Blog

Κάμπινγκ με σκύλους: 10 συμβουλές ειδικών

Μια από τις πιο δημοφιλείς ασχολίες του καλοκαιριού είναι το κάμπινγκ. Πολλοί άνθρωποι σχεδιάζουν με ενθουσιασμό ταξίδια κάθε χρόνο και πολλοί από αυτούς αποφασίζουν να πάρουν μαζί τους τα σκυλιά τους!

Παρόλο που τα σκυλιά μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί συνεργάτες στο κάμπινγκ, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και προετοιμασία για να διασφαλιστεί μια ασφαλής και ευχάριστη εμπειρία για εσάς και το κατοικίδιό σας. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας χρειάζεται εξοπλισμό που πιθανώς δεν κουβαλάτε συνήθως μαζί σας.

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα καλύτερα ταξίδια και κόλπα για κάμπινγκ όταν έχετε μαζί σας έναν σκύλο.

10 συμβουλές όταν κάνετε κάμπινγκ με σκύλους

1. Ερευνήστε τον χώρο κατασκήνωσης

Δεν επιτρέπουν όλα τα κάμπινγκ τα κατοικίδια ζώα. Το πρώτο βήμα για να ζήσετε μια καταπληκτική περιπέτεια με τον σκύλο σας είναι να ερευνήσετε έναν κατασκηνωτικό χώρο στον οποίο μπορούν να μείνουν. Πολλοί χώροι κατασκήνωσης έχουν διαφορετικούς κανόνες και ακόμη και τα κρατικά πάρκα στην ίδια περιοχή μπορεί να έχουν διαφορετικούς κανόνες που αφορούν τα σκυλιά.

Χρησιμοποιήστε τους ιστότοπους των πάρκων για πληροφορίες σχετικά με το πού επιτρέπονται τα σκυλιά (αν επιτρέπονται καθόλου). Ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες, καθώς σε πολλούς χώρους κατασκήνωσης τα σκυλιά επιτρέπονται μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους.

2. Φέρτε μαζί σας πολύ νερό

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών για κάμπινγκ. Εάν κατασκηνώνετε σε μη ανεπτυγμένη περιοχή χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αρκετό νερό για εσάς και το σκύλο σας.

Ως γενικός κανόνας, διπλασιάστε την ποσότητα νερού που συνήθως φέρνετε για τον εαυτό σας, για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα παραμείνει ενυδατωμένος. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα σκυλιά συχνά χρειάζονται περισσότερο νερό, οπότε είναι πάντα καλύτερο να έχετε μαζί σας λίγο παραπάνω.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πτυσσόμενο μπολ σκύλου ή ένα μπουκάλι νερού και μπολ σκύλου που κουμπώνει στο σακίδιό σας για ευκολία.
3. Κρατήστε το σκύλο σας με λουρί

Οι περισσότεροι χώροι κατασκήνωσης επιβάλλουν απαιτήσεις για λουριά. Ακόμα και αν δεν το κάνουν, είναι πάντα καλύτερο να κρατάτε το σκύλο σας δεμένο για να μην χαθεί. Πολλά σκυλιά χάνονται στην άγρια φύση κάθε χρόνο, ενώ οι ιδιοκτήτες τους κάνουν κάμπινγκ και πεζοπορία.

Το κράτημα του σκύλου σας με λουρί αποτρέπει την περιπλάνησή του σε άλλες κατασκηνώσεις, τη συνάντηση με άγρια ζώα ή την απώλεια. Επιπλέον, ευθυγραμμίζεται με την αρχή “μην αφήνετε ίχνη”. Εάν ο σκύλος σας είναι καλά εκπαιδευμένος και ακολουθεί τις βασικές εντολές, μπορείτε να τον αφήσετε να τρέχει χωρίς λουρί σε καθορισμένες περιοχές ή μονοπάτια.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα σκυλιά είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τις εντολές σε νέες περιοχές, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότεροι περισπασμοί.

4. Κρατήστε τα προστατευμένα

Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Για κατασκήνωση με κρύο καιρό, εφοδιάστε το σκύλο σας με ένα μπουφάν για σκύλους και έναν υπνόσακο για σκύλους για να τον κρατάτε ζεστό τις κρύες νύχτες. Χρησιμοποιήστε μποτάκια ή κερί για τις πατούσες για να προστατεύσετε τις πατούσες τους από το χιόνι και τον πάγο.

Σε θερμά περιβάλλοντα ερήμου, επενδύστε σε ανθεκτικές στη θερμότητα μπότες και ένα γιλέκο ψύξης για να αποφύγετε την υπερθέρμανση.

Να παρακολουθείτε πάντα την άνεση του σκύλου σας και να προσαρμόζετε ανάλογα τον εξοπλισμό του. Πιθανόν να χρειαστεί να επενδύσετε σε νέο εξοπλισμό για το σκύλο σας, αν δεν έχετε πάει στο παρελθόν για κάμπινγκ.
5. Διαλέξτε τη σωστή σκηνή

Οι σκύλοι συνήθως χρειάζονται περισσότερο χώρο σε μια σκηνή από ό,τι ο μέσος άνθρωπος. Ως εκ τούτου, θα χρειαστείτε συνήθως τουλάχιστον μια σκηνή τριών ατόμων, αν πρόκειται να πάτε μόνο για κάμπινγκ με το σκύλο σας. Μια σκηνή για όλη την οικογένεια θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Να θυμάστε ότι τα σκυλιά τείνουν να ενθουσιάζονται κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης και δεν θα καταλάβουν ότι πρέπει να κάθονται ακίνητα. Σχεδιάστε ανάλογα όταν επιλέγετε μια σκηνή.

