Blog

Φυλές γάτας: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη γάτα Lykoi

Τι είναι αυτό? Από πού προέρχεται; Γιατί φαίνεται έτσι;

Αυτά είναι ερωτήματα που τίθενται ξανά και ξανά από τότε που αναγνωρίστηκαν οι Lykoi ως ράτσα. Ελπίζω να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις και σε πολλά άλλα στην παρακάτω ιστορία.

Οι Lykoi ξεκίνησαν το ταξίδι τους για να γίνουν αναγνωρισμένη ράτσα το 2011. Η πρώτη γάτα Lykoi για το πρόγραμμα αναπαραγωγής Lykoi γεννήθηκε από την Brittney Gobble το φθινόπωρο του 2011 για να αποδείξει ότι αυτές οι γάτες ήταν μια ράτσα με ένα μοναδικό γονίδιο.

Οι πέντε βασικές γάτες καταγράφηκαν τότε όλες μαζί την ίδια χρονιά στη Διεθνή Ένωση Γάτων (TICA). Έκτοτε, η δουλειά πολλών εκτροφέων, ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων και πιστών θαυμαστών έχει ανυψώσει τις Lykoi σε κατάσταση σχεδόν ροκ σταρ.

Ανάπτυξη της Φυλής

Κατά τη διάρκεια του 5ετούς ταξιδιού τους, υπήρξαν αρκετά επιτεύγματα που ολοκλήρωσαν οι Lykoi για να τις κάνουν διαφορετικές από άλλες ράτσες γατών και μοναδικές στο ταξίδι τους.

Το γονίδιο έχει εμφανιστεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου και 17 από αυτές τις φυσικές μεταλλάξεις έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα.

Αυτό τους κέρδισε το παρατσούκλι «ράτσα δεύτερης ευκαιρίας», καθώς όλοι ξεκίνησαν από γάτες διάσωσης που μπορεί να μην είχαν επιβιώσει χωρίς τη βοήθειά μας, και πολλές από τις οποίες έπεσαν σε καταφύγια επειδή οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούσαν πόσο ξεχωριστές ήταν.

Δεύτερον, έχουν λάβει επιχορηγήσεις για έρευνα σχετικά με τη γενετική, το δέρμα και το τρίχωμά  τους. Υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων (γενετιστές, δερματολόγους, κ.λπ.) που συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα για τις Lykoi για να εξηγήσει την αλληλεπίδραση που έχει το υπολειπόμενο γονίδιο στο χρώμα, το τρίχωμα και το άτριχο μοτίβο που αναπτύσσουν.

Τρίτον, πέρασαν στο status Championship στο TICA το φθινόπωρο του 2016. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παρουσιαστούν σε διαγωνισμούς με κάθε άλλη ράτσα γάτας, από τον Μάιο του 2017.

Αυτό το εμπόδιο τους καθιερώνει ως μια ράτσα γάτας που αναγνωρίζεται από ένα από τα κορυφαία μητρώα γατών.

Και τέταρτον, με τη βοήθεια πολλών εκτροφέων Lykoi, μελών TICA, των ερευνητών μας, της γενετικής μας ποικιλομορφίας με τόσες πολλές γάτες και των ιδιοκτητών γατών μας, τα Lykoi έχουν εξελιχθεί σε μια πολύ υγιή, όμορφη φυλή που μπορούν να απολαύσουν πολλοί άνθρωποι.

Εμφάνιση

Οι άνθρωποι έχουν πει ότι οι Lykoi είναι άσχημοι, αλλά πολλοί λένε ότι είναι όμορφοι. Οι Lykoi έχουν ένα γονίδιο που είναι μοναδικό για τη φυλή που προκαλεί όχι μόνο το μοτίβο βρόγχου (μια ανάμειξη κανονικού χρώματος μαλλιών με λευκά μαλλιά), αλλά και το φαλακρό σχέδιο του τριχώματος.

Έχουμε δει πολλές γάτες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις Lykoi, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι οι γάτες πρέπει να έχουν τόσο το μερικό βλέμμα του τριχώματος όσο και το μοτίβο χρώματος roan για να είναι Lykoi.

Τα γατάκια γεννιούνται με κανονικό τρίχωμα και φαίνονται ίδια με κάθε άλλο κανονικό γατάκι. Δεν έχουν αραίωση.

