Blog

Jack Russell Terrier: Ένας μικρός μπελάς, Επισκόπηση φυλής – Ανάγκες, χαρακτήρας, προσωπικότητα και ιστορία, Όλα τα χρήσιμα

Το Jack Russell Terrier είναι ένα μικρόσωμο αλλά ατρόμητο, επίμονο και εργατικό σκυλί. Εκτρέφονται για να ξαπλώνουν στο έδαφος και να εργάζονται, ενώ λατρεύουν να σκάβουν. Είναι ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση και εγρήγορση, έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε εργασία.

Τύπος: Τεριέ
Βάρος: 5 ως 6 κιλά
Ύψος: 25 ως 30 εκατοστά
Οικογένεια: Τεριέ
Καταγωγή: Αγγλία
Ημερομηνία καταγωγής: 1800
Άλλα ονόματα: Parson Jack Russell Terrier

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής Τerrier jack russell

• Επίπεδο ενέργειας 5/5
• Απαιτήσεις άσκησης 5/5
• Παιχνίδι 5/5
• Αγάπη 5/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 3/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 1/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 3/5
• Εγρήγορση 2/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 2/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 5/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 2/5
• Φωνητικότητα 5/5

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυλή Jack Russell Terrier

Το τρίχωμά του είναι αδιάβροχο και μπορεί να είναι λείο ή κυματιστό. Το μικρό, εύκαμπτο στήθος και το σώμα τους τα βοηθούν να κυνηγούν σε υπόγειες φωλιές και μέρη, ενώ τα μακριά τους πόδια τους δίνουν την ταχύτητα και τη δύναμη να κυνηγούν τα πιο γρήγορα θηράματα.
Το κανονικό χρώμα του τριχώματος είναι ένας συνδυασμός λευκού με διάσπαρτες κηλίδες καφέ, μαύρου και κρεμ χρώματος. Το λεγόμενο “πειρατικό” χρώμα, με κηλίδες στο λευκό τρίχωμα και μαύρο ή καφέ σχέδιο πάνω από το ένα μάτι, είναι προτιμώμενο και δημοφιλές. Το Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι ένα δυνατό, ισορροπημένο σκυλάκι με εξαιρετική αντοχή και δύναμη. Είναι δραστήρια ως κυνηγετικά σκυλιά.

Ιστορία της φυλής

Το Jack Russell Terrier  εκτράφηκε από τον αιδεσιμότατο Τζον Ράσελ τον 19ο αιώνα ως σκύλος για το κυνήγι αλεπούδων.
Υπήρχαν δύο ποικιλίες Russell Terrier: το Jack και το Parson. Σε αντίθεση με το Parson, το Jack Russell Terrier ήταν ένας μικρός σκύλος με μακρύ κορμό και κοντά πόδια και χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι κουνελιών. Σήμερα, το Τζακ Ράσελ Τεριέ και το Πάρσον Ράσελ Τεριέ είναι ουσιαστικά η ίδια φυλή. Το Τζακ Ράσελ Τεριέ αναγνωρίστηκε από την Εθνική Λέσχη Κένελ το 2001 και το Πάρσον Ράσελ Τεριέ από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ το 1997. Η φυλή έγινε γνωστή από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Frasier, στην οποία ο Jack Russell υποδυόταν τον Eddie, οπότε πιθανότατα θα τον αναγνωρίσετε.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα της φυλής Jack Russell Terrier

Η αχαλίνωτη ενέργεια, η εξυπνάδα, το θάρρος και η φιλικότητα είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Jack Russell. Είναι ένας ατρόμητος σκύλος, ένας επίμονος κυνηγός που εκτρέφεται για να σκάβει.
Το Jack Russell Terrier ευδοκιμεί σε ένα δραστήριο σπίτι, όπως αυτό εδώ, το οποίο του παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για να εκδηλώσει την ενέργειά του. Διατηρείται καλύτερα σε ένα σπίτι με περιφραγμένη αυλή, όπου παρέχονται διεγερτικές δραστηριότητες και στοργή. Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση πρέπει να ξεκινούν από την κουταβική ηλικία.
Η φυλή δεν διαθέτει υπομονή, γι’ αυτό δεν συνιστάται να ζει με μικρά παιδιά, άλλους σκύλους ή μικρά κατοικίδια. Μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα με μεγαλύτερα παιδιά.

Χαρακτηριστικά αυτής της φυλής

Η ενέργεια του Jack Russell Terrier είναι πραγματικά απεριόριστη. Χρειάζονται πολλή καθημερινή άσκηση για να αναπτύξουν αυτή την ενέργεια, παρά το μικρό τους μέγεθος. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε την ιστορία αυτής της φυλής ως κυνηγετικού σκύλου. Η ενέργεια και η δραστηριότητά τους μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα αν ζείτε σε διαμέρισμα και δεν έχετε χρόνο να κοινωνικοποιηθείτε με τον μικρό τετράποδο φίλο σας. Χρειάζονται άφθονη άσκηση, βόλτες με λουρί και παιχνίδια στον κήπο.

Η ενέργειά του Jack Russell Terrier είναι πραγματικά ατελείωτη. Εξαιτίας αυτής της συσσώρευσης ενέργειας και παρά το μικρό του μέγεθος, έχει ανάγκη από άφθονη καθημερινή άσκηση. Επίσης μην ξεχνάμε την ιστορία του ως σκύλος κυνηγός. Η όρεξη του για δράση και έντονη ζωή μπορεί να είναι πρόβλημα εάν μένετε σε διαμέρισμα και δεν έχετε χρόνο για τον μικρό σας τετράποδο φίλο. Απαιτείται άφθονη άσκηση, βόλτες με λουρί και παιχνίδι σε περιφραγμένη αυλή για να αντισταθεί να κυνηγήσει το οποιοδήποτε πιθανό θήραμα. Χωρίς αυτά μπορεί να πλήττει και να γίνει καταστροφικό – επιδίδετε στην μεγάλη του αγάπη , το σκάψιμο.

Το τρίχωμα του είναι κοντό, δε μαδάει πολύ, λείο, τραχύ ή κυματιστό. Απαιτεί ελάχιστη περιποίηση και κανονικό βούρτσισμα. Μπορεί να εμφανίσει περιστασιακή τριχόπτωση, όπως όλες οι φυλές.Επίσης το μπάνιο πρέπει να γίνεται μόνο περιστασιακά.

Υγεία της φυλής Jack Russell Terrier

• Σημαντικές ανησυχίες: Νόσος Legg-Calve-Perthes (νόσος των αρθρώσεων του ισχίου)

• Μικρές ανησυχίες: Εξάρθρωση στο γόνατο

• Περιστασιακές καταστάσεις: δεν αναφέρονται

• Προτεινόμενες εξετάσεις: Μάτια, αυτιά και γόνατα

• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12 έως 15 χρόνια

 

Τα χαρακτηριστικά που παρατίθενται εδώ μπορεί τις περισσότερες φορές να είναι ενδεικτικά της φυλής, αλλά τα σκυλιά έχουν τη δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αναπτύσσουν διαφορετικές συνήθειες μέσω της εκπαίδευσης. Επικοινωνήστε με έναν οργανισμό υιοθεσίας Μπορείτε να βρείτε δωρεά ή υιοθετημένα κουτάβια στο πλησιέστερο καταφύγιο ή κυνοκομείο της περιοχής σας ή ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.