Blog

Γνωρίζουν τα σκυλιά τα ονόματά τους; Τι λέει η επιστήμη 

 Λοιπόν, φωνάζετε “Φίντο!” σε όλο το σπίτι και ο τετράποδος φίλος σας έρχεται από τη γωνία. Πρέπει να αναρωτηθείτε αν ο σκύλος σας ξέρει πραγματικά το όνομά του ή απλώς αντιδρά με την ελπίδα μιας λιχουδιάς ή μιας βόλτας με το αυτοκίνητο; 

Θα χαρείτε να μάθετε ότι μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά πράγματι καταλαβαίνουν τα ονόματά τους. 

Φυσικά, η ικανότητα ποικίλλει ανάλογα με τη ράτσα και τον κάθε σκύλο. Αλλά σε γενικές γραμμές, τα τριχωτά φιλαράκια μας είναι πολύ πιο έξυπνα από ό,τι τους αναγνωρίζουμε. Τώρα, ας ψάξουμε λίγο βαθύτερα για να καταλάβουμε πώς συμβαίνει αυτή η μαγεία της αναγνώρισης ονομάτων. 

Αναγνωρίζουν τα σκυλιά πραγματικά τα ονόματά τους; 

Σκεφτείτε τον σκύλο σας ως μια δίγλωσση ιδιοφυΐα με γούνα. Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA) υποστηρίζει ότι ο μέσος σκύλος μπορεί να καταλάβει πάνω από 90 λέξεις. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό! 

Αλλά δεν τελειώνει εδώ. Ορισμένες ιδιαίτερα έξυπνες φυλές, που ονομάζονται χαριτωμένα “σούπερ σκύλοι”, διαθέτουν λεξιλόγιο έως και 250 λέξεων! Έτσι, ανάλογα με τη φυλή του σκύλου σας, μπορεί να υπάρχει πολύς χώρος για εντολές που δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι είναι δυνατές. 

Τώρα, όσον αφορά τα ονόματά τους, μελέτες επισημαίνουν ότι τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να μάθουν ονόματα και άλλες βασικές εντολές μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Την επόμενη φορά που ο σκύλος σας θα σας αγνοήσει όταν τον καλέσετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας δίνει μια παλιά καλή σκυλίσια συμπεριφορά.  

Σημάδια ότι ο σκύλος σας ξέρει το όνομά του 

Φωνάζετε “Fido” εδώ και εβδομάδες και τώρα ήρθε η ώρα της κρίσης. Πώς μπορείτε να ξέρετε αν ο σκύλος σας ανταποκρίνεται στο όνομά του ή απλά ελπίζει σε μια λιχουδιά; Ακολουθούν τα πιο προφανή σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας όντως ξέρει το όνομά του: 

 Άμεση προσοχή: Ένας σκύλος που γνωρίζει το όνομά του θα ξεκολλήσει αμέσως από αυτό που κάνει και θα σας δώσει την προσοχή του. Αν ο σκύλος σας σταματήσει να μυρίζει το έδαφος ή να κυνηγάει την ουρά του για να σας κοιτάξει, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. 

    Κλίση του κεφαλιού ή σηκώμα των αυτιών: Η κλασική κλίση του κεφαλιού μπορεί να είναι ο τρόπος του σκύλου να πει: “Σε ακούω και καταλαβαίνω ότι μου μιλάς”. Είναι κάτι σαν το νεύμα σε μια ανθρώπινη συζήτηση. 

    Τρέχει προς την κατεύθυνσή σας: Αυτό είναι το απόλυτο σημάδι. Αν ο σκύλος σας αφήσει όποια γοητεία τον απασχολούσε και τρέξει προς το μέρος σας, έχετε αποτυπώσει με επιτυχία το όνομά του στο σκύλο σας. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες φυλές είναι πιο ανεξάρτητες και μπορεί να μην ορμήσουν προς το μέρος σας με τόσο ενθουσιασμό. 

    Κούνημα της ουράς: Αν η ουρά του σκύλου σας αρχίζει να κουνιέται όταν λέτε το όνομά του, αυτός είναι ο τρόπος του σκύλου σας να σας δώσει ένα high five. Αυτό σημαίνει ότι χαίρεται που ακούει το όνομά του και το αναγνωρίζει ως δικό του. 

    Συνέπεια σε όλα τα περιβάλλοντα: Αν ο σκύλος σας ανταποκρίνεται στο όνομά του σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αυτό είναι μια συνολική νίκη. Η συνέπεια είναι το κλειδί στην αναγνώριση του ονόματος του σκύλου. 