Στη συνέχεια, μετά από περίπου μία έως δύο εβδομάδες, τα γατάκια αρχίζουν να χάνουν το τρίχωμα τους και αρχίζουν να φαίνονται χνουδωτά. Μπορούν να χάσουν ολόκληρο το τρίχωμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Στη συνέχεια, μετά από μερικές εβδομάδες το τρίχωμα Lykoi αρχίζει να μεγαλώνει. Συνήθως, σε ηλικία τριών έως τεσσάρων μηνών, το γατάκι θα έχει την πλήρη εμφάνιση του Lykoi.

Αυτό το τρίχωμα Lykoi μοιάζει σαν να είναι άκαμπτο ή σαν τρίχες, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απαλό και σαν μετάξι. Οι άνθρωποι πάντα εκπλήσσονται από την απαλότητα του τριχώματος όταν πραγματικά χαϊδεύουν τη γάτα.

Το τρίχωμα δεν είναι πάντα σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα θα μπορούσε να ρίξει ολόκληρο το τρίχωμα και στη συνέχεια να ξαναβγάλει ένα νέο που είναι περισσότερο ή λιγότερο επικαλυμμένο.

Μετά από αυτό το molt, ο χρωματισμός roan μπορεί επίσης να αλλάξει, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται πιο μαύρα έως πιο λευκά. Υπάρχουν ορισμένες γραμμές που είναι πιο σταθερές από άλλες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γάτες Lykoi μπορεί να φαίνονται τόσο διαφορετικές μεταξύ τους.

Μερικοί μπορεί να φαίνονται πιο γυμνοί σαν Sphynx, ενώ άλλοι μπορεί να φαίνονται σχεδόν πλήρως επικαλυμμένοι. Κάποια έχουν καλύτερες μάσκες και άλλα έχουν πιο χοντρά παλτά. Οι Λύκοι διατηρούν κάποια χαρακτηριστικά με μεγαλύτερη συνέπεια.

Τα αυτιά και η μύτη είναι πάντα άτριχα, υπάρχει αραίωση στο τρίχωμα και τα πόδια. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αλλάζουν.

Το χρώμα του τριχώματος τους μπορεί να είναι οποιοδήποτε χρώμα μπορεί να είναι μια κανονική γάτα. Το μαύρο είναι το πρότυπο που είναι το χρώμα που οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν και αναγνωρίζουν ως γάτα Lykoi. Το μαύρο roan είναι επίσης το μόνο χρώμα που μπορεί να εμφανιστεί.

Συμπεριφορά

Η συμπεριφορά των Lykoi είναι ελαφρώς διαφορετική από άλλες γάτες. Όπως και άλλες γάτες, τους αρέσει να έχουν ανθρώπους γύρω τους, τους αρέσει να τις χαϊδεύουν και τους αρέσει η αλληλεπίδραση παιχνιδιού με τους ανθρώπους. Δεν είναι πάντα γάτα στην αγκαλιά. Θα κάτσουν μαζί σας για λίγο, αλλά μετά περιεργάζονται άλλα πράγματα και σηκώνονται για να πάνε να εξερευνήσουν. Είδαμε τους Λύκους να έχουν συμπεριφορά φύλαξης σε παιδιά και άλλες γάτες.

Είναι σαν να νιώθουν σαν να είναι ο βασιλιάς του σπιτιού και είναι καθήκον τους να προσέχουν τα πάντα. Είδαμε τους Λύκους να παίζουν να παίζουν, να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τουαλέτα, να στέκονται στα πίσω πόδια τους και να χρησιμοποιούν τα μπροστινά τους πόδια σαν χέρια για να φτάνουν κάτω από τα πράγματα.

Είχαμε ακόμη και ένα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να φέρει ένα αντικείμενο στα πόδια του καθώς ήλπιζε στο πάτωμα στα πίσω πόδια του. Είναι γεμάτα ενέργεια που φαίνεται να εξαντλείται για λίγο μόνο για να ξεκινήσουν από την αρχή. Όταν υπάρχουν πολλά Lykoi σε ένα δωμάτιο, τείνουν να παίζουν και να παρακολουθούν σαν ένα πακέτο.

Η συμπεριφορά τους είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι τις έχουν αποκαλέσει ως ράτσα που μοιάζει περισσότερο με σκύλους σε σύγκριση με πολλές άλλες ράτσες γατών. Αλλά, στο τέλος, εξακολουθούν να είναι γάτες, και θα δείτε μεγάλο μέρος της ζωής τους να συμπεριφέρεται σαν σπιτικές γάτες.