Blog

Γιατί ουρλιάζουν τα σκυλιά; Είναι αυτό φυσιολογικό;

Το ουρλιαχτό των σκύλων είναι μια μορφή επικοινωνίας. Οι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά μπορεί να ουρλιάζουν περιλαμβάνουν:

  • Έκφραση συναισθημάτων – καλών ή κακών
  • Επιδίωξη προσοχής
  • Ως απάντηση σε ορισμένους θορύβους (όπως μια σειρήνα)
  • Άγχος αποχωρισμού
  • Μιμητισμός (για παράδειγμα: κάποιος τραγουδάει ή ένας άλλος σκύλος ουρλιάζει)
  • Υποκείμενα προβλήματα υγείας

“Κάθε σκύλος θα έχει το δικό του λόγο για το ουρλιαχτό – και, ναι, μπορεί να είναι χαρούμενος ή λυπημένος όταν ουρλιάζει”, λέει η Sandra Mitchell. “Μπορεί επίσης να είναι ανήσυχοι, νευρικοί, ενθουσιασμένοι ή απλώς να αναζητούν προσοχή!”

Όλα τα σκυλιά ουρλιάζουν;

Πιθανότατα έχετε δει τα viral βίντεο με τα Χάσκι ή τα Μπιγκλ να ουρλιάζουν δραματικά και φαινομενικά να έχουν ξεσπάσματα θυμού, αλλά και άλλες φυλές είναι ικανές να ουρλιάζουν (ακόμη και αν δεν τις έχετε ακούσει ποτέ πριν να το κάνουν).
Στην πραγματικότητα, όλα τα σκυλιά μπορούν να ουρλιάζουν, αν και ορισμένες φυλές οικόσιτων σκύλων μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για ουρλιαχτά, σύμφωνα με την Chelsea Murray, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και ιδιοκτήτρια του Pawsitive Futures Trainer & Behavior στην Ατλάντα της Τζόρτζια. “Ορισμένες βόρειες, πρωτόγονες και κυνηγετικές φυλές είναι πιο πιθανό να κάνουν αυτόν τον μοναδικό θόρυβο”, λέει η ίδια. Όπως τα Huskies και τα Beagles σε αυτά τα viral βίντεο.

Πώς ακούγεται το ουρλιαχτό των σκύλων;

Ο τρόπος με τον οποίο ουρλιάζουν τα σκυλιά μπορεί να διαφέρει. “Ορισμένα σκυλιά ουρλιάζουν πιο δυνατά ή πιο πολύ από άλλα σκυλιά και ο ήχος του ουρλιαχτού μπορεί να είναι διαφορετικός, ανάλογα με το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει ο σκύλος”, λέει ο Δρ Μίτσελ.

Αν ο σκύλος προσπαθεί να μιμηθεί ορισμένους ήχους, όπως το γάβγισμα ενός άλλου σκύλου, το κλάμα ενός μωρού ή το τραγούδι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά ουρλιαχτά.Ανεξάρτητα από την περίσταση ή τη φυλή του σκύλου, “νομίζω ότι, σε γενικές γραμμές, τα ουρλιαχτά ακούγονται παρόμοια”, λέει η Wailani Sung, DVM, DACVB, διευθύντρια προγραμμάτων συμπεριφοράς και ευημερίας στο San Francisco SPCA στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. “Συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή 400Hz έως 2000Hz”.

Ουρλιάζουν οι σκύλοι για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους;

Ενώ γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά που ουρλιάζουν μπορεί να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον άνθρωπο, είναι λίγο ασαφές αν -ή γιατί- ουρλιάζουν για να επικοινωνήσουν με άλλα σκυλιά. Ο Dr. Sung λέει ότι αυτή η συμπεριφορά των σκύλων μπορεί να έχει διδαχθεί από τους άγριους προγόνους τους, όπως τα κογιότ ή οι λύκοι.”Οι λύκοι ουρλιάζουν, πιστεύουμε, για την επικοινωνία μεταξύ των μελών της αγέλης, ειδικά των ατόμων που έχουν αποχωριστεί από την αγέλη”, λέει.”Οι σκύλοι δεν έχουν την ίδια δομή αγέλης με τους λύκους- ωστόσο, ορισμένα σκυλιά μπορεί να ουρλιάζουν στα γειτονικά σκυλιά, αλλά δεν γνωρίζουμε απαραίτητα τη λειτουργία αυτού του ουρλιαχτού”.

Είναι τα σκυλιά λυπημένα όταν ουρλιάζουν;

Τα σκυλιά μπορεί να ουρλιάζουν όταν είναι λυπημένα. Αλλά πώς ξέρουμε αν το ουρλιαχτό οφείλεται στη θλίψη ή σε κάποιο άλλο συναίσθημα, όπως η χαρά; Ψάχνοντας για άλλα σήματα άγχους, λέει ο Murray, τα οποία περιλαμβάνουν:

  •  Σκάψιμο
  • Ξύσιμο
  • Σάλια
  • Έλλειψη όρεξης
  • Καταστροφική συμπεριφορά (όπως ακατάλληλο μάσημα, ατυχήματα στο σπίτι, σερφάρισμα στον πάγκο κ.λπ.)

