Blog

Greyhound: Η ταχύτερη φυλή -Γενικά χαρακτηριστικά, ανάγκες, προσωπικότητα και προβλήματα, Όλα τα χρήσιμα

Το Greyhound είναι ο ιδανικός σκύλος ταχύτητας. Το κυνηγόσκυλο είναι ένας κορυφαίος σκύλος ράτσας. Τα μακριά του πόδια και η κυρτή του πλάτη επιτρέπουν στο σκύλο να συσπάται και να τεντώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός διπλού καλπασμού.

Greyhound, όλα όσα θέλετε να ξέρετε για αυτή την ταχύτατη φυλή

Τύπος: Κυνηγόσκυλο
Βάρος: 27 με 31 κιλά
Ύψος: 66 με 73 εκατοστά
Οικογένεια: Sighthound
Καταγωγή: Μεγάλη Βρετανία
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: δεν αναφέρονται

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυλή

Το Greyhound είναι ο ιδανικός σκύλος ταχύτητας. Το κυνηγόσκυλο είναι ένας κορυφαίος σκύλος ράτσας. Τα μακριά του πόδια και η κυρτή του πλάτη επιτρέπουν στο σκύλο να συσπάται και να τεντώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός διπλού καλπασμού.
Τα Greyhound έχουν εξαιρετική μυϊκή μάζα και ελαφριά πόδια, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την ικανότητα και την ταχύτητά τους. Τα πόδια τους είναι μακριά και λεπτά, γεγονός που παρέχει μέγιστη πρόσφυση. Η μακριά ουρά λειτουργεί επίσης ως οδηγός (πηδάλιο) και φρένο όταν τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα.
Το τρίχωμα είναι λείο και κοντό. Τα συνήθη χρώματα περιλαμβάνουν λευκό, μαύρο, μπλε, στικτό (με σχέδια), καφέ, κίτρινο και κόκκινο.
Τα Greyhound ταξινομούνται ως σκύλοι επίδειξης (AKC – American Kennel Club) και αγωνιστικοί σκύλοι (NGA – National Greyhound Association). Οι σκύλοι που είναι εγγεγραμμένοι στην Εθνική Ένωση Κυνοφόρων είναι μικρότεροι, πιο σκληροί και πιο γρήγοροι από τους σκύλους επίδειξης, καθώς είναι προ-εκπαιδευμένοι για αγώνες. Μπορούν επίσης να κυνηγούν μικρά ζώα.

Ορισμένα χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής περιλαμβάνουν

– Ενεργειακό επίπεδο 2/5
– Απαιτήσεις άσκησης 3/5
– Παιχνιδιάρικη διάθεση 3/5
– Στοργή 3/5
– Φιλικότητα προς άλλους σκύλους 2/5
– Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια 3/5
– Φιλικότητα προς τους ξένους 3/5
– Επαγρύπνηση 2/5
– Εύκολο στην εκπαίδευση 3/5
– Απαιτήσεις περιποίησης 1/5
– Ευαισθησία στη ζεστασιά 4/5
– Φωνητικότητα 2/5

Ιστορία της φυλής

Το Greyhound ήταν ο πρώτος τύπος σκύλου που εκτράφηκε επιλεκτικά από τον άνθρωπο. Μπορούσαν να τρέχουν και να κυνηγούν και να πιάνουν θηράματα. Το πρωτότυπο του κυνηγόσκυλου ήταν το λαγωνικό. Ορισμένα έργα της αρχαίας αιγυπτιακής, ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης απεικονίζουν σκύλους με κοινά χαρακτηριστικά ή προγόνους του κυνηγόσκυλου.
Η ονομασία “Greyhound ” προέρχεται πιθανότατα από την ελληνική λέξη Graius ή gradus, που στα λατινικά σημαίνει “υψηλή τάξη”.
Μέχρι και την περίοδο των Σαξόνων, οι κυνοδρομίες ήταν δημοφιλείς στην Αγγλία, οι οποίες αναπτύχθηκαν κατ’ εντολή δύο πολιτών ως άθλημα για την παραγωγή χρημάτων και το κυνήγι.


Το 1014 ο νόμος για το δάσος απαγόρευσε σε όλους εκτός από τους ευγενείς, εκτός αν ήταν ανόητοι, να επιτρέψουν κυνηγόσκυλα κοντά στα δάση του βασιλιά, και ο νόμος αυτός παρέμεινε σε ισχύ για 400 χρόνια. Παρόλο που ο νόμος αυτός καταργήθηκε, τα κυνηγόσκυλα παρέμειναν σκυλιά μόνο για τους ευγενείς. Με την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, τα κυνηγόσκυλα έγιναν αντιοικονομικά.
Αντ’ αυτού, τα κυνηγόσκυλα χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι λαγών και μέχρι το 1800 οι αγώνες κυνηγόσκυλων είχαν γίνει ένα χόμπι αποκλειστικά για τις ανώτερες τάξεις. Οι πρώτοι Αμερικανοί μετανάστες έφερναν συχνά κυνηγόσκυλα μαζί τους για να τα παρουσιάσουν στον Νέο Κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σκυλιά αποδείχθηκαν ικανά να βαδίζουν στις μεγάλες πεδιάδες. Καθώς εμφανίστηκαν τα πρώτα σκυλιά, άρχισαν να χρησιμοποιούνται μαζικά. Μόνο περιστασιακό βούρτσισμα χρειαζόταν για την απομάκρυνση της παλιάς γούνας.

Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής

Το Greyhound χρειάζεται καθημερινή άσκηση, αλλά θυμηθείτε ότι είναι δρομέας ταχύτητας και όχι δρομέας αντοχής. Δώστε του την ευκαιρία να τρέξει σε μια ασφαλή τοποθεσία ή κάντε μακρινούς περιπάτους με χρήση λουριού. Καθώς λατρεύει να τρέχει και να κυνηγάει σε εξωτερικούς χώρους πρέπει πάντα να πηγαίνετε σε μέρη με ασφάλεια καθώς μπορεί εύκολα να κινδυνεύσει. Επίσης απολαμβάνουν τις ανέσεις όπως ένα μαλακό κρεβάτι και την ζεστασιά.Το τρίχωμά τους είναι εξαιρετικά απλό στην φροντίδα και τον καλλωπισμό. Χρειάζεται μόνο ένα περιστασιακό βούρτσισμα για να απομακρύνετε τα νεκρά μαλλιά.

Στους εξωτερικούς χώρους τείνει να κυνηγάει κάθε μικρό πλάσμα που κινείται στον χώρο. Με τους αγνώστους είναι καχύποπτα, ευαίσθητα ή ακόμα και δειλά. Παρά την ανεξάρτητη φύση του είναι πάντα πρόθυμα να ευχαριστήσουν τον ιδιοκτήτη τους και αυτούς που εμπιστεύονται.

Υγεία και άλλα προβλήματα της φυλής

• Σημαντικές ανησυχίες: οστεοσάρκωμα

• Μικρές ανησυχίες: οισοφαγική αχαλασία, γαστρική στρέψη

• Περιστασιακές καταστάσεις: SAS, DCM, ατελής οστεογένεση

• Προτεινόμενες εξετάσεις: καρδιακές εξετάσεις

• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 10 – 13 χρόνια

Σημείωση: Είναι πολύ συνηθισμένοι οι τραυματισμοί κατά την διάρκεια ή από τους αγώνες , όπως στα δάκτυλα, στους γοφούς και στους μύες. Τα Greyhounds είναι πολύ ευαίσθητα στην αναισθησία βαρβιτουρικού και είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς στην ουρά τους.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.