Blog

Γιατί η γάτα μου κοιτάει επίμονα; Ερμηνεία οπτικής επαφής, Περιέργεια ή στοργή; Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Είτε είστε πρωτοεμφανιζόμενος ιδιοκτήτης γάτας είτε παλιός ιδιοκτήτης γατούλας, μπορεί να παρατηρήσετε μια γάτα να κοιτάζει εσάς ή κάτι άλλο με τα μεγάλα, στρογγυλά μάτια της – είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στο σπίτι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αισθάνεστε ότι κάποιος σας παρακολουθεί ενώ εσείς κάνετε κάτι άλλο.  Το βλέμμα της γάτας σας μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Ως εκ τούτου, μπορεί να αναρωτηθείτε: “Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει; Μήπως έχω ένα γατάκι;”

Αυτό το άρθρο συνοψίζει ορισμένους πιθανούς λόγους για τους οποίους η γάτα σας σας κοιτάζει και πώς να κατανοήσετε καλύτερα αυτή τη συμπεριφορά του τριχωτού συντρόφου σας.

Γιατί σας κοιτάει η γάτα σας;

Τι σημαίνει η έντονη οπτική επαφή της γάτας; Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Ας μιλήσουμε για τους πιο συνηθισμένους.

Περιέργεια

Φυσικά και η γάτα μπορεί να είναι – και είναι – περίεργη. Θέλει δηλαδή να μάθει τι συμβαίνει γύρω της, στον χώρο. Οι γάτες είναι από την φύση τους κυνηγοί και μέρος αυτού είναι η απίστευτη οπτική οξύτητα.
Στη άγρια φύση, οι γάτες είναι πάντα σε εγρήγορση, ειδικά όταν κάτι κινείται γύρω τους.
Άρα λοιπόν η γάτα μου θέλει να με κυνηγήσει; Λοιπόν, ελπίζουμε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η γάτα σας απλά θέλει να μάθει τι κάνετε – απλή περιέργεια. Έτσι, εάν μετακινείστε ή κάνετε πράγματα γύρω από το δωμάτιο, είναι φυσικό για τη γάτα σας να θέλει να μάθει τι συμβαίνει, και είναι λογικό αφού μοιράζεστε τον ίδιο χώρο.

Η γάτα σας θέλει να φάει

Επίσης ένας πιθανός και αρκετά αναμενόμενος λόγος για τον οποίο η γάτας σας κοιτάζει επίμονα είναι η προσπάθεια επικοινωνίας και δήλωσης ότι θέλει να φάει. Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες αρχίζουν να σας κοιτάζουν κυρίως τις ώρες που έχουν συνηθίζει και ξέρουν ότι θα τις ταΐσετε. Και όταν πηγαίνετε στην περιοχή όπου παίρνετε το φαγητό τους, τα βλέμματα συχνά συνοδεύονται και από διάφορα νιαουρίσματα που δηλώνουν σε απλά ελληνικά «Σε παρακαλώ, τάισέ με!»

Σημάδι στοργής

Έχετε δει τη γάτα σας να αναβοσβήνει σιγά-σιγά, ενώ κοιτάζοντάς τα με τα βλέφαρά τους μισόκλειστα; Τότε είστε τυχεροί, αυτό είναι μια ένδειξη αγάπης και στοργής. Σας εμπιστεύονται και με την παρουσία του κρατούν τα μάτια του κλειστά ακόμα και εάν πλησιάσετε πολύ κοντά. Αυτό λοιπόν είναι ένα σημάδι απόλυτης εμπιστοσύνης.
Αυτή η μορφή γλώσσας του σώματος είναι ένα από τα καλύτερα κομπλιμέντα που μπορεί να σας δώσει μια γάτα και δείχνει πώς η γάτα σας έχει δημιουργήσει δεσμό μαζί σας. Για να δείξετε στη γάτα σας ότι τους αγαπάτε πίσω, μπορείτε να προσπαθήσετε να επιστρέψετε τη χειρονομία της γάτας, δοκιμάστε να κάνετε το ίδιο κρατώντας επαφή μαζί της.

Σημάδια και γλώσσα του σώματος της γάτας

Η επικοινωνία με τον γούνινο φίλο σας μπορεί να υπερβεί την επαφή με τα μάτια. Εάν μπορείτε να εκτιμήσετε και να μεταφράσετε την γλώσσα του σώματος θα μπορείτε να προσδιορίσετε γιατί σας κοιτάει.

Ήρεμη και χαλαρή

Όταν η γάτας σας κοιτάει και έχει μια χαλαρή συμπεριφορά και στάση, τότε αισθάνεται ασφαλής και χαρούμενη μαζί σας. μια ταυτόχρονη ένδειξη είναι το αργό κούνημα των βλεφάρων της. Επίσης μια χαλαρή στάση με οπτική επαφή θα μπορούσε να σημαίνει και τα εξής: η γάτα σας είναι φιλική και περίεργη για το τι κάνετε θέλουν την προσοχή σας, ή απλά απολαμβάνουν την παρέα σας.

