Blog

Γιατί τα μουστάκια της γάτας μου είναι τόσο κοντά; Κτηνίατρος εξετάζει τους λόγους

Τα μουστάκια των γατών είναι τόσο μοναδικά όσο και οι ίδιες. Κάποιες είναι κοντές, κάποιες είναι μακριές, κάποιες κατσαρώνουν και κάποιες είναι ίσιες. Αν παρατηρήσετε ότι τα μουστάκια της γάτας σας φαίνονται λίγο πιο κοντά από τις άλλες γάτες, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί η γάτα σας μπορεί να έχει κοντά μουστάκια.

Τι είναι τα μουστάκια της γάτας;

Τα μουστάκια της γάτας είναι εξαιρετικά ευαίσθητες τρίχες που αποτελούνται από κερατίνη. Ονομάζονται επίσης vibrissae, τα μουστάκια βρίσκονται βαθύτερα στο δέρμα της γάτας από ό,τι το τρίχωμα και κάθε θύλακος έχει πολύ πιο ευαίσθητες νευρικές απολήξεις.

Οι γάτες έχουν συνήθως 24 μουστάκια στη μουσούδα τους -12 σε κάθε πλευρά- τα οποία είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα. Έχουν επίσης μουστάκια στο πηγούνι τους, πάνω από τα μάτια και στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών. Γενικά, το μήκος των μουστάκιων μιας γάτας είναι ανάλογο με το πλάτος του σώματός της, αλλά τα μουστάκια μιας γάτας δεν προσαρμόζονται ώστε να ταιριάζουν με μια γάτα που είναι λιποβαρής ή υπέρβαρη.

Πέρα από το τρίχωμα, τα μουστάκια παίζουν ζωτικό ρόλο στο πώς η γάτα σας ερμηνεύει