Blog

Συμπεριφορά γάτας: Αυτοί είναι οι λόγοι που η γάτα σας τρώει τα μαλλιά σας

Η γάτα τρώει τα μαλλιά σας; Ας δούμε τους λόγους για τους οποίους η γατούλα σας μπορεί να έχει αναπτύξει μια προτίμηση στο να γλείφει, να μασάει, ακόμα και να τρώει τη λαχταριστή χαίτη σας.

Η γλώσσα της γάτας καλύπτεται από εκατοντάδες μικροσκοπικά “αγκάθια”, που ονομάζονται θηλές, τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους για την αυτο-περιποίηση (μεταξύ άλλων!). Λειτουργώντας σαν εξαιρετικά εξελιγμένες ενσωματωμένες χτένες, οι γλώσσες τους είναι σε θέση να διατηρούν το τρίχωμα των αιλουροειδών απαλλαγμένο από ψύλλους, μπερδέματα και υπολείμματα.

Συμπεριφορά γάτας: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η γάτα σας νιαουρίζει στο παράθυρο

Αλλά τι πρέπει να σκεφτεί ένας γονιός κατοικίδιου όταν η γάτα ξαφνικά αρχίζει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της σε ανθρώπινες τρίχες; Και επιπλέον, τι γίνεται αν αρχίσουν όχι απλώς να γλείφουν, αλλά να τρώνε και τα μαλλιά σας;

Η Amelia Wieber, CPDT-KA, CCBC, FFCP-εκπαιδεύτρια, ιδιοκτήτρια του Caring Behavior Animal Behavior Consulting στο Frederick, Co. γνωρίζει για την παράξενη συμπεριφορά της γάτας. Είναι εδώ για να μας βοηθήσει να δούμε τους λόγους για τους οποίους ο αιλουροειδής φίλος σας μπορεί να γλείφει ή να τρώει τα μαλλιά σας και να σας δώσει συμβουλές για το πώς να γλείψετε το γλείψιμο.

4 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας γλείφει ή μασάει τα μαλλιά σας

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορούν να “λένε” πολλά χωρίς στην πραγματικότητα να λένε τίποτα. Απλώς χρειαζόμαστε κάποιον που θα μας βοηθήσει να μεταφράσουμε την παράξενη συμπεριφορά τους σε απλά αγγλικά.

Αν λοιπόν η γάτα σας γλείφει ή μασάει τις τούφες σας, η Wieber λέει ότι ένας από τους παρακάτω λόγους μπορεί να κρύβεται πίσω από το τριχωτό της χόμπι:

1. Θέλουν να δείξουν ότι νοιάζονται

Μπορεί να μην αισθάνεστε ότι το να μοιράζεστε είναι φροντίδα όταν πρόκειται για τα μαλλιά σας, αλλά για τις γάτες, η γούνα είναι προσωπική! Σύμφωνα με την Wieber, οι γάτες θα χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα τους για να περιποιηθούν άλλα αιλουροειδή που θεωρούν “προτιμώμενους συνεργάτες” και αυτό θεωρείται μια μορφή δεσμού. Ο τεχνικός όρος για αυτή τη συμπεριφορά είναι allogrooming και συνήθως επικεντρώνεται γύρω από το κεφάλι και το λαιμό μιας γάτας – επομένως, θα ήταν λογικό η γάτα σας να προσπαθήσει να αλλοτριώσει και το δικό σας κεφάλι. “Έτσι, αν η γάτα σας γλείφει τα μαλλιά σας”, λέει η Wieber, “μπορεί να δείχνει στοργή”.

2. Θέλουν να παίξουν

Έχετε παρατηρήσει ότι οι φούντες είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στα παιχνίδια για γάτες; Τώρα κοιτάξτε το κεφάλι σας. Βλέπετε πώς η γάτα σας μπορεί να νομίζει ότι έχετε ευλογηθεί με ένα φυσικό γατοερεθιστικό που της κάνει συνεχώς νεύμα να παίξει; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αν η γάτα σας βλέπει τις πλούσιες μπούκλες σας ως την προσωπική της παιδική χαρά, να παρατηρήσετε τις ίδιες συμπεριφορές που χρησιμοποιούν όταν παίζουν με παιχνίδια για γάτες που αγοράζονται στο κατάστημα, όπως το χτύπημα των ποδιών τους και το πηδηματάκι.

3. Θέλουν την προσοχή σας

Αν η γάτα σας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να γλείφει ή να μασάει τα μαλλιά σας τη νύχτα ή κοντά στις ώρες του φαγητού, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι απλώς θέλει την προσοχή σας. Και μόλις ο τριχωτός σας φίλος δει ότι λειτουργεί, αυτός ο θετικός βρόχος ανατροφοδότησης ενισχύεται και είναι πιο πιθανό να το ξανακάνει.

