Blog

Παιχνίδια γατας: Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τα παιχνίδια μασήματος

Οι γάτες χρησιμοποιούν τα παιχνίδια μάσησης με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που το κάνουν και οι σκύλοι, απλά τους αρέσει να μασάνε πράγματα. Τα παιχνίδια μάσησης για γάτες εμποδίζουν τη γάτα σας να μασάει προσωπικά αντικείμενα και αντικείμενα διακόσμησης του σπιτιού, καθώς και επικίνδυνα καλώδια και καλώδια.

Τα παιχνίδια μάσησης για γάτες θα επιτρέψουν επίσης στη γάτα σας να μασάει με παραγωγικό και κατάλληλο τρόπο και μπορούν να βοηθήσουν τα δόντια και τα ούλα της γάτας σας, καθώς απαλλάσσονται από την πλάκα και την κακή αναπνοή.

Σημειώστε ότι σε ορισμένες γάτες μπορεί να μην αρέσουν ή να μην απολαμβάνουν τα παιχνίδια μάσησης. Υπάρχουν πολλά αιλουροειδή που απολαμβάνουν να μασάνε ημίσκληρα παιχνίδια από καουτσούκ ή μαλακά υφάσματα – εξαρτάται πραγματικά από τη γάτα. Μπορείτε να αγοράσετε πολλά διαφορετικά παιχνίδια μάσησης για να δοκιμάσετε αν αρέσουν στη γάτα σας.


Είναι τα παιχνίδια μάσησης γάτας ασφαλή για τα γατάκια;

Ναι. Ωστόσο, είναι καλύτερο να διαβάζετε την ετικέτα του παιχνιδιού μάσησης και ορισμένα παιχνίδια μάσησης μπορεί να είναι πολύ σκληρά για νεαρά γατάκια με ευαίσθητα και αναπτυσσόμενα δόντια. Τα νεαρά γατάκια μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο της οδοντοφυΐας τους μασώντας και τα παιχνίδια μάσησης για γάτες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθαρρυνθούν από το να μασάνε τα πάντα στο σπίτι σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αγοράσετε παιχνίδια μάσησης με catnip για τα δόντια του γατιού σας.

Τα γατάκια συχνά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο catnip μέχρι να φτάσουν σε ηλικία περίπου 6-8 εβδομάδων. Σημειώστε ότι τα παιχνίδια που είναι πολύ μεγάλα για το στόμα του γατιού σας και χωρίς μικρά μέρη ή διακοσμητικά στοιχεία μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού. Τα παιχνίδια μάσησης για γατάκια θα πρέπει επίσης να είναι κατασκευασμένα από μαλακά υλικά που δεν θα διαλύονται όταν το γατάκι σας τα σκίζει.

Είναι ασφαλές για τη γάτα μου να τρώει πραγματικά catnip μέσα σε ένα παιχνίδι;

Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση που υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες γατών, ειδικά εκείνοι με μικρά γατάκια. Παρόλο που το catnip μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά και τη διάθεση των γατών, είναι γενικά ασφαλές για την υγεία των αιλουροειδών.

Οι γάτες γενικά διεγείρονται από τη μυρωδιά του catnip και ηρεμούν όταν το καταπίνουν. Ενδέχεται να έχετε διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το ποια παιχνίδια μάσησης γατολίππου αγοράζετε. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα του catnip μπορεί να διαφέρουν από γάτα σε γάτα.

Μπορείτε να εκτιμήσετε πώς αντιδρά η γάτα σας στο catnip παρακολουθώντας την προσεκτικά κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι. Εάν εισάγετε για πρώτη φορά το catnip στο αιλουροειδές σας, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα μικρό παιχνίδι μάσησης και να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά της γάτας σας. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε το παιχνίδι μάσησης και να το αντικαθιστάτε όταν σκίζεται ή όταν το catnip αρχίζει να  χύνεται.


