Blog

Πώς επιβιώνουν οι αδέσποτες γάτες το χειμώνα; Η ψυχρή αλήθεια & πώς να βοηθήσετε

Αν περνάτε χρόνο έξω με κρύο καιρό, ειδικά στην πόλη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε δει μερικές γάτες να τρέχουν τριγύρω, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε πώς μπορούν να επιβιώσουν τους σκληρούς χειμώνες. Ευτυχώς, οι γάτες είναι εξαιρετικά έξυπνες και μπορούν να βρουν μέρη για να κρυφτούν και να χρησιμοποιήσουν διάφορα κόλπα για να παραμείνουν ζεστές και ζωντανές. Συνεχίστε να διαβάζετε καθώς συζητάμε τα μέρη που χρησιμοποιούν οι γάτες ως καταφύγιο και πώς βρίσκουν τροφή. Συζητάμε επίσης μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τις βοηθήσετε.

Αδέσποτες γάτες και αγριόγατες

Άγριες γάτες

Οι άγριες γάτες δεν είχαν ποτέ ιδιοκτήτη και έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους σε εξωτερικούς χώρους. Αυτές οι γάτες συνήθως αποφεύγουν τους ανθρώπους και είναι απίθανο να γίνουν κατοικίδια, αλλά έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση του κρύου καιρού και είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν.
Αδέσποτες γάτες

Οι αδέσποτες γάτες ήταν κάποτε κατοικίδια αλλά έχουν χάσει το σπίτι τους για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Αυτές οι γάτες είναι πιο πιθανό να πλησιάσουν έναν άνθρωπο όταν κάνει κρύο, ειδικά αν δεν έχουν βγει για πολύ καιρό έξω, αλλά μπορεί να γίνουν άγριες καθώς περνάει ο καιρός. Οι αδέσποτες γάτες κινδυνεύουν περισσότερο από υποθερμία καθώς πέφτει η θερμοκρασία, καθώς δεν έχουν τόση εμπειρία στην εύρεση ζεστών κρυψώνων.

Πόσο κρύο είναι το πολύ κρύο για τις γάτες;

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει μια γάτα εξαρτάται από την ηλικία, τη φυλή, το μέγεθος και την εμπειρία της. Οι βαριές γάτες μπορούν να αντέξουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και οι γάτες με πυκνό τρίχωμα, όπως οι British Shorthair, οι American Shorthair ή οι Maine Coons. Αντίθετα, γάτες δεν έχουν καθόλου τρίχωμα και θα δυσκολευτούν να παραμείνουν ζεστές ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου. Οι περισσότερες αδέσποτες και άγριες γάτες είναι μικτές φυλές που θα αρχίσουν να κρυώνουν και να αναζητούν καταφύγιο όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από περίπου 45 βαθμούς Φαρενάιτ. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, η θερμοκρασία του σώματος της γάτας κινδυνεύει να πέσει κάτω από τους 100 βαθμούς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.

Πώς οι γάτες παραμένουν ζεστές στις χαμηλές θερμοκρασίες;

Καταφύγιο

Ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι αδέσποτες γάτες παραμένουν ζεστές στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι η εύρεση καταφυγίου. Στις γάτες αρέσουν οι στενοί και κλειστοί χώροι όπου μπορούν να κρύβονται και να αποφεύγουν τον άνεμο. Συχνά θα τις βρείτε σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, κάτω από βεράντες ή σε υπόστεγα ή γκαράζ, αν μπορούν να βρουν είσοδο. Οι γάτες αρέσκονται επίσης να κρύβονται κάτω από τα αυτοκίνητα και στα φρεάτια των τροχών και στο χώρο του κινητήρα. Μπορεί ακόμη και να τις βρείτε σε έναν κάδο απορριμμάτων ή ένα σκυλόσπιτο, ενώ συχνά κρύβονται σε πυκνό γρασίδι ή θάμνους, αν δεν υπάρχει κάτι άλλο διαθέσιμο.
Ψάχνουν για τροφή

Καθώς ο καιρός κρυώνει, γίνεται πιο δύσκολο για τις αδέσποτες γάτες να βρουν τροφή, καθώς πολλά πουλιά πετούν νότια και τα έντομα και άλλα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Η έλλειψη τροφής θα κάνει τη γάτα να ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο κυνήγι, το οποίο μπορεί να τη βοηθήσει να ζεσταθεί. Πρέπει επίσης να ψάχνουν για τροφή σε κάδους απορριμμάτων και σκουπιδοτενεκέδες, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο από το κρύο.
Ομαδική εργασία

Οι αδέσποτες και οι άγριες γάτες τείνουν να ομαδοποιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να μπορούν να κουρνιάζουν μαζί για να παραμένουν ζεστές, και θα μοιράζονται επίσης την τροφή τους όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Συχνά μπορείτε να δείτε ενδείξεις ότι οι γάτες ομαδοποιούνται σε παλιά, εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν πολλές γάτες.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τις αδέσποτες γάτες να επιβιώσουν το χειμώνα;

