Blog

Πώς να κάνετε μια γάτα να σας συμπαθήσει: 7 εύκολες συμβουλές

Οι γάτες είναι μυστηριώδη πλάσματα. Τι συμβαίνει πίσω από αυτά τα μαγευτικά μάτια; Και γιατί τρέχουν μακριά όταν το μόνο που θέλουμε είναι να τις αγκαλιάσουμε; Είτε είστε γονιός γάτας είτε απλώς έχετε μια συμπάθεια για τα κατοικίδια των φίλων σας, πιθανότατα έχετε αντιμετωπίσει την πρόκληση του να κερδίσετε ένα επιφυλακτικό αιλουροειδές. Οι πιθανότητες είναι ότι η γάτα δεν έχει πρόβλημα με εσάς προσωπικά, αλλά με τη συμπεριφορά σας.

“Πολλές φορές, οι λόγοι για τη συμπεριφορά μιας γάτας είναι αυτά που κάνουν ή δεν κάνουν οι άνθρωποι”, λέει η Marilyn Krieger, πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας στο The Cat Coach.

Με τη βοήθεια μερικών ειδικών στη συμπεριφορά των γατών, συγκεντρώσαμε μια λίστα με συμβουλές που θα κάνουν τις γάτες να τρώνε από την παλάμη του χεριού σας σε χρόνο μηδέν -κυριολεκτικά και μεταφορικά.

1. Προσέξτε τη γλώσσα του σώματός σας

Αν μια γάτα νιώθει φόβο, είναι πιο πιθανό να κρυφτεί ή να σας αποφύγει. Όταν χαιρετάτε ένα αιλουροειδές για πρώτη φορά, είναι σημαντικό να το κάνετε να αισθάνεται άνετα. “Οι γάτες είναι μικροσκοπικά πραγματάκια σε σύγκριση με τους ανθρώπους”, λέει ο Krieger, “οπότε είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένες”.

Δοκιμάστε αυτό:

Σκύψτε ώστε να φαίνεστε μικρότεροι (και λιγότερο τρομακτικοί).
Μην κάνετε άμεση οπτική επαφή, η οποία “μπορεί να θεωρηθεί εκφοβιστική ή ακόμη και επιθετική”, λέει η Dr. Marci Koski, Ph.D., πιστοποιημένη επαγγελματίας συμπεριφοράς και εκπαίδευσης αιλουροειδών στο Feline Behavior Solutions στο Βανκούβερ της Ουάσινγκτον και στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.
Μην τοποθετείτε απευθείας το σώμα ή την προσοχή σας προς το μέρος τους.

Βασικά, παίξτε το δύσκολο για να τα πάρετε. “Θα σας φτάσουν με τον δικό τους χρόνο”, λέει η Dr. Koski.

 

2. Αφήστε την γάτα να σας πλησιάσει

Οι γάτες μπορεί να είναι ακαταμάχητα αξιολάτρευτες. Αλλά όσο κι αν θέλετε να τις αγκαλάσετε, μην το κάνετε. “Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος για τους ανθρώπους που αγαπούν τις γάτες”, λέει η Krieger. “Θα πάνε στη γάτα και θα την στριμώξουν, θα προσπαθήσουν να τη χαϊδέψουν και θα προσπαθήσουν να την κερδίσουν”. Σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί, η προσέγγισή σας είτε θα αγνοηθεί είτε θα κάνει τη γάτα να το βάλει στα πόδια.

Αντί να κάνετε μια στροφή προς τη γάτα, ενθαρρύνετε το αιλουροειδές να έρθει προς το μέρος σας, λέει η Krieger. Πώς ακριβώς μοιάζει αυτό;

Σκύψτε ή καθίστε στο πάτωμα.
Τεντώστε το δείκτη του χεριού σας προς τη γάτα.
Αφήστε τη γάτα να σας μυρίσει.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να αρχίσετε να χαϊδεύετε ή να ξύνετε το κεφάλι της γάτας – αλλά σιγά-σιγά. “Κάντε φίλους με το ρυθμό της γάτας”, λέει η Dr. Koski. “Αν απομακρυνθεί, αφήστε την να φύγει”. Το κλειδί είναι να αφήσετε τη γάτα να δώσει τον τόνο της αλληλεπίδρασης και να της δώσετε χώρο για να χαλαρώσει.

