Blog

Αιγυπτιακή Μάου: Η πιο κατάλληλη γάτα για να έχετε μέσα στο σπίτι

Αυτή η υπέροχη φυλή είναι όμορφη τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έξυπνη και ευκίνητη, η αιγυπτιακή Mau είναι ένα αληθινό κόσμημα ανάμεσα στις γάτες. Καθώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν και άρχισαν να καλλιεργούν, αυτές οι γάτες εξελίχθηκαν για να κυνηγούν τα παράσιτα που μάστιζαν τις αποθήκες των ιδιοκτητών τους.

Λίγα λόγια για την αιγυπτιακή Mau

Προερχόμενες από διάφορες άγριες αφρικανικές γάτες, μόνο οι πιο κοινωνικές και ευλύγιστες γάτες αποτέλεσαν το θεμέλιο αυτού που τώρα αποκαλούμε Αιγυπτιακή Μάου.

Αυτές είναι οι γάτες που βρέθηκαν στους τάφους των Φαραώ και λατρεύονταν ως σύντροφοι και για προστασία των αποθηκών τροφίμων.

Μια πρόσφατη μελέτη του γονιδιώματος της οικόσιτης γάτας έδειξε ότι όλες οι σημερινές οικόσιτες γάτες έχουν τη βάση τους στις αδέσποτες γάτες της Μέσης Ανατολής και στην Εύφορη Ημισέληνο, στο ίδιο μέρος όπου εξελίχτηκε ο πρώτος άνθρωπος.
Σχεδόν χαμένη στην ιστορία, αυτή η φυλή επανεμφανίστικε τη δεκαετία του 1950 από ένα γκρι θηλυκό που ήρθε στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και στη συνέχεια ενισχύθηκε από πρόσθετες εισαγωγές. Η αδέσποτη γάτα της Αιγύπτου και συγκεκριμένα το γενετικό τους αποτύπωμα βρίσκεται σε όλες τις τρέχουσες οικόσιτες ράτσες γατών.

Όντας η μόνη φυσικά κηλιδωτή φυλή, που είναι κοινώς διαθέσιμη, είναι ένα θεμέλιο για τις περισσότερες άλλες επιλεκτικά εκτρεφόμενες φυλές με κηλίδες.

Η σταθερή διάθεση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής. Αν και κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα, ως ράτσα όλες γεννιούνται και εκτρέφονται για να είναι ευλύγιστες και φιλικοί σύντροφοι.

Είναι προσαρμόσιμες, όπως θα περίμενε κανείς, μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, καθιστώντας τες πολύ καιροσκόπες και ικανές να βρουν μια θέση και να ευδοκιμήσουν σε οποιαδήποτε κατάσταση ή περιβάλλον βρεθούν.

Προσωπικότητα & Ιδιοσυγκρασία

Μια αρκετά σπάνια φυλή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα περιζήτητα ως κατοικίδια από όσους είχαν επαφή μαζί τους. Εξαιρετικά έξυπνες και γνωστές για την πιστή τους προσωπικότητα που μοιάζει με σκύλο, αυτές οι γάτες είναι στοργικές, κοινωνικές και πολύ εκπαιδεύσιμες.

Συναντούν τους ιδιοκτήτες τους στην πόρτα όταν επιστρέφουν σπίτι, τους ακολουθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο και στέκονται κοντά για να δώσουν και να λάβουν αγάπη και χάδια.

Τόσο εύκολα εκπαιδεύσιμες αυτές οι γάτες λατρεύουν να παίζουν fetch, να περπατούν με λουρί και είναι αγαπημένες σε διαφημίσεις και ταινίες. Ως φυλή ήρθαν στο προσκήνιο της ταινίας ως σύντροφος της «Catwoman» στην ομώνυμη ταινία το 2004 με τη Χάλι Μπέρι. Η δημοτικότητα της φυλής ανέβηκε μετά από αυτό και έκανε αφοσιωμένους οπαδούς όσων αποκτούν αυτές τις εξαιρετικές γάτες.

Μέγεθος & Εμφάνιση

Οι αιγυπτιακές Maus άρχουν σε 5 αναγνωρισμένα χρώματα. Silver spotted, Bronze Spotted, Smoke spotted, Black and Pewter.

Η φυλή αναγνωρίζεται και τηρείται γενετικό μητρώο τόσο από την CFA (The Cat Fancier’s Association) όσο και από την TICA (The International Cat Association” μαζί με διάφορα λιγότερο γνωστά μητρώα φυλών. Όλα έχουν χαρακτηριστικά πράσινα μάτια “Goose-Berry”, μελωδική φωνή και μια όρθια ουρά που γυρίζει προς τα εμπρός που μοιάζει με λαβή  όταν η γάτα είναι χαρούμενη.

Υγεία& Διάρκεια Ζωής

Επειδή αυτή η φυλή είναι δημιούργημα της ελεύθερης εξέλιξης πριν από τη δεκαετία του 1950, έχουν πολύ λίγα προβλήματα υγείας. Όπως όλες οι γάτες, μπορεί να έχουν διάφορες παθήσεις, αλλά έχουν γενικά ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και υποφέρουν από μικρότερο ποσοστό γενετικών προβλημάτων.

Εκτρέφονται επιλεκτικά από υπεύθυνους κτηνοτρόφους για την υγεία και την προσωπικότητα, όχι για το χρώμα, αφού έχουν φυσικά στίγματα.

Όντας μια «γάτα του δρόμου» μπορούν να επιβιώσουν με μια πολύ κακή διατροφή και αν οι ιδιοκτήτες δεν είναι προσεκτικοί μπορεί να γίνουν υπέρβαροι. Τα παχύσαρκα Maus είναι επιρρεπή σε κακές αρθρώσεις, λιπώδες συκώτι και διαβήτη, επομένως η διατήρηση της φυσικής σας κατάστασης είναι πολύ σημαντική.

Η διάρκεια ζωής του αιγυπτιακού Mau είναι 11-18 χρόνια