Blog

Πώς να βοηθήσετε μια παχύσαρκη γάτα να χάσει βάρος – 10 συμβουλές διατροφής και άσκησης

Η Ένωση για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας των κατοικίδιων ζώων διαπίστωσε ότι το 25,7% των γατών ήταν υπέρβαρες και ένα επιπλέον 33,8% των γατών ήταν παχύσαρκες το 2018. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τρεις στις πέντε γάτες είναι υπέρβαρες – και οι κτηνίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Παρόλο που μια παχουλή γάτα μπορεί να φαίνεται χαριτωμένη και χαδιάρα, αυτά τα επιπλέον κιλά μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.  

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει βάρος με μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό για τις γάτες να έχουν το ιδανικό τους βάρος και θα σας δώσουμε 10 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνιάτρους για να το πετύχετε. 

Λόγοι για να βοηθήσετε την υπέρβαρη γάτα σας να χάσει τα επιπλέον κιλά 

Οι γάτες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Το Κτηνιατρικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Tufts προειδοποιεί ότι οι υπέρβαρες γάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για: 

  • Διαβήτη της γάτας 
  • Ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος 
  • Οστεοαρθρίτιδα 
  • Φλεγμονή 
  • Ορμονικές διαταραχές 
  • Μειωμένη διάρκεια ζωής 

Όπως μπορείτε να δείτε, το βάρος είναι ένας μεγάλος καθοριστικός παράγοντας για την υγεία της γάτας σας. Μάθετε περισσότερα για την παχυσαρκία των αιλουροειδών και γιατί η γάτα σας μπορεί να παίρνει βάρος, ώστε να μπορείτε να “γείρετε τη ζυγαριά” προς ένα υγιές βάρος για τη γάτα σας. 

Βέλτιστες πρακτικές για να βάλετε τη γάτα σας σε δίαιτα απώλειας βάρους 

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν αν η γάτα σας είναι ήδη υπέρβαρη; Κάντε την απώλεια βάρους της γάτας σας προτεραιότητα. 

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε μια γάτα να χάσει βάρος είναι να τη βοηθήσετε να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει μέσω της άσκησης, και αυτό θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά της. Αλλά πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα σίτισης και διατροφής, βεβαιωθείτε ότι εσείς και η γάτα σας είστε έτοιμοι. Ακολουθήστε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές: 

Ξεκινήστε ρωτώντας τον κτηνίατρό σας 

Πριν αντιμετωπίσετε το υπερβολικό βάρος της γάτας σας, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Κάθε γάτα έχει διαφορετική φυσιολογία και διαφορετικές ανάγκες και ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή, την ποσότητα της τροφής ή τη συχνότητα σίτισης της γάτας σας μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, θετικό ή αρνητικό. Ο κτηνίατρός σας είναι η καλύτερη πηγή καθοδήγησης για τη δημιουργία ενός ασφαλούς, εξατομικευμένου σχεδίου απώλειας βάρους για το μοναδικό κατοικίδιο ζώο σας. 

Καθορίστε το ποσό του βάρους που χρειάζεται να χάσει η γάτα σας  

Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, πρέπει να προσδιορίσετε πόσο βάρος χρειάζεται να χάσει η γάτα σας. Η μέση οικόσιτη γάτα πρέπει να ζυγίζει μεταξύ 8 και 10 κιλών. Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να συζητήσετε το ιδανικό σωματικό βάρος της γάτας σας με τον κτηνίατρό σας, επειδή παράγοντες όπως η φυλή και η ηλικία παίζουν επίσης ρόλο. 

