Blog

Οι γάτες Birman μαδάνε; Χρήσιμες πληροφορίες & Συμβουλές για αλλεργίες

Οι γάτες Birman είναι όμορφες γάτες colorpoint με μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα. Παρά το γεγονός ότι φαίνονται να χρειάζονται πολύ περιποίηση, αυτές οι γάτες μαδάνε πολύ λίγο και μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επιλογή για άτομα με ήπιες αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα.

Είναι δύσκολο να περιγράψεις την τελειότητα, αλλά οι γάτες Birman πλησιάζουν αρκετά. Οι Birmans (αρχικά γνωστοί ως η Ιερή Γάτα της Βιρμανίας) είναι αγαπημένες των ανθρώπων εδώ και αιώνες και έχουν γίνει δημοφιλή κατοικίδια σε όλο τον κόσμο.

Η Birman είναι μια μεσαίου μεγέθους ράτσα με πλούσιο, κρεμ τρίχωμα με πιο σκούρα σημεία, λευκά πόδια και αστραφτερά μπλε μάτια. Ωστόσο, παρ’ όλη τη γοητεία τους, οι γάτες Birman είναι κάθε άλλο παρά επιπόλαιες. Είναι πάντα εξωστρεφείς, φιλικές και εύκολες στη φροντίδα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την αποβολή της γάτας Birman, τις ανάγκες περιποίησής τους και μερικές συμβουλές για τη διαχείριση των αλλεργιών των κατοικίδιων ζώων.

Πόσο μαδάνε οι γάτες Birman ;

Οι γάτες Birman έχουν μαλακό, μεταξένιο τρίχωμα που μαδάει εκπληκτικά λίγο. Σε αντίθεση με τις Περσικές γάτες και άλλες χνουδωτές φυλές γατών, η γάτα Birman έχει ελάχιστη αποβολή και απαιτεί μόνο σχολαστικό βούρτσισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Παρόλο που οι γάτες Birman δεν ρίχνουν πολλές τρίχες, η τήρηση των αναγκών περιποίησής τους είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή η μαλακή, μεταξένια γούνα μπορεί να μπερδευτεί εύκολα, προκαλώντας δυσφορία, ερεθισμό και τριχόπτωση στη γάτα σας. Οι γάτες Birman είναι επίσης επιρρεπείς στην υποτρίχωση, μια γενετική κατάσταση που προκαλεί φαλάκρα ή αραίωση των τριχών σε σημεία γύρω από το κεφάλι ή τον κορμό. Αυτό δεν είναι σοβαρό, αλλά πρέπει να προστατεύετε τις φαλακρές περιοχές της γάτας σας από ηλιακά εγκαύματα ή ερεθισμούς.

Είναι οι γάτες Birman υποαλλεργικές;

Πραγματικά υποαλλεργικά κατοικίδια ζώα δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν κατοικίδια ζώα με χαμηλή τριχοφυΐα που μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν τις αλλεργίες των κατοικίδιων ζώων, συμπεριλαμβανομένης της γάτας Μπίρμαν. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι γάτες Birman δεν θα προκαλέσουν αλλεργίες, η λιγότερη αποβολή σημαίνει ότι λιγότερα αλλεργιογόνα εξαπλώνονται στο σπίτι.

Συνολικά, οι γάτες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες από ό,τι οι σκύλοι. Το Fel d1, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σάλιο της γάτας, είναι το κύριο αλλεργιογόνο που ευθύνεται για τις αλλεργίες της γάτας. Οι γάτες στη συνέχεια διασπείρουν το σάλιο τους μέσω της γούνας τους κατά τη διάρκεια της περιποίησης και μπορεί να το εναποθέσουν σε άλλες επιφάνειες, προκαλώντας αλλεργίες.

