Blog

Ocicat και Bengal: Οι διαφορές και πως να τις ξεχωρίσετε (Με εικόνες)

Οι Ocicats και οι Bengals είναι εξαιρετικά παρόμοιες. Ωστόσο, έχουν μερικές βασικές διαφορές που ίσως θέλετε να έχετε κατά νου. Τούτου λεχθέντος, αν μια γάτα Βεγγάλης ζει καλά στο σπίτι σας, οι πιθανότητες είναι ότι και μια Ocicat θα ζει καλά – και το αντίστροφο. Παρά το γεγονός ότι μοιάζουν πολύ, και οι δύο γάτες αναπτύχθηκαν με εντελώς διαφορετικούς τρόπους.

Η Ocicat είναι ένα μείγμα μεταξύ μιας γάτας Αβησσυνίας και μιας γάτας Σιάμ. Αυτή η διασταύρωση οδήγησε σε μια στικτή γάτα που μοιάζει πολύ με μια άγρια γάτα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία γενετική άγριας γάτας στο DNA αυτής της γάτας. Η γάτα Βεγγάλης έχει όμως άγρια γενετικά στοιχεία, καθώς είναι διασταύρωση μεταξύ μιας ασιατικής γάτας λεοπάρδαλης και μιας οικόσιτης γάτας.

Από αυτές τις διαφορές στο DNA προέρχονται οι διαφορές τους.

Ocicat

Μέσο ύψος (ενήλικα): 9-11 ίντσες
Μέσο βάρος (ενήλικα): 6-15 κιλά
Διάρκεια ζωής: 10-15 έτη
Άσκηση: Μέτρια
Ανάγκες περιποίησης: Χαμηλή
Φιλικό προς την οικογένεια: Ναι
Φιλικό προς άλλα κατοικίδια: Ναι
Εκπαιδευσιμότητα: Ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμο

Γάτα Βεγγάλης

Μέσο ύψος (ενήλικας): 14-18 ίντσες
Μέσο βάρος (ενήλικας): 8-15 κιλά
Διάρκεια ζωής: 12-16 έτη
Άσκηση: Υψηλή
Ανάγκες για περιποίηση: Χαμηλές
Φιλικό προς την οικογένεια: Με μεγαλύτερα παιδιά
Φιλικό προς άλλα κατοικίδια: Ναι
Εκπαιδευσιμότητα: Μέτρια εκπαιδεύσιμα

Επισκόπηση Ocicat

Οι Ocicats μπορεί να φαίνονται άγριες, αλλά δεν έχουν ούτε σταγόνα άγριου αίματος στο σώμα τους. Αντίθετα, είναι εντελώς οικόσιτες και δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας μόνο οικόσιτες φυλές.

Προέλευση

Αυτές οι γάτες αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1960 από τη Βιρτζίνια Ντέιλι. Προσπαθούσε να δημιουργήσει μια γάτα που να μοιάζει με σιαμ και να έχει τα χρώματα της αβησσυνίας. Δεν πέτυχε αυτόν τον στόχο, αλλά έπεσε πάνω στο στικτό τρίχωμα που βλέπουμε σήμερα στις Ocicat. Αφού γεννήθηκε ένα στικτό γατάκι, άλλαξε το ενδιαφέρον της και άρχισε να αναπτύσσει την Ocicat.
Εμφάνιση

Αυτές οι γάτες είναι περισσότερο γνωστές για τις καλά καθορισμένες κηλίδες τους, σε αντίθεση με τις ροζέτες μιας Βεγγάλης. Αυτές οι κηλίδες μπορούν να έρθουν σε μια εκθαμβωτική ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του μαύρου. Το κομψό, μυώδες σώμα τους φαίνεται επίσης αρκετά άγριο και πιθανότατα είναι κατάλοιπο της σιαμαίας κληρονομιάς τους. Αυτές οι γάτες μοιάζουν απολύτως με άγριες γάτες, αλλά δεν είναι καθόλου άγριες.
Ταμπεραμέντο

Αυτές οι γάτες είναι πλήρως εξημερωμένες και κάνουν εξαιρετικά κατοικίδια. Είναι πολύ παιχνιδιάρικες και πιστές στις οικογένειές τους, όπως θα περιμένατε να είναι μια γάτα Σιάμ. Συχνά περιγράφονται “σαν σκύλοι” λόγω της τάσης τους να ακολουθούν τους ανθρώπους τους μέσα στο σπίτι και να νιαουρίζουν. Δεν είναι ιδανικές για οικογένειες που θέλουν ένα πιο χαλαρό αιλουροειδές.