Το ζύγισμα της γάτας σας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αξιολογήσετε το μέγεθος και την υγεία της. Εσείς ή ο κτηνίατρός σας μπορείτε επίσης να εξετάσετε τη γάτα σας και να της δώσετε μια βαθμολογία σωματικής κατάστασης. Δείτε πώς λειτουργεί: 

  • Διάγραμμα σωματικής κατάστασης: Μια βαθμολογία σωματικής κατάστασης 3 στα 5 θεωρείται ιδανικό βάρος για μια γάτα. 
  • Αφιερώστε χρόνο για τη μετάβαση στη νέα διατροφή της γάτας σας (2 έως 3 εβδομάδες) 
  • Πριν δοκιμάσετε τακτικές για να βελτιώσετε το βάρος της γάτας σας, φτιάξτε ένα σχέδιο για το πώς θα αλλάξετε τη διατροφή της και στη συνέχεια μεταβείτε σιγά-σιγά από την υπάρχουσα διατροφή και το πρόγραμμα άσκησης στη νέα.  
  • Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι ένοχοι για την υπερβολική διατροφή των γατών τους και τη μη παροχή αρκετής άσκησης και η γάτα σας θα αντιδράσει σε κάθε απότομη αλλαγή. Μεταβείτε αργά από την τρέχουσα ρουτίνα διατροφής σας (είδος τροφής, ποσότητα, συχνότητα κ.λπ.) στη νέα. 
  • Αν αλλάζετε σε νέα τροφή, για παράδειγμα, θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη μετάβαση. Μπορείτε να αναμειγνύετε τις τροφές μεταξύ τους, αλλάζοντας σταδιακά την αναλογία από κυρίως την τρέχουσα τροφή σε κυρίως τη νέα. Αυτό βοηθάει τη γάτα σας να συνηθίσει την αλλαγή και θα μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε αν έχει τυχόν άσχημες αντιδράσεις στη νέα τροφή. 

Συνδυάστε την άσκηση με τη δίαιτα απώλειας βάρους της γάτας σας 

Αν και η διατροφή είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καύση θερμίδων και λίπους και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας της γάτας σας. Έτσι, βρείτε τρόπους να προσθέσετε περισσότερη άσκηση στην καθημερινή ζωή της γάτας σας. Θα σας δώσουμε μερικές ιδέες στην παρακάτω λίστα με τις συμβουλές μας. 

Για παράδειγμα, το επιπλέον παιχνίδι με τη γάτα σας (βγάλτε τα παιχνίδια ή τους δείκτες λέιζερ) θα κάνει τη γάτα σας να κινηθεί και θα βοηθήσει τη δίαιτα της γάτας σας να δείξει αποτελέσματα πιο γρήγορα. Δείτε περισσότερες συμβουλές άσκησης στο ιστολόγιό μας. 

Μην επισπεύδετε τη διαδικασία απώλειας βάρους 

Τέλος, να είστε υπομονετικοί. Αν κόψετε την τροφή ή αυξήσετε δραστικά την άσκηση, μπορεί στην πραγματικότητα να αρρωστήσετε τη γάτα σας. Για παράδειγμα, οι γάτες που περνούν δύο συνεχόμενες ημέρες χωρίς φαγητό μπορεί να αναπτύξουν λιπώδη νόσο του ήπατος (ηπατική λιπίδωση). Αν δεν αντιμετωπιστεί, η κατάσταση αυτή μετατρέπεται σε ηπατική ανεπάρκεια. Αυτή η δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση μπορεί να προληφθεί εάν προγραμματίσετε μια ενδελεχή εξέταση υγείας με τον κτηνίατρό σας και δημιουργήσετε μαζί ένα καλό σχέδιο απώλειας βάρους. 

Ακριβώς όπως η αύξηση του βάρους συμβαίνει αργά, έτσι και η απώλεια βάρους χρειάζεται χρόνο. Μια γάτα μπορεί να χάσει με ασφάλεια περίπου 0,5 έως 2% του σωματικού της βάρους κάθε εβδομάδα, οπότε χρησιμοποιήστε αυτό ως οδηγό για τις προσδοκίες σας. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει επίσης να σας δώσει ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα. 

10 συμβουλές για να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει βάρος 

Τώρα, ας εντρυφήσουμε στις στρατηγικές που θα βοηθήσουν τη γάτα σας να χάσει βάρος με ασφάλεια και σταδιακά. 