Είναι τα παιχνίδια μάσησης σκύλων ασφαλή για τις γάτες;

Συνιστάται γενικά να δίνετε στη γάτα σας παιχνίδια μάσησης ειδικά σχεδιασμένα για γάτες και όχι για σκύλους. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα παιχνίδια μάσησης που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους είναι συνήθως πιο σκληρά, καθώς οι σκύλοι έχουν ισχυρότερο δάγκωμα.

Παρόλο που οι γάτες δεν συνιστάται να μασάνε παιχνίδια που είναι φτιαγμένα για σκύλους, ορισμένα αιλουροειδή μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τα παιχνίδια μάσησης του σκύλου σας. Επίσης, τα παιχνίδια μάσησης για σκύλους μπορεί να μην έχουν το κατάλληλο μέγεθος για γάτες ή να περιέχουν κομμάτια που μια γάτα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να τα αποσπάσει ή να τα τεμαχίσει με τα νύχια ή τα δόντια της – κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια.

Οι 7 τρόποι για να διατηρήσετε τα δόντια της γάτας σας υγιή

Το να διατηρείτε τα δόντια της γάτας σας υγιή είναι σημαντικό για τη συνολική υγεία του αιλουροειδούς φίλου σας. Όταν οι γάτες έχουν υγιή δόντια, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως νεφροπάθεια, διαβήτη και υπέρταση.

Ο τακτικός έλεγχος από τον κτηνίατρο είναι επίσης σημαντικός, έτσι ώστε τυχόν πιθανά οδοντικά προβλήματα να εντοπίζονται έγκαιρα πριν γίνουν απειλητικά για τη ζωή. Εάν φροντίζετε μια γάτα, πρέπει να γνωρίζετε πώς να διατηρείτε τα δόντια της υγιή.

Ακολουθούν 7 χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα της γάτας σας υγιή και χωρίς πλάκα.
1. Βουρτσίστε τα δόντια της γάτας σας

Ακούγεται απλό, ναι. Αλλά οι γάτες δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να βουρτσίζουν τα δόντια τους, γι’ αυτό και κάποιοι επιλέγουν να μην ασχολούνται καθόλου. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να το παρακάμψετε αυτό. Πρώτον, ξεκινήστε το βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας από γατάκι πριν προλάβει να συνηθίσει και να αναπτύξει αντίσταση σε αυτό.

2. Αλλάξτε τη διατροφή τους

Αν αλλάξετε τη διατροφή της γάτας σας σε μια διατροφή που προάγει την υγεία των δοντιών, μπορείτε να έχετε μεγάλη επίδραση στη στοματική της υγεία. Πολλές τροφές για κατοικίδια ζώα σήμερα (για γάτες και σκύλους) είναι ειδικά σχεδιασμένες για να προάγουν τη στοματική υγεία και πολλοί κτηνίατροι συνιστούν να χρησιμοποιείτε μια τέτοια τροφή.

Διατίθενται τόσο ξηρές όσο και υγρές τροφές που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Εάν αλλάξετε τη διατροφή της γάτας σας, είναι σημαντικό να τη μεταφέρετε στη νέα τροφή σταδιακά, αναμειγνύοντας αυξανόμενες ποσότητες της νέας τροφής με την παλιά τροφή κάθε μέρα ή εβδομάδα. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση τυχόν πεπτικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει κατά την προσαρμογή της στη νέα τροφή.
3. Προσφέρετε του οδοντικές λιχουδιές και παιχνίδια

Οι οδοντικές λιχουδιές και τα παιχνίδια μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στη διατήρηση της υγείας των δοντιών της γάτας σας. Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι ειδικά σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό και είναι γεμάτα με τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται η γάτα σας για υγιή δόντια. Είναι επίσης συχνά εύγευστα, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να την πείσετε να τα τρώει τακτικά – δεν χρειάζεται πια να τα κρύβει μέσα στο σαλάμι.

