Blog

Οι πιο χνουδωτές γάτες του κόσμου που λατρεύουν τις αγκαλιές – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυτά τα μακριά, υπέροχα τριχώματα κάνουν τις χνουδωτές γάτες να μοιάζουν με μικροσκοπικά λιοντάρια. Μερικές γάτες έχουν μακρύ τρίχωμα αλλά δεν είναι απαραίτητα χνουδωτές.

Αυτό που κάνει μια μακρύτριχη γάτα μια πραγματικά φουντωτή γάτα είναι η υφή της τρίχας και μερικές φορές η παρουσία ενός υποστρώματος.

Οι υπέροχες χνουδώτες γάτες

Είτε είναι μακρύτριχες είτε κοντότριχες, ορισμένες γάτες έχουν διπλά τρίχωμα, τα οποία αποτελούνται από δύο τύπους τριχών. Οι πιο μακριές τρίχες στην κορυφή ονομάζονται εξωτερικό τρίχωμα—αυτό βλέπετε και αισθάνεστε κυρίως όταν χαϊδεύετε τη γάτα. Κάτω από το εξωτερικό τρίχωμα υπάρχει ένα άλλο στρώμα που ονομάζεται “υπόστρωμα”. Αυτό το στρώμα είναι πιο κοντό και πιο πυκνό.

Το υπόστρωμα χρησιμεύει για να κρατά τη γάτα ζεστή το χειμώνα και επιτρέπει τη ροή αέρα στο τρίχωμα το καλοκαίρι για να διατηρεί τη γάτα δροσερή. Το υπόστρωμα προσθέτει όγκο και κάνει το εξωτερικό τρίχωμα να ξεχωρίζει περισσότερο, οδηγώντας σε μια πολύ φουντωτή γάτα. Δεν έχουν όλες οι χνουδωτές γάτες υπόστρωμα, αλλά πολλές το έχουν.

Ποιες είναι οι πιο χνουδωτές ράτσες γατών;

Από όλες τις ράτσες γατών, πολλές είναι μακρύτριχες, αλλά λίγες ράτσες γατών είναι πραγματικά φουντωτές. Διαβάστε παρακάτω για να γνωρίσετε οκτώ από τις πιο χνουδωτές ράτσες γατών και να μάθετε τι τις κάνει ξεχωριστές.

#1 Μπίρμαν

Παρά το γεγονός ότι έχει ένα μόνο τρίχωμα (χωρίς υπόστρωμα), η γάτα Birman είναι πράγματι πολύ φουντωτή. Το απαλό τρίχωμα του Birman είναι μεταξένιο στην υφή και μεσαίο έως μακρύ σε μήκος, με μακρύτερο τρίχωμα γύρω από το λαιμό που θυμίζουν χαίτη λιονταριού.

Η μοναδική υφή του μακριού τριχώματος της Birman αντιστέκεται στα μπερδέματα, επομένως δεν απαιτεί κουραστικό καθημερινό βούρτσισμα όπως κάποιες άλλες ράτσες.

Η Birman έχει πιο ανοιχτό χρώμα στο σώμα με πιο σκούρα “σημεία” χρώματος στο πρόσωπο, τα αυτιά, την ουρά και τα πόδια, και έχει πάντα μπλε μάτια και τέσσερα λευκά πόδια. Οι γάτες Birman είναι ήσυχες, στοργικές, προσεκτικές και ευγενικές και τα πηγαίνουν καλά με ανθρώπους, άλλες γάτες, ακόμη και με σκύλους.

#2 Ιμαλαΐων

Όπως και ο στενός συγγενής της γάτας Περσίας , η γάτα Ιμαλαΐων έχει ένα από τα πιο πυκνά, πιο χνουδωτά τριχώματα στον κόσμο των αιλουροειδών.

Το τρίχωμά της είναι μακρύ, με “χαίτη” με μακρύτερη γούνα γύρω από το λαιμό και ένα πυκνό υπόστρωμα που παρέχει πολύ όγκο.

Η γάτα Ιμαλαΐων έχει μπλε μάτια. Στοργικές και φιλικές, οι γάτες των Ιμαλαΐων λατρεύουν να κάνουν παρέα με την οικογένεια και να έρχονται στην αγκαλιά σας. Το τρίχωμα απαιτεί σημαντική ποσότητα βουρτσίσματος για να αποφευχθεί ο σχηματισμός κόμπων. Εάν η συντήρηση είναι δύσκολη, ορισμένοι ιδιοκτήτες των γατών Ιμαλαΐων ζητούν από έναν επαγγελματία groomer να ξυρίσει την κοιλιά.

#3 Μέιν Κουν

Από όλες τις χνουδωτές ράτσες γατών, η Maine Coon είναι η μεγαλύτερη. Το μεγάλο μέγεθος του Maine Coon, σε συνδυασμό με το μακρύ, πυκνό τρίχωμα και τη φουντωτή ουρά του, κάνουν αυτή τη ράτσα να φαίνεται επιβλητική, αλλά οι Maine Coon είναι φιλικές και χαλαρές γάτες.

Η φυλή αναφέρεται συχνά ως ο «ευγενής γίγαντας» και αυτές οι γάτες είναι εξαιρετικά υπέροχες με τα παιδιά. Το Maine Coons αναπτύχθηκε φυσικά στο Maine. Σήμερα, η Maine Coon είναι η επίσημη κρατική γάτα του Maine. Το βούρτσισμα μερικές φορές την εβδομάδα θα διατηρήσει το τρίχωμα λείο και λαμπερό.

