Blog

Τα θηλυκά σκυλιά μαρκάρουν την περιοχή τους; 5 Λόγοι σύμφωνα με κτηνίατρο

Τα μη στειρωμένα αρσενικά σκυλιά είναι οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι για το “μαρκάρισμα της περιοχής”. Ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένο για τα σκυλιά να “μαρκάρουν” ή να κατουράνε στις βόλτες, ανεξάρτητα από το φύλο ή την αναπαραγωγική κατάσταση. Τα στειρωμένα και τα μη στειρωμένα θηλυκά σκυλιά μπορεί να μαρκάρουν, αλλά μερικές φορές για διαφορετικούς λόγους. Ενώ μια μη στειρωμένη θηλυκή μπορεί να σημαδεύει κατά τη διάρκεια ορισμένων σημείων του κύκλου οίστρου της για να ενθαρρύνει τα αρσενικά να ζευγαρώσουν μαζί της, μια στειρωμένη θηλυκή μπορεί να σημαδεύει για να διεκδικήσει την περιοχή της. Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους τα θηλυκά σκυλιά σημαδεύουν την επικράτεια, καθώς και άλλοι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να κατουράει πιο συχνά ή ακατάλληλα και πότε η συμπεριφορά αυτή μπορεί να ανησυχεί τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Οι 5 λόγοι για τους οποίους τα θηλυκά σκυλιά σημαδεύουν την επικράτεια

1. Επικοινωνία με άλλους σκύλους

Αν στη γειτονιά σας υπάρχει μεγάλος πληθυσμός σκύλων, ο σκύλος σας μπορεί να αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει ότι κάθε κομμάτι γρασιδιού της ανήκει. Ενώ το μαρκάρισμα μπορεί να είναι μια εδαφική συμπεριφορά, μπορεί επίσης να είναι μια φιλική μορφή επικοινωνίας μεταξύ γειτονικών κατοικίδιων ζώων. Τα ούρα των σκύλων περιέχουν πολλές πληροφορίες για το ζώο και τα σκυλιά μαθαίνουν πολλά ο ένας για τον άλλον μέσω της όσφρησης φερομονών που περιέχονται ειδικά στα ούρα.

2. Προειδοποιούν άλλα σκυλιά

Ένας θηλυκός σκύλος μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την περιοχή του αν ένας άλλος σκύλος, γάτα ή ζώο έρθει στην αυλή σας και αφήσει πίσω του τη μυρωδιά του. Το θηλυκό σκυλί θα μυρίσει τη μυρωδιά του άλλου ζώου και στη συνέχεια θα αφήσει πίσω της μια δική της μυρωδιά για να δώσει στο άλλο ζώο να καταλάβει ότι αυτή είναι η αυλή της. Συνήθως έχει ως στόχο να προειδοποιήσει το άλλο ζώο να μείνει μακριά.
3. Προσέλκυση συντρόφων

Εάν η θηλυκή σας σκύλα δεν είναι στειρωμένη, μπορεί να μαρκάρει για να προσελκύσει συντρόφους όταν είναι σε οίστρο. Οι σκύλοι έχουν φερομόνες στα ούρα τους που προσελκύουν άλλα σκυλιά στην οσμή. Σκεφτείτε το σαν άρωμα για τα σκυλιά. Επιτρέπει σε έναν αρσενικό σκύλο να γνωρίζει ότι ένας θηλυκός σκύλος βρίσκεται στην περιοχή. Αν σκέφτεστε να στειρώσετε το σκυλί σας, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να τελειώσει η θερμότητα για την ασφάλειά της, αλλά τώρα είναι μια καλή στιγμή για να κλείσετε το ραντεβού αν υποψιάζεστε ότι μαρκάρει για αυτό το λόγο.

