Blog

Μετανιώσατε που υιοθετήσατε σκύλο; Να τι πρέπει να κάνετε πριν πάρετε κάποια απόφαση

Μερικές φορές η χαρά της υιοθεσίας ενός κατοικίδιου ζώου μετατρέπεται σε τύψεις. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τις αμφιβολίες σας.

Έχετε τελικά υιοθετήσει ένα ζώο μετά από εβδομάδες προσεκτικής σκέψης και προετοιμασίας. Ο σπιτονοικοκύρης σας σας έδωσε την άδεια και προγραμματίσατε το πρώτο ραντεβού με τον κτηνίατρο. Το σπίτι σας είναι ήδη προστατευμένο για τα κατοικίδια ζώα. Βρίσκεστε τώρα στο αυτοκίνητό σας, λίγα λεπτά μετά την υπογραφή των εγγράφων της υιοθεσίας. Το αξιολάτρευτο πλάσμα που ερωτευτήκατε βρίσκεται στο πίσω κάθισμα. Ήσασταν τόσο ενθουσιασμένοι γι’ αυτό, οπότε γιατί ξαφνικά όλα μοιάζουν τόσο… παράξενα; Ίσως δεν είστε τόσο έτοιμοι όσο νομίζατε ή ίσως κάνατε κάποιο λάθος. Κι αν διάλεξες τον λάθος φίλο;

Σας θυμίζει κάτι αυτό το σενάριο; Αν ναι, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ συνηθισμένο. Πρόκειται για ένα αίσθημα ξαφνικού πανικού, ενοχής ή λύπης που βιώνει κανείς μετά την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου ζώου. Ενώ μπορεί να υποθέσετε ότι αυτό το αίσθημα τρόμου είναι πιο διαδεδομένο στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που το κάνουν για πρώτη φορά, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε όσους έχουν περάσει τη διαδικασία υιοθεσίας στο παρελθόν. Εξάλλου, το να φέρεις στο σπίτι ένα νέο κατοικίδιο ζώο είναι μεγάλη ευθύνη. Τα κατοικίδιά μας βασίζονται σε εμάς για την καθημερινή τους φροντίδα και άνεση και δεν είναι ασυνήθιστο να ανησυχούμε ότι δεν είμαστε τόσο καλά εξοπλισμένοι για να δώσουμε σε κάτι τόσο εξαρτημένο από εμάς όλη την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει. Αν και αυτό το συναίσθημα είναι συνήθως προσωρινό, μπορεί να είναι συντριπτικό. Έχοντας αυτό κατά νου, αν αισθάνεστε αυτή τη στιγμή τη μελαγχολία μετά την υιοθεσία, σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα σας καθησυχάσουν.

Θυμηθείτε τον κανόνα των τριών

Στον κόσμο των καταφυγίων, ο Κανόνας των Τριών αναφέρεται στη μετάβαση ενός ζώου στο νέο του σπίτι κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών, τριών εβδομάδων και τριών μηνών μετά την υιοθεσία. Οι τρεις πρώτες ημέρες είναι συνήθως οι πιο δύσκολες, και όχι μόνο για το ζώο – και για τον νέο γονέα κατοικίδιου ζώου. Για το ζώο, μπορεί να είναι συγκλονιστικό να πηγαίνει από το ένα ξένο μέρος στο άλλο, περιτριγυρισμένο από άγνωστες εικόνες, ήχους, μυρωδιές, ανθρώπους και μερικές φορές άλλα ζώα. Για την οικογένεια, η υιοθεσία ενός ζώου μπορεί να σημαίνει μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα. Σε συνδυασμό με την πίεση του να είσαι καλός γονιός κατοικίδιου ζώου, οι τρεις πρώτες ημέρες είναι συχνά οι πιο αγχωτικές. Μέχρι τις τρεις εβδομάδες, τόσο το κατοικίδιο ζώο όσο και η οικογένεια έχουν εξοικειωθεί με τη νέα ρουτίνα, αλλά τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα πολύ μακριά από το να είναι άνετα. Μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες για να νιώσει το ζώο απόλυτα οικείο και ασφαλές μαζί σας. Τελικά, ο κανόνας των τριών μας υπενθυμίζει σε όλους μας να είμαστε υπομονετικοί, όχι μόνο με το νέο σας κατοικίδιο, αλλά και με τον εαυτό σας.

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Ένα συνηθισμένο λάθος που βλέπουν συχνά οι υπάλληλοι των καταφυγίων από τους υιοθετούντες είναι η τάση να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα νέα τους κατοικίδια μόλις επιστρέψουν στο σπίτι. Ένας συνάδελφος Σύμβουλος Καταφυγίου είπε κάποτε: “Δεν υπάρχει έτοιμο ζώο”. Τα περισσότερα ζώα του καταφυγίου έχουν ελάχιστο έως καθόλου γνωστό ιστορικό. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό του καταφυγίου πρέπει να αρκεστεί στην εκτίμηση των αναγκών του ζώου με βάση τη συμπεριφορά που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο καταφύγιο. Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι το καταφύγιο δεν είναι σπίτι. Παρά τις προσπάθειές μας να προσφέρουμε στα ζώα μια άνετη διαμονή, πρόκειται για ένα περιβάλλον υψηλού στρες και πολλά ζώα απλώς δεν θα δείξουν την πλήρη προσωπικότητά τους μέχρι να φύγουν από το καταφύγιο. Ακόμη και ζώα με πιο γνωστό ιστορικό μπορεί να χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν.