  1. Κρύψτε τα γεύματά τους και το κουτί της άμμου

Οι γάτες εσωτερικού χώρου συχνά δεν θέλουν να ασκούνται και αυτό συμβάλλει στα προβλήματα βάρους τους. Ενθαρρύνετε περισσότερη κίνηση μετακινώντας το μπολ με το φαγητό και το κουτί της γάτας σας στον χώρο. Τοποθετήστε τα σε διαφορετικό σημείο κάθε μέρα, ώστε η γάτα σας να πρέπει να τα αναζητήσει και να ασκηθεί στην πορεία. 

Αν το σπίτι σας έχει περισσότερους από έναν ορόφους, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στον όροφο όπου περνάει το λιγότερο χρόνο ή σε ξεχωριστούς ορόφους, ώστε να πρέπει να ανεβοκατεβαίνει τακτικά τις σκάλες. 

  1. Χρησιμοποιήστε ένα παιχνίδι με λιχουδιές ή μια μπάλα 

Οι γάτες δεν φοβούνται να δουλέψουν για τις λιχουδιές. Αγοράστε ή φτιάξτε παιχνίδια λιχουδιών και μπάλες ταΐσματος που θα κάνουν τη γάτα σας να ανταλλάξει κάποια σωματική προσπάθεια με ένα νόστιμο σνακ. Όχι μόνο μετατρέπουν την ώρα του γεύματος σε ώρα παιχνιδιού, αλλά παρέχουν και πνευματική και σωματική διέγερση. Επειδή αυτά τα παιχνίδια απελευθερώνουν την τροφή λίγο κάθε φορά, βοηθούν επίσης να επιβραδύνετε το πόσο γρήγορα τρώει η γάτα σας. 

  1. Απλώστε τα γεύματα

Αν ταΐζετε τη γάτα σας μία φορά την ημέρα, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει στην υπερφαγία. Αντ’ αυτού, σκεφτείτε να κατανείμετε την κανονική ποσότητα τροφής τους σε αρκετές φορές ταΐσματος. Πολλαπλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα εμποδίσουν τη γάτα σας να αισθάνεται τόσο πεινασμένη σε μια στιγμή της ημέρας. 

Αυτή η στρατηγική μπορεί επίσης να βοηθήσει εάν αλλάζετε σταδιακά την ποσότητα που ταΐζετε τη γάτα σας. Εάν μειώνετε τη θερμιδική πρόσληψη της γάτας σας, δίνοντάς της περισσότερες ευκαιρίες για φαγητό θα την αποτρέψετε από το να κλαψουρίζει από την πείνα. 

  1. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μία αυτόματη ταΐστρα που ανοίγει με χρονοδιακόπτη

Ένα άλλο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία της γάτας είναι ένας αυτόματος τροφοδότης. Μία αυτόματη ταΐστρα απελευθερώνει την τροφή σε προκαθορισμένη ώρα κάθε μέρα, μετρώντας και ελέγχοντας προσεκτικά την ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνει η γάτα σας, ακόμη και αν δεν είστε στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε έναν τροφοδότη με χρονοδιακόπτη και όχι έναν που ανοίγει με βάση τις ενέργειες της γάτας σας, για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. 

  1. Προσθέστε νερό ή αντικαταστήστε με νερό

Προσθέστε λίγο νερό στην τροφή της γάτας σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει τη γάτα σας να αισθάνεται χορτάτη, ακόμη και αν παίρνει λιγότερη τροφή από ό,τι πριν. Η προσθήκη νερού βελτιώνει επίσης την ενυδάτωσή τους, καθώς η αφυδάτωση είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τις γάτες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε νερό σε υγρή ή κονσερβοποιημένη τροφή για το ίδιο αποτέλεσμα. 

