Blog

Vizsla:Ένας ισχυρός κυνηγός – Χαρακτηριστικά, Προσωπικότητα και πιθανές ασθένειες

Τα Vizsla συνδυάζουν δράση, ενεργεία, ομορφιά, υπακοή. Είναι δυναμικά και ενεργητικά οπότε δεν είναι το ιδανικότερο σκυλάκι για μια οικογένεια. Εάν είστε μοναχικός και ταυτόχρονα δραστήριος άνθρωπος μπορείτε να σκεφτείτε και να ψάξετε αρκετά για να βρείτε προς υιοθεσία ή αγορά ένα Βίσλα.

Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Βίσλα (Vizsla)

Προορίζεται για: Οικογένειες με ηλικιακά μεγάλα παιδιά
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο
Προσδόκιμο ζωής: 12 – 15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Ενεργός και φιλικός σκύλος
Υγεία: Η ράτσα αυτή έχει μεσαίες πιθανότητες να αποκτήσει προβλήματα κατά την διάρκεια της ζωής της

Επισκόπηση φυλής και ιστορικό υπόβαθρο

Τα Vizsla κατάγονται από τα κυνηγετικά σκυλιά των Ούγγρων (ή αλλιώς Μαγυάρων) πριν από πολλά χρόνια. Ήταν αρκετά δημοφιλή στους ευγενείς και τους πολέμαρχους εξαιτίας της ικανότητάς τους να κυνηγούν.
Απεικονίσεις, σε χειρόγραφα και χαρακτικά, των προγόνων Βίσλα χρονολογούνται τον 10ο και 14ο αιώνα.
Μέχρι τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα μια φυλή αρκετά γνωστή για την ικανότητα της όσφρησής της αλλά και την κυνηγετικής τους ικανότητα. Στον 2ο παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν μηνύματα μια πρακτική που οδήγησε την φυλή σχεδόν να εξαφανιστεί. Τα σωζόμενα σκυλιά αναπαρήχθησαν και άρχισαν να εισάγονται στις ΗΠΑ στα μέσα του 20 ου αιώνα.
Το Βίσλα πριν από 60 περίπου χρόνια ήταν πολύ διαφορετικό, είχε μακρύτερη ρύγχη, πιο σκούρα χρώματα στο τρίχωμά του, μακρύτερα αυτιά και ήταν ελαφρύτερο. Από 1960 η φυλή ταυτοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 2003 το Βίσλα ήταν η νούμερο 34η πιο δημοφιλής καθαρόαιμη φυλή στις ΗΠΑ.


Χαρακτηριστικά της φυλής Vizsla

Το ούγγρικο Βίσλα έχει μεσαίο μέγεθος και συχνά συγχέεται με το Weimeraner λόγω της παρόμοιας εμφάνισής τους.
Αρχικά εκτρεφόταν για κυνήγι. Έχει ισχυρό, άπαχο σώμα και το τρίχωμά τους είναι κοντό και απαλό. Το Βίσλα έχει ένα χρυσό σκούρο χρώμα, ενώ τα μάτια, η μύτη και τα νύχια του αναμιγνύονται όμορφα με τα χρώματα της γούνας του.
Ρίχνουν μικρή ποσότητα από την γούνα τους και τείνουν να είναι χαμηλής συντήρησης. Χρειάζονται μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο και περιστασιακό βούρτσισμα. Ωστόσο, τα νύχια τους θα πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα και να κόβονται όταν χρειάζεται.
Ο μέσος όρος ζωής τους είναι τα 9,5 χρόνια και το προσδόκιμο κυμαίνεται στα 12 με 15 χρόνια.
Το αρσενικό Βίσλα έχει ύψος 56 έως 64 εκατοστά και ζυγίζει 20 με 30 κιλά.
Τα θηλυκά έχουν ύψος 53 με 61 εκατοστά και κιλά 18 έως 25.

