Blog

Καύσωνας και γάτα: Δείτε πώς να κρατάτε τις γάτες δροσερές στον καλοκαιρινό καιρό

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα – οι μεγάλες μέρες του καλοκαιριού είναι εδώ. Ενώ τα σκυλίσια φιλαράκια μας ξεφαντώνουν στα ποτιστικά και λιάζονται στα SUP, τι άλλο να κάνει μια γάτα από το να αναζητήσει την πιο δροσερή γωνιά στο πάτωμα του μπάνιου; Αυτό το καλοκαίρι, δώστε στο αγαπημένο σας αιλουροειδές κάτι για να γουργουρίζει με μια γλυκιά απόδραση από τη ζέστη.

Από γάτες εξωτερικού χώρου που αναζητούν σκιά μέχρι γάτες εσωτερικού χώρου που αράζουν – το να γνωρίζετε πώς να κρατάτε τις γάτες δροσερές το καλοκαίρι είναι απαραίτητο για την υγεία τους. “Οι γάτες που έχουν οποιαδήποτε προβλήματα υγείας ή οι ηλικιωμένες γάτες είναι πολύ επιρρεπείς σε σοβαρές παθήσεις που προκαλούνται από τη ζέστη”, λέει η Sarah McCormack, DVM στο Northwest Neighborhood Veterinary Hospital στο Πόρτλαντ του Ορεστιάδας. Αλλά, προσθέτει, κάθε γάτα μπορεί να παρουσιάσει αφυδάτωση, εξάντληση από τη ζέστη ή θερμοπληξία.
Ακολουθούν δοκιμασμένοι τρόποι για να κρατήσετε κάθε είδος γατούλας δροσερό όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν:

1. Αντικαταστήστε το μπολ με το νερό με ένα σιντριβάνι

Οι γάτες είναι διαβόητες για το γεγονός ότι δεν πίνουν αρκετό νερό. Έτσι, λέει ο McCormack, ανταλλάξτε το νερό που πίνουν με ένα σιντριβάνι για γάτες. Αντιγράφουν μια φυσική πηγή νερού που μπορεί να δελεάσει τη γατούλα σας. Άλλες επιλογές για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να παραμείνει ενυδατωμένη χωρίς να ξοδέψετε χρήματα για ένα σιντριβάνι νερού περιλαμβάνουν την προσθήκη μιας σταγόνας νερού σαρδέλας ή τόνου στο μπολ της. Ή, ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει από τη βρύση του μπάνιου που τρέχει.

Για συντριβάνι νερού σας προτείνουμε αυτό το προϊόν.

2. Προμηθευτείτε ένα στρώμα ψύξης

Πώς κρατάτε τις γάτες δροσερές το καλοκαίρι χωρίς κλιματιστικό; Ο McCormack λέει ότι ένα στρώμα ψύξης θα μπορούσε να κάνει το κόλπο. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένο για να αντέχει τα νύχια της γάτας ή κόψτε τα νύχια της γάτας σας πριν το χρησιμοποιήσετε.

Σας προτείνουμε το απόλυτο στρώμα ψύξης εδώ.

3. Ανταλλάξτε την ξηρή τροφή με υγρή τροφή

Η υγρή τροφή μπορεί να περιέχει έως και 66 τοις εκατό περισσότερο νερό από την ξηρή τροφή, βοηθώντας στην πρόληψη της αφυδάτωσης και διατηρώντας τη γάτα σας δροσερή. Ακόμα καλύτερα, ψύξτε την υγρή τροφή πριν τη σερβίρετε για να δείτε αν η γάτα σας προτιμά το κρύο φαγητό (μερικές γάτες προτιμούν το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου ή το ζεστό φαγητό, ανεξάρτητα από τον καιρό).

4. Κουρέψτε την

Καλέστε όλες τις πολύ χνουδωτές και μακρυμάλλουσες γάτες – αυτή η δροσερή συμβουλή για το καλοκαίρι είναι για εσάς. “Ένα κούρεμα λιονταριών μπορεί να προσφέρει μεγάλη άνεση σε μια γάτα, ειδικά σε γάτες με μακριά μαλλιά”, λέει ο McCormack. Η μακρυμάλλη γάτα μου μπορεί να το επιβεβαιώσει, ένα φρέσκο κούρεμα την κάνει να αισθάνεται σαν ολοκαίνουργια γατούλα όταν οι θερμοκρασίες είναι καυτές.