Εάν ο κτηνίατρός σας συστήσει μια συγκεκριμένη οδοντιατρική θεραπεία για τη γάτα σας, μπορείτε να τα ταΐζετε ως λιχουδιά μία ή δύο φορές την εβδομάδα το πολύ. Αν η γάτα σας απολαμβάνει να μασάει πράγματα, μπορείτε επίσης να αγοράσετε παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη γάτα σας να παίζει μαζί τους και να χρησιμοποιεί τα δόντια της (όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω). Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου δημιουργίας πλάκας και τερηδόνας.

4. Εναλλάσσετε τις νόστιμες λιχουδιές με τις οδοντιατρικές

Εάν η γάτα σας απολαμβάνει να έχει κανονικές λιχουδιές και οδοντιατρικές, μπορείτε να εναλλάσσετε τα είδη που της δίνετε με κάθε γεύμα. Ταΐστε την μια φορά την ημέρα με μια οδοντική λιχουδιά και μια φορά την ημέρα με μια κανονική νόστιμη λιχουδιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το ενδιαφέρον της γάτας σας για τις οδοντικές λιχουδιές, ενώ παράλληλα θα της δώσετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται για υγιή δόντια. Εάν ταΐζετε τη γάτα σας με κανονικές λιχουδιές πολύ συχνά, μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον της για τις οδοντιατρικές λιχουδιές.
5. Παρέχετε φρέσκο νερό ανά πάσα στιγμή

Το να διατηρείτε τα μπολ με νερό γεμάτα ανά πάσα στιγμή με φρέσκο νερό είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης των δοντιών της γάτας σας υγιή. Το φρέσκο νερό όχι μόνο βοηθάει στο να διατηρηθούν τα δόντια της γάτας σας καθαρά, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ουρολοιμώξεων στις γάτες.

Οι γάτες είναι πιο πιθανό να πιουν από ένα μπολ με φρέσκο νερό παρά από ένα μπολ που έχει μείνει για ώρες, γι’ αυτό θα πρέπει να αδειάζετε και να γεμίζετε τακτικά το μπολ με το νερό τους. Οι γάτες συχνά προτιμούν το τρεχούμενο νερό από το στάσιμο, οπότε ένα φίλτρο νερού θα μπορούσε να βοηθήσει αν το νερό της βρύσης σας δεν είναι πολύ φρέσκο.
6. Χρησιμοποιήστε οδοντικό σπρέι

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν οδοντιατρικά σπρέι για γάτες. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο προϊόν αν στη γάτα σας δεν αρέσει να βουρτσίζετε τα δόντια της, καθώς μπορείτε απλώς να ψεκάσετε το στόμα και τα ούλα της με οδοντιατρικό σπρέι και αυτό θα έχει αποτέλεσμα στη διατήρηση της υγείας των δοντιών της.
7. Μην ξεχνάτε και τη γλώσσα και τα χείλη!

Η γλώσσα και τα χείλη της γάτας σας μπορούν επίσης να μολυνθούν και να έχουν συσσώρευση πλάκας, αν δεν τους δοθεί αρκετή προσοχή. Έτσι, είναι σημαντικό να σκουπίζετε τακτικά τη γλώσσα της γάτας σας. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για να αφαιρούν την πλάκα και να καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος της γάτας σας από το εσωτερικό του στόματος.

Τα πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά προβλήματα των γατών

Η παρουσία βακτηρίων ή πλάκας στα δόντια είναι αυτή που προκαλεί τερηδόνα και ασθένειες των ούλων στα περισσότερα κατοικίδια ζώα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα όπως αυτό που βρίσκεται στο στόμα της γάτας σας. Με τη συνεχή έκθεση στην τροφή, τα βακτήρια και τη συσσώρευση πέτρας, η γάτα σας μπορεί να αναπτύξει μία ή περισσότερες από αυτές τις επώδυνες παθήσεις. Ας δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά προβλήματα για τις γάτες.
Περιοδοντική νόσος

Η περιοδοντική νόσος συμβαίνει όταν τα ούλα που περιβάλλουν τα δόντια της γάτας σας μολύνονται και φλεγμαίνουν. Τα βακτήρια στο στόμα θα ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και θα μολύνουν τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Η επαρκής στοματική υγιεινή και οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου με την αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας πριν αυτή γίνει πρόβλημα.