1. Δημιουργήστε ένα καταφύγιο

Αν έχετε χώρο στο κτήμα σας και δεν σας πειράζει να τον χρησιμοποιεί μια αδέσποτη γάτα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καταφύγιο για γάτες από ένα μεγάλο κουτί. Μπορείτε να το φτιάξετε από φθηνό ξύλο, ή ακόμη και ένα κουτί από χαρτόνι θα λειτουργήσει προσωρινά. Φτιάξτε μια είσοδο με πλάτος όχι μεγαλύτερο από 6 ίντσες και βεβαιωθείτε ότι οποιοδήποτε νερό μπαίνει μέσα μπορεί να αποστραγγιστεί γρήγορα και εύκολα. Μονώστε το εσωτερικό του κουτιού με άφθονο άχυρο, δημιουργώντας ένα άνετο σημείο για να ξεκουράζεται η γάτα. Μην χρησιμοποιείτε κουβέρτες, πετσέτες ή εφημερίδες, καθώς αυτά μπορούν να απορροφήσουν υγρασία και θερμότητα, καθιστώντας το καταφύγιο λιγότερο αποδοτικό. Η τοποθέτηση του καταφυγίου σε μια πλατφόρμα μπορεί να βοηθήσει να γίνει πιο ελκυστικό για τις γάτες, ενώ η προσθήκη μιας κλίσης στην οροφή θα βοηθήσει στην αποστράγγιση του νερού.
2. Αφήστε έξω τροφή και νερό

Θα είναι δύσκολο να αφήσετε έξω νερό για τις γάτες όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν, αλλά μπορείτε να αφήσετε έξω στερεά τροφή, η οποία μπορεί να βοηθήσει τις γάτες να πάρουν τη διατροφή που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς. Η τοποθέτηση ενός μπολ με νερό σε ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι μπορεί να βοηθήσει να μην παγώσει και μπορείτε επίσης να βάζετε φρέσκο νερό όποτε βλέπετε τις γάτες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι γάτες μπορεί να αρχίσουν να βασίζονται στην τροφή και το νερό που τους παρέχετε, οπότε θα πρέπει να το κάνετε κάθε μέρα μόλις ξεκινήσετε.

3. Αφήστε το γκαράζ ανοιχτό

Τις ιδιαίτερα κρύες ημέρες, μπορείτε να βοηθήσετε τις τοπικές γάτες να βρουν καταφύγιο αφήνοντας την πόρτα του γκαράζ σας ανοιχτή μερικά εκατοστά, ώστε να μπορούν να σκαρφαλώσουν από κάτω για να μπουν μέσα.
4. Πάντα να χτυπάτε το αυτοκίνητο πριν το ξεκινήσετε

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τις αδέσποτες γάτες να παραμείνουν ασφαλείς είναι να χτυπάτε το αυτοκίνητό σας πριν το βάλετε μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο θα ξυπνήσετε τυχόν γάτες που μπορεί να βρίσκουν καταφύγιο και θα τις τρομάξετε πριν τραυματιστούν από τη μηχανή ή τους τροχούς.
5. Στειρώστε τις γάτες

Πολλές περιοχές έχουν προγράμματα “πιάσε και άφησε”, όπου ένας κτηνίατρος θα στειρώσει ή θα στειρώσει τις αδέσποτες γάτες που φέρνετε σε ένα καταφύγιο. Μετά την επέμβαση, μπορείτε να επιστρέψετε τη γάτα στη φύση. Παρόλο που αυτό δεν θα βοηθήσει απαραίτητα τη γάτα να επιβιώσει το χειμώνα, θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των γατών που θα αντιμετωπίσουν το κρύο στο μέλλον.

Συμπέρασμα

Οι αδέσποτες γάτες μπορούν να επιβιώσουν το χειμώνα βρίσκοντας καταφύγιο, συχνά σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και άλλα κτίρια, κάτω από βεράντες, στο πυκνό γρασίδι ή ακόμη και κάτω από το αυτοκίνητό σας. Εάν υπάρχουν πολλές γάτες, συχνά θα κουρνιάσουν μαζί για να παραμείνουν ζεστές και θα μοιραστούν ακόμη και την τροφή τους. Θα περνούν επίσης περισσότερο χρόνο στο κυνήγι, επειδή η τροφή είναι σπάνια, και η δραστηριότητα αυτή θα βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας τους. Μπορείτε να βοηθήσετε τις αδέσποτες γάτες παρέχοντας τους ένα καταφύγιο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αν έχετε τον κατάλληλο χώρο στην ιδιοκτησία σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ξηρά τροφή για γάτες, ακόμη και νερό, όταν αυτό είναι δυνατό, και το να αφήσετε την πόρτα του γκαράζ ανοιχτή κατά μερικά εκατοστά είναι ένας απλός τρόπος για να τις βοηθήσετε τις ιδιαίτερα κρύες ημέρες, αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε μόνιμο καταφύγιο.