5. Παρέχετε ροή αέρα

Εάν δεν έχετε κλιματισμό, η παροχή ροής αέρα για τη γάτα σας είναι απαραίτητη. Το άνοιγμα των παραθύρων και η ενεργοποίηση ενός ανεμιστήρα μπορεί να κάνει το κόλπο σε μέτρια ζεστές ημέρες. Όταν όμως οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τα τριψήφια νούμερα, ο McCormack προτείνει να αναζητήσετε ένα ξενοδοχείο φιλικό προς τις γάτες με κλιματισμό ή ακόμη και να επενδύσετε σε μια φορητή μονάδα κλιματισμού.

6. Εφαρμόστε δροσερό νερό στις πατούσες της

Οι γάτες δεν είναι καλές στη θερμορύθμιση, γι’ αυτό και θα πιάσετε να απλώνεται στο δροσερό δάπεδο του πλακάκι κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών. Έχουν όμως ένα σημείο στο σώμα τους όπου ιδρώνουν και δροσίζονται ελαφρώς με την εξάτμιση του ιδρώτα – τις πατούσες τους. “Αν ανησυχείτε ότι η γάτα σας ζεσταίνεται, βάζοντας δροσερό νερό στις πατούσες της γάτας μπορεί να τις δροσίσει”, λέει ο McCormack.

7. Κάντε στις έμπειρες γάτες ένα δροσερό μπάνιο

Αν η γάτα σας είναι επαγγελματίας στο μπάνιο, μπορεί να απολαύσει ένα δροσερό καλοκαιρινό μπάνιο. Αλλά να θυμάστε, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες καταστάσεις υγείας και να κάνει τις γάτες να αισθάνονται άβολα. Έτσι, αν η γάτα σας δεν έχει ξανακάνει μπάνιο στο παρελθόν, μια μέρα με ζέστη ρεκόρ μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσετε.

8. Παρέχετε στις γάτες ένα δροσερό σημείο

Όσο για το πώς να διατηρήσετε δροσερή τη φιλική (ή άγρια) αδέσποτη της γειτονιάς σας – μοιραστείτε μαζί της φρέσκο νερό και μια μερίδα υγρής γατοτροφής, τοποθετώντας την σε ένα σκιερό σημείο. “Αν βρίσκεστε σε μια περιοχή που δεν έχει καθόλου σκιά, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παρέχετε μια πηγή σκιάς. Τα καλύτερα καλοκαιρινά σπιτάκια για γάτες είναι ανοιχτά στις πλευρές για να επιτρέπουν τη ροή του αέρα”, λέει η Jacklyn Ellis, διευθύντρια συμπεριφοράς στην Ανθρωπιστική Εταιρεία του Τορόντο.

Σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας ζεσταίνεται υπερβολικά

Η θερμική εξάντληση είναι η αρχική φάση της θερμοπληξίας, εξηγεί ο McCormack. Όταν η γάτα σας αρχίζει να αισθάνεται υπερβολική ζέστη, μπορεί να αρνηθεί το φαγητό, να κρυφτεί ή να λαχανιάσει. Ακόμη και οι γάτες εσωτερικού χώρου μπορεί να κινδυνεύουν από θερμοπληξία χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας αν νομίζετε ότι η γάτα σας πάσχει από θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Οι υπερθερμασμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Λαχάνιασμα ή αναπνοή με ανοιχτό στόμα
  • Γρήγορος αναπνευστικός ρυθμός
  • Ζεστά αυτιά
  • Κατακόκκινη γλώσσα
  • Σκούρα κόκκινα ή χλωμά ούλα
  • Σάλια
  • Αδυναμία
  • Αγχώδης συμπεριφορά
  • Φωνή
  • Ξάπλωμα στη μία πλευρά, εντελώς τεντωμένο

Όσον αφορά την αφυδάτωση στις γάτες, ο McCormack λέει ότι τα σημάδια μπορεί να είναι πιο ανεπαίσθητα και θα πρέπει να ακολουθήσετε μια πρακτική προσέγγιση. “Αν σηκώσετε το δέρμα κατά μήκος της πλάτης τους και στη συνέχεια το αφήσετε να πέσει, θα πρέπει να επανέλθει γρήγορα, αν είναι καλά ενυδατωμένες”, εξηγεί. “Εάν υπάρχει καθυστέρηση και το δέρμα παραμένει τεντωμένο, αυτό αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης”.

Οι ηλιόλουστες μέρες και ένα τέλειο μικρό ηλιοβασίλεμα μπορεί να είναι σκέτη ευτυχία για κάθε αιλουροειδές, αρκεί να παραμείνουν δροσερά και άνετα. Αν ανησυχείτε ότι η γάτα σας έχει υπερθερμανθεί, πάσχει από θερμοπληξία ή είναι αφυδατωμένη, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.