Σκεφτείτε αυτές τις συνηθισμένες συμπεριφορές μετά την υιοθεσία

Ατυχήματα με την εκπαίδευση στο σπίτι, προβλήματα με την τουαλέτα ή ο σκύλος που δεν κάνει ό,τι του λένε. Ο σκύλος που σας είπαν ότι είναι εκπαιδευμένος στο σπίτι μπορεί απλώς να έχει συνηθίσει σε διαφορετικό πρόγραμμα και να μην έχει προσαρμοστεί ακόμα στη νέα ρουτίνα του μπάνιου. Η γάτα που βγήκε έξω από το κουτί της άμμου μπορεί να έχει διαφορετικές προτιμήσεις για την άμμο ή το κουτί της άμμου. Το κουτάβι είναι ένα μωρό που νομίζει ότι κάνει ένα καλό και διασκεδαστικό ξεφάντωμα! Θα χρειαστεί εκπαίδευση για να καταλάβουν ότι τα κοφτερά κουταβίσια δόντια τους πληγώνουν το ανθρώπινο δέρμα και ότι τα μαξιλάρια του καναπέ δεν είναι διασκεδαστικά παιχνίδια για μάσημα. Ο σκύλος που υποτίθεται ότι ήξερε το “κάτσε” και το “κάτω” δεν “αψηφά” απαραίτητα τη νέα του οικογένεια. Μπορεί να είναι αφηρημένος ή ίσως να έμαθε ένα διαφορετικό σύνθημα.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αναποδιές στην πορεία. Αν δυσκολεύεστε με κάποιο απρόβλεπτο εμπόδιο, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τα πράγματα από τη σκοπιά του νέου σας κατοικίδιου. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια νέα προσέγγιση;

Αναζητήστε υποστήριξη

Δεν πειράζει να παραδεχτείτε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι επίσης εντάξει να αναζητήσετε υποστήριξη από τους γύρω σας. Η κατανομή της ευθύνης που συνεπάγεται η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μεταξύ των μελών του νοικοκυριού μπορεί να απαλύνει πολύ από το άγχος. Σκεφτείτε επίσης να απευθυνθείτε στο προσωπικό του καταφυγίου, αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα συμπεριφοράς. Μπορούν να σας δώσουν ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζετε. Η εγγραφή σε ένα μάθημα εκπαίδευσης σκύλων μπορεί επίσης να δώσει σε εσάς και το κατοικίδιό σας την ευκαιρία να δεθείτε, ενώ μαθαίνετε περισσότερες δεξιότητες.

Παραδεχτείτε ότι δεν ταιριάζετε

Πριν ένα υιοθετημένο ζώο πάει στο σπίτι με τη νέα του οικογένεια, το προσωπικό του καταφυγίου αναλύει πάντα την πολιτική επιστροφής. Γνωρίζουμε ότι κανείς δεν υιοθετεί ένα ζώο με την πρόθεση να το επιστρέψει. Ακόμη και το προσωπικό ακούει συχνά από τον υιοθετητή: “Δεν θα επέστρεφα ποτέ ένα ζώο”. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι μερικές φορές η ζωή είναι περίπλοκη και συμβαίνουν απρόβλεπτα πράγματα και η επιστροφή ή η παράδοση γίνεται αναπόφευκτη. Μερικές φορές οι υιοθετούντες αντιμετωπίζουν πραγματικά απροσδόκητη και μη διαχειρίσιμη συμπεριφορά ή ιατρικά προβλήματα. Μερικές φορές συμβαίνει μια άσχετη οικογενειακή ή οικονομική δυσκολία. Κάποιες φορές, παρά τις σωστές και αργές συστάσεις, τα άλλα κατοικίδια στο σπίτι απλά δεν τα πάνε καλά με τη νέα προσθήκη. Εάν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μετά την υιοθεσία, εξακολουθείτε να παλεύετε με συναισθήματα μεταμέλειας του υιοθετητή, είναι επίσης πιθανό να πρόκειται απλώς για ένα κακό ταίριασμα. Κατά ειρωνικό τρόπο, τα συναισθήματα ενοχής που περιβάλλουν τη σκέψη της επιστροφής ενός κατοικίδιου μπορεί να επιδεινωθούν με τα συναισθήματα. Η απόφαση να επιστρέψετε ένα υιοθετημένο κατοικίδιο ζώο δεν σας κάνει κακό άνθρωπο. Αν μη τι άλλο, είναι μια υπεύθυνη επιλογή. Παρέχετε την ευκαιρία στο ζώο να βρει ένα σπίτι που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Επιπλέον, το προσωπικό του καταφυγίου μαθαίνει περισσότερα για το πώς συμπεριφερόταν το ζώο έξω από το περιβάλλον του καταφυγίου, κάτι που αποτελεί χρήσιμη πληροφορία για την επόμενη οικογένεια του ζώου, και εσείς γνωρίζετε τώρα περισσότερα για τις δικές σας ανάγκες, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη υιοθεσία.