Ένταση και ακαμψία

Εάν η γάτα σας εμφανίζει σημάδια όπως ένα άκαμπτο και τεταμένο σώμα, μια ταραγμένη ουρά που κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη και διασταλμένες κόρες, είναι σημάδι πως πρέπει να απομακρυνθείτε. Αυτή η συμπεριφορά είναι ο τρόπος της γάτας σας να σας πει ότι είναι ενοχλημένη και θέλει να την αφήσετε ήσυχη. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερα δώστε της χώρο και χρόνο μέχρι να αισθανθεί και πάλι χαλαρή και άνετη.

Η εκτροπή των ματιών σας και η απομάκρυνση θα βοηθήσει τη γάτα σας να χαλαρώσει και να εστιάσει την προσοχή της σε κάτι άλλο. Ένας τρόπος για να αποσπάσετε την προσοχή της γάτας σας είναι να πετάξετε ένα παιχνίδι έτσι ώστε η γάτα σας να μπορεί να το κυνηγήσει.

Σκυμμένη με μαζεμένη ουρά

Εάν η γάτα σας είναι σκυμμένη και η ουρά της μαζεμένη, ενώ παράλληλα σε κοιτάζει είναι ένδειξη φόβου. Συχνά οι γάτες, μπορεί να κρύβονται κάτω από το κρεβάτι, το τραπέζι, ή και στις γωνίες του δωματίου. Εάν σας κοιτάζει και έχει αυτή την στάση τότε δείχνει ότι είναι σε εγρήγορση για πιθανό κίνδυνο.
Εάν γνωρίζετε τι τους προκαλεί φόβο, για παράδειγμα ένας δυνατός θόρυβος, σταματήστε να κάνετε φασαρία και προσφέρετε μερικές λιχουδιές ή βγάλτε ένα παιχνίδι (σε ένα ασφαλή απόσταση στην αρχή, ώστε να μην τρομάζετε περαιτέρω τη γάτα σας) για να δείξετε ότι δεν είστε απειλή. Αυτή η τακτική μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και εάν ο θόρυβος προέρχεται έξω από το σπίτι.

Γιατί οι γάτες κοιτάζουν άλλα πράγματα;

Αν έχετε βρει ποτέ τη γάτα σας να κοιτάζει επίμονα έναν τοίχο, ίσως να έχετε αναρωτηθεί: Γιατί η γάτα μου κοιτάζει επίμονα τοίχους και άλλα πράγματα;

Επειδή έχουν ευρεία περιφερειακή όραση

Μαζί με την έμφυτη περιέργειά τους, οι γάτες έχουν μια καταπληκτική περιφερειακή όραση που τους επιτρέπει να βλέπουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν παρατηρούν, όπως μικρά έντομα και σκιές.
Μπορούν επίσης να δουν μήκη κύματος υπεριώδους φωτός που είναι αόρατα για τον άνθρωπο. Έτσι, αν νομίζετε ότι οι γάτες δεν βλέπουν τίποτα, μπορεί να βλέπουν πράγματα που εσείς δεν βλέπετε.

Η ακοή είναι καλά ανεπτυγμένη

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γάτες έχουν καλύτερη ακοή από τα θηλαστικά, όπως οι άνθρωποι και οι σκύλοι, που κυμαίνεται από 48 Hz έως 85 kHz. Έτσι, αν η γάτα σας κοιτάζει έναν τοίχο, μπορεί να ακούει κάτι που εσείς δεν μπορείτε να ακούσετε και φυσικά δεν μπορείτε να δείτε.

Προσπαθεί να καταλάβει κάτι

Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, έχουν επεισοδιακή μνήμη. Έτσι, μπορεί να σκέφτονται παρελθοντικές εμπειρίες και να προσπαθούν να καταλάβουν κάτι. Για παράδειγμα, όταν ακούμε έναν ήχο, μπορεί να θυμόμαστε πότε και τι είδους ήχος ήταν. Σκεφτείτε το ως εξής: όταν συναντάμε κάποιον, μπορεί να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε αν και πότε έχουμε ξανασυναντήσει αυτό το άτομο.
Επίσης, αν δούμε μια γάτα να κοιτάζει έξω από το παράθυρο, μπορεί να προσπαθεί να δει τι συμβαίνει έξω.

Συμπέρασμα…

Τα παραπάνω είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες μπορεί να σας κοιτάζουν επίμονα ή να κοιτάζουν ορισμένα πράγματα. Όταν μια γάτα σας κοιτάζει επίμονα, δίνοντας προσοχή στη στάση του σώματός της μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει και τι προσπαθεί να σας πει.
Το βλέμμα μιας γάτας δεν είναι συνήθως ανησυχητικό, αλλά είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να καταλάβετε το γιατί, για να αποφύγετε αυτό που προκαλεί το άγχος της γάτας και να καταλάβετε τι την κάνει ευτυχισμένη.