Blog

Πρέπει όλες οι γάτες να φορούν κολάρα; Συμβουλές για κατοικίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Οι γάτες είναι άγρια πλάσματα με ανεξάρτητη συμπεριφορά, αλλά είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε ότι παραμένουν ασφαλείς μέρα με τη μέρα. Ένας τρόπος για να κρατήσετε μια γάτα ασφαλή είναι να βεβαιωθείτε ότι φοράει κολάρο. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν να ισχύει μόνο για γάτες που περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι καλή ιδέα να φοράει κολάρο η γάτα σας ακόμη και αν ζει αυστηρά ως κατοικίδιο εσωτερικού χώρου. Τελικά, συνιστούμε όλες οι γάτες συντροφιάς να φορούν κολάρο.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περιλαίμια δεν αρκούν. Κάθε κολάρο γάτας θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μια ετικέτα αναγνώρισης που περιλαμβάνει το όνομα της γάτας και τον αριθμό τηλεφώνου του ιδιοκτήτη της. Να τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί οι γάτες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να φορούν κολάρα

Οι γάτες συντροφιάς που επιτρέπεται να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει πάντα να φορούν κολάρο και ετικέτα αναγνώρισης. Ακόμα και αν η γατούλα σας ξέρει ακριβώς πού είναι το σπίτι της, κάτι έξω μπορεί να την τρομάξει και να την κάνει να τρέξει σε μια περιοχή που δεν γνωρίζει. Ένα κολάρο και μια ετικέτα αναγνώρισης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη χαμένη σας γάτα και πάλι στο σπίτι. Αν η γάτα σας έχει συνηθίσει να βρίσκεται κοντά σε πολλούς ανθρώπους, μπορεί να πλησιάσει αγνώστους όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Ένα κολάρο και μια ετικέτα αναγνώρισης θα καταστήσουν σαφές στους περαστικούς ότι η γάτα σας έχει ένα αγαπημένο σπίτι, οπότε δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να την αιχμαλωτίσουν.

Γιατί οι οικόσιτες γάτες πρέπει να φορούν κολάρα

Μπορεί να μην περιμένετε ποτέ από τη γάτα σας να βγει έξω, αν ζει αυστηρά μέσα στο σπίτι. Πιθανότατα καταβάλλετε μεγάλες προσπάθειες για να βεβαιωθείτε ότι μένει μέσα στο σπίτι ανά πάσα στιγμή, μέρα και νύχτα. Οι σήτες και οι οικιακοί κανόνες σχετικά με το να κρατάτε τις πόρτες κλειστές μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι η γατούλα σας θα παραμείνει μέσα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι αλάνθαστο και υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποια στιγμή να μείνει ανοιχτή μια πόρτα ή να παραβιαστεί μια χαλαρή σήτα στο παράθυρο.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η γατούλα σας που βρίσκεται μέσα στο σπίτι φοράει κολάρο και ετικέτα αναγνώρισης, ακόμη και όταν δεν περιμένετε να βγει έξω. Αν κρατάτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά τη νύχτα όσο κοιμάστε, ίσως μπορείτε να βγάλετε το κολάρο εκείνη τη στιγμή. Απλά θυμηθείτε να το ξαναφορέσετε το πρωί!


Πώς να κάνετε μια γάτα να φοράει κολάρο

Ενώ μερικές γάτες δεν απολαμβάνουν να φορούν κολάρα, οι περισσότερες τείνουν να τα δέχονται καλά. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη διαδικασία να συνηθίσει ο αιλουροειδής φίλος σας το κολάρο. Πρώτον, αρχίστε να φοράτε κολάρο στο γατάκι σας το συντομότερο δυνατό αφού το φέρετε στο σπίτι για πρώτη φορά, όσο είναι ακόμα μικρό. Ξεκινήστε βάζοντας ένα κολάρο για μερικές ώρες κάθε φορά μέχρι η γάτα σας να φαίνεται να το έχει συνηθίσει.

Στη συνέχεια, κρατήστε το κολάρο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μέχρι η γάτα σας να είναι εντάξει με το να το φοράει 24 ώρες την ημέρα. Αν η γατούλα σας αντιστέκεται στο κολάρο, δοκιμάστε να κρατήσετε το κολάρο στο κρεβάτι ή τον καναπέ σας για λίγες ημέρες πριν το φορέσετε στη γάτα σας, ώστε να εμποτιστεί με το άρωμά σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το γατάκι σας να νιώσει πιο ασφαλές και άνετο, ενώ συνηθίζει να φοράει το κολάρο.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό για όλες τις γάτες να φορούν κολάρα, ειδικά αυτά με ετικέτες αναγνώρισης, ώστε να μπορούν να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους στην ατυχή περίπτωση που χαθούν. Οι περισσότερες γάτες είναι εντάξει με το να φορούν κολάρα, αλλά αν η γάτα σας αντιστέκεται στην αρχή, μπορείτε να την συνηθίσετε σιγά-σιγά.