Blog

Γιατί τα παιχνίδια είναι σημαντικά για τους σκύλους; 8 σημαντικοί λόγοι

Τα περισσότερα σκυλιά αρπάζουν την ευκαιρία να παίξουν με παιχνίδια, ειδικά με παιχνίδια με ήχους ή με παιχνίδια που μπορούν να τραβήξουν ή να μασήσουν με ασφάλεια για διασκέδαση. Γνωρίζατε όμως ότι τα παιχνίδια για σκύλους παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική ευημερία του σκύλου σας; Ο λόγος για τον οποίο τα παιχνίδια για σκύλους είναι σημαντικά είναι ότι παρέχουν ψυχική και σωματική διέγερση, που αποτελούν καθημερινές απαιτήσεις για να είναι ο σκύλος σας υγιής και ευτυχισμένος.

Σε αυτή τη θέση, θα παραθέσουμε οκτώ λόγους για τους οποίους τα παιχνίδια σκύλων είναι σημαντικά για το σκύλο σας, ώστε να είστε οπλισμένοι με τις απαραίτητες πληροφορίες όταν αγοράζετε παιχνίδια σκύλων. Τα παιχνίδια για σκύλους γενικά δεν είναι ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους, αλλά ελπίζουμε ότι από την ανάγνωση αυτής της ανάρτησης, θα καταλάβετε καλύτερα τι είδους παιχνίδια θα λειτουργήσουν για το συγκεκριμένο σκυλάκι σας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

Οι 8 λόγοι για τους οποίους τα παιχνίδια και το παιχνίδι σκύλων είναι σημαντικά

1. Τα παιχνίδια κάνουν τα σκυλιά να κουράζονται

Ένας βαριεστημένος σκύλος είναι ένας καταστροφικός σκύλος και κάθε ιδιοκτήτης σκύλου γνωρίζει ότι αυτή η δήλωση είναι αληθινή. Σκεφτείτε τα παιχνίδια ως το ισοδύναμο του να κάνετε ένα σταυρόλεξο- σας κουράζει μετά από λίγο, και το ίδιο θα κάνει και για το σκυλάκι σας. Θυμάστε που αναφέραμε τη σωματική και πνευματική διέγερση; Τα σκυλιά πρέπει να κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση και τα παιχνίδια για σκύλους είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτή η ανάγκη. Τα παιχνίδια μασήματος που διανέμουν λιχουδιές είναι ένας τέλειος τρόπος για να δελεάσετε το κουτάβι σας να παίξει.

Η ψυχική διέγερση είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική – χωρίς αυτήν, ο σκύλος σας θα βαρεθεί και ενδεχομένως θα είναι καταστροφικός.

2. Διορθώνει θέματα συμπεριφοράς

Τα περισσότερα σκυλιά έχουν άφθονη ενέργεια και όταν δεν έχουν διέξοδο για αυτή την ενέργεια, τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ γρήγορα στραβά. Η καταστροφική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως το μάσημα επίπλων ή η καταστροφή του αγαπημένου σας ζευγαριού σαγιονάρες, αλλά αν παρέχετε παιχνίδια για σκύλους, ο σκύλος σας μπορεί να μασάει χωρίς να μπλέκει σε μπελάδες.

Μερικά βαριεστημένα σκυλιά τείνουν να βαριούνται ακόμα περισσότερο όσο εσείς είστε στη δουλειά, αλλά αν ο σκύλος σας έχει πολλά ασφαλή παιχνίδια για να παίξει, οποιαδήποτε καταστροφική συμπεριφορά θα μειωθεί και γενικά θα εξαφανιστεί εντελώς.
3. Βοηθά στην οδοντική υγιεινή

Η εφαρμογή ενός προγράμματος οδοντικής υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οδοντικής υγείας του σκύλου σας σε άριστη κατάσταση. Ορισμένα σκυλιά τα πάνε καλύτερα με το βούρτσισμα των δοντιών τους από άλλα και αν έχετε ένα σκυλί που απεχθάνεται το βούρτσισμα των δοντιών του και σας πολεμά σε κάθε βήμα, τα παιχνίδια για σκύλους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Τα ασφαλή παιχνίδια μάσησης, όπως τα παιχνίδια μάσησης από νάιλον ή καουτσούκ και οι μπάλες από καουτσούκ, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης πέτρας και πλάκας. Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών, ουλίτιδα, πόνο στο στόμα, ακόμη και βλάβη σε ζωτικά όργανα όταν η πλάκα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εξαπλωθεί στην καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι.

4. Παρέχει συντροφικότητα

Οι σκύλοι μπορεί να νιώθουν μοναξιά όταν μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όταν εργάζεστε μακριά από το σπίτι για πολλές ώρες την ημέρα, ο σκύλος σας σίγουρα θα νιώθει μοναξιά όσο λείπετε. Τα παιχνίδια για σκύλους μπορούν να γίνουν μια παρηγοριά για το σκύλο σας, με τον ίδιο τρόπο που μια αγαπημένη κούκλα προσφέρει παρηγοριά σε ένα παιδί. Έχετε δει ποτέ τον σκύλο σας να κοιμάται με το αγαπημένο του λούτρινο παιχνίδι; Αν ναι, το παιχνίδι είναι ξεχωριστό για τον σκύλο σας και του προσφέρει την απαραίτητη συντροφιά όταν εσείς δεν μπορείτε.


