Blog

Γιατί στα σκυλιά αρέσουν τα παιχνίδια με ήχο; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Όταν πηγαίνετε στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων για να διαλέξετε ένα παιχνίδι για το σκύλο σας, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια που είναι τα πιο διαδεδομένα ή τα πιο δημοφιλή, όπως μπάλες, παιχνίδια για μάσημα, σχοινί, rawhides, μαλακά βελούδα και άλλα. Οι σκύλοι γενικά αγαπούν κάθε παιχνίδι που τους επιτρέπει να τρέχουν πίσω από κάτι για να παίξουν φέσι ή κάτι που μπορούν να μασήσουν.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ένα άλλο αγαπημένο παιχνίδι των σκύλων είναι τα παιχνίδια με ήχους. Η αγάπη για ένα παιχνίδι που βγάζει κάποιον ήχο συνδέεται με το ένστικτό τους να κυνηγούν θήραμα, το οποίο επίσης κάνει κάποιον ήχο όταν κυνηγιέται από αυτά. Ωστόσο, μερικές φορές είναι επειδή είναι ένας γνώριμος ήχος, όπως ένα νεογέννητο κουτάβι που τσιρίζει για φαγητό από τη μητέρα του. Όπως και να έχει, τα παιχνίδια με ήχο ουσιαστικά αναδεικνύουν ένα έμφυτο ένστικτο του σκύλου σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί οι σκύλοι αγαπούν τα παιχνίδια που τρίζουν.

Γιατί οι σκύλοι είναι προστατευτικοί με τα παιχνίδια που τρίζουν;

Οι σκύλοι γίνονται προστατευτικοί με τα παιχνίδια τους επειδή, με την πάροδο του χρόνου, γίνονται κάπως προσωπική τους ιδιοκτησία. Μπορείτε να το δείτε αυτό με το αγαπημένο τους μέρος για να κοιμηθούν, την αγαπημένη τους κουβέρτα και, φυσικά, το φαγητό τους. Αν σκεφτείτε έναν σκύλο στην άγρια φύση που κυνηγάει θήραμα, ξοδεύει πολύ χρόνο και επικεντρώνεται στο να πιάσει αυτό το θήραμα- το να του το πάρει είναι σχεδόν αδύνατο.

Σε αγέλες στην άγρια φύση, η προσπάθεια άλλων σκύλων να τους πάρουν το θήραμα που έχουν συλλάβει είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιθετικές συμπεριφορές. Αυτό μοιάζει πολύ με τον τρόπο που συμπεριφέρονται γύρω από τα παιχνίδια τους. Μπορεί επίσης να πρόκειται για μια προστατευτική φύση μέσα τους όσον αφορά τη διατήρηση κάποιου πράγματος στο οπτικό τους πεδίο ή πάντα προσβάσιμο. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας είναι επιθετικός γύρω από ένα συγκεκριμένο παιχνίδι και ανταποκρίνεται με γρύλισμα ή άλλες ανησυχητικές συμπεριφορές, ίσως να θέλετε να αλλάξετε το παιχνίδι ή να χρησιμοποιήσετε θετική ενίσχυση για να τον ενθαρρύνετε να νιώσει καλά που σας το αφήνει.

Είναι ασφαλή τα παιχνίδια με ήχους;

Όπως αναφέρθηκε, οι σκύλοι είναι μεγάλοι οπαδοί των παιχνιδιών με ήχους, επειδή η συχνότητα του ήχου προκαλεί μια ενστικτώδη έλξη. Διεγείρει το κυνηγετικό τους ένστικτο και τους δίνει την ικανοποίηση να πιάσουν αυτό το θήραμα. Είναι σημαντικό να μιμηθείτε τις φυσικές συμπεριφορές των σκύλων στο σπίτι σας και είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας παίζει με αυτά τα παιχνίδια με ασφάλεια.

Μερικές φορές, ο μηχανισμός σε αυτά τα παιχνίδια μπορεί να είναι πολύ μικρός και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού ή ακόμη και να προκαλέσει απόφραξη σε περίπτωση κατάποσης. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πάντα τον σκύλο σας όταν παίζει με παιχνίδια με τσίχλα, καθώς ορισμένα σκυλιά παθιάζονται με το να προκαλούν τον ήχο! Τα περισσότερα παιχνίδια για σκύλους είναι αρκετά καλά κατασκευασμένα ώστε να βοηθούν στην αποφυγή αυτού του φαινομένου, αλλά ποτέ δεν ξέρετε πόσο καταστροφικά μπορεί να συμπεριφερθεί ο σκύλος σας με αυτά. Μπορείτε επίσης να βρείτε παιχνίδια με ήχο που δεν έχουν αυτό το πλαστικό, μικρό κομμάτι στο εσωτερικό τους, αλλά μάλλον ή είναι κατασκευασμένα από υλικό που βγάζει ήχο φυσικά όταν μασιέται. Είναι πάντα σημαντικό να παρακολουθείτε το σκύλο σας όταν παίζει με οποιοδήποτε παιχνίδι, ακριβώς για την περίπτωση τυχόν προβλημάτων.


Πότε τα παιχνίδια με ήχους αποτελούν πρόβλημα;

Υπάρχουν ορισμένα σκυλιά που μπορεί να υπερ-συγκεντρωθούν ή να υπερδιεγερθούν από τα παιχνίδια με ήχο, οδηγώντας σε κάποιες προβληματικές συμπεριφορές. Οι σκύλοι με αυτό το πρόβλημα είναι πιο πιθανό να γίνουν κτητικοί με αυτά τα παιχνίδια και μπορεί να γίνει δύσκολο να τους κάνετε να συγκεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν επιθετικές συμπεριφορές.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια αυξημένη επιθυμία για θήραμα ή μπορεί να είναι ότι η συχνότητα του ήχου που τρίζει είναι δυσάρεστη για αυτά τα σκυλιά και στην πραγματικότητα προσπαθούν να καταστρέψουν την πηγή του ήχου. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να είναι υπερβολικά ξετρελαμένος με ένα παιχνίδι, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τη συμπεριφορά αυτή. Ίσως είναι καλύτερο να περιορίσετε τα παιχνίδια του σε παιχνίδια που δεν έχουν ήχο.

Συμπερασματικά

Παρά την εξημέρωσή τους, οι σκύλοι εξακολουθούν να έχουν μια φυσική τάση να ενεργούν όπως θα έκαναν οι άγριοι ομόλογοι τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το αρπακτικό τους ένστικτο να κυνηγούν για θήραμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εισαγωγή του παιχνιδιού όταν είναι ακόμα μικρά είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της ανάπτυξής τους. σας επιτρέπει επίσης να τους δείξετε ότι μπορούμε να τους πάρουμε τα αγαπημένα τους παιχνίδια και πάλι θα τα πάρουν πίσω, βοηθώντας έτσι να αποφύγουν την προβληματική κτητική συμπεριφορά.