“Καθώς αξιολογούμε τις καταστάσεις κατά τις οποίες οι σκύλοι μας ουρλιάζουν, μπορούμε να συμπεράνουμε αν αυτό το ουρλιαχτό είναι ένα ουρλιαχτό χαράς, όπως ένα οικογενειακό μουσικό τραγούδι, ή αν αυτό το ουρλιαχτό συνδυάζεται με άλλα σήματα άγχους, όπως το ξύσιμο στην πόρτα όταν φεύγουμε, υποδεικνύοντας πιο δυσάρεστα συναισθήματα θλίψης”, λέει ο Murray.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για το ουρλιαχτό του σκύλου;

Αν το σκυλάκι σας ουρλιάζει όταν τραγουδάτε με όλη σας την ψυχή στο ντους, μάλλον απλώς συμμετέχει στη διασκέδαση. Ωστόσο, το ουρλιαχτό μπορεί να προκαλείται από άγχος, πόνο ή κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.Αν ο σκύλος σας ουρλιάζει και επιδεικνύει καταστροφική συμπεριφορά ή παρουσιάζει κάποιο από τα σημάδια στρες που αναφέρονται παραπάνω.

Αυτά μπορεί να είναι σημάδια προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως το άγχος αποχωρισμού, και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή ή συμπεριφοριστή για βοήθεια. “Όταν ο σκύλος ουρλιάζει γύρω από στρεσογόνες συνθήκες -όπως όταν μένει μόνος του, κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή όταν βρίσκεται σε κλουβί- μπορεί να χρειαστεί κάποια εκπαίδευση τροποποίησης της συμπεριφοράς για να νιώσει ο σκύλος πιο άνετα”, λέει ο Murray.

 

Στην περίπτωση του άγχους αποχωρισμού, η Amy Tate, DVM, συνιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Riverview Animal Clinic στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, συμβουλεύει να προσέχετε πώς αντιδράτε στο ουρλιαχτό: “Συχνά, εμείς οι άνθρωποι το επιβραβεύουμε ανταποκρινόμενοι σε αυτή τη συμπεριφορά που αναζητά προσοχή”. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας ουρλιάζοντας και τον παρηγορήσετε αμέσως ή τον ταΐσετε, θα μάθει να συνδέει αυτή τη συμπεριφορά με καλά πράγματα.

Αν η συμπεριφορά του σκύλου σας που ουρλιάζει αλλάξει ξαφνικά ή/και δραστικά.

Οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν ένα κανονικά ήσυχο σκυλί που έχει αρχίσει να ουρλιάζει, το ουρλιαχτό ενός σκύλου να γίνεται πιο έντονο ή να ουρλιάζει σε νέες ώρες της ημέρας και δεν ξέρετε γιατί. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε πόνο ή τραυματισμό ή σε κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα, όπως η διαταραχή της γνωστικής δυσλειτουργίας, η οποία είναι μια εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου που παρατηρείται συνήθως σε ηλικιωμένους σκύλους, ή σε νεότερους σκύλους, σε συγγενείς εγκεφαλικές διαταραχές ή σε εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων.Όπως και να έχει, θα πρέπει να ελέγξετε το σκύλο σας από κτηνίατρο.

Πώς να κάνετε το σκύλο σας να σταματήσει να ουρλιάζει;

Για να σταματήσετε το ουρλιαχτό ενός σκύλου, πρέπει να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία. Πρώτα, κάντε ένα ταξίδι για να διαπιστώσετε αν οφείλεται σε ιατρικά ή συμπεριφορικά προβλήματα. (Δείτε την παραπάνω ενότητα για περισσότερες συμβουλές σχετικά με αυτά.) Αν αυτά έχουν αποκλειστεί, δοκιμάστε τα εξής:

– Ανταμείψτε το σκύλο σας με παιχνίδια ή λιχουδιές όταν είναι ήσυχος.”Όσο περισσότερο ενισχύουμε μια συμπεριφορά, τόσο περισσότερο θα συμβαίνει”, λέει ο Murray.
– Μετατρέψτε το ουρλιαχτό σε κόλπο του σκύλου, ώστε ο σκύλος σας να προσφέρει αυτή τη συμπεριφορά μόνο με το σύνθημα. (Πάρτε οδηγίες για το πώς να διδάξετε το σκύλο σας να φωνάζει με σύνθημα και να είναι ήσυχος εδώ).- Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα του σκύλου σας, πηγαίνοντάς τον μια μεγάλη βόλτα, κάνοντας μια πεζοπορία ή παίζοντας φέρετρο στην αυλή (τα παιχνίδια φέρετρου είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσουν το πάρτι!).Ένας σκύλος με καλή άσκηση είναι πιθανό να είναι πιο χαλαρός και να μην χρειάζεται τόση προσοχή.
– Προσφέρετε περισσότερο πνευματικό εμπλουτισμό με αργές ταΐστρες, παιχνίδια παζλ, χαλάκια για γλείψιμο ή παιχνίδια που μοιράζουν λιχουδιές. Ειδικά οι βαριεστημένοι και οι ουρλιαχτοί που αναζητούν προσοχή μπορούν να επωφεληθούν από την απασχόληση του εγκεφάλου τους.