Blog

Προστασία το καλοκαίρι: 6 συμβουλές για να προστατεύσετε τα κατοικίδιά σας από τη ζέστη- Τι να προσέχετε

Το καλοκαίρι είναι μια ευχάριστη εποχή με λαμπερή ηλιοφάνεια, δροσερό αεράκι και ένα τριχωτό κατοικίδιο στο πλευρό σας. Δεν είναι η τέλεια συνταγή για μια φοβερή καλοκαιρινή μέρα; Επιπλέον, η πεζοπορία, τα ταξίδια, τα πικνίκ και οι επισκέψεις σε πάρκα είναι επίσης συναρπαστικές στιγμές για εσάς και το κατοικίδιό σας στον λαμπερό ζεστό καιρό. Υπάρχουν ορισμένες συνήθεις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τα κατοικίδια ζώα το καλοκαίρι που πρέπει να προσέχετε προκειμένου να διατηρήσετε τον τετράποδο φίλο σας ασφαλή. Ατυχήματα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι προτού συμβεί κάποιο ατυχές περιστατικό έκτακτης ανάγκης στο κατοικίδιό μας. Συγκεντρώσαμε κορυφαίους τρόπους για να αποφύγετε τις έκτακτες ανάγκες κατοικίδιων ζώων το καλοκαίρι, ώστε να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές φέτος.

Συνήθεις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τα κατοικίδια ζώα που πρέπει να αποφύγετε

Παρακάτω παρατίθενται οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για κατοικίδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών ημερών και οι πιθανοί τρόποι για να αποτρέψετε αυτές τις ανησυχητικές καταστάσεις:

1. Θερμοπληξία

Το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και φτάνει σε κρίσιμα επίπεδα, το σώμα του κατοικίδιου ζώου σας συνήθως αδυνατεί να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση ονομάζεται θερμοπληξία.

Πώς να αποφύγετε τη θερμοπληξία;

Μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας σε ζεστούς, μικρούς και περιορισμένους χώρους, όπως τα αυτοκίνητα. Λάβετε υπόψη σας ότι η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί μέσα σε 6 λεπτά, εάν το κατοικίδιο ζώο δεν είναι σε θέση να βγει από τον καυτό χώρο.

Προσέχετε πάντα σημάδια όπως υπερβολικό λαχάνιασμα, κόκκινα ούλα, σάλια και αυξημένη θερμοκρασία σώματος όταν παίζετε στον ήλιο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά του θερμικού στρες. Ως εκ τούτου, η θερμοπληξία μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της άσκησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

2. Δηλητήρια για κατοικίδια ζώα εξωτερικού χώρου ή κήπου

Ο φοίνικας Sago, η πικροδάφνη και οι αζαλέες είναι μερικά από τα πιο κοινά δηλητηριώδη φυτά για τα κατοικίδια ζώα. Επιπλέον, το κομπόστ, το οστεάλευρο και τα βελτιωτικά εδάφους μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδιά μας λόγω της παρουσίας τοξινών.

Πώς να τα αποφύγετε

Ο κατάλογος μη τοξικών φυτών της ASPCA παρέχει πλήρεις οδηγίες για να κάνετε την αυλή σας φιλική προς τα κατοικίδια ζώα.
Λάβετε υπόψη ότι τα εντομοκτόνα και τα τρωκτικοκτόνα μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιβλαβείς επιπτώσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών περιόδων παιχνιδιού στον κήπο. Έτσι, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη για τα κατοικίδια ζώα, θα πρέπει να επιλέγουμε την καταπολέμηση παρασίτων φιλικών προς τα κατοικίδια ζώα και όχι τα επιβλαβή προϊόντα.

3. Ατυχήματα κατά τη διαφυγή

Καθώς ο ήλιος γίνεται πιο φωτεινός, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αγαπούν να βρίσκονται περισσότερο έξω με το αγαπημένο τους τετράποδο φιλαράκι. Αυτό μπορεί να εκθέσει το κατοικίδιό σας σε πολλούς νέους, δυνατούς θορύβους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και ο σκύλος ή η γάτα σας μπορεί να το σκάσει. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κατοικίδιο να χτυπηθεί από αυτοκίνητο.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την απόδραση και τα ατυχήματα;

– Εάν φιλοξενείτε μια μεγάλη συγκέντρωση στο σπίτι, βρείτε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος στο σπίτι για να μείνει το κατοικίδιό σας.
Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πύλες, οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά ασφαλισμένα όταν αφήνετε το κατοικίδιό σας χωρίς επίβλεψη.

– Σε περίπτωση πυροτεχνημάτων, καταιγίδων ή οποιουδήποτε γεγονότος που μπορεί να προκαλέσει άγχος στο κατοικίδιο ζώο, μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας μόνο του.
Διατηρείτε πάντοτε ενημερωμένες τις πληροφορίες για το μικροτσίπ του κατοικίδιου ζώου σας.
Διατηρείτε στο αρχείο σας μια πρόσφατη φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου σας. Θα χρειαστεί να αναρτήσετε τα στοιχεία του σε περίπτωση διαφυγής.