5. Τους κρατάει σε φόρμα

Το να πετάξετε ένα φρίσμπι στην αυλή ή να ασχοληθείτε με ένα παιχνίδι “φέρε” θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το σκύλο σας σε φόρμα σωματικά. Οι σκύλοι χρειάζονται μια ορισμένη ποσότητα καθημερινής δραστηριότητας για να παραμείνουν σε φόρμα, και χωρίς αυτή, μπορεί να γίνουν παχύσαρκοι και ακόμη και καταθλιπτικοί.

Ορισμένα σκυλιά χρειάζονται περισσότερες ώρες άσκησης την ημέρα, ανάλογα με το μέγεθος και τη ράτσα του σκύλου. Για παράδειγμα, αν έχετε μια βραχυκεφάλια ράτσα, όπως ένα βοστοντέρι, ένα μπουλντόγκ ή ένα μπόξερ, η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

6. Αποτρέπει το άγχος

Όταν τα σκυλιά είναι αγχωμένα, ειδικά εκείνα που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού, συνήθως ακολουθεί καταστροφική συμπεριφορά. Τα σκυλιά με άγχος χρειάζονται μια διέξοδο και τα παιχνίδια για σκύλους είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παρέχουν εμπλουτισμό και δραστηριότητα για να κρατήσουν το άγχος μακριά.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποτρέψετε το άγχος είναι να παρέχετε το κλασικό Kong ή ένα παρόμοιο παιχνίδι που απαιτεί από το σκύλο σας να εργαστεί για να πάρει μια λιχουδιά από το εσωτερικό – αυτό μπορεί να απασχολήσει το μυαλό για αρκετή ώρα. Θα θελήσετε ένα ανθεκτικό και ασφαλές παιχνίδι για το σκοπό αυτό, και τα Kongs είναι από τα καλύτερα.
7. Δημιουργεί ισχυρό δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το σκύλο σας

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό με το σκυλάκι σας και η ενασχόληση με το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε. Τα περισσότερα σκυλιά ζουν για να παίζουν και όταν συμμετέχετε, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργείτε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ των δυο σας και να διασκεδάζετε και οι δυο σας.

Αυτού του είδους ο δεσμός παρέχει άσκηση τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας, και αν καθιερώσετε μια ρουτίνα με αυτό, όπως το να παίζετε λίγο πριν από τη δουλειά και μετά, ο σκύλος σας θα συνηθίσει τη δραστηριότητα και θα ανυπομονεί να το κάνει κάθε μέρα.

8. Μπορεί να αποτρέψει την άνοια

Τέλος, τα παιχνίδια για σκύλους μπορούν να βοηθήσουν στην άνοια των σκύλων. Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν την πάθηση αυτή καθώς μεγαλώνουν. Η παροχή άφθονων διαδραστικών παιχνιδιών για σκύλους επιτρέπει την αύξηση των δεξιοτήτων μνήμης και μάθησης και διατηρεί το άγχος στο ελάχιστο για τα σκυλιά με άνοια.

Τα διαδραστικά παιχνίδια βοηθούν στην τόνωση του εγκεφάλου και επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα “παιχνίδια για τον εγκέφαλο” διατηρούν τη γνωστική παρακμή στα ηλικιωμένα σκυλιά. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι παρέχετε διαδραστικά παιχνίδια που δεν είναι πολύ απαιτητικά σύμφωνα με το επίπεδο γνωστικής έκπτωσης του σκύλου σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα.

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο και ασφαλέστερο παιχνίδι για σκύλους

Η ασφάλεια είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα όταν επιλέγετε παιχνίδια για τον σκύλο σας. Τα σκυλιά έχουν πολλά μεγέθη και είναι σημαντικό να διαλέγετε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για το μέγεθος και το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας.

Πετάξτε τα παιχνίδια που έχουν σπασμένα κομμάτια ή κορδόνια, κορδέλες, ετικέτες ή άλλα αντικείμενα που δεν είναι “ανθεκτικά για σκύλους”.

Κανένα παιχνίδι δεν είναι πραγματικά άφθαρτο και είναι συνετό να επιβλέπετε τον σκύλο σας όσο παίζει με ένα παιχνίδι.

Συμπέρασμα

Τα παιχνίδια για σκύλους αποτελούν ζωτικό μέρος της ζωής κάθε σκύλου και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και της ευτυχίας του σκύλου σας. Παρέχουν ψυχική και σωματική διέγερση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του σκύλου σας.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας δώσει μια εικόνα για το σωστό είδος παιχνιδιών που πρέπει να αγοράσετε για το συγκεκριμένο σκυλάκι σας, ώστε να το διατηρήσετε υγιές και ευτυχισμένο για τα επόμενα χρόνια.