Τι γίνεται με τα ψευδώνυμα; 

Πολλοί από εμάς δίνουμε στα κατοικίδιά μας με αξιολάτρευτα ονόματα για κατοικίδια. Τα παρατσούκλια είναι ένα βασικό στοιχείο της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, αλλά είναι δυνατόν να μπερδεύουμε τα σκυλιά μας; Αντιθέτως, υπάρχουν αποδείξεις ότι τα σκυλιά αποθηκεύουν και ανακαλούν ακόμη και τα πιο ανόητα ψευδώνυμα, και έχουμε τα στατιστικά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. 

Γρηγορότερη επεξεργασία στον εγκέφαλο: Μελέτες, όπως αυτή που διεξήχθη το 2020, διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι επεξεργάζονται γρήγορα τις λέξεις. Αυτό υποδηλώνει ότι τα παρατσούκλια σας πιθανότατα δεν θα μπερδέψουν το κατοικίδιό σας, εκτός αν ακούγονται πολύ παρόμοια με μια εντολή που γνωρίζουν. 

    Το πλαίσιο έχει σημασία: Οι σκύλοι είναι μάλλον οξυδερκείς όταν πρόκειται για τα ανθρώπινα συναισθήματα και το πλαίσιο. Εάν χρησιμοποιείτε συχνά ένα παρατσούκλι ενώ κάνετε αγκαλιές ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο σκύλος σας είναι πιθανό να συνδέσει το παρατσούκλι αυτό με θετικές δραστηριότητες. 

    Τόνος της φωνής: Τα σκυλιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον τόνο της φωνής σας. Ως εκ τούτου, η ζεστασιά και η στοργή στη φωνή σας όταν τα αποκαλείτε με ένα παρατσούκλι τα βοηθούν να το συσχετίσουν ως ένα ακόμη αναγνωριστικό γι’ αυτά. 

Βλέπετε; Ο σκύλος σας είναι ικανός να μάθει παρατσούκλια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα σκυλιά θα το καταλάβουν το ίδιο γρήγορα. Όπως είδαμε, ορισμένα είναι πιο επιδέξια από άλλα στο παιχνίδι των ονομάτων. Αν χρειάζεστε μια χείρα βοηθείας για να σας καθοδηγήσει, ακολουθήστε μας καθώς μοιραζόμαστε συμβουλές για να μάθετε στο σκύλο σας το όνομά του. 

 Πώς να μάθετε στο σκύλο σας το όνομά του  

Μέχρι τώρα, μπορεί να είχατε την εσφαλμένη αντίληψη ότι χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να μάθει ο σκύλος σας το όνομά του. Φυσικά, τώρα πια ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει καθόλου, καθώς αρκούν λίγες εβδομάδες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε τη διαδικασία εκμάθησης, ειδικά αν το καημένο το σκυλάκι σας με το καρυδότσουφλο δεν τα καταφέρνει. 

  1. Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση: μην εξαναγκάζετε

 Εδώ, ο χρυσός κανόνας είναι “επιβράβευσε, μην μαλώνεις”. Όταν ο σκύλος σας ανταποκρίνεται στο όνομά του, βεβαιωθείτε πάντα ότι έχετε έτοιμη μια λιχουδιά για να την προσφέρετε ως ανταμοιβή. Αλλά να είστε γρήγοροι- αν καθυστερήσετε, μπορεί να σπείρετε σύγχυση. Άλλωστε, ο συγχρονισμός είναι το παν. Τελικά θα φτάσετε στο σημείο να μην χρειάζεται καθόλου λιχουδιά. 

  1. Δοκιμάστε ένα Clicker: Λιγότερες θερμίδες, περισσότερες ανταμοιβές

Αν ο σκύλος σας απολαμβάνει μία παραπάνω λιχουδιά και ανησυχείτε για την αύξηση του σωματικού βάρους, σκεφτείτε το ενδεχόμενο ενός clicker. Όταν πατάτε το clicker, ο σκύλος σας μαθαίνει να συνδέει τον ήχο με θετική συμπεριφορά, καθιστώντας το ένα φανταστικό εργαλείο εκπαίδευσης. 

  1. Αλλάξτε το περιβάλλον: Διαφορετικές ρυθμίσεις

Αρχικά, ξεκινήστε τη διαδικασία εκμάθησης του ονόματος σε εσωτερικό χώρο, όπου οι περισπασμοί είναι περιορισμένοι. Στη συνέχεια, μεταβείτε σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως η αυλή σας ή το σπίτι ενός φίλου, για να δοκιμάσετε την αναγνώριση του ονόματός τους σε διάφορα περιβάλλοντα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι είναι με λουρί για να είναι ασφαλή και συγκεντρωμένα. 