4. Θέλουν να ηρεμήσουν τον εαυτό τους

Δυστυχώς, μπορεί να υπάρχει μια πιο σοβαρή αιτία πίσω από το γλείψιμο και το μάσημα της γάτας σας. “Η μη φυσιολογική περιποίηση -ιδιαίτερα η υπερβολική περιποίηση του εαυτού της- είναι συχνά σημάδι στρες ή δερματίτιδας στις γάτες”, σημειώνει η Wieber. Λέει ότι αν η γάτα σας έχει φαλακρές κηλίδες ή φαίνεται να γλείφει συνεχώς τον εαυτό της, εσάς, τα έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, ήρθε η ώρα να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να διερευνήσετε τυχόν υποκείμενα σωματικά ή συναισθηματικά προβλήματα.

Οι γάτες μπορεί να μην χρειάζεται να ανησυχούν για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων ή την πληρωμή της υποθήκης, αλλά είναι ευαίσθητα πλάσματα που τους αρέσει η προβλεψιμότητα. Έτσι, αν πρόσφατα μετακομίσατε ή προσθέσατε ένα άλλο μέλος της οικογένειας (οποιουδήποτε είδους) στο σπίτι, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το γλείψιμο της γάτας σας να σχετίζεται με το άγχος.

Τι σημαίνει όταν η γάτα μου τρώει τα μαλλιά μου;

Μια γάτα που απολαμβάνει να γλείφει και να μασάει ανθρώπινες τρίχες μπορεί περιστασιακά να καταπιεί μια τούφα κατά λάθος, αλλά μια γάτα που τρώει σκόπιμα και επανειλημμένα ανθρώπινες τρίχες από το πάτωμα ή από τη βούρτσα σας μπορεί να έχει μια κατάσταση που ονομάζεται pica, λέει η Wieber.

Η Κτηνιατρική Σχολή του UC Davis ορίζει την pica ως “το επίμονο μάσημα και την κατανάλωση μη διατροφικών ουσιών που δεν παρέχουν κανένα φυσικό όφελος στο ζώο” και απαριθμεί ως πιθανές αιτίες τα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, τις διατροφικές ελλείψεις και τα προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. πλήξη, άγχος). Αυτή η κατάσταση παρατηρείται συχνά σε ορισμένες φυλές γατών, όπως η Βιρμανίας, η Σιαμέζ και η Τονκινέζ, οπότε μπορεί να υπάρχει γενετική σύνδεση. Ωστόσο, οποιαδήποτε κατοικίδια γάτα μπορεί να αναπτύξει pica.

Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να τρώει τα μαλλιά σας, η Wieber λέει ότι είναι σημαντικό να προγραμματίσετε την επίσκεψή της για κτηνιατρική αξιολόγηση, όχι μόνο για να προσδιοριστεί η αιτία της συμπεριφοράς αλλά και για να αποφευχθεί η εντερική απόφραξη, καθώς οι γάτες δεν είναι σε θέση να χωνέψουν τα ανθρώπινα μαλλιά.

Τι να κάνετε αν η γάτα σας δεν αφήνει τα μαλλιά σας στην ησυχία τους

Για να γλιτώσετε το γλείψιμο της γατούλας σας, θα πρέπει να εξετάσετε γιατί το κάνει εξαρχής. “Η αποκρυπτογράφηση του κινήτρου πίσω από κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά είναι ιδανική για να επηρεάσετε την αλλαγή συμπεριφοράς”, εξηγεί η Wieber. Αλλά ανεξάρτητα από το αν το κάνει από αγάπη, παιχνιδιάρικη διάθεση ή επιθυμία για προσοχή, η ανακατεύθυνση μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

“Αν η γάτα σας γλείφει το κεφάλι και τα μαλλιά σας ενώ χαλαρώνετε στον καναπέ, για παράδειγμα, μπορείτε να την ανακατευθύνετε σε ένα διαφορετικό σημείο είτε τοποθετώντας την εκεί είτε καλώντας την σε αυτό με ένα απλό σύνθημα “άγγιγμα” ή “στόχος”, στο οποίο αγγίζει τη μύτη της στην άκρη του δαχτύλου σας”, λέει η Wieber. “Μπορείτε επίσης να τους δώσετε εναλλακτικά πράγματα να κάνουν”. Προτείνει να βάζετε τη γάτα σας να ασχολείται με παιχνίδια ή παζλ φαγητού ή να αλείφετε υγρή γατοτροφή σε ένα LickiMat για να κρατάτε τη γλώσσα τους ενεργή σε κάτι άλλο εκτός από το κεφάλι σας.

Εάν το γλείψιμο συμβαίνει όταν κοιμάστε, η Wieber συνιστά τη χρήση ενός σκουφάκι ύπνου. “Αυτό θα τα κρατήσει μακριά από τα μαλλιά σας και πιθανότατα θα τα αποτρέψει από το να γλείφουν το κεφάλι σας”, εξηγεί. “Και ως πρόσθετο μπόνους, ένα σκουφάκι ύπνου είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε την ψαλίδα και το σπάσιμο των μαλλιών!”

Όπως προαναφέρθηκε, αν νομίζετε ότι η γάτα σας γλείφει και μασάει τα μαλλιά σας λόγω άγχους ή αν ανησυχείτε ότι μπορεί να καταναλώνει τούφες, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε μια κτηνιατρική επίσκεψη για να αποτρέψετε περαιτέρω βλάβες και να επιλύσετε τυχόν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.