Blog

Έχουν όλες οι Russian Blue Γάτες πράσινα μάτια; Χαρακτηριστικά και πληροφορίες φυλής

Η Russian Blue γάτα είναι μια αρκετά ξεχωριστή ράτσα αιλουροειδών που χαρακτηρίζεται από ένα κεφάλι τριγωνικού σχήματος με φαρδύ μέτωπο, μεγάλα αυτιά και ίσια μύτη. Επιπλέον, η γάτα έχει κοντό, διπλό τρίχωμα με γυαλιστερή γκρι ή ασημένια απόχρωση. Η ελαφρά ανοδική κλίση του στόματος προσδίδει επίσης στη γάτα ένα φυσικά ελκυστικό χαμόγελο που μοιάζει με αυτό της Μόνα Λίζα.

Τι γίνεται με τα μάτια; Όλες οι Russian Blue γάτες έχουν πράσινα μάτια; Ναι, έχουν!

Οι γάτες Russian Blue έχουν μαγευτικά μάτια με ένα πανέμορφο αποτέλεσμα που αναδεικνύεται από το λαμπερό μπλε τρίχωμά τους. Τα γατάκια έχουν κίτρινα μάτια που σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι να ενηλικιωθούν, όλες οι Ρωσικές Μπλε γάτες έχουν φωτεινά πράσινα μάτια.

Έχουν οι γάτες Russian Blue προβλήματα με τα μάτια;

Τα πράσινα μάτια τους δεν αποτελούν ένδειξη κάποιας διαταραχής ή προβλήματος. Όπως οι περισσότερες γάτες, οι Russian Blue απολαμβάνουν σχετικά καλή υγεία των ματιών. Ωστόσο, ορισμένες γάτες αναπτύσσουν προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, μια εκφυλιστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή φθορά του αμφιβληστροειδούς. Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ασθένεια, οι περισσότερες γάτες προσαρμόζονται καλά στην απώλεια της όρασης την ημέρα και τη νύχτα, εφόσον δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον τους.

5 διασκεδαστικές πληροφορίες για τις Russian Blue

Οι γάτες Russian Blue είναι ενδιαφέροντα αιλουροειδή που είναι βέβαιο ότι θα λατρέψετε μόλις σας αναγνωρίσουν ως οικογένεια.

Αν θέλετε να υιοθετήσετε μια Russian Blue, παρακάτω θα βρείτε πέντε διασκεδαστικά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε.
1. Οι Russian Blue γάτες αγαπούν τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα

Οι Ρωσικές μπλε γάτες αισθάνονται άνετα όταν μαθαίνουν μια ρουτίνα και τηρούν αυτήν. Δεν τους αρέσουν οι σημαντικές περιβαλλοντικές αλλαγές και πιθανότατα θα φανούν αναστατωμένες ή αγχωμένες μετά την υιοθεσία. Μόλις ζεσταθούν και αγαπήσουν το περιβάλλον τους, θα χαρούν να μένουν στο σπίτι όλη μέρα, ακόμα και όταν ταξιδεύετε. Απλά βεβαιωθείτε ότι τρώνε τα γεύματά τους στην ώρα τους – ούτε ένα λεπτό καθυστέρηση!

2. Οι Russian Blue γάτες είναι καλοί οιωνοί

Τα παλιά χρόνια, οι Ρώσοι πίστευαν ότι οι Russian Blue γάτες ήταν της βασιλικής οικογένειας και τις κρατούσαν ως σύμβολο του πλούτου και της καλής κοινωνικής τους θέσης. Οι άνθρωποι θεωρούσαν επίσης ότι οι γάτες ήταν γούρια για καλή τύχη. Αν και δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε αυτές τις πληροφορίες, πολλοί άνθρωποι που διατηρούσαν τις γάτες προσέλκυαν καλή τύχη και μεγάλη τύχη.
3. Οι Russian Blue γάτες είναι αρκετά εκφραστικές φωνητικά

Οι Russian Blue γάτες έχουν ευχάριστη συμπεριφορά και όταν τους μιλάτε, πάντα ανταποκρίνονται ή “ανταποδίδουν”.

Ενώ μπορούν να παίξουν ανεξάρτητα, αγαπούν να παίζουν με τους ιδιοκτήτες τους και θα το κάνουν αυτό σαφές κάνοντας συχνά ήρεμους θορύβους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η γάτα σας θα σας το υπενθυμίζει επίσης κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή στη ρουτίνα της. Θα σας ενημερώσει “κυριολεκτικά” για το πότε πρέπει να φάτε βραδινό.