Στις γάτες, η νόσος αυτή εμφανίζεται συχνά στους οπίσθιους γομφίους, λόγω της δομής της γνάθου και του μικρότερου μήκους των δοντιών τριβής. Και όταν δεν αντιμετωπίζεται, οι ασθένειες των ούλων (γνωστές και ως “περιοδοντική νόσος”) μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών και βλάβη των οστών που στηρίζουν τα δόντια της γάτας σας. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς και των νεφρών.
Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων ως αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής. Πρόκειται για μια οξεία αντίδραση των ούλων στην αδυναμία απομάκρυνσης της συσσωρευμένης πέτρας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο. Η ουλίτιδα χαρακτηρίζεται από κόκκινο και πρησμένο ιστό των ούλων, συνοδευόμενο από δυσάρεστη δυσοσμία της αναπνοής – αν και οι γάτες δεν είναι απαραίτητα γνωστές για την πιο φρέσκια αναπνοή τους.

Αυτά είναι τα αρχικά στάδια μιας κατάστασης που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο. Η ουλίτιδα εμφανίζεται συνήθως όταν η πλάκα και η πέτρα δεν απομακρύνονται από τα δόντια. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η διατροφή που είναι ανεπαρκής σε φυτικές ίνες. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι γενετικές, άλλα προβλήματα υγείας ή/και μεταβολικές διαταραχές.
Στοματικό απόστημα

Ένα στοματικό απόστημα σχηματίζεται συχνά ως αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης στο στόμα. Η μόλυνση αυτή μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η κακή οδοντική υγιεινή και η διατροφή ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης που εξαπλώνεται από δόντια που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία απονεύρωσης.

Τα βακτήρια θα ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος της γάτας σας και θα μολύνουν τα ούλα, προκαλώντας μια επώδυνη φλεγμονώδη αντίδραση. Το υπερβολικό υγρό που παράγεται στην περιοχή θα συσσωρευτεί κάτω από τον ιστό των ούλων, σχηματίζοντας ένα απόστημα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επώδυνο για τη γάτα σας και μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τα στοματικά αποστήματα εντοπίζονται συχνά στην κάτω γνάθο, όπου βρίσκονται οι ρίζες των δοντιών.

Οδοντικά κατάγματα και φλεγμονή

Τα οδοντικά κατάγματα είναι πιο συχνά σε γατάκια και ηλικιωμένες γάτες, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η γάτα σας ροκανίζει πολύ δυνατά ένα αντικείμενο ή αν η γάτα σας εμπλακεί σε καβγά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να συμβεί ενώ η γάτα σας νοσηλεύεται στον κτηνίατρο.

Όταν σπάσουν τα δόντια της γάτας σας, μπορεί να προκληθεί πόνος στο στόμα και αιμορραγία. Εάν τα κατάγματα των δοντιών συμβαίνουν στα άνω δόντια, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Για να το διορθώσει αυτό, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρειαστεί να ηρεμήσει τη γάτα σας και να χρησιμοποιήσει ακτινογραφίες για να εντοπίσει τα κατάγματα.

