Blog

Μικροτσίπ σκύλου: Είναι υποχρεωτικό; – Ανάγκη και οφέλη τοποθέτησης, Κόστος και λειτουργία

Μετά τη υιοθεσία του νέου σας χνουδωτού φίλου υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε αμέσως. Για παράδειγμα να προμηθευτείτε τροφή κατάλληλη για την ηλικία και την ράτσα του ή να πάρετε ένα μαλακό κρεβάτι για να κοιμάται. Το μικροτσίπ είναι ακόμα μια σημαντική κίνηση που πρέπει να κάνετε από την πρώτη κιόλας μέρας. Εάν έχετε διλήμματα διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα κατανοήσετε πως λειτουργεί αλλά αι γιατί είναι εξαιρετικά αναγκαίο.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο δίλλημα για την χρησιμότητα ή μη του μικροτσίπ αναλογιστείτε το εξής..

Tα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως ένα στα τρία σκυλιά χάνονται τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να βάλετε ένα μικροτσίπ στο σκύλο σας, άλλωστε το κόστος δεν είναι καθόλου μεγάλο.
Τοποθετώντας ένα μικροτσίπ στο σκυλάκι σας αυξάνεται τις πιθανότητες να βρεθεί κι να επιστραφεί σε εσάς στην δυσάρεστη περίπτωση που χαθεί. Για την τιμή αλλά και για την κατάλληλη ηλικία της τοποθέτησής του ρωτήστε τον κτηνίατρό σας. Σας παρουσιάζουμε μερικά χρήσιμα στοιχεία για το πως λειτουργεί αλλά και γιατί είναι τόσο σημαντικό.

Μικροτσίπ σκύλου: Τι είναι;

Το μικροτσίπ έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Η ακριβής του μετάφραση είναι μια συσκευή αναμετάδοσης και αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων. Δεν έχει μπαταρία και δεν απαιτεί ισχύ.
Η τοποθέτηση και εφαρμογή του δεν διαφέρει από την διαδικασία του εμβολιασμού. Εγχέεται κάτω από το χαλαρό δέρμα ανάμεσα στις ωμοπλάτες του σκύλου σας ώστε να μην το νιώθει καθόλου. Το μικροτσίπ δεν θα προκαλέσει προβλήματα υγείας στον σκύλο σας. Η διαδικασία τοποθέτησης του είναι απλή και γρήγορη και μπορεί να γίνει στο γραφείο του κτηνιάτρου σας.
Το μικροτσίπ φέρει έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης και αυτό το κάνει εξαιρετικά σημαντικό καθώς μπορεί να σαρωθεί από οποιονδήποτε κτηνίατρο ή καταφύγιο ζώων και να μεταδώσει τον αριθμό ταυτότητάς του.

Πως λειτουργεί το τσιπάκι του σκύλου;

Στο μικροτσίπ θα εισάγετε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας, όπως σταθερό και κινητό τηλέφωνο. Μπορείτε ακόμα να εισάγετε και το τηλέφωνο ενός ατόμου υπεύθυνου για τον σκύλο όπως τον σύντροφό σας ή κάποιο μέλος από την οικογένειά σας. Έτσι οι πιθανότητες επικοινωνίας αυξάνονται. Δεν θα θέλατε να χάσετε καμία κλήση ή ειδοποίηση όταν βρεθεί ο σκύλος σας.
Έτσι όταν σαρωθεί το μικροτσίπ και αναγνωριστεί ο μοναδικός αριθμός ταυτότητας θα εμφανιστούν και τα στοιχεία σας ώστε να επικοινωνήσουν μαζί σας. Φυσικά όμως για την αναγνώριση και ταυτοποίηση του μικροτσίπ χρειάζεται και η καταχώρησή του σε μια εθνική και τοπική βάση δεδομένων.
Τα διαφορετικά μητρώα του μικροτσίπ προσφέρουν και διαφορετικές υπηρεσίες.
Για παράδειγμα η υπηρεσία Lost Pet Alert μεταδίδει τις πληροφορίες του σκύλου σας σε ένα δίκτυο κτηνιάτρων, καταφυγίων και εθελοντών στην περιοχή σας.
Μια υπηρεσία όπως το AKC Reunite η οποία είναι μέλος του LookUp της AAHA (American Animal Hospital Association), μπορεί να ελέγξει έναντι εκατοντάδων βάσεων δεδομένων μητρώων χρησιμοποιώντας το AAHA Universal Pet Microchip Lookup Tool .

Είναι συσκευή εντοπισμού ή παρακολούθησης;

Τα μικροτσίπ είναι συσκευή εντοπισμού και παρέχουν ένα τρόπο επικοινωνίας με εσάς από οποιονδήποτε κτηνίατρο ή καταφύγιο. Εισάγεται στο δέρμα του σκύλου σας και είναι μόνιμα. Τα GPS είναι συσκευές παρακολούθησης και μπορεί να σας πει που είναι ο σκύλος σας αλλά δεν περιέχει στοιχεία επικοινωνίας. Οι συσκευές GPS απαιτούν μπαταρίες και είναι πιθανό να χαθούν όπως ένα κολλάρο ή ένα καρτελάκι κολάρου. Οι συσκευές αυτές έχουν διαφορετικό ρόλο και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν η μια την λειτουργία της άλλης, δρουν συμπληρωματικά.

Παρουσιάστηκαν ενδελεχώς όλες οι σημαντικές πληροφορίες για το κόστος, την τοποθέτηση και την χρησιμότητα ενός μικροτσίπ σκύλου. Είναι μια έξυπνη νέα τεχνολογία που θα σας βοηθήσει σε περίπτωση απώλειας ή εξαφάνισης.