Blog

Πόσο μεγάλη γίνεται μία Ocicat; Διάγραμμα Μέσου Βάρους & Ανάπτυξης

Οι Οτσικάτες φαίνονται αρκετά άγριες – γι’ αυτό και εκτράφηκαν επιλεκτικά, αρχικά. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν γίνονται πολύ μεγαλύτερες από τη μέση γάτα σας. Ως εκ τούτου, μπορείτε να περιμένετε ότι ο ρυθμός ανάπτυξής τους θα είναι περίπου ο ίδιος με τις περισσότερες άλλες κατοικίδιες φυλές. Στην πραγματικότητα, αυτές οι γάτες τείνουν να είναι πιο αδύνατες, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μικρότερες.

Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο μέγεθος των αρσενικών και των θηλυκών αυτής της φυλής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο διάγραμμα ανάπτυξης ανεξάρτητα από το φύλο της γάτας σας.

Επισκόπηση φυλής Ocicat

Οι Ocicats μπορεί να φαίνονται πολύ άγριες, αλλά στην πραγματικότητα είναι οικόσιτες. Δεν έχουν άγριο DNA στη γενετική τους, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι συμπεριφέρονται παρόμοια με άλλες οικόσιτες γάτες. Αυτή η φυλή δημιουργήθηκε από την επιλεκτική αναπαραγωγή γάτων Σιάμ και Αβησσυνίας. Αρχικά, η Βιρτζίνια Ντέιλι προσπαθούσε να δημιουργήσει μια διασταύρωση γάτας σιαμ με Αβησσυνίας, αλλά αντ’ αυτού δημιουργήθηκε αυτή η μοναδική αυτή φυλή.

Αυτά τα αιλουροειδή είναι φιλικά και κοινωνικά. Ως εκ τούτου, ενώ φαίνονται άγριες, δεν συμπεριφέρονται έτσι. Εκπαιδεύονται σχετικά εύκολα, καθώς είναι πολύ πιστά και θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους τους ευτυχισμένους. Απαιτούν όμως λίγο περισσότερη προσοχή από τους ανθρώπους τους. Δεν πρόκειται για μια ράτσα που μπορεί να περνάει πολύ χρόνο μόνη της.

Είναι επίσης πολύ ενεργητικές, οπότε ταιριάζουν καλύτερα σε όσους θέλουν ένα πιο παιχνιδιάρικο αιλουροειδές. Συχνά περιγράφονται ως “σκυλοειδείς”.

Πότε σταματάει να μεγαλώνει μια Οτσικάτ;

Συνήθως, αυτές οι γάτες σταματούν να μεγαλώνουν περίπου στις 50 εβδομάδες, δηλαδή σε ηλικία λίγο κάτω από ένα έτος. Ωστόσο, οι γάτες αρχίζουν να επιβραδύνονται πολύ νωρίτερα. Μέχρι την ηλικία των 5 μηνών περίπου, οι μικρότερες γάτες θα έχουν πάρει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους τους. Πολλές γάτες μπορεί να έχουν ήδη φτάσει στο πλήρες ύψος τους σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στο πλήρες βάρος τους.

Οι γάτες τείνουν να αποκτούν τους μυς και το επιπλέον σωματικό λίπος τελευταίες.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες γάτες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μεγαλώσουν. Ακόμη και σε ηλικία περίπου 8 μηνών, αυτές οι γάτες μπορεί να εξακολουθούν να παίρνουν ένα ή δύο κιλά το μήνα. Παρόλα αυτά, όλες οι γάτες τείνουν να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη όταν είναι νεότερες και στη συνέχεια αυτή μειώνεται καθώς η γάτα γερνάει.

Παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος των γατών Ocicats

Η γενετική είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος μιας Ocicat. Οι γάτες που προέρχονται από μεγαλύτερους γονείς τείνουν να είναι οι ίδιες μεγαλύτερες, ενώ εκείνες που προέρχονται από μικρότερους γονείς τείνουν να είναι μάλλον μικρές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εκτιμήσετε το μέγεθος μιας Ocicat με βάση το μέγεθος των γονέων τους.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτα αξιόπιστο. Η γενετική που επηρεάζει το μέγεθος στις γάτες δεν είναι καλά κατανοητή. Μερικές φορές, μια γάτα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ή πολύ μικρότερη.