Χρήσιμες πληροφορίες: Προσωπικότητα, χαρακτήρας και συμπεριφορά

Ο σκύλος της φυλής Βίσλα είναι πιστός, στοργικός και φιλικός.
Η εκπαίδευσή τους είναι αρκετά εύκολη και είναι πρόθυμα να μάθουν. Ένα κουτάβι χρειάζεται ένα αποφασιστικό και ισχυρό ιδιοκτήτη αλλιώς μπορεί να γίνει ένα πεισματάρικο σκυλί. Τα Βίσλα είναι ένα σκυλί με απίστευτη ενέργεια, και ώς κουτάβια αλλά και έως ενήλικα σκυλιά. Εξαιτίας της ενθουσιώδους φύσης τους τα πηγαίνουν υπέροχα με τα παιδιά και τους εφήβους. Δεν συνιστώνται όμως για οικογένειες με μικρά παιδιά (νήπια).
Έχουν όμορφη αλληλεπίδραση με άλλα σκυλιά και γάτες αλλά μην τα αφήσετε μόνα τους με άλλα μικρόσωμα κατοικίδια.
Καθώς έχουν κυνηγετικά ένστικτα αλλά και φοβερή ενέργεια δεν μπορούν να μείνουν σε ένα μικρό διαμέρισμα. Χρειάζονται μια μεγάλη ασφαλή περιοχή για να παίζουν και να τρέχουν αλλά και μακριές βόλτες με γρήγορο περπάτημα.
Η υιοθεσία ενός Βίσλα απαιτεί ευκαιρίες για άσκηση αλλά και ψυχική διέγερση. Καθώς τα Βίσλα διαθέτουν απεριόριστη ενέργεια μπορεί να τείνουν να μασούν οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους. Δώστε τους αρκετά παιχνίδια μασήματος και κρατήστε τα ενεργά.
Ένα Βίσλα με χαμηλή σωματική άσκηση μπορεί να αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς.

Πιθανές ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει ένα Βίσλα

Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας:
•Δερματίτιδα
•Πληγές
•Δερματική αλλεργία
•Εξωτερική ωτίτιδα

Άλλες ασθένειες:
Δυσπλασία του ισχίου: Eίναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο στο σκύλο καθώς η άρθρωση του μηρού και του ισχίου δεν ταιριάζουν σωστά.
Υποθυρεοειδισμός: Προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια.
Επιληψία: Είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις και συμπεριφορές όπως ζάλη, ακαμψία και λιποθυμία.
Λεμφοσάρκωμα: Eίναι μια μορφή καρκίνου που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.
Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς: Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ουγγρικά Βίσλα

•Το ουγγρικό καρτούν «Frakk, ο εφιάλτης των γατών» παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός Βίσλα που ονομάζεται Frakk.
•Το μέλος του Fall Out Boy, Pete Wentz, διαθέτει ένα Vizsla που ονομάζεται Bearenstain
•To Vizsla μπορεί να φτάσει έως και 65 χιλιόμετρα της ώρα.
•Η αγγλική μετάφραση της λέξης “Vizsla” είναι “Pointer”.
•Τα Βίσλα αναφέρονται και ως «σκυλιά Velcro» καθώς τους αρέσει να είναι συνέχεια μαζί με τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
•Τα Vizsla είναι μια αναγνωρισμένη από AKC ξεχωριστή φυλή. Είναι εξαιρετικά σπάνια φυλή και κάθε χρόνο εγγράφονται μόνο 150.

Δυστυχώς, τα Βίσλα είναι μια ράτσα που δεν θα συναντήσεις σε κέντρα υιοθεσίας και σε δομές με αδέσποτα. Εάν όμως πρόκειται να γίνετε ιδιοκτήτης ενός Βίσλα κρατήστε το ενεργό και δραστήριο. Έτσι, δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα ή  προβληματικές συμπεριφορές όπως μασούλημα των αντικειμένων του σπιτιού.