Blog

Η επιστήμη μίλησε: Οι γάτες μπορούν να διακρίνουν αν το “αφεντικό” τους μιλάει σε εκείνες ή σε άνθρωπο

Μία νέα έρευνα έρχεται στο φως και αφορά όλους εμάς τους γατομπαμπάδες και γατομαμάδες. Ήξερες ότι η γάτα σου όχι απλώς καταλαβαίνει όταν της απευθύνεις τον λόγο, αλλά ότι μπορεί να αντιληφθεί και πότε δεν μιλάς σε εκείνη αλλά στους ανθρώπους; Αν είσαι από εκείνους που πιστεύουν ότι μόνο τα σκυλιά ως κατοικίδια εκπαιδεύονται και σε ακούν, τότε κάνεις λάθος. Οι γατούλες μας ακούν τον κηδεμόνα τους και ξέρουν πότε απευθύνεται σε αυτές. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρονται πάντα για αυτό που τους λες, οπότε αν η γάτα σου συνεχίσει να κοιτάει το παράθυρο και να σε αγνοεί ενώ μιλάς, μην το πάρεις και προσωπικά!

Η νέα έρευνα για τις γάτες

Οι Γάλλοι πάντοτε είναι πρωτοπόροι σε αυτά! Η νέα έρευνα για τις γάτες μας ήρθε από τη Γαλλία και σύμφωνα με αυτήν, τα χαριτωμένα μας τετράποδα μπορούν να αναγνωρίσουν αν το αφεντικό τους μιλάει σε εκείνες ή σε ανθρώπους και ακόμη μπορούν να αναγνωρίσουν πότε μιλάει σε εκείνες κάποιος άλλος άνθρωπος εκτός του αφεντικού τους. Ανάλογα με τη φωνή που έχουν μάθει να ακούν, παρατηρείται μάλιστα πως αλλάζει η συμπεριφορά τους. Ελπίζουμε να νιώθετε ξεχωριστοί μετά από αυτό, που η γάτα σας ακούει τη δική σας φωνή διαφορετικά από των φίλων σας πχ που μπορεί να της απευθύνουν το λόγο και αλλάζει η συμπεριφορά της στο πως θα φερθεί.

 

Οι γάτες δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους

Σίγουρα ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και ο καλύτερος σύντροφος. Όμως με την έρευνα αυτή αποδεικνύεται πως παρότι οι γάτες δεν είναι τόσο πιστές και εξαρτημένες από τον κηδεμόνα τους σαν τους σκύλους, αναπτύσσουν δεσμούς μαζί τους και μάλιστα ισχυρούς. Ο άνθρωπος που τις έχει μεγαλώσει, το αφεντικό τους ή κάποια άτομα που τις φροντίζουν συστηματικά, έχουν διαφορετική θέση στην καρδιά της γάτας. Για εκείνες, η φωνή που φτάνει στα αυτιά τους από αυτά τα άτομα σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο είναι διαφορετική, με διαφορετικό τόνο και η συμπεριφορά τους μεταβάλλεται. Μάλιστα όπως φαίνεται, όταν ένας άνθρωπος απευθύνεται σε έναν συνομίληκo του, σε ένα μωράκι, σε ένα σκύλο ή σε μία γάτα, αλλάζει ο τόνος της φωνής του κάθε φορά, επομένως αυτό είναι κάτι που οι γάτες μπορούν να καταλάβουν και να αντιληφθούν.

Πού βασίζεται η έρευνα αυτή

Οι…Παριζιάνοι μελέτησαν 16 διαφορετικές περιπτώσεις γάτας και φρόντισαν να καταγράψουν πως συμπεριφέρονται όταν τους απευθύνει το λόγο ο κηδεμόνας τους ή κάποιος ξένος. Η βασική διαφορά στην καταγραφή αυτή είναι ότι συχνά παρατηρείται πλήρης αδιαφορία όταν ακούν κάποιον εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντός τους ενώ όταν ακούν τη μαμά και τον μπαμπά τους κουνούν τα αυτάκια τους, την ουρά τους, την κόρη των ματιών τους. Όπως φαίνεται όταν ακούν κάποιον ξένο παρατηρείται ακινησία και δεν ασχολούνται ιδιαίτερα.

Ακόμη, όταν οι γάτες αυτές άκουγαν τη φωνή του κηδεμόνα τους γύριζαν τα αυτάκια τους προς τα πίσω, σαν ανθρώπινα όντα, με σκοπό να ακούσουν καλύτερα τι τους λέει. Τα μάτια τους άρχιζαν να διαστέλλονται, κινούνταν έντονα και γύρω  γύρω στο χώρο και ανυπομονούσαν να δουν το “αφεντικό” τους. Όταν ο ιδιοκτήτης τους μιλούσε πράγματι αλλά όχι σε εκείνες και απευθυνόταν σε άλλους ανθρώπους τότε εκείνες μείωναν σημαντικά τις αντιδράσεις τους χωρίς να δείχνουν την ίδια κινητικότητα. Έτσι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια νέα εποχή γάτας-ανθρώπου ξεκινά και πως δεν έχουν πλέον μόνο τα σκυλάκια την πρωτοκαθεδρία του πιστού φίλου για τους λάτρεις των κατοικίδιων.