Blog

Γάτα Nebelung: Οι στοργικές, πιστές γάτες που ευδοκιμούν στη σταθερότητα

Μερικές φορές μπερδεύεται με μία ρωσική μπλε, το nebelung μοιράζεται το τρίχωμα και το κατά προσέγγιση μέγεθος αυτής της φυλής. Και ενώ είναι μια γενετικά ξεχωριστή φυλή, η ρωσική μπλε εξακολουθεί να είναι αποδεκτή για τα γενεαλογικά nebelungs. Δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1980, η nebelung είναι μια σπάνια ράτσα γάτας που έχει γίνει γνωστή για το μακρύ, απαλό τρίχωμα και τη συγκρατημένη, ήπια προσωπικότητά της.

Εμφάνιση

Οι Nebelungs έχουν μακρύ, χαριτωμένο λαιμό και κορμό, με κεφάλι σε σχήμα σφήνας και μεσαίου μεγέθους αυτιά. Τα αμυγδαλωτά μάτια τους είναι σχεδόν πάντα έντονο πράσινο, αν και υπάρχουν και μερικά παραδείγματα κιτρινοπράσινων ματιών.

Το τρίχωμα του nebelung είναι μεσαίου μήκους και πολύ απαλό. Σε ένα μόνο χρώμα -γκρι- το τρίχωμα έχει συνήθως ασημί αποχρώσεις, ειδικά γύρω από το κεφάλι και το λαιμό, δίνοντάς της μια ελαφρώς αστραφτερή εμφάνιση. Οι Nebelungs έχουν μια πιο χοντρή τούφα μαλλιών στο λαιμό τους, η οποία είναι πιο έντονη στα αρσενικά. Η γούνα στην ουρά τους είναι περισσότερη από αυτή στο σώμα τους, και τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν φουντωτό τρίχωμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους.

Ιδιοσυγκρασία

Η nebelung μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για ηλικιωμένους, χάρη σε μεγάλο βαθμό στη σχετικά υποτονική, χαλαρή προσωπικότητά της. Είναι αρκετά ικανές να διασκεδάσουν και θα παίξουν όλη την ημέρα, αλλά αυτές είναι γάτες που χαίρονται να κάθονται ήσυχες κοντά στους αγαπημένους τους ανθρώπους ή σε μια διαθέσιμη αγκαλιά.
Οι Nebelungs δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικές γάτες και οι επισκέπτες του σπιτιού μπορεί να μην τις δουν ποτέ, ανάλογα με το πώς αισθάνονται μια δεδομένη μέρα. Ο Krieger λέει ότι οι nebelungs μπορεί να αγχωθούν από την αλλαγή και οι ενήλικες μπορεί να αργήσουν να προσαρμοστούν σε νέα περιβάλλοντα και ανθρώπους. Αλλά δένονται δυνατά με τις οικογένειές τους και χαίρονται να ακολουθούν τους συντρόφους τους στο σπίτι ή ακόμα και να κάθονται στον ώμο καθώς περπατάτε.

Η nebelung είναι μια φυλή που ευδοκιμεί στη ρουτίνα. Εκτιμά να έχει πράγματα στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα κάθε μέρα, ιδιαίτερα τα ταΐσματα. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο περιβάλλον της ή στη ζωή της μπορεί να προκαλέσουν κάποιο βραχυπρόθεσμο άγχος, καθώς αφιερώνει χρόνο για να προσαρμοστεί.

Λόγω της ήσυχης φύσης της, η φυλή τα καταφέρνει καλά από μόνη της εάν ζει σε ένα μόνο κατοικίδιο ή αφήνεται μόνη της για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Το άγχος αποχωρισμού είναι σπάνια ένα πρόβλημα για τις nebelungs, ειδικά εάν τηρείται η δομή της ώρας του φαγητού και έχουν άμεση πρόσβαση στα αγαπημένα παιχνίδια και στο κουτί απορριμμάτων.

