Blog

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μίας Ocicat: 9 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν φέρετε ένα σπίτι

Οι Ocicats δεν είναι μια πολύ συνηθισμένη φυλή. Ωστόσο, αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να ζείτε κοντά σε έναν εκτροφέα (ή αρκετά αποφασισμένοι ώστε να ταξιδέψετε σε έναν), αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε ένα. Ενώ αυτές οι γάτες έχουν πολύ μοναδικό τρίχωμα και είναι πολύ ενεργητικές, μπορεί επίσης να είναι πολύ κουραστικές.

Θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα παρακάτω. Είναι σημαντικό να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη για κάθε ράτσα πριν υιοθετήσετε ένα γατάκι.

Τα πλεονεκτήματα της Ocicat

1. Μοναδική εμφάνιση

Ένα από τα μεγαλύτερα “πλεονεκτήματα” αυτής της φυλής είναι ο μοναδικός χρωματισμός τους. Πολλοί άνθρωποι έλκονται από τις Ocicats επειδή μοιάζουν μάλλον άγριες παρά το γεγονός ότι δεν έχουν άγριο DNA στην καταγωγή τους. Έχουν κηλίδες και κυκλοφορούν σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, από το κοινό καφέ μέχρι πιο σπάνια χρώματα όπως η “λεβάντα”. Η μοναδική τους εμφάνιση τις κάνει να ξεχωρίζουν από άλλες φυλές και προσελκύει νέους ιδιοκτήτες γατών.

2. Γεμάτη ενέργεια

Αν ψάχνετε για μια παιχνιδιάρικη γάτα, μια Ocicat μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτά τα αιλουροειδή λατρεύουν να παίζουν με τους ανθρώπους τους και τα πάνε καλά σε μεγάλες, δραστήριες οικογένειες. Τα πάνε καλά ακόμη και με τα παιδιά, ειδικά με παιδιά που είναι ανοιχτά στο να παίξουν μαζί τους.

Ενώ αυτές οι γάτες αγκαλιάζονται, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους τρέχοντας. Για ορισμένους ιδιοκτήτες γατών, αυτό είναι ακριβώς αυτό που αναζητούν.
3. Ευφυής

Οι Ocicats είναι μία από τις πιο έξυπνες φυλές γατών, ειδικά όταν πρόκειται για την εκπαιδευσιμότητα. Ενώ κάθε ράτσα γάτας είναι εκπαιδεύσιμη σε κάποιο βαθμό, οι Ocicats συναγωνίζονται ορισμένα σκυλιά στην εκπαιδευσιμότητά τους. Μαθαίνουν γρήγορα και είναι αξιοπρεπώς υπάκουες. Μπορείτε να τις εκπαιδεύσετε να περπατούν με λουρί και μπορούν εύκολα να κατακτήσουν τις βασικές εντολές όπως “κάτσε” και “μείνε”.

Απολαμβάνουν την πνευματική διέγερση που προσφέρει η εκπαίδευση, γι’ αυτό συνιστούμε να τα εκπαιδεύετε τακτικά.

4. Κοινωνικές

Οι Ocicats τείνουν να είναι πολύ κοινωνικές και να κοινωνικοποιούνται σωστά. Μπορούν να προσαρμοστούν καλά σε πολλές καταστάσεις διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων σπιτιών και ακόμη και των διαμερισμάτων. Τα πάνε καλά με άλλες γάτες, παιδιά και σκύλους. Τούτου λεχθέντος, έχουν υψηλή τάση για θήραμα, γι’ αυτό δεν συνιστούμε να τις κρατάτε μαζί με μικρά κατοικίδια, όπως κουνέλια.

Φυσικά, οι Ocicats δεν παύουν να είναι γάτες. Τείνουν να είναι ανεξάρτητες σε κάποιο βαθμό, αν και σε πολλές δεν αρέσει να μένουν μόνες τους για ώρες κάθε φορά.


5. Χαμηλής συντήρησης

Ενώ αυτές οι γάτες χρειάζονται πολλή άσκηση, δεν απαιτούν καθόλου περιποίηση. Ορισμένοι ιδιοκτήτες τους κάνουν ένα γρήγορο βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα για να ελέγξουν την αποβολή, αλλά αυτά τα αιλουροειδή δεν το χρειάζονται απαραίτητα. Όπως οι περισσότερες γάτες, δεν χρειάζονται επίσης μπάνιο.

Το κοντό τους τρίχωμα τις κρατάει αρκετά καθαρές.