4. Οι Russian Blue γάτες είναι εξαιρετικά έξυπνες

Οι Russian Blue γάτες είναι πανέξυπνες και μπορούν να κατακτήσουν γρήγορα νέα παιχνίδια και κόλπα. Είναι από τη φύση τους έντονοι παρατηρητές και περίεργες, γεγονός που τις καθιστά επίσης γρήγορες μαθήτριες. Μπορείτε να τις εμπλέξετε σε εκπαίδευση στα απορρίμματα, στα λουριά, ακόμα και στην εκπαίδευση υπακοής.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαδραστικά παιχνίδια ή εκπαίδευση επιβράβευσης για να μάθετε στον αιλουροειδή φίλο σας πώς να παίζει φέρετρο. Η γάτα δεν χρειάζεται εκπαίδευση για να μάθει πώς να ορμάει στο κόκκινο φως όταν την εμπλέκετε με έναν δείκτη λέιζερ.
5. Τα Russian Blue έχουν έντονα κυνηγετικά ένστικτα

Παρόλο που οι Russian Blue γάτες φαίνονται αδύνατες, είναι σωματικά εντυπωσιακές με στιβαρό, εύκαμπτο και αρρενωπό σώμα. Το μυϊκό τους σύστημα τους επιτρέπει να κινούνται με χάρη ή να τρέχουν γρήγορα όταν επιτίθενται στο θήραμά τους.

Οι περισσότερες φυλές γατών έχουν υψηλό κυνηγετικό ένστικτο, και η Russian Blue γάτα δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν τους επιτρέψετε να περιπλανηθούν έξω, το χαριτωμένο, περιποιημένο αιλουροειδές σας δεν θα διστάσει να σας φέρει μια νεκρή σαύρα, ένα πουλί ή έναν αρουραίο.

Εμφάνιση

Τα Russian Blue είναι μεσαίου μεγέθους γάτες με , πυκνό κοντό τρίχωμα που ξεχωρίζει από το σώμα τους και τα κάνουν να φαίνονται μεγαλύτερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Το απαλό, μεταξένιο τρίχωμά τους είναι σκούρη, γκρι-ανθρακί απόχρωση με ανοιχτό, αστραφτερό ασημί.

Επειδή αυτές οι γάτες δεν μαδάνε πολύ, έχουν χαμηλότερα επίπεδα των γνωστών αλλεργιογόνων των αιλουροειδών και για αυτό ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων τις θεωρούν «υποαλλεργικές».

«Αυτές οι γάτες παράγουν πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκοπρωτεΐνης Fel d 1, η οποία είναι η πρωτεΐνη στις γάτες που προκαλεί αλλεργίες στους ανθρώπους», λέει η Natalie L. Marks, κτηνίατρος στο Blum Animal Hospital στο Σικάγο.

Έτσι, ενώ δεν υπάρχει πραγματικά υποαλλεργική γάτα, ορισμένες ράτσες, συμπεριλαμβανομένου του Russian Blue, μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε μερικούς ανθρώπους με αλλεργίες. Πριν φέρετε στο σπίτι ένα Russian Blue γατάκι, περάστε χρόνο με τη ράτσα για να δείτε πώς αντιδρούν οι αλλεργίες σας.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της εμφάνισης μίας Russian Blue είναι τα μάτια της, τα οποία αλλάζουν σε απόχρωση από κίτρινο σε πράσινο με την πάροδο του χρόνου. Όπως όλα τα γατάκια, τα Russian Blue γατάκια γεννιούνται με μπλε μάτια. Το μπλε ξεθωριάζει σε ανοιχτό κίτρινο ή χρυσαφί χρώμα, μετά γίνεται κίτρινο με ένα πράσινο δαχτυλίδι για περίπου τεσσάρις μήνες και, τέλος, γίνεται έντονο πράσινο στην ενήλικη ζωή.

Συμπέρασμα

Οι Russian Blue γάτες έχουν έναν αναμφισβήτητο αέρα κομψότητας με τα σμαραγδένια πράσινα μάτια τους και το λαμπερό τρίχωμά τους. Πιστεύεται ότι κατάγονται από τη Βόρεια Ρωσία και ανέπτυξαν το παχύ, βελούδινο τρίχωμά τους για την κατάλληλη μόνωση κατά τη διάρκεια των σκληρών χειμώνων.

Έχουν λοιπόν όλες οι Russian Blue γάτες πράσινα μάτια;

Όλες οι ενήλικες ενήλικες γάτες Russian Blue ράτσας καθαρής φυλής έχουν πράσινα μάτια. Εάν υιοθετείτε ένα γατάκι, τα μάτια τους θα έχουν μια κίτρινη απόχρωση που θα γίνει σμαραγδένια πράσινη με την πάροδο του χρόνου.