Αν η γάτα σας εξακολουθεί να ζητιανεύει για φαγητό και δεν είναι ώρα για γεύμα, σκεφτείτε να της δώσετε φρέσκο νερό αντί γι’ αυτό. Αν η γάτα σας πίνει όταν της το προσφέρετε, μπορεί να αποτρέψει το αίσθημα της πείνας για λίγο περισσότερο και να την εκπαιδεύσει να πίνει περισσότερο νερό. 

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσφέρετε ένα σνακ με χαμηλές θερμίδες για ενυδάτωση. Βοηθάει τη γάτα σας να νιώθει χορτάτη, είναι γεμάτο με προβιοτικά που ενισχύουν το έντερο και προσθέτει λίγη επιπλέον γεύση στη ρουτίνα της, ενώ προσθέτει μόνο 10 θερμίδες ανά μερίδα. 

  1. Παίξτε για 30 λεπτά

Οι γάτες είναι από τη φύση τους παιχνιδιάρικα πλάσματα. Στοχεύστε στο να έχετε τουλάχιστον 30 λεπτά παιχνιδιού με τη γάτα σας κάθε μέρα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία παιχνιδιών. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση του δεσμού σας, αλλά αυξάνει και την καύση θερμίδων τους. Καθορίστε αυτόν τον χρόνο στην καθημερινή σας λίστα με τις “δουλειές”, ώστε να μην τον ξεχάσετε. 

Αν η γάτα σας ζητιανεύει τακτικά για φαγητό, δοκιμάστε να την απασχολήσετε με παιχνίδι αντί για φαγητό. Ορισμένες γάτες θα ξεχάσουν την επιθυμία τους να φάνε μόλις πάρουν την αμέριστη προσοχή σας. 

  1. Πηγαίνετε μια βόλτα

Οι βόλτες με τα κατοικίδια δεν είναι μόνο για τους σκύλους! Και οι γάτες μπορούν να επωφεληθούν από μια βόλτα στη γειτονιά, αν το κατοικίδιό σας έχει την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία γι’ αυτό. 

  1. Αλλαγή σε τροφές με άπαχο κρέας

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει βάρος, βελτιώνοντας παράλληλα τη διατροφή της, είναι να μεταβείτε από λιπαρές ή βαριές σε υδατάνθρακες τροφές σε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα. 

  1. 9. Αν έχετε πολλές γάτες, χωρίστε τις κατά την ώρα του ταΐσματος

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά ο διαχωρισμός των γατών σας κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να βοηθήσει την υπέρβαρη γάτα σας να επιτύχει τους στόχους απώλειας βάρους. 

Εάν ταΐζετε την υπέρβαρη ή παχύσαρκη γάτα σας με ειδική διαιτητική τροφή, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι η μόνη που τη λαμβάνει. Είναι πολύ πιο εύκολο να δείτε τι και πόσο τρώει η κάθε γάτα όταν δεν τρώνε όλες μαζί την ίδια στιγμή. Επιπλέον, οι γάτες μερικές φορές υπερκαταναλώνουν επειδή βλέπουν τις άλλες γάτες ως ανταγωνισμό. 

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαχωρίσετε τις γάτες σας κατά την ώρα του ταΐσματος είναι να τις ταΐζετε σε συγκεκριμένες ώρες και σε ξεχωριστά δωμάτια: Τοποθετήστε κάθε γάτα στον καθορισμένο χώρο της και, στη συνέχεια, βάλτε το μπολ με το φαγητό της. Δώστε τους 10 έως 15 λεπτά για να φάνε και στη συνέχεια απομακρύνετε τα μπολ. Οι γάτες δεν θα αργήσουν να καταλάβουν ότι πρέπει να τρώνε την τροφή τους όταν τους την παρουσιάζετε, αλλιώς θα χάσουν. 

Αν δεν μπορείτε να ταΐζετε σε διαφορετικά δωμάτια, σκεφτείτε να τα ταΐζετε στο ίδιο δωμάτιο με κλειστή την πόρτα, αλλά σε διαφορετικές ώρες. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε το ίδιο δωμάτιο χρησιμοποιώντας πύλες για μωρά.