Blog

Οδηγός Αγοραστή: Επιλέγοντας τις καλύτερες τροφές για γάτες Savannah

Οι γάτες θεωρούνται υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους και το μεγαλύτερο μέρος της ενυδάτωσής τους απευθείας από το κρέας. Δεδομένου ότι οι εξημερωμένες γάτες δεν κυνηγούν άγρια θηράματα, χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες1 που προέρχονται απευθείας από ζωικές πηγές.

Δεδομένου ότι οι γάτες Σαβάνας είναι υβρίδιο, έχουν στενότερους δεσμούς με την άγρια καταγωγή τους από ό,τι οι πλήρως οικόσιτες γάτες τους, αλλά δεν απαιτούν εξειδικευμένη διατροφή, εκτός αν ο κτηνίατρός σας επισημάνει διαφορετικά. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν βρίσκεστε στο κυνήγι της τέλειας τροφής.


Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί

Οι γάτες σαβάνας μπορεί να μην έχουν ειδικές διατροφικές απαιτήσεις ως φυλή, αλλά επειδή είναι ιδιαίτερα δραστήριες πρέπει να λαμβάνουν πολλές πρωτεΐνες στην τροφή της γάτας τους. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των μυών, την ενέργεια, την υγεία του δέρματος και του τριχώματος, την κινητικότητα, την ανοσία και πολλές ακόμη σωματικές λειτουργίες.

Δεν είναι μόνο οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες απαραίτητες, αλλά οι τροφές για γάτες πρέπει να περιέχουν μόνο μέτριες ποσότητες λίπους και ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Έχετε αυτό κατά νου όταν αρχίσετε να περιορίζετε την αναζήτησή σας.
Λάβετε υπόψη τις μοναδικές ανάγκες της γάτας σαβάνα σας

Κάθε γάτα είναι μοναδική και ενώ μπορεί να μην χρειάζεται να ταΐζετε μια εξειδικευμένη διατροφή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικούς παράγοντες κατά την επιλογή της τροφής σας.

Ηλικία

Οι διατροφικές απαιτήσεις θα αλλάξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της γάτας σας. Ως γατάκια, θα χρειαστούν τροφή που είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη. Ως ενήλικες, οι γάτες συνήθως χρειάζονται μια διατροφή για συντήρηση, και στα γηρατειά τους, μπορεί να χρειάζονται τροφή προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της υγείας τους καθώς και στη μείωση της δραστηριότητάς τους.

Μέγεθος

Οι γάτες σαβάνα είναι από τις ψηλότερες φυλές γατών και μπορεί να ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά. Θα χρειαστεί να αγοράσετε τροφή που να παρέχει επαρκή ποσότητα για το μέγεθός της, ειδικά αν αγοράσετε υγρή τροφή, καθώς κυκλοφορεί σε διαφορετικά μεγέθη κονσέρβας. Η τροφή για τη γάτα σας θα συνοδεύεται από συστάσεις διατροφής και μπορείτε πάντα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας λαμβάνει τη σωστή ποσότητα ανά σίτιση.

Υγεία

Υπάρχει μια ποικιλία καταστάσεων υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τους αγαπημένους μας αιλουροειδείς συντρόφους και ίσως καταλήξετε να χρειαστεί να βρείτε μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της υγείας τους. Ο κτηνίατρός σας θα είναι εκείνος με τον οποίο θα πρέπει να το συζητήσετε αυτό, καθώς οι δίαιτες διαφέρουν ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.

Προτιμήσεις

Οι γάτες μπορεί να είναι αρκετά ιδιότροπες και θα μάθετε γρήγορα τι θέλουν από την τροφή τους. Μπορεί στην αρχή να είναι λίγο δοκιμαστικό και λανθασμένο, αλλά τελικά θα καταλάβετε τον τύπο, την υφή και τη γεύση των τροφών που ταιριάζουν στις προτιμήσεις τους.

Υγρή τροφή, ξηρή τροφή ή και τα δύο;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τροφών για γάτες στην αγορά. Η ξηρή κροκέτα είναι η πιο οικονομική και βολική οδός, επειδή έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αποθηκεύεται εύκολα και δημιουργεί λιγότερη ακαταστασία. Το μειονέκτημα της ξηρής κροκέτας είναι ότι περιέχει υψηλότερες ποσότητες υδατανθράκων για να αποκτήσει αυτή την υφή.

Η κονσερβοποιημένη υγρή τροφή είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για τις γάτες. Παρέχει την υγρασία που στερείται η ξηρή τροφή και είναι συνήθως πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες. Μπορεί να έχει αξιοπρεπή διάρκεια ζωής αν μείνει κλειστή, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί γρήγορα μόλις την ανοίξετε. Είναι πιο ακατάστατη από την ξηρά τροφή και έχει πιο έντονο άρωμα, αλλά οι γάτες συνήθως προτιμούν την υγρή τροφή από την κροκέτα.

Η φρέσκια τροφή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αναζητούν να δώσουν στα αγαπημένα τους ζώα δίαιτες που θα ήταν κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση. Η φρέσκια τροφή είναι η πιο ποιοτική διατροφή που μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας, αλλά έχει πολύ υψηλότερο κόστος από την κροκέτα και την κονσερβοποιημένη τροφή.

Επίσης, δεν χρειάζεται να περιορίσετε τις επιλογές σας σε μία μόνο από αυτές. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών επιλέγουν να ταΐζουν ένα μείγμα αυτών των ποικιλιών τόσο για λόγους ευκολίας όσο και για λόγους υγείας. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εσάς και τις προτιμήσεις της γάτας σας.

Λάβετε υπόψη την ποιότητα

Η σίτιση με μια υψηλής ποιότητας, καλά ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη συνολική υγεία και ευεξία της γάτας Σαβάνα σας. Είναι καλή ιδέα να μάθετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφών και να ελέγχετε τον κατάλογο των συστατικών για να πάρετε την πιο καλά ενημερωμένη απόφαση για εσάς και τη γάτα σας.

Οι τροφές καλύτερης ποιότητας περιέχουν πραγματικό κρέας από πηγές ζωικής πρωτεΐνης ως κορυφαία συστατικά. Θέλετε να αποφύγετε αυτά τα περιττά πληρωτικά, υποπροϊόντα, τεχνητά χρώματα, γεύσεις και συντηρητικά, αν είναι δυνατόν.

Ελέγξτε επίσης τη φήμη κάθε μάρκας και το είδος της προμήθειας, των ποιοτικών δοκιμών και των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται κατά την παρασκευή της τροφής.

Συμπερασματικά

Γνωρίζοντας τι λένε οι κριτικές μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας και να κάνετε την απόφασή σας πιο εύκολη. Θυμηθείτε να απευθύνεστε πάντα στον κτηνίατρό σας για την κατάλληλη καθοδήγηση σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες της γάτας σας.