Τα οδοντικά κατάγματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή φλεγμονή των ούλων και του στόματος, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Εάν τα οδοντικά κατάγματα αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας δοντιών και της περιοδοντικής νόσου.
Συσσώρευση πέτρας

Η πέτρα είναι μια μολυσμένη από βακτήρια ουσία που συσσωρεύεται στα δόντια της γάτας σας. Αυτή σχηματίζεται από τα υπολείμματα τροφής που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια, μαζί με το σάλιο και τα μέταλλα από το νερό. Αν και ακούγεται ακίνδυνο, η πέτρα μπορεί να οδηγήσει σε οδοντιατρικά προβλήματα στη γάτα σας, όπως τερηδόνα, απώλεια δοντιών και ασθένειες των ούλων.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο. Μπορείτε να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια της γάτας σας και να αλλάξετε τη διατροφή της σε μια διατροφή που περιέχει υψηλής ποιότητας οδοντικά παιχνίδια μάσησης. Τα οδοντιατρικά μασητικά παιχνίδια για γάτες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απομακρύνετε την πέτρα από τα δόντια της γάτας σας. Το να ταΐζετε τη γάτα σας με μια διατροφή που προάγει τη στοματική υγεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του φαινομένου.
Φθορά των δοντιών

Η απορρόφηση της ρίζας των δοντιών της γάτας ή η τερηδόνα, συμβαίνει όταν τα βακτήρια στο στόμα μετατρέπουν τα σάκχαρα και τα άμυλα σε οξύ. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να φθείρει τα δόντια της γάτας σας, προκαλώντας τερηδόνα. Η τερηδόνα μπορεί να συμβεί σε γάτες όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή σε γατάκια και ηλικιωμένες γάτες.

Τα γατάκια είναι πιο ευάλωτα στη φθορά των δοντιών επειδή αναπτύσσουν ακόμη τα ενήλικα δόντια τους και δεν έχουν αναπτύξει ακόμη πλήρη ανοσία έναντι των βακτηρίων στο στόμα. Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια της γάτας σας και να χρησιμοποιείτε ειδική υγιεινή για τα δόντια τροφή για γάτες για να αποτρέψετε την τερηδόνα.
Απώλεια δοντιών στις γάτες

Τα οδοντιατρικά προβλήματα και η υπερβολική τερηδόνα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών στη γάτα σας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία και την εμφάνισή της. Αν και μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, είναι πιο συχνό απ’ ό,τι νομίζετε.

Μπορεί να συμβεί σε γάτες οποιασδήποτε ηλικίας και είναι αποτέλεσμα κακής οδοντικής υγιεινής, διατροφής ή γενετικής. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την απώλεια δοντιών στη γάτα σας. Μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια τους και να αλλάξετε τη διατροφή τους σε μια διατροφή που προάγει τη στοματική υγεία. Είναι επίσης καλή ιδέα να προγραμματίζετε τακτικά οδοντιατρικά ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να διασφαλίσετε ότι τα οδοντιατρικά προβλήματα εντοπίζονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σωστά.

Φλεγμονή της γλώσσας και των ούλων

Φλεγμονή των ούλων μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε γάτες με άριστη στοματική υγιεινή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τροφικές αλλεργίες, ορισμένα φάρμακα, κακώς τοποθετημένα μπολ με γατοτροφές ή βακτηριακή μόλυνση που οδηγεί σε περιοδοντική νόσο. Οι ιδιοκτήτες γατών που παρατηρούν ότι η γάτα τους δυσκολεύεται να φάει, της τρέχουν τα σάλια και/ή χτυπάει το στόμα της μπορεί να έχει φλεγμονή στο στόμα.

Όταν συμβαίνει αυτό, το σάλιο της γάτας σας θα περιέχει υψηλά επίπεδα βακτηρίων και θα είναι κολλώδες και ιδιαίτερα δύσοσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τροφή που τρώει η γάτα σας μπορεί να είναι η αιτία της φλεγμονής. Οι γάτες είναι σαρκοφάγοι και έχουν σχεδιαστεί για να τρώνε κρέας. Οι γάτες δεν πρέπει να τρέφονται με χορτοφαγική διατροφή, καθώς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του στόματος. Η τροφή θα πρέπει επίσης να είναι ειδική για γάτες, καθώς οι τροφές που προορίζονται για σκύλους μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή των ούλων.