6. Υψηλή ενέργεια

Ενώ η ενεργητική τους φύση είναι ευλογία για ορισμένους ιδιοκτήτες γατών, μπορεί να είναι πολύ έντονη για άλλους. Αυτές οι γάτες μπορεί να είναι διασκεδαστικές για τις πιο δραστήριες οικογένειες, αλλά όσοι θέλουν να τις αγκαλιάζουν μπορεί να τις βρουν απογοητευτικές. Θα πρέπει επίσης να προγραμματίσετε τακτικό παιχνίδι για να κρατήσετε αυτές τις γάτες από το να είναι υπερκινητικές και καταστροφικές. Εάν είστε πολύ απασχολημένοι ή απλώς δεν βρίσκετε ευχάριστο το παιχνίδι, αυτό μπορεί να είναι πρόκληση.

Από όλες τις φυλές γατών, οι Ocicats μπορεί να είναι οι πιο καταστροφικές λόγω της υψηλής τους ενέργειας. Όταν όμως ελέγχονται σωστά μέσω της άσκησης, δεν θα πρέπει να είναι καταστροφικές. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να αφήσετε τα πράγματα να κυλήσουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τη γάτα σας να σκαρφαλώσει κυριολεκτικά στις κουρτίνες σας.

7. Ένστικτα αναρρίχησης

Οι Ocicats είναι γνωστές για την αγάπη τους για την αναρρίχηση, η οποία προέρχεται επίσης από την ενεργητική τους φύση. Θα ανέβουν στην κορυφή των ντουλαπιών σας και θα σκαρφαλώσουν στις βιβλιοθήκες σας. Έχουν την τάση να μπαίνουν σε πράγματα περισσότερο από άλλες γάτες και ίσως δυσκολευτείτε να τοποθετήσετε τα πράγματα αρκετά ψηλά για να τις κρατήσετε μακριά.

Αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε αυτή τη ράτσα, σχεδιάστε να ασφαλίσετε όλο το σπίτι σας από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα.
8. Φωνή

Οι Ocicats μπορεί να είναι αρκετά φωνακλάδες. Είναι εν μέρει σιαμέζες, οι οποίες είναι γνωστές για το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο δυνατές φυλές γατών. Έχουν την τάση να ακολουθούν τους ανθρώπους τους μέσα στο σπίτι και να νιαουρίζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να ξαπλώνουν και να “μιλάνε” στον εαυτό τους. Αν θέλετε ένα πιο ήσυχο κατοικίδιο, αυτή η ράτσα γάτας δεν είναι για εσάς.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες βρίσκουν αυτή τη φλύαρη φύση αξιαγάπητη, αλλά πολλοί τη βρίσκουν επίσης ενοχλητική.

9. Άγχος αποχωρισμού

Οι Ocicats δημιουργούν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους, γεγονός που προέρχεται από την πιο κοινωνική τους φύση. Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες παίρνουν χαρά από αυτή τη σχέση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού. Αν δεν διδάξετε σε αυτές τις γάτες πώς να είναι μόνες τους, μπορεί να γίνουν πολύ ανήσυχες όταν μένουν μόνες τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό νιαούρισμα και καταστροφικές συμπεριφορές.

Συνιστούμε να επενδύσετε σε πολλά διαδραστικά παιχνίδια για να απασχολούν αυτές τις γάτες όσο λείπετε. Το να έχετε πράγματα για να παίξετε μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το άγχος μιας γάτας. Θα πρέπει επίσης να παίζετε με τη γάτα σας αρκετά πριν φύγετε. Αυτά τα αιλουροειδή τείνουν να είναι αρκετά αγχωμένα, οπότε η φθορά τους πριν φύγετε από την πόρτα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους.

Φυσικά, χρειάζονται επίσης πολλή εξάσκηση στο να είναι μόνες τους από μικρή ηλικία. Μην μένετε με το γατάκι σας 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και αν φαίνεται μικρό και άπορο.

Συμπέρασμα

Οι Ocicats μπορούν να γίνουν σπουδαίοι σύντροφοι – για το σωστό άτομο. Κάποιοι βρίσκουν αυτά τα χαρακτηριστικά αξιαγάπητα, αλλά άλλοι μπορεί να τα βρίσκουν εντελώς ενοχλητικά. Για παράδειγμα, αν θέλετε μια πιο δραστήρια γάτα, μπορεί να σας αρέσει το πόσο παιχνιδιάρα είναι μια Ocicat. Αν θέλετε να περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας αγκαλιά, θα πρέπει να αποφύγετε αυτή τη φυλή. Τα περισσότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα είναι απλώς διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.

Δυστυχώς, αυτές οι γάτες υιοθετούνται συχνά μόνο λόγω της εμφάνισής τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε τι μπλέκεστε πριν υιοθετήσετε οποιοδήποτε γατάκι, ειδικά ένα τόσο μοναδικό όσο η Ocicat.