Blog

Γιατί τα σκυλιά κυνηγούν τις ουρές τους; Αυτοί είναι οι 9 λόγοι

Όποιος απολαμβάνει να έχει έναν σκύλο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα σκυλιά μερικές φορές παρουσιάζουν ιδιόμορφες συμπεριφορές. Μία από τις πιο δημοφιλείς ρουτίνες των σκύλων περιλαμβάνει το να τρέχουν σε κύκλους σε ένα ατελείωτο κυνήγι της ουράς τους.

Ενώ αυτή η συμπεριφορά είναι συχνά ακίνδυνη, μπορεί επίσης να προκαλέσει ανησυχία. Για τα κουτάβια, αυτή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά και συνήθως αποτελεί ένδειξη παιχνιδιάρικης διάθεσης. Τα ενήλικα σκυλιά κυνηγούν επίσης περιστασιακά την ουρά τους όταν βαριούνται ή αναζητούν προσοχή. Ωστόσο, το συνεχές κυνηγητό της ουράς και το δάγκωμα μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας που θα πρέπει να προκαλέσουν επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά κυνηγιού της ουράς και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Οι 9 λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους

1. Παιχνίδι

Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο διαδεδομένη στα κουτάβια απ’ ό,τι στα ενήλικα σκυλιά. Τα κουτάβια περνούν κυρίως χρόνο μαθαίνοντας το σώμα τους και εξερευνώντας το άμεσο περιβάλλον τους. Επομένως, το να κυνηγούν την ουρά τους έχει κάποιο νόημα. Για αυτά, η ουρά είναι απλώς κάτι συναρπαστικό που μπορούν να κυνηγήσουν. Έτσι, αυτή η συμπεριφορά στα νεαρά κουτάβια δεν πρέπει να θεωρείται βαθιά ή σοβαρή.

Εάν ο νεαρός σκύλος σας επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά, παρακολουθήστε τον προσεκτικά. Αν μπορέσει να πιάσει την ουρά του, θα προσπαθήσει να τη δαγκώσει, πράγμα που θα είναι μια πολύ επώδυνη υπόθεση. Έτσι, φροντίστε να παρακολουθείτε την κατάσταση και να εφαρμόζετε διορθωτικά μέτρα όταν χρειάζεται. Είναι καλύτερο να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά όσο το κουτάβι είναι ακόμα μικρό, πριν περάσετε αμέτρητες ώρες στο γραφείο του κτηνιάτρου σας.

2. Πόνος

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι που βιώνουν δυσφορία ή πόνο τρίβουν την πληγείσα περιοχή ή παίρνουν παυσίπονα για ανακούφιση, το ίδιο κάνουν και οι σκύλοι. Αλλά, επειδή τα σκυλιά δεν μπορούν ακριβώς να αρπάξουν κάποιο Tylenol για ανακούφιση από τον πόνο, αντί αυτού δαγκώνουν τις πληγείσες περιοχές.

Συνήθως, ο πόνος στην περιοχή της ουράς προκαλείται από τραυματικές κακώσεις. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από χρόνιες παθήσεις, όπως προβλήματα του πρωκτικού αδένα ή αρθρίτιδα. Οι λοιμώξεις μπορούν επίσης να ωθήσουν το σκύλο σας να τσιμπήσει ή να δαγκώσει την επώδυνη περιοχή. Τα συνήθη σημάδια των λοιμώξεων περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα, ελλείψεις στο τρίχωμα και εκκρίσεις που μυρίζουν άσχημα.

Όταν ο σκύλος σας πονάει, είναι πιθανό να εμφανίσει σημάδια όπως το να κουτσαίνει, να κρατάει την ουρά του χαμηλά στο έδαφος, να περπατάει πιο αργά και να αποφεύγει ακόμη και να πηδάει ή να τρέχει.

Τα περισσότερα σημάδια λοίμωξης δεν μπορούν να διαλυθούν χωρίς την παρέμβαση συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών. Επιπλέον, ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει την ακριβή αιτία και τη θέση του πόνου και της δυσφορίας του σκύλου και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
3. Ψυχαναγκαστική συμπεριφορά

Γνωρίζατε ότι ορισμένοι σκύλοι μπορεί να πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές (ΙΨΔ); Πράγματι, μπορούν! Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ένωσης1, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή στα ζώα είναι ένα σοβαρό ζήτημα ευζωίας με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη γενική τους ευημερία.

Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά είναι μια επαναλαμβανόμενη σκέψη ή ενέργεια στην οποία επιδίδονται συχνά οι άνθρωποι και τα ζώα που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή για να μειώσουν τα επίπεδα άγχους. Δυστυχώς, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία τους.

Ένας σκύλος που κυνηγά συνεχώς την ουρά του μπορεί να επιδίδεται σε καταναγκαστική συμπεριφορά που σχετίζεται με ΙΨΔ. Προγραμματίστε, λοιπόν, ένα ραντεβού με κτηνίατρο για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

4. Στρες

Κάθε φορά που οι σκύλοι νιώθουν νευρικοί, ανήσυχοι ή στρεσαρισμένοι, τείνουν να επιδίδονται σε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά για να τους βοηθήσει να ηρεμήσουν. Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να πάνε μια βόλτα ή να κάνουν κάποιες ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή διατάσεις για να ανακουφιστούν από το άγχος τους, οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους για να ανακουφίσουν τα επίπεδα άγχους και στρες.

Έτσι, ένας σκύλος θα αρχίσει να κυνηγάει την ουρά του κάθε φορά που νιώθει άγχος.

Οι συνήθεις αιτίες άγχους και στρες στους σκύλους περιλαμβάνουν τη διαβίωση σε κυνοκομεία, την έλλειψη ευκαιριών κοινωνικοποίησης, την επιθετικότητα από άλλα κατοικίδια και ζώα, προηγούμενα τραύματα ή ακόμη και συναισθηματική και σωματική κακοποίηση από τους ιδιοκτήτες τους. Ένας σκύλος που έχει βιώσει οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα είναι πιθανό να αναπτύξει συμπεριφορά κυνηγιού της ουράς.

Επομένως, αν υποψιάζεστε ότι το κυνηγητό της ουράς του σκύλου σας σχετίζεται με το άγχος, προσπαθήστε να μάθετε τι μπορεί να τον ενοχλεί και βρείτε τρόπους για να τον κάνετε πιο χαλαρό στο σπίτι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την πλήρη εξάλειψη της συμπεριφοράς κυνηγιού της ουράς.
5. Ερεθισμός από παράσιτα

Εάν αναπτύσσει ξαφνικά ενδιαφέρον για το ξύσιμο της πίσω πλευράς του, τα παράσιτα μπορεί να είναι οι ένοχοι. Τα παράσιτα, όπως τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι, τείνουν να προκαλούν μεγάλη φαγούρα σε έναν σκύλο και συνήθως συγκεντρώνονται προς το πίσω μέρος.

Δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν μπορούν ακριβώς να φτάσουν πίσω και να ξύσουν την προσβεβλημένη περιοχή, τείνουν να χρησιμοποιούν τα δόντια τους. Έτσι, αν τα παράσιτα βρίσκονται στην περιοχή της ουράς, ο σκύλος σας θα τρέχει γύρω-γύρω σε κύκλους σε μια προσπάθεια να πιάσει την ουρά και να ανακουφίσει τον κνησμό.

Επιπλέον, τα εντερικά παράσιτα μπορεί επίσης να ευθύνονται για έντονο πρωκτικό κνησμό που μπορεί να ωθήσει το σκύλο σας να ροκανίζει υπερβολικά την περιοχή. Αυτά τα παράσιτα είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ορισμένα σκυλιά αρέσκονται στο να σέρνουν τον πισινό τους στο πάτωμα.

Εάν ο σκύλος σας προσπαθεί να κυνηγήσει την ουρά του, ενώ ταυτόχρονα σέρνει τον πισινό του στο πάτωμα, θα πρέπει πρώτα να επιθεωρήσετε την ουρά για εμφανή σημάδια παρασίτων. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει θεραπευτικές επιλογές, όπως φάρμακα για ψύλλους από το στόμα ή τοπικά ή κολάρο για ψύλλους.

6. Γνωστικά ζητήματα

Η συμπεριφορά κυνηγιού της ουράς στα σκυλιά μπορεί επίσης να οφείλεται σε εγκεφαλικές ανωμαλίες που αναστέλλουν τη γνωστική λειτουργία. Αυτές οι ανωμαλίες μπορεί να οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες ή ακόμη και σε όγκους. Θα μπορούσαν επίσης να προκληθούν από την ηλικία.

Τα σημάδια που υποδεικνύουν γνωστικά προβλήματα και για τα οποία θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, κακό συντονισμό, συνεχή κλίση του κεφαλιού, ασύμμετρες εκφράσεις του προσώπου και ξαφνικές δραστικές αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τα γνωστικά ζητήματα εξαρτώνται τελικά από την υποκείμενη αιτία. Έτσι, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα προαναφερθέντα σημάδια, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο της περιοχής σας για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να διαχειριστείτε τις νευρολογικές καταστάσεις.