4. Καλοκαιρινά μπάρμπεκιου και κίνδυνοι από το ψήσιμο στη σχάρα

Ποιος δεν λατρεύει τα καλοκαιρινά πάρτι με τον καπνό της ψησταριάς και ένα ποτό στο χέρι; Δυστυχώς, αυτό το συναρπαστικό χόμπι συνοδεύεται και από κάποιους καλοκαιρινούς κινδύνους έκτακτης ανάγκης για τα κατοικίδια ζώα.

Πώς να αποφύγετε τους κινδύνους από το ψήσιμο στη σχάρα για τα κατοικίδια ζώα;

Κρατήστε τα κόκαλα, τα κολοκύθια καλαμποκιού και τα σουβλάκια μακριά από το κατοικίδιό σας, καθώς όλα αυτά είναι γευστικά και δελεαστικά για το αγαπημένο σας κουτάβι. Μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό και απειλητική για τη ζωή απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα.
Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από την καυτή σχάρα και το λίπος του κρέατος για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα.
Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι τοξικά για τους σκύλους, γι’ αυτό προσέχετε το κατοικίδιό σας όταν μαγειρεύετε με αυτά τα υλικά.
Ποτέ μην ταΐζετε το κατοικίδιό σας με το φαγητό σας, ιδιαίτερα με λιπαρές τροφές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα.
Ωστόσο, είναι εντάξει να δώσετε μια μικρή μερίδα πράσινα φασολάκια ή baby καρότα ως ανταμοιβή για την καλή συμπεριφορά τους.

5. Δαγκώματα και τσιμπήματα

Το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή εποχή για να βγείτε έξω για όλους, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων ή των φιδιών. Γίνονται πιο δραστήρια με τον ζεστό καιρό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος έκτακτων περιστατικών για τα κατοικίδια ζώα το καλοκαίρι.

Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα και τα τσιμπήματα;

Κάθε φορά που βγάζετε έξω το κατοικίδιό σας, ακόμη και για λίγα λεπτά, ελέγχετε πάντα για σημάδια δαγκωμάτων ή τσιμπημάτων.
Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει δαγκωθεί ή τσιμπηθεί, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα.

6. Κατοικίδια ζώα γύρω από το νερό

Τέλος, η πιο αγαπημένη καλοκαιρινή δραστηριότητα είναι να γεμίσετε την πισίνα της αυλής ή να πάτε τα κατοικίδια στη λίμνη και να κολυμπήσετε. Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε εγρήγορση όταν βρίσκεστε γύρω από το νερό με το κατοικίδιό σας.

Πώς να αποφύγετε τα έκτακτα περιστατικά το καλοκαίρι όταν τα κατοικίδια ζώα βρίσκονται γύρω από το νερό;

Να βάζετε πάντα τα τριχωτά φιλαράκια σας σε σωσίβιο πριν από το κολύμπι, ώστε να μπορείτε να τα σώσετε αποτελεσματικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο νερό.
Εκπαιδεύστε το κατοικίδιό σας να μην πίνει νερό από τον ωκεανό. Η περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι μπορεί να αρρωστήσει το κατοικίδιό σας.
Αποφύγετε το στάσιμο νερό που μπορεί να έχει αυξημένα επίπεδα πρωτόζωων ή άλλων τοξικών μικροοργανισμών.
Ζητήστε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα εάν το κατοικίδιό σας εμφανίσει συμπτώματα όπως διάρροια ή εμετό. Παρακολουθήστε για μη φυσιολογική συμπεριφορά (κατάθλιψη) ή αλλαγές στην όρεξη.

Πώς να προετοιμαστείτε για μια έκτακτη ανάγκη κατοικίδιου ζώου

Πρώτα απ’ όλα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αφήνετε ποτέ τον τριχωτό σας φίλο χωρίς επίβλεψη. Αν πρέπει να φύγετε, ζητήστε από κάποιον να μείνει με το κατοικίδιό σας όσο λείπετε. Προσπαθήστε να επιστρέψετε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο το συντομότερο δυνατό.

Σε περιπτώσεις όπου το κατοικίδιο έχει ήδη κάποιες ιατρικές επιπλοκές, είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να γνωρίζει εκ των προτέρων τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για το κατοικίδιο. Πρέπει να γνωρίζετε τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου σας και τον τρόπο μεταφοράς του κατοικίδιου ζώου σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Λάβετε υπόψη σας κάθε συμβουλή του κτηνιάτρου σας για να διασφαλίσετε την ευεξία του κατοικίδιου ζώου σας σε κάθε περιστατικό, ειδικά κατά τη διάρκεια των θερινών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να εφαρμόζετε μεθόδους προστασίας των κατοικίδιων ζώων εντός και εκτός του σπιτιού. Να φοράτε πάντα λουρί όταν βγάζετε το κατοικίδιό σας έξω και να μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας αφύλακτο μέσα στο αυτοκίνητο.