Συνιστούμε αυτά τα αιλουροειδή για όσους τείνουν να περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι. Χρειάζονται μια αξιοπρεπή ποσότητα προσοχής και μπορεί να γίνουν καταστροφικά αν μείνουν μόνα τους για πολύ καιρό. Εάν το σπίτι σας είναι άδειο για μεγάλο μέρος της ημέρας, αυτά τα αιλουροειδή δεν αποτελούν καλή επιλογή.

Ανάγκες

Οι Ocicats δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, αλλά χρειάζονται αρκετή άσκηση. Θα πρέπει να τους παρέχετε άφθονο χρόνο παιχνιδιού ένας προς έναν κάθε μέρα, ειδικά επειδή αυτές οι γάτες είναι πολύ στοργικές. Οι ευκαιρίες για κάθετη αναρρίχηση είναι επίσης σημαντικές. Επενδύστε επίσης σε πολλά παιχνίδια παζλ. Αυτά τα αιλουροειδή είναι έξυπνα, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορεί να βαρεθούν αρκετά.

Αυτά τα αιλουροειδή δεν χρειάζονται βούρτσισμα ή οποιαδήποτε περιποίηση εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Αντί να βουρτσίζετε τη γάτα σας, θα περνάτε μεγάλο μέρος του χρόνου σας παίζοντας μαζί της.
Κατάλληλο για: Γάτες που δεν είναι πολύ καλές, αλλά είναι πολύ καλές:

Οι Ocicats είναι πολύ δραστήριες, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για μεγαλύτερες οικογένειες που θέλουν ένα πολύ διαδραστικό αιλουροειδές. Τα πάνε καλά με τα παιδιά και συχνά τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια, όταν κοινωνικοποιούνται σωστά. Είναι σχετικά χαμηλής συντήρησης, γεγονός που τις κάνει να ταιριάζουν καλύτερα σε νέους ιδιοκτήτες γατών.

Αυτές οι γάτες περνούν περίπου το 50% του χρόνου τους παίζοντας και το υπόλοιπο 50% ξαπλώνοντας. Ως εκ τούτου, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν μια γάτα που θα παίζει και θα αγκαλιάζει. Φυσικά, αυτά τα ποσοστά δεν είναι σταθερά και διαφέρουν από γάτα σε γάτα. Τα γατάκια τείνουν να είναι πολύ παιχνιδιάρικα και στη συνέχεια να ηρεμούν καθώς μεγαλώνουν.

Επισκόπηση γάτας Βεγγάλης

Οι γάτες Βεγγάλης έχουν άγρια γενετική, η οποία τις κάνει να είναι εξαιρετικά ενεργητικές. Μπορεί επίσης να μην τα πάνε τόσο καλά με τα μικρά παιδιά, καθώς μπορεί να είναι λίγο υπερβολικά παιχνιδιάρες. Αυτή η φυλή είναι πολύ διαφορετική από τη στερεοτυπική γάτα, οπότε χρειάζονται μια πολύ ιδιαίτερη οικογένεια για να ευδοκιμήσουν.

Προέλευση

Όπως και η Ocicat, έτσι και η γάτα Βεγγάλης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Δημιουργήθηκε από τον Jean Mill, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα οικόσιτο αιλουροειδές με άγρια εμφάνιση. Χρησιμοποίησε μια ασιατική γάτα λεοπάρδαλη και την ανέθρεψε επιλεκτικά σε ένα οικόσιτο αιλουροειδές. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τύπο της οικόσιτης γάτας που χρησιμοποιήθηκε, αλλά πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τύποι γατών.

Αυτά τα αιλουροειδή εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολλά από τα άγρια χαρακτηριστικά τους – τόσο στην ιδιοσυγκρασία όσο και στην εμφάνισή τους. Είναι σημαντικό να το έχετε αυτό κατά νου όταν τα υιοθετείτε.
Εμφάνιση

Το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό της γάτας Βεγγάλης είναι το τρίχωμά της. Αυτά τα αιλουροειδή έχουν πολύ μεγάλες ροζέτες, οι οποίες τα κάνουν να μοιάζουν εντυπωσιακά με τις άγριες γάτες. Μοιάζουν με τις λεοπαρδάλεις, όπως θα περίμενε κανείς από την καταγωγή τους.

Αυτές οι ροζέτες μπορούν να έρθουν σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Το καφέ είναι το πιο συνηθισμένο. Ωστόσο, διατίθενται επίσης σε ανθρακί και ακόμη και σε “χιόνι”.
Ταμπεραμέντο

Οι γάτες Βεγγάλης περνούν τον περισσότερο χρόνο τους τρέχοντας. Είναι εξαιρετικά δραστήριες και χρειάζονται πολλές ευκαιρίες για να κινηθούν. Δεν είναι πολύ χαδιάρες – απλά δεν έχουν χρόνο! Αναμείνατε ότι η γάτα Βεγγάλης σας θα σκαρφαλώσει στα έπιπλα και θα κοιμηθεί στην κορυφή των ντουλαπιών σας. Δεν υπάρχει “εκτός ορίων” για αυτά τα αιλουροειδή. Θα χρειαστεί να προστατέψετε ολόκληρο το σπίτι σας από πάνω μέχρι κάτω.