Θα πρέπει επίσης να συνηθίσετε το σκύλο σας στη σκηνή πριν πάτε για κάμπινγκ. Χρησιμοποιήστε πολλές λιχουδιές και επαίνους για να κάνετε τη σκηνή ένα καλό μέρος. Αυτό θα κάνει την κατασκήνωση σε άγνωστες περιοχές πολύ πιο εύκολη.

6. Φέρτε μαζί σας οικεία αντικείμενα

Αν ο σκύλος σας κοιμάται πάντα στην ίδια κουβέρτα, πάρτε την μαζί σας στο κάμπινγκ. Αν ο σκύλος σας έχει μια αγαπημένη μπάλα, φέρτε την για κάμπινγκ. Συσκευάστε επίσης τυχόν αγαπημένες λιχουδιές και αντικείμενα άνεσης. Θέλετε ο σκύλος σας να νιώθει όσο το δυνατόν πιο άνετα κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ, και αυτά τα αντικείμενα μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε αυτό.


7. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι σωστά εμβολιασμένος

Ο σκύλος σας θα πρέπει πιθανώς να είναι πλήρως εμβολιασμένος πριν τον πάρετε μαζί σας για κάμπινγκ. Όχι μόνο αυτό απαιτείται από το νόμο σε πολλές περιοχές, αλλά τα σκυλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκτεθούν σε ασθένειες στο δάσος. Η λύσσα μπορεί να φαίνεται σαν ένα μακρινό πρόβλημα στα προάστια, αλλά δεν είναι τόσο μακρινό όταν ο σκύλος σας περιβάλλεται από άγρια ζώα.

Ορισμένοι κτηνίατροι μπορεί να συστήσουν προαιρετικούς εμβολιασμούς για τα σκυλιά που βγαίνουν στα μονοπάτια. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τυχόν κοινές ασθένειες στην περιοχή που θα κατασκηνώσετε και για το αν ο σκύλος σας χρειάζεται επιπλέον εμβολιασμούς.

8. Προετοιμάστε τον σκύλο σας για το ταξίδι

Αν σκοπεύετε να κάνετε πεζοπορία κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το σκύλο σας γι’ αυτό. Ακόμη και αν ο σκύλος σας κάνει βόλτες κάθε μέρα, αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την πεζοπορία στο δάσος. Κάντε μερικές μικρότερες πεζοπορίες κατά τη διάρκεια των μηνών που προηγούνται του ταξιδιού. Φροντίστε να παρακολουθείτε το σκύλο σας και σιγά σιγά να κάνετε τα μονοπάτια πιο απαιτητικά.

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι περισσότεροι σκύλοι δεν είναι αμέσως έτοιμοι να βγουν στα μονοπάτια. Χρειάζεται να φτάσουν σε μεγαλύτερες πεζοπορίες ή να διακινδυνεύσουν τραυματισμούς.
9. Μην ξεχνάτε τα απαραίτητα αντικείμενα

Θα χρειαστεί να πακετάρετε πολλά για να εξασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα είναι καλά φροντισμένος κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας ένα μπολ με νερό και φαγητό. Οι αναδυόμενες επιλογές είναι συχνά καλύτερες, καθώς καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Πακετάρετε ένα επιπλέον κολάρο και λουρί, καθώς ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σπάσει το δικό σας (και αυτά τα δύο είδη είναι απολύτως απαραίτητα). Μην ξεχάσετε επίσης μια ετικέτα ταυτότητας και όλα τα απαραίτητα έγγραφα εμβολιασμού.

Όλα αυτά τα απαραίτητα αντικείμενα καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στην τσάντα σας, αλλά είναι απαραίτητα.

10. Επιτρέψτε άφθονη ξεκούραση

Πολλοί σκύλοι είναι πολύ προσανατολισμένοι στους ανθρώπους, οπότε θα προσπαθήσουν να σας ακολουθήσουν ό,τι κι αν συμβεί. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δική τους υγεία. Δεν είναι περίεργο για τα σκυλιά να συνεχίζουν και να συνεχίζουν και να συνεχίζουν μέχρι να καταλήξουν με θερμοπληξία ή τραυματισμό που προκαλείται από την άσκηση. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε το σκύλο σας και να σταματάτε όταν χρειάζεται διάλειμμα -όχι όταν το ζητάει απαραίτητα.

Παρακολουθήστε το σκύλο σας για τυχόν ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να εμφανίζει ξαφνικά περίεργα σημάδια ασθένειας ή δυσφορίας, κάντε ένα διάλειμμα και δώστε του νερό. Αν κάνει κρύο, πηγαίνετε τα κάπου ζεστά. Πάντα να προτιμάτε την προσοχή όταν πρόκειται για την υγεία του σκύλου σας.

Συμπέρασμα

Βοηθάει πάντα να προγραμματίζετε εκ των προτέρων πριν πάτε για κάμπινγκ με το σκύλο σας. Στη συνέχεια, όταν πραγματικά ξεκινήσετε το ταξίδι, χαλαρώστε και διασκεδάστε! Προγραμματίζοντας εκ των προτέρων περισσότερο από ό,τι πιθανώς χρειάζεται, μπορείτε να περιορίσετε το άγχος στο ταξίδι.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε όλα όσα θα μπορούσατε να αγοράσετε για το κατοικίδιό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στην έρευνα των αντικειμένων που χρειάζεστε για να βεβαιωθείτε ότι είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να αγοράσετε.

Ο εγκλιματισμός του σκύλου σας περισσότερο από όσο χρειάζεται πριν φύγετε θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του άγχους και για τους δυο σας. Ελέγξτε διπλά και τριπλά την τσάντα σας (ο κόπος του ελέγχου είναι μικρός σε σύγκριση με το άγχος να ανακαλύψετε ότι ξεχάσατε το λουρί του σκύλου σας).