4. Άγχος

Το άγχος που πηγάζει από αλλαγές στο περιβάλλον ή τη ρουτίνα του σκύλου μπορεί να οδηγήσει σε μαρκάρισμα με  ούρα, ιδιαίτερα μέσα στο σπίτι. Σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως η εισαγωγή ενός νέου κατοικίδιου στο σπίτι, η απόκτηση ενός μωρού ή η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, μπορεί επίσης να προκαλέσουν άγχος στο σκύλο σας, καθώς είναι άγνωστο γι’ αυτόν. Μπορεί να αρχίσουν να μαρκάρουν περισσότερο όταν ένα νέο ζώο ή μωρό έρχεται στο σπίτι, ως μια μορφή επιβεβαίωσης προς τον εαυτό τους και ίσως για να δώσουν στον νεοφερμένο να καταλάβει ότι εκείνος ήταν πρώτος εδώ. Στην περίπτωση μετακόμισης σε νέο σπίτι, ένας θηλυκός σκύλος μπορεί επίσης να σημαδέψει για να περάσει η μυρωδιά του στο νέο σπίτι και να το κάνει πιο οικείο.
5. Συνάντηση ή επίσκεψη σε νέους ανθρώπους

Είτε κάποιος νέος επισκέπτεται το σπίτι σας είτε εσείς και ο σκύλος σας επισκέπτεστε το σπίτι κάποιου άλλου, ο σκύλος σας μπορεί να μαρκάρει για να επαναφέρει ή να καθιερώσει την περιοχή του, ειδικά αν το άλλο άτομο έχει επίσης σκύλο. Εάν παρατηρήσετε αύξηση της συμπεριφοράς μαρκαρίσματος όταν κάποιος καινούργιος επισκέπτεται το σπίτι σας, ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθεί να αποκαταστήσει την επικράτειά του όταν μυρίζει το νέο άτομο.

Επιπλέον, μπορεί να επισκέπτεστε το σπίτι κάποιου άλλου που έχει σκύλο. Ο σκύλος σας θα πάρει τη μυρωδιά του άλλου σκύλου και μπορεί να αρχίσει να μαρκάρει μέσα και γύρω από το σπίτι του άλλου ατόμου ως έναν τρόπο να καθιερώσει την επικράτειά του, ακόμη και αν η επικράτεια δεν είναι τεχνικά του σκύλου σας.

Οι 5 άλλοι λόγοι για τους οποίους τα θηλυκά σκυλιά κατουράνε

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επειδή μια θηλυκή σκυλίτσα κατουράει κάπου, δεν σημαίνει πάντα ότι σηματοδοτεί με μυρωδιά την περιοχή της. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά κατουράνε συχνά και εκτός των κανονικών τους χώρων, γύρω από το σπίτι ή στις βόλτες. Ορισμένοι από αυτούς είναι απολύτως φυσιολογικοί, αλλά άλλοι μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποκείμενης κατάστασης υγείας που απαιτεί κτηνιατρική φροντίδα.
1. Προβλήματα εξοικείωσης με το σπίτι
2. Υποτακτική ούρηση: συμβαίνει όταν τα σκυλιά ουρούν λόγω φόβου.
3. Υπερδιέγερση
4. Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
5. Ακράτεια ούρων

Συμπέρασμα

Το μαρκάρισμα με ούρα είναι μια φυσική συμπεριφορά του σκύλου, αν και μπορεί να γίνει πρόβλημα αν ο σκύλος σας αρχίσει να μαρκάρει μέσα στο σπίτι. Η σήμανση της επικράτειας μπορεί να είναι πιο συχνή στα μη μεταλλαγμένα αρσενικά, αλλά παρατηρείται και στα θηλυκά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ του μαρκαρίσματος με ούρα και των ατυχημάτων ούρησης και να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχουν υποκείμενοι ιατρικοί ή συμπεριφορικοί λόγοι για την αυξημένη συχνότητα ούρησης. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε ανησυχία και για να ελέγξετε το σκύλο σας.