Blog

Σκύλος και καλοκαίρι: Είναι ο καιρός πολύ ζεστός για το σκύλο σας; -Προσέξτε για αυτά τα συμπτώματα

Ήταν μια ζεστή ανοιξιάτικη μέρα, και ένας γείτονας και εγώ παρακολουθούσαμε μερικά σκυλιά να τρέχουν παιχνιδιάρικα σε μια περιφραγμένη περιοχή πάρκου σκύλων, φαινομενικά αδιαφορώντας για τη ζέστη. Ο γείτονάς μου σχολίασε: “Ξέρετε, αν εμείς τρέχαμε έτσι, θα ήμασταν μούσκεμα στον ιδρώτα. Τα σκυλιά πρέπει να είναι θαυμάσια προσαρμοσμένα για να αντέχουν τη ζέστη”.

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά είναι σχεδιασμένα να αντέχουν καλύτερα το κρύο από τη ζέστη. Για τους ανθρώπους, η κύρια μέθοδος διατήρησης της δροσιάς μας είναι ο ιδρώτας. Καθώς ο ιδρώτας μας εξατμίζεται, έχει ως αποτέλεσμα την ψύξη, η οποία μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός μας. Οι σκύλοι δεν το κάνουν αυτό.

Οι σκύλοι έχουν δύο τύπους ιδρωτοποιών αδένων -μεροκρινείς αδένες (παρόμοιοι με τους ανθρώπινους ιδρωτοποιούς αδένες) και αποκρινείς αδένες. Οι μεροκρινείς αδένες δεν είναι ευρέως κατανεμημένοι όπως στους ανθρώπους, αλλά βρίσκονται κυρίως στις πατούσες. Η εφίδρωση μέσω των ποδιών τους βοηθά τους σκύλους να δροσίζονται, τουλάχιστον λίγο.

Οι αποκρινείς αδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα. Αυτοί παράγουν επίσης ιδρώτα στους σκύλους, αλλά αυτός ο τύπος ιδρώτα δεν εξυπηρετεί την ψύξη. Αντίθετα, ο αποκρινής ιδρώτας περιέχει φερομόνες, οι οποίες είναι στοιχεία μυρωδιάς που μεταφέρουν πληροφορίες για τον σκύλο και βοηθούν στην επικοινωνία σκύλου με σκύλο.

 

Πως δροσίζεται;

Ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο ο σκύλος σας δροσίζεται είναι μέσω του λαχάνιασμα. Αυτό είναι το κύριο μέσο θερμορύθμισης (η ικανότητα ενός ζώου να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του εντός ασφαλών ορίων). Όταν ο σκύλος σας χρειάζεται να δροσιστεί, η γλώσσα του μπορεί να κρέμεται έξω από το στόμα του και η αναπνοή του θα επιταχυνθεί.

Οι σκύλοι έχουν τυπικό αναπνευστικό ρυθμό ηρεμίας 15 έως 30 αναπνοές ανά λεπτό, αλλά ο ρυθμός αυτός μπορεί να γίνει σημαντικά ταχύτερος όταν λαχανιάζουν. Το λαχάνιασμα μετακινεί τον ζεστό αέρα μέσα και έξω και αυτή η ροή αέρα αυξάνει την εξάτμιση της υγρασίας από το στόμα, τις βλεννογόνες μεμβράνες των ρινικών διόδων και τους πνεύμονες. Αυτό δροσίζει αποτελεσματικά το σώμα από μέσα προς τα έξω.

Όσο πιο ζεστός είναι ο σκύλος σας, τόσο πιο γρήγορα και πιο δυνατά μπορεί να λαχανιάσει. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές ο σκύλος σας θα κάνει παύση στο λαχάνιασμά του για να πάρει μια βαθιά ανάσα και στη συνέχεια θα επιστρέψει σε σύντομη, γρήγορη αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή το λαχάνιασμα δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανταλλαγής αέρα στους πνεύμονες. Η παύση λαχάνιασμα συμβαίνει επειδή ο σκύλος σας παίρνει μια μεγάλη αναπνοή για να διατηρήσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Οι σκύλοι έχουν έναν άλλο ενδιαφέροντα και μοναδικό τρόπο για να βοηθηθούν να δροσιστούν και αυτός είναι μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αγγειοδιαστολή, όπου το αίμα στην πραγματικότητα προσπαθεί να δροσιστεί. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και την άνοδό τους προς το επίπεδο του δέρματος, όπου ο εξωτερικός αέρας μπορεί στη συνέχεια να ψύξει το αίμα πριν επιστρέψει στην καρδιά. Η αγγειοδιαστολή συμβαίνει κυρίως στο πρόσωπο και στα αυτιά.

Τα σκυλιά έχουν συμπεριφορικά κόλπα που χρησιμοποιούν για να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Προφανώς, η αναζήτηση σκιάς είναι χρήσιμη, όπως και το να απλώνονται σε ένα δάπεδο με πλακάκια, με την κοιλιά τους στο έδαφος και τα πόδια τους απλωμένα. Το τρίχωμα στην κοιλιά του σκύλου είναι λεπτότερο από το τρίχωμα στο πάνω μέρος του σώματός του, οπότε το δροσερό κεραμικό δάπεδο βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός του.

Ελλείψει δροσερού δαπέδου, οι σκύλοι μπορεί να γυρίσουν ανάσκελα, εκθέτοντας το κάτω μέρος του σώματός τους. Είναι ένας άλλος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε αυτό το λεπτό τρίχωμα της κοιλιάς, αφού δίνει την ευκαιρία στον ψυχρότερο εξωτερικό αέρα να απομακρύνει μέρος της εσωτερικής θερμότητας του σώματός τους.

Δυστυχώς, καμία από αυτές τις μεθόδους ψύξης των σκύλων δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο είναι η εφίδρωση για τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι κινδυνεύουν από θερμικό στρες και, το πιο επικίνδυνο, από θερμοπληξία, καθώς η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει σε απειλητικά για τη ζωή επίπεδα.

Η καλύτερη στρατηγική είναι απλώς να αποφεύγετε καταστάσεις στις οποίες ο σκύλος σας μπορεί να υπερθερμανθεί. Αυτό σημαίνει να κρατάτε το σκύλο σας μέσα στο σπίτι κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να φροντίζετε να έχει πολύ νερό για να πίνει. Τα δροσιστικά στρώματα και τα δροσιστικά γιλέκα, τα παγωμένα μπουκάλια νερού στο κλουβί του σκύλου σας και οι ανεμιστήρες του κλουβιού μπορούν να βοηθήσουν στην ψύξη του σκύλου σας ενώ βρίσκεστε στο δρόμο ή σε αθλητικές εκδηλώσεις για σκύλους. Ένα από τα αγαπημένα μου κόλπα είναι να καταψύχω ένα δίσκο με παγάκια γεμάτο ζωμό κοτόπουλου και να πετάω ένα από αυτά τα παγωμένα “παγωτά” στο σκύλο μου για να τον βοηθήσω να διατηρείται δροσερός και ενυδατωμένος τις ζεστές ημέρες.