7. Αλλεργίες

Μερικές φορές, η συμπεριφορά που κυνηγάει την ουρά και δαγκώνει προκαλείται από αλλεργίες. Όπως και στα περισσότερα κατοικίδια ζώα, οι αλλεργίες στους σκύλους εκδηλώνονται ως δερματικά προβλήματα. Θα παρατηρήσετε στο τρίχωμα του σκύλου σας κάποιο κόκκινο δέρμα, ραγάδες, λέπια και άλλα εμφανή σημάδια αλλεργιών.

Συνήθως, οι αλλεργίες στους σκύλους προκαλούνται από μια αλλαγή στη διατροφή ή ακόμη και από το να ακουμπήσει η ουρά τους σε έναν θάμνο δηλητηριώδους κισσού. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα σημάδια αλλεργίας, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Εντοπίζοντας και απομονώνοντας εγκαίρως τη βασική αιτία της αντίδρασης, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι ο σκύλος σύντροφός σας.

8. Βαρεμάρα

Φυσικά, οι σκύλοι ενθουσιάζονται όταν βλέπουν την ουρά τους να κουνιέται γύρω τους. Μόλις το κάνουν, θα μπουν στον πειρασμό να την κυνηγήσουν, επειδή μπορεί να τους φαίνεται πιο εύκολο να την πιάσουν από το να κυνηγούν μικρότερα και πιο γρήγορα τρωκτικά. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αυτή η περιστασιακή συμπεριφορά μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε συνήθεια.

Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο διαδεδομένη σε σκύλους με πολύ ενέργεια που μένουν τακτικά μόνοι τους στο σπίτι για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και τα σκυλιά χωρίς ουρά μπορούν να υιοθετήσουν τις συνήθειες περιστροφής όταν βαριούνται.

Αν ο σκύλος σας παίζει με την ουρά του κάθε λίγο και λιγάκι, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη συμπεριφορά αυτή. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας περνάει τον περισσότερο χρόνο που περνάει ξύπνιος κυνηγώντας την ουρά του, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε μια κατάλληλη διέξοδο για τη συσσωρευμένη ενέργειά του. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή διαδραστικών παιχνιδιών ή με την προσθήκη ενός άλλου σκύλου στο νοικοκυριό σας για να γίνει συμπαίκτης.

Ωστόσο, αν η προσπάθεια να ανακατευθύνετε την προσοχή του σκύλου σας από την ουρά του ή η παροχή ενός συμπαίκτη παιχνιδιού δεν φαίνεται να λειτουργεί, μάλλον ήρθε η ώρα να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
9. Επιδίωξη προσοχής

Εάν ο σκύλος σας δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή, είναι πιθανό να εμπλακεί σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση. Ένας τέτοιος τρόπος με τον οποίο ο σκύλος προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του γονέα είναι να κυνηγάει την ουρά του.

Για τα σκυλιά, κάθε ενέργεια που προκαλεί ανταπόκριση από τον ιδιοκτήτη είναι καλή, ακόμη και αν τον επιπλήξετε. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να προγραμματίσετε λίγο χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμά σας για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο σας.

Οι περισσότερες ράτσες σκύλων είναι πολύ κοινωνικές και ευδοκιμούν με πολλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπινους συντρόφους τους.

Συμπέρασμα

Η τυχαία συμπεριφορά του κυνηγιού της ουράς στους σκύλους δεν είναι πάντα λόγος ανησυχίας. Οι σκύλοι το κάνουν περιστασιακά για να διασκεδάσουν όταν νιώθουν πλήξη ή για να ανακουφιστούν από μια φαγούρα στο πίσω μέρος του σώματός τους.

Δεδομένου ότι η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά κυνηγιού της ουράς μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη συνολική υγεία ενός σκύλου, θα πρέπει να προσπαθήσετε να φτάσετε στη βασική αιτία για να βάλετε το σκύλο σας σε τροχιά ταχείας επούλωσης. Σίγουρα, μπορείτε να χαχανίζετε με τα παιχνιδιάρικα καμώματα του σκύλου, αλλά μην αγνοείτε εντελώς τα πιθανά υποκείμενα ζητήματα. Προσπαθείτε πάντα να χαρίζετε στο σκύλο σας μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.