Η διατροφή παίζει επίσης ρόλο. Εάν το αιλουροειδές σας δεν λαμβάνει την κατάλληλη διατροφή, μπορείτε να περιμένετε να είναι μικρότερο από ό,τι θα μπορούσε διαφορετικά. Οι γάτες μπορεί επίσης να είναι υπέρβαρες, κάτι που συνήθως συνεπάγεται ότι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα τροφής. Και τα δύο αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται, ωστόσο, καθώς συνδέονται με προβλήματα υγείας.

Ιδανική διατροφή για τη διατήρηση υγιούς βάρους

Ενώ οι γάτες αυτές είναι πολύ δραστήριες, συνήθως δεν είναι τόσο δραστήριες ώστε να χρειάζονται επιπλέον θερμίδες. Ως εκ τούτου, η μέση ποιοτική γατοτροφή σας είναι συνήθως αρκετή για να κρατήσει αυτές τις γάτες ευτυχισμένες και υγιείς. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες σίτισης που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας, τουλάχιστον για αρχή. Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας είναι πολύ αδύνατη ή υπέρβαρη, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε την ποσότητα της διατροφής της.

Μην ταΐζετε ελεύθερα αυτές τις γάτες, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνετε την τροφή έξω για να έχει πρόσβαση η γάτα σας ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να βαρεθούν εύκολα και μερικές μπορεί να φάνε από πλήξη. Αν δεν διορθωθεί η κατάσταση, αυτά τα αιλουροειδή μπορεί να γίνουν γρήγορα υπέρβαρα, γεγονός που συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας.

Εάν η γάτα σας φαίνεται να χάνει ή να παίρνει βάρος ξαφνικά, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Οι γάτες είναι πολύ καλές στο να κρύβουν τα προβλήματα υγείας τους. Ωστόσο, η ξαφνική αλλαγή βάρους συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας και μπορεί να είναι ένα από τα λίγα σημάδια που η γάτα σας δεν μπορεί να ελέγξει.

Πώς να μετρήσετε την Οτσικάτ σας

Για να παρακολουθείτε το βάρος της γάτας σας, είναι σημαντικό να μετράτε τακτικά το βάρος της γάτας σας. Φυσικά, το να κρατάτε μια γάτα ακίνητη σε μια ζυγαριά είναι πρακτικά αδύνατο. Έτσι, για να μετρήσετε τη γάτα σας με ακρίβεια, πρέπει να είστε δημιουργικοί.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να ζυγιστείτε στην τυπική ζυγαριά του μπάνιου και στη συνέχεια να ζυγιστείτε κρατώντας τη γάτα σας. Η διαφορά θα είναι το βάρος της γάτας σας. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι τρομερά ακριβής και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολύ μικρά γατάκια. Ωστόσο, θα λειτουργήσει για ενήλικες γάτες σε οικιακό περιβάλλον.

Εάν πρέπει να ζυγίσετε ένα πολύ μικρό γατάκι, θα πρέπει να αγοράσετε μια ειδική ζυγαριά. Μερικές φορές, μια ζυγαριά τροφίμων θα λειτουργήσει, αλλά αυτές συχνά δεν είναι διαμορφωμένες για γάτες. Και πάλι, θα πρέπει να γίνετε δημιουργικοί.

Συμπέρασμα

Οι οικόσιτες γάτες είναι οικόσιτα αιλουροειδή, οπότε τείνουν να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με άλλες οικόσιτες γάτες. Παρά την εμφάνισή τους, στην πραγματικότητα δεν είναι άγριες και δεν έχουν άγριο DNA.

Ως εκ τούτου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τυπικό διάγραμμα ανάπτυξης που χρησιμοποιείται για άλλες κατοικίδιες γάτες όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε αν η γάτα σας αναπτύσσεται σωστά.