3. Παρατηρήστε τι της αρέσει και τι όχι

Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έτσι και οι διαφορετικές γάτες έχουν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες και προτιμήσεις. Αν συναντάτε τη γάτα ενός φίλου ή ενός σημαντικού άλλου, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις- αν υιοθετείτε μια νέα γάτα, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να παρατηρήσετε τις συμπεριφορές της γάτας και να πάρετε μια ιδέα για το τι της αρέσει και τι όχι.

“Αν στη γάτα αρέσει να τη βουρτσίζουν, τότε μπορείτε να τη βουρτσίσετε”, προτείνει η Krieger. “Ό,τι κι αν είναι αυτό, τότε αυτό είναι που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε τη γάτα να βγει μπροστά”.

“Ακόμα και μια ντροπαλή αλλά περίεργη γάτα έχει τη δυνατότητα να γίνει ο επόμενος καλύτερος φίλος σας, αν προχωρήσετε αργά και χτίσετε εμπιστοσύνη”.
– Dr. Marci Koski, Ph.D.

Η Dr. Koski προσφέρει μια συμβουλή για το απλό χάιδεμα: “Οι περισσότερες γάτες απολαμβάνουν να τις τρίβουν στο μέτωπο, το λαιμό και τα μάγουλα και γύρω από τα αυτιά”, λέει, “γι’ αυτό μείνετε σε αυτές τις περιοχές με μια νέα γάτα”.

 

4. Μείνετε ήρεμοι και παραμείνετε θετικοί

Αν είστε άνθρωπος που προτιμάει τους σκύλους, μπορεί να έχετε συνηθίσει να αλληλεπιδράτε με τα κατοικίδια ζώα με νευρικό, ενθουσιασμένο τρόπο. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μας, αυτού του είδους η συμπεριφορά τείνει να κάνει τις γάτες να τρέχουν. Μην κάνετε ξαφνικές κινήσεις, χειρονομίες ή ήχους, λέει η Dr. Koski. “Όσο πιο προβλέψιμες μπορείτε να είστε στις ενέργειές σας, τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα σας έχει η γατούλα”, λέει.

Εκτός από το να παραμείνετε ψύχραιμοι σαν αγγούρι, η Krieger συμβουλεύει να επιδίδεστε σε συμπεριφορές που οι γάτες μπορούν να συνδέσουν με θετικά αποτελέσματα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την επιβράβευσή τους με catnip, ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά. Ο Kreiger συνιστά να δίνετε στη γάτα μια μπουκιά φαγητό ή μια λιχουδιά για να την καλωσορίσετε και να συνηθίσετε να χρησιμοποιείτε το όνομα της γάτας. “Κάντε τα πάντα θετικά, ώστε να συμβαίνει κάθε τι καλό γύρω σας”, λέει.

 

5. Χρησιμοποιήστε τις λιχουδιές με προσοχή


Αυτό είναι πολύ απλό – δώστε στη γάτα μια νόστιμη μπουκιά και θα είναι πιο πιθανό να σας συμπαθήσει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λούζετε τη γάτα με λιχουδιές όλη μέρα. Ο Dr. Koski συνιστά να χρησιμοποιείτε τις λιχουδιές για γάτες, στρατηγικά, ” είτε για να επιβραβεύσετε τις καλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μαζί σας είτε για να δελεάσετε μια πιο ντροπαλή γάτα να κινηθεί προς το μέρος σας και να σας γνωρίσει καλύτερα”.
Λάβετε υπόψη σας ότι δεν έχουν όλες οι γάτες τις ίδιες προτιμήσεις – αν θέλετε να δημιουργήσετε μια μόνιμη φιλία, είναι καλύτερο να κάνετε την έρευνά σας. “Ορισμένες γάτες δεν έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο για φαγητό, οπότε ίσως χρειαστεί να ψάξετε για μια λιχουδιά που να τους αρέσει”, εξηγεί η Koski. Για αρχή, προτείνει μαγειρεμένο σκέτο στήθος κοτόπουλου, ένα μικρό ψήγμα βρωμερού τυριού ή νιφάδες τόνου.