  1. Κρατήστε την εκπαίδευση χωριστά: Εξάλλου, είναι δύο διαφορετικά πράγματα

Όταν εκπαιδεύετε τον σκύλο σας να ακολουθεί εντολές όπως το κάτσε, μείνε ή έλα, κρατήστε τη χρήση του ονόματός του έξω από την εξίσωση. Θέλουμε τα σκυλιά μας να είναι έξυπνα, αλλά η συμπερίληψη του ονόματός τους σε μια εντολή μπορεί να τα κάνει να αμφισβητούν τα πάντα, προκαλώντας περισσότερο εμπόδιο παρά βοήθεια. Πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, αλλά επιμείνετε σε αυτό. Θα καταλάβει τελικά την πρόθεσή σας. 

Συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας του κατοικίδιου ζώου σας 

Ενώ το να γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας αναγνωρίζει το όνομά του είναι αναμφισβήτητα ικανοποιητικό, είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής εξίσωσης της ευημερίας. Η ευεξία του σκύλου είναι κάτι περισσότερο από την επιτυχία στο τεστ του ονόματος. Δείτε πώς θα διατηρήσετε το κουτάβι σας όχι μόνο έξυπνο αλλά και υγιές και ασφαλές. 

  1. Τακτική άσκηση

Η άσκηση είναι κομβικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική ευεξία ενός σκύλου. Από ένα απλό παιχνίδι μέχρι την εκπαίδευση ευκινησίας, βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας λαμβάνει την καθημερινή του δόση σωματικής δραστηριότητας. 

  1. Ισορροπημένη διατροφή

Επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Μείνετε σε εγκεκριμένες από κτηνιάτρους τροφές και προσέξτε τις “φυσικές” μόδες που δεν είναι πάντα αυτό που λένε. 

  1. Εποχικοί εμβολιασμοί

Αυτά είναι απαραίτητα για την προστασία του σκύλου σας από διάφορες ασθένειες και αρρώστιες. Είναι ένα μικρό τσίμπημα για εκείνα αλλά μια τεράστια ανακούφιση για εσάς. 

  1. Τακτικές εξετάσεις υγείας

Μια ετήσια ή εξαμηνιαία επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του σκύλου σας και να προλάβει ζητήματα πριν αυτά κλιμακωθούν σε σημαντικά προβλήματα. Βεβαιωθείτε ότι είναι στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν έρθει η ώρα. 

  1. Προληπτική φροντίδα

Μιας και μιλάμε για τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, ας μιλήσουμε για την προληπτική φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από την πρόληψη ψύλλων και κροτώνων μέχρι τον οδοντιατρικό καθαρισμό. Θεωρήστε αυτά τα μέτρα ως ασφάλεια για την υγεία του σκύλου σας, επιτρέποντάς σας ουσιαστικά να καταπνίξετε τυχόν πιθανά προβλήματα εν τη γενέσει τους. 

Καθώς μαθαίνετε στον Fido να ανταποκρίνεται στο όνομά του, μην ξεχνάτε αυτές τις θεμελιώδεις πτυχές της φροντίδας των κατοικίδιων ζώων. Κάθε μία από αυτές τις συμβουλές είναι ένα δομικό στοιχείο για μια μεγαλύτερη, πιο ευτυχισμένη ζωή για το σκύλο σας. Εξάλλου, τι έχει ένα όνομα αν όχι μια αντανάκλαση του υπέροχου πλάσματος που το φέρει; 

Συμπέρασμα 

Λοιπόν, δεν θα το ξέρατε, τα σκυλιά ξέρουν τα ονόματά τους, τελικά! Και πιθανότατα καταλαβαίνουν αυτά τα ανόητα παρατσούκλια που τους αποκαλείτε όταν κανείς δεν σας παρακολουθεί. Αλλά να θυμάστε, το όνομα είναι απλώς ένα μέρος της ευρύτερης ευθύνης σας απέναντι στον τετράποδο φίλο σας. 

 Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ολοκληρωμένα μέτρα για να τα διατηρήσετε όχι μόνο ευτυχισμένα αλλά και υγιή. Και ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα να σας εκπλήξουν φέρνοντας την εφημερίδα χωρίς να τους το ζητήσετε. Αλλά ας μην πιέζουμε την τύχη μας.