Ανάγκες

Χαρούμενοι που είναι γάτες αγκαλιάς, οι nebelungs τα καταφέρνουν καλύτερα σε ένα ήσυχο περιβάλλον, λέει ο Krieger. Επειδή αυτά τα γατάκια επιθυμούν σταθερά, δομημένα περιβάλλοντα, αν είστε άτομο που έχει μια καθορισμένη ρουτίνα κάθε μέρα, η nebelung θα ταιριάζει πολύ στη ζωή σας.

Τα πάνε καλύτερα με ενήλικες και ηλικιωμένους ως συντρόφους. Αν και οι nebelungs τείνουν να αποφεύγουν τα μικρότερα παιδιά, μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα με μεγαλύτερα, ήσυχα παιδιά.

«Συνήθως είναι ανεκτικοί με τα ευγενικά παιδιά, αλλά σε γενικές γραμμές, τα παιδιά μπορεί να είναι λίγο πολύ χαοτικά και απροσδόκητα για αυτά», λέει ο Krieger. «Προτιμούν να ζουν σε σπίτια χωρίς παιδιά».

Ομοίως, οι nebelungs μπορούν να τα πάνε καλά με άλλες γάτες, ιδιαίτερα με άλλες φυλές. Αλλά οι σκύλοι θα είναι πιο δύσκολο να πουληθούν και θα απαιτήσουν περισσότερη παρουσία και κοινωνικοποίηση από ασθενείς. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το nebelung σας να προτιμήσει να είναι το μόνο κατοικίδιο στο σπίτι.

Οι Nebelungs, όπως και οι περισσότερες γάτες, πρέπει να έχουν τους δικούς τους χώρους όπου μπορούν να χουχουλιάσουν, να χαλαρώσουν και να αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους. Τα ψηλά δέντρα γάτας, οι ψηλές αιώρες ή τα ράφια για γάτες και τα άνετα κρεβάτια θα είναι τα καλύτερα σημεία για το γατάκι σας.

Υγεία

Επειδή η nebelung είναι μια τόσο νέα, σπάνια φυλή, λίγα είναι γνωστά για πιθανές ανησυχίες για την υγεία της φυλής. Έχουν δείξει τάση για παχυσαρκία καθώς γερνούν, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθούν την πρόσληψη θερμίδων και να είναι συνετοί με τις λιχουδιές. Διαφορετικά, το να προσέχετε κοινά ζητήματα των αιλουροειδών όπως η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας (FIP), καθώς και οι νεφρικές και καρδιακές παθήσεις, θα είναι η ασφαλέστερη πορεία δράσης καθώς αυτές οι γάτες γερνούν.

«Γύρω στη μέση ηλικία – ίσως 8 ή 9 ετών – εάν ο κτηνίατρός σας δεν συνιστά ήδη ετήσια αιματολογική εξέταση (για νεφρικές και καρδιακές παθήσεις), θα το συνιστούσα», λέει η Carol Margolis, του Gold Coast Center for Veterinary Care στο Long Island, N.Y.

Ιστορία

Το 1984, ένα μακρύτριχο μπλε γατάκι γεννήθηκε σε μια γέννα που μεγάλωσε η κτηνοτρόφος Cora Cobb του Κολοράντο, σύμφωνα με την American Cat Fanciers Association. Οι γονείς της γέννας ήταν ένα μαύρο θηλυκό κοντότριχο και μια αρσενική γάτα που έμοιαζε με ρωσική μπλε. Το γατάκι, που ονομαζόταν Ζίγκφριντ, ήταν το μόνο γκρι μακρύτριχο στη γέννα. Την επόμενη χρονιά, το ίδιο ζευγάρι δημιούργησε ένα δεύτερο γκρι μακρύτριχο: ένα θηλυκό που η Cobb ονόμασε Brunhilde. Ήταν αυτά τα δύο γατάκια που έγιναν η βάση για τη φυλή nebelung.

Η International Cat Association (TICA) χορήγησε την αναγνώριση στη nebelung το 1997 μετά από πάνω από μια δεκαετία ανάπτυξης της φυλής.