 

6. Να παίζετε μαζί της, αλλά να ξέρετε πότε να σταματήσετε

Μόλις συστηθείτε αργά και ήρεμα σε μια γάτα, μπορεί να είναι έτοιμη για παιχνίδι. Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος της γάτας και συνεννοηθείτε με τον γονέα της γάτας (αν δεν είστε εσείς), προτού επιχειρήσετε να εμπλακείτε. Σας πλησίασε η γάτα και σας επέτρεψε να την αγγίξετε; Δείχνει σημάδια άνεσης, όπως γουργουρητό ή ζύμωμα; Αν ναι, τότε μπορεί να ενδιαφέρεται να παίξει.
“Μια σύντομη συνεδρία παιχνιδιού μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να δεθείτε”, λέει ο Koski. “Πάρτε ένα παιχνίδι με ραβδί, κινήστε το σαν φίδι ή πουλί ή ποντίκι και δώστε στη γάτα την ευκαιρία να αφήσει την άμυνά της να πέσει”. Η Krieger συνιστά παιχνίδια με ραβδί, παιχνίδια με μπάλα και τροχιά και τροφές παζλ – όλα αυτά είναι διανοητικά διεγερτικά για τις γάτες.
Όταν παίζετε με μια γάτα για πρώτη φορά, θυμηθείτε να της δίνετε προσωπικό χώρο και μην πιέζετε την αλληλεπίδραση. “Κρατήστε το παιχνίδι σύντομο”, συνιστά η Koski. “Θα έρθουν σε εσάς αν θέλουν περισσότερο!”

7. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον φιλικό προς τα αιλουροειδή

Αν θέλετε να προωθήσετε μια θετική σχέση με το κατοικίδιό σας, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα φιλικό προς τα αιλουροειδή σπίτι, όπου η γάτα σας αγαπά να χαλαρώνει και να δένεται. “Σκεφτείτε σαν γάτα”, λέει ο Stephen Quandt, πιστοποιημένος συμπεριφοριστής γατών στη Νέα Υόρκη. “Γίνετε η “μαμά γάτα” και δώστε στη γάτα σας αυτό που θέλει και χρειάζεται”. Ο Quandt προτείνει να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας διαθέτει τις ακόλουθες ανέσεις:
– Στύλους και μαξιλάρια για ξύσιμο: Το ξύσιμο είναι μια φυσική και απαραίτητη συμπεριφορά για τις γάτες, οπότε φροντίστε να παρέχετε διασκεδαστικές, φιλικές προς το ξύσιμο επιφάνειες.
– Δέντρα για γάτες: Ενστικτωδώς, οι γάτες αισθάνονται ασφαλείς και άνετες σε ψηλούς χώρους, όπου μπορούν να έχουν το νου τους για αρπακτικά (ακόμη και όταν το μόνο “αρπακτικό” στο σπίτι είναι μια ηλεκτρική σκούπα).
– Παιχνίδια: Παρέχετε στη γάτα σας πολλά εμπλουτιστικά, διαδραστικά παιχνίδια, καθώς και καθημερινές συνεδρίες παιχνιδιού.
– Ταΐστρες παζλ: Τα παιχνίδια που μοιράζουν λιχουδιές παρέχουν στις γάτες πολύτιμο πνευματικό εμπλουτισμό. “Οι γάτες πρέπει να λύνουν προβλήματα για να πάρουν τροφή στη φύση, οπότε δώστε στη γάτα σας δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων”, λέει ο Quandt.
– Ρουτίνα: Οι προβλέψιμες ρουτίνες προετοιμάζουν τη γάτα σας για επιτυχία. “Η ρουτίνα βοηθάει τις γάτες να αισθάνονται ήρεμες, οπότε δώστε τους προγραμματισμένες δραστηριότητες”, λέει ο Quandt. “Τότε δεν χρειάζεται να σας ταλαιπωρούν ή να νιαουρίζουν αδιάκοπα”.