Ενώ ελπιδοφόρες έρευνες δείχνουν ότι η ανοσοποίηση των γατών για το Fel d1 μπορεί να βοηθήσει στις αλλεργίες, δεν υπάρχουν επιλογές για θεραπεία αυτή τη στιγμή. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τις αλλεργίες της γάτας σας:
Δημιουργήστε χώρους χωρίς αλλεργίες:
Το να κάνετε ορισμένους χώρους απαγορευμένους για τη γάτα σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργιών στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, μην αφήνετε τη γάτα σας στην κρεβατοκάμαρα και χρησιμοποιήστε υποαλλεργικά μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα για να αποφύγετε τις εκλύσεις.
Εγκαταστήστε φίλτρα αέρα HEPA:
Τα φίλτρα αέρα HEPA είναι τα καλύτερα για τη μείωση των αλλεργιογόνων στον αέρα. Μπορείτε να εγκαταστήσετε φίλτρα HEPA στο σύστημα HVAC σας ή να βασιστείτε σε αυτόνομα φίλτρα αέρα HEPA για να μειώσετε τη σκόνη και το τρίχωμα.
Καθαρίζετε τακτικά:
Η διατήρηση μιας γάτας με αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι πρόκληση. Καθαρίζετε τακτικά το σπίτι σας, σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά και τις ταπετσαρίες, και πλένετε τα κλινοσκεπάσματα, τα μαξιλάρια, τις κουρτίνες και τα κρεβάτια των κατοικίδιων ζώων.
Ελέγξτε ξανά τις αλλεργίες σας:
Οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν τις αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα, ενώ υπάρχουν και άλλοι ένοχοι, όπως τα ακάρεα της σκόνης. Κλείστε ένα ραντεβού με έναν αλλεργιολόγο για να δείτε αν είστε πραγματικά αλλεργικοί στη γάτα σας ή σε κάτι άλλο.
Δοκιμάστε θεραπείες για αλλεργίες:
Υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για θεραπείες αλλεργιών στα κατοικίδια ζώα, όπως ανοσοθεραπεία, ρινικά σπρέι ή θεραπείες από το στόμα. Εξετάστε τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές και συνδυάστε τις με τη διαχείριση στο σπίτι σας για να μειώσετε τα συμπτώματά σας.

Οι άνθρωποι με αλλεργία στις γάτες έχουν αντιδράσεις σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη γνωστή ως Fel d1. Όλες οι γάτες παράγουν αυτή την πρωτεΐνη, οπότε, αυστηρά, αν έχετε αλλεργία στις γάτες είστε αλλεργικοί σε όλες τις γάτες. Ωστόσο, ορισμένες γάτες παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη από άλλες, οπότε μπορεί να εμφανίζετε λιγότερα αλλεργικά συμπτώματα κοντά σε ορισμένες γάτες. Η πρωτεΐνη βρίσκεται στο σάλιο, το τρίχωμα και τα ούρα, οπότε οι γάτες με χαμηλή τριχοφυΐα μπορεί να αφήνουν λιγότερο τρίχωμα και τρίχωμα στα έπιπλα, μειώνοντας την έκθεση του περιβάλλοντος στην πρωτεΐνη.

Συμπέρασμα

Είσαι γατόφιλος, σωστά; Αλλά έχεις πρόβλημα και με τις αλλεργίες. Οι γάτες είχουν τρίχες που είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο και αυτό είναι η ρίζα του προβλήματος. Σύμφωνα με το aafa.org, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι έως και 3 στους δέκα ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με αλλεργίες έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στις γάτες τους.

Οι γάτες Birman έχουν πολυτελή τρίχωμα όπως οι Περσίας και οι Ιμαλαΐων, αλλά δεν ρίχνουν καθόλου πολύ τρίχωμα. Αυτές οι γάτες δεν είναι πραγματικά υποαλλεργικές, αλλά η χαμηλή τους αποβολή σε συνδυασμό με ορισμένες συμβουλές για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων στο σπίτι σας μπορεί να βοηθήσει τις αλλεργίες σας και τη γάτα σας να ζήσουν αρμονικά.