#4 Νορβηγική γάτα

Αν και δεν μεγαλώνουν πάντα τόσο όσο η Maine Coon, οι νορβηγικές γάτες είναι επίσης αρκετά μεγάλες, με τα αρσενικά να γέρνουν τη ζυγαριά από 12 έως 16 κιλά κατά μέσο όρο και τα θηλυκά να ζυγίζουν περίπου 9 έως 12 κιλά.

Το μεγαλύτερο σώμα και το πυκνό τρίχωμά τους ήταν ιδανικά για το σκληρό χειμερινό κλίμα της Νορβηγίας. Η νορβηγική γάτα ή “Wedgie” όπως είναι γνωστή η ράτσα, είναι ευγενική και στοργική. Το μακρύ τρίχωμα είναι εύκολο στη φροντίδα με τακτικό βούρτσισμα.

#5 Περσική γάτα

Η περσική είναι μία από τις παλαιότερες ράτσες γάτας, με καταγωγή από την Περσία και το Ιράν, και εκτιμάται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για το εξαιρετικά μακρύ, βελούδινο πυκνό τρίχωμά της. Το τρίχωμα της περσικής γάτας είναι γυαλιστερό, με λεπτή υφή και υπάρχει σε ποικιλία χρωμάτων.

Το τρίχωμα γύρω από το λαιμό είναι μακρύ και εκτείνεται προς τα κάτω μεταξύ των μπροστινών ποδιών και η χνουδωτή ουρά είναι πολύ πυκνή. Έχει ακόμη και τρίχωμα στα αυτιά και τα δάχτυλα των ποδιών του. Οι περσικές γάτες είναι εξαιρετικά προσανατολισμένες στον άνθρωπο και στοργικές.

Το τρίχωμα απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα για να μείνει λείο. Η επαγγελματική περιποίηση μπορεί να διαρκέσει λίγο για να κάνει το τρίχωμα πιο εύχρηστο.

#6 Ragdoll

Η γάτα Ragdoll είναι στοργική, με εξαιρετικά πειθήνιο ταμπεραμέντο. Αυτές οι γάτες λατρεύουν να τις χαϊδεύουν . Στην πραγματικότητα, το όνομα της φυλής δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το Ragdoll χαλαρώνει εντελώς στην αγκαλιά σας. Το μακρύ, χνουδωτό τρίχωμα της Ragdoll χρειάζεται εκπληκτικά χαμηλή συντήρηση.

Η υφή του βελούδινου, μεταξένιου τριχώματος αντιστέκεται φυσικά στα μπερδέματα. Η τακτική περιποίηση με βούρτσισμα μερικές φορές την εβδομάδα θα αφαιρέσει τυχόν κόμπους. Όπως η Birman και η Himalayan, η Ragdoll είναι μια χρωματιστή γάτα – έχει πιο ανοιχτό σώμα με πιο σκούρα σημεία χρώματος στα άκρα. Τα μάτια της Ragdoll είναι πάντα μπλε.

#7 Selkirk Rex

H Selkirk Rex είναι μία από τις τέσσερις μόνο ράτσες γατών με φυσικό σγουρό τρίχωμα. Η Selkirk Rex υπάρχει τόσο σε κοντότριχες όσο και σε μακρύτριχες εκδοχές και η μακρύτριχη Selkirk είναι εξαιρετικά φουντωτή.

Το μακρύ τρίχωμα μίας Selkirk Rex είναι απαλό και πυκνό με χαλαρές μπούκλες. Ακόμη και μετά το βούρτσισμα, το τρίχωμα της Selkirk Rex θα φαίνεται λίγο άγριο, αλλά όλα είναι μέρος της ιδιοκτησίας αυτής της μοναδικής ράτσας. Η Selkirk Rex είναι μια πολύ υπομονετική και αγαπημένη γάτα.

#8 Σιβηρίας

Η γάτα Σιβηρίας είναι φουντωτή χάρη στο μοναδικό της τριπλό τρίχωμα με τρία στρώματα τρίχας—ένα μακρύ εξωτερικό τρίχωμα, ένα πυκνό μεσαίο τρίχωμα και ένα υπόστρωμα.

Αυτό το έξτρα χνουδωτό τρίχωμα κράτησε τη γάτα Σιβηρίας ζεστή κατά τους σκληρούς χειμώνες της Ρωσίας, όπου η φυλή αναπτύχθηκε φυσικά πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Το ίχωμα είναι  αδιάβροχο, παρέχοντας περαιτέρω προστασία. Η Siberian είναι χαλαρή και στοργική και τα πάει καλά με τους περισσότερους ενήλικες, παιδιά και οικογενειακά κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων άλλων γατών και σκύλων.

Βούρτσισμα και περιποίηση πυκνών φυλών γατών

Οι περισσότερες φουντωτές ράτσες γατών πρέπει να βουρτσίζονται συχνά για να αποφευχθεί το μπέρδεμα. Μερικές χνουδωτές ράτσες γατών όπως η Birman και η Ragdoll έχουν τρίχωμα που αντιστέκονται φυσικά στους κόμπους, αλλά άλλες όπως οι περσικές και οι Ιμαλαΐων χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα. Δεν έχουν όλοι οι γατόφιλοι το χρόνο να βουρτσίσουν τις χνουδωτές γάτες τους όσο χρειάζεται.

Εάν δυσκολεύεστε να βουρτσίζετε αρκετά τη γάτα σας ή οι κόμποι εξακολουθούν να σχηματίζονται παρά το βούρτσισμά σας, μπορείτε να φέρετε τη γάτα σας σε έναν επαγγελματία για κούρεμα. Μπορείτε να επιλέξετε απλώς να ξυρίσετε την κοιλιά για να μειώσετε το τρίχωμα ή να επιλέξετε ένα πλήρες κούρεμα.