Αυτά τα αιλουροειδή λατρεύουν να παίζουν και τα καταφέρνουν καλύτερα σε μια οικογένεια που θέλει ένα παιχνιδιάρικο αιλουροειδές. Αν θέλετε μια γάτα για να αγκαλιάζετε, θα πρέπει να ψάξετε αλλού. Ωστόσο, λόγω της εξαιρετικά παιχνιδιάρικης φύσης τους, έχουν την τάση να κυνηγούν τα παιδιά. Ως εκ τούτου, τα σπίτια με μεγαλύτερα παιδιά είναι καλύτερα.

Παρά την άγρια κληρονομιά τους, οι γάτες Βεγγάλης χρειάζονται επίσης πολλή ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Βαριούνται εύκολα όταν μένουν μόνα τους, οπότε θα πρέπει να σχεδιάζετε να είστε μαζί τους για μεγάλο μέρος της ημέρας. Ακόμα, είναι επίσης πολύ ανεξάρτητα, γεγονός που καθιστά την εκπαίδευση πολύ δύσκολη. Τους αρέσει να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Ανάγκες

Η κύρια ανάγκη μιας Βεγγάλης είναι η άσκηση. Θα περάσετε μεγάλο μέρος της ζωής σας με αυτή τη γάτα, προσπαθώντας να βρείτε πώς να τις εξαντλήσετε. Θα χρειαστούν πολλά παιχνίδια και χώρο για αναρρίχηση. Το σκαρφάλωμα των επίπλων και τα άλματα μέσα στο σπίτι θα πρέπει να είναι αναμενόμενα. Θα πρέπει επίσης να προγραμματίσετε άφθονο χρόνο για να παίζετε με αυτές τις γάτες. Το βασικό τους μέσο για να δεθούν με τον άνθρωπό τους είναι το παιχνίδι.

Δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολύ χρόνο για την περιποίηση αυτών των γατών, αν χρειαστεί.

Οι γάτες Βεγγάλης είναι εξαιρετικά δραστήριες και ταιριάζουν καλύτερα σε οικογένειες που δεν θέλουν μια χαδιάρα γάτα. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι καλύτερα, καθώς έχουν την τάση να κυνηγούν τον άνθρωπο μέσα στο σπίτι. Τα μικρότερα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματιστούν πραγματικά.

Λόγω των υψηλών αναγκών τους σε άσκηση και της μοναδικής ιδιοσυγκρασίας τους, οι Βεγγάλες ενδείκνυνται καλύτερα για έμπειρους ιδιοκτήτες γατών. Συνιστούμε επίσης τις γάτες Βεγγάλης για μεγαλύτερα σπίτια. Χρειάζονται αρκετό χώρο για να ασκούνται, με πολλούς κάθετους χώρους και ξύστρα. Τα μικρότερα σπίτια απλά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή την ανάγκη.

Ποια ράτσα είναι κατάλληλη για εσάς;

Για να καθορίσετε ποια ράτσα είναι κατάλληλη για εσάς, θα πρέπει να εξετάσετε τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας. Αν θέλετε μια εξαιρετικά δραστήρια γάτα, μια Βεγγάλη μπορεί να είναι η καλύτερη. Ωστόσο, για όσους απολαμβάνουν το χάδι, μια Ocicat είναι μια καλύτερη επιλογή. Αν έχετε μικρότερο χώρο διαβίωσης, μια Ocicat θα ήταν πιθανότατα η καταλληλότερη, καθώς οι Βεγγάλοι τα καταφέρνουν καλύτερα όταν έχουν άφθονο χώρο για να τρέχουν.

Τα Ocicats τείνουν να είναι πιο χαλαρά από τα Bengals, γεγονός που τους επιτρέπει να τα πάνε καλά με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια. Ωστόσο, και οι δύο φυλές χρειάζονται κοινωνικοποίηση για να τα πάνε καλά με τους άλλους.

Ευτυχώς, και οι δύο φυλές είναι υγιείς και δεν απαιτούν πολλή περιποίηση. Αντίθετα, η διαφορά τους έγκειται κυρίως στην ένταση της αθλητικής τους φύσης. Και οι δύο είναι δραστήριες, αλλά οι Bengals είναι εξαιρετικά δραστήρια.