Blog

Οδηγός: Πώς να αγκαλιάζεις τη γάτα σου;

Μας αρέσει να αγκαλιάζουμε γάτες. Αλλά τι γίνεται με τις γάτες μας – απολαμβάνουν τις αγκαλιές;

Όπως όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τις γάτες, εξαρτάται. Σε κάποιες γάτες αρέσει να αγκαλιάζονται, σε κάποιες όχι, και πολλές αλλάζουν γνώμη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανεξάρτητα από το αν έχετε μια φυσική γάτα αγκαλιάς, μην το παίρνετε προσωπικά, συμβουλεύει ο Stephen Quandt, πιστοποιημένος συμπεριφοριστής γατών με έδρα τη Νέα Υόρκη.
“Εξαρτάται από τη γάτα και το πλαίσιο”, λέει ο Quandt. “Μια γάτα που αγκαλιάζεται μαζί σας σαφώς απολαμβάνει την παρέα σας, αλλά μια γάτα που δεν αγκαλιάζεται μαζί σας δεν σημαίνει ότι δεν σας συμπαθεί – απλώς δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό μαζί σας αυτή τη στιγμή”.
Ορισμένες φυλές γατών είναι γνωστό ότι είναι πιο χαδιάρες από άλλες, λέει η Dr. Nicole Savageau, VMD, κτηνίατρος με έδρα το Τέξας. Αυτές οι στοργικές φυλές περιλαμβάνουν: – Η γάτα που είναι η πιο στοργική φυλή που υπάρχει:
– Σιαμέζες
– Sphynx
– Ragdoll
– Περσική
– Maine Coon
– Βιρμανίας
“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ενώ αυτές οι φυλές μπορεί να είναι γνωστές για το ότι είναι πιο στοργικές, κάθε γάτα είναι ένα άτομο και μπορεί να έχει διαφορετικές προτιμήσεις για προσοχή και αγκαλιά”, προσθέτει ο Δρ Savageau.
Είναι καλό να αγκαλιάζετε τη γάτα σας;
Αν έχετε μια αγκαλιάρικη, χαριτωμένη γάτα, σας έχουμε ακόμα πιο καλά νέα: Η αγκαλιά έχει οφέλη για την ευεξία τόσο για εσάς όσο και για το αγαπημένο σας κατοικίδιο!

Οφέλη για τις γάτες:

– Μείωση του στρες: Savageau: “Το αγκάλιασμα μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και αγάπη, γεγονός που μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος”, λέει ο Δρ Savageau.

– Ενίσχυση δεσμών: “Μπορεί επίσης να ενισχύσει το δεσμό μεταξύ εσάς και της γάτας σας και να προσφέρει μια αίσθηση άνεσης και συντροφικότητας και για τους δυο σας”, προσθέτει.
– Σωματικά οφέλη: “Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους, ειδικά αν αισθάνονται κρύο”, λέει. “Μπορεί επίσης να προσφέρει ένα καταπραϋντικό μασάζ για τους μυς και τις αρθρώσεις τους, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τυχόν ένταση ή πόνο”.

Οφέλη για τους ανθρώπους:

– Βελτιωμένη χαλάρωση: Μια μελέτη επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι το χάιδεμα γατών και σκύλων μείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους σε φοιτητές.

– Καλύτερη υγεία της καρδιάς: Μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας διαπίστωσε ότι η ιδιοκτησία γάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.
– Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι η τακτική έκθεση σε μια γάτα ή έναν σκύλο θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει λέμφωμα non-Hodgkin, πιθανώς λόγω ενός τροποποιημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Πόσο συχνά πρέπει να αγκαλιάζετε τη γάτα σας;

Πόσο χρόνο λοιπόν θα πρέπει να μπλοκάρετε στο ημερολόγιό σας για αγκαλιές με τη γάτα; Δεν υπάρχει μαγικό ποσό, λένε οι ειδικοί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αφήσετε τον τριχωτό σας φίλο να ορίσει το πρόγραμμα αγκαλιάς.
“Θα ήταν καλύτερο να αφήσετε τη γάτα να σας πλησιάσει πρώτα, καθώς μερικές γάτες πρέπει πραγματικά να έχουν διάθεση για αγκαλιές”, λέει ο Dr. Dwight Alleyne, DVM, κτηνίατρος με έδρα τη Τζόρτζια.

Αν δεν είστε σίγουροι για την ατζέντα της γάτας σας, ο Δρ Alleyne λέει να αναζητήσετε ενδείξεις και συνθήματα αγκαλιάς:
– Τρίβεται πάνω σας
– Γουργουρίζοντας
– Πηδάει στην αγκαλιά σας

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του αγκαλιάσματος με μια γάτα;

Το εξαναγκαστικό αγκάλιασμα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς τόσο για τους ιδιοκτήτες γάτας όσο και για τις γάτες.
“Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν απολαμβάνουν όλες οι γάτες το αγκάλιασμα”, λέει ο Δρ Savageau. “Οι γάτες είναι από τη φύση τους ανεξάρτητα ζώα και μπορεί να αισθάνονται παγιδευμένες ή απειλούμενες αν τις κρατάτε πολύ σφιχτά. Αυτό μπορεί να τις κάνει να γίνουν φοβισμένες, ανήσυχες ή αγχωμένες και μπορεί να προσπαθήσουν να γρατζουνίσουν ή να δαγκώσουν για να ξεφύγουν”.

Η εκμάθηση της γλώσσας του σώματος αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας των κατοικίδιων ζώων. Τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας δεν ενδιαφέρεται για αγκαλιές περιλαμβάνουν τα εξής:
– Κούνημα της ουράς ή μαστίγωμα
– Αυτιά πεπλατυσμένα προς τα πίσω
– Αγωνίζεται ή προσπαθεί να ξεφύγει
– Γρυλίσματα, σφυρίγματα ή χτυπήματα
– Νιαούρισμα ή γιαουρτώματα
“Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να σεβαστείτε τα όρια της γάτας σας και να σταματήσετε να την αγκαλιάζετε”, λέει ο Δρ Σαβαζό. “Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να τους προσφέρετε στοργή με τρόπους που τους αρέσουν, όπως το απαλό χάιδεμα ή η προσφορά λιχουδιών”.

Πώς να αγκαλιάζετε τη γάτα σας: 5 συμβουλές για εξαιρετικές αγκαλιές

Είστε έτοιμοι για αγκαλιές επόμενου επιπέδου; Σκεφτείτε αυτές τις συμβουλές των ειδικών για επιτυχημένες αγκαλιές.
1. Αφήστε τη γάτα σας να κάνει την πρώτη κίνηση.
Το να το παίζετε ψύχραιμοι είναι απαραίτητο όταν πρόκειται για γάτες. “Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι γάτες αναζητούν ανθρώπους που δεν τις αναζητούν”, λέει ο Quandt. “Το να είστε υπερβολικά εκδηλωτικοί στη γάτα σας μπορεί να σας αποσυντονίσει -αλλά αφήστε τις να έρθουν σε εσάς και είναι δικές σας”.
2. Παρέχετε ασφαλή, άνετη υποστήριξη.
Η γάτα σας δείχνει εμπιστοσύνη σε εσάς όταν πηδάει στην αγκαλιά ή στα χέρια σας, οπότε φροντίστε να της παρέχετε ένα ασφαλές, ανθεκτικό σημείο ανάπαυσης. “Αν η γάτα σας απολαμβάνει να την κρατάτε αγκαλιά, είναι καλύτερο να υποστηρίζετε το βάρος του σώματός της και να αποφεύγετε να την πιέζετε πολύ σφιχτά”, λέει η Savageau. “Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να την τυλίξετε σε μια μαλακή κουβέρτα ή πετσέτα για να τη βοηθήσετε να νιώσει πιο ασφαλής”.
3. Μην τα πιέζετε.
Πιο δυνατά για τους γονείς της γάτας που κάθονται πίσω: Όχι σφίξιμο! “Δεν συνιστάται να κρατάτε σφιχτά μια γάτα, καθώς αυτό μπορεί να εκληφθεί ως απειλή από τη γάτα”, λέει ο Dr. Alleyne.
4. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος.
Κάθε φορά που κρατάτε ή αγκαλιάζετε μια γάτα, δώστε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματός της: τεχνικά δεν μπορούν να ζητήσουν να τους βάλουν κάτω, αλλά έχουν πολλούς τρόπους να σας το πουν. Ενώ το σφύριγμα, η πάλη και τα πεπλατυσμένα αυτιά είναι κλασικές ενδείξεις, κάθε γάτα είναι ξεχωριστή. “Μάθετε τη γλώσσα του σώματος, και συγκεκριμένα τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας”, συνιστά ο Quandt.

5. Παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων με τα παιδιά.
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά δεν είναι καλοί αγκαλιάρηδες των γατών. Εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας είναι ασφαλές και άνετο.”Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά να είναι ευγενικά και με σεβασμό όταν χειρίζονται τις γάτες”, λέει ο Dr. Savageau. “Τα μικρά παιδιά πρέπει πάντα να επιβλέπονται όταν αλληλεπιδρούν με γάτες και πρέπει να διδάσκονται να τις προσεγγίζουν με ηρεμία και να αποφεύγουν το σκληρό παιχνίδι ή το πιάσιμο”.