα αποτρέψει από το να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μην ανησυχείτε, ο μεταφορέας έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στα φυσικά τους ένστικτα. Επιπλέον, αν το κατοικίδιο ζώο σας έχει πυκνό ή μακρύ τρίχωμα και ταξιδεύει από ένα κρύο κλίμα σε έναν ζεστό προορισμό, σκεφτείτε να κόψετε τη γούνα του πριν από την πτήση. Αυτό θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο νέο του περιβάλλον κατά την άφιξη.

Συμπέρασμα

Συντάξαμε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό για να σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους μεταφορείς ταξιδιού για κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να έχετε ακόμη κάποιες αναπάντητες ερωτήσεις. Εξάλλου, η εμπειρία μετεγκατάστασης κάθε κατοικίδιου ζώου και οικογένειας είναι μοναδική. Αλλά να είστε σίγουροι ότι έχετε τη δυνατότητα να το χειριστείτε.

Και πολύ σύντομα, θα έρθει η μέρα που θα ανοίξετε για τελευταία φορά την πόρτα του κλουβιού ταξιδιού κατοικίδιων ζώων. Τόσο εσείς όσο και το αγαπημένο σας κατοικίδιο θα είστε επιτέλους στο σπίτι σας, ανεξάρτητα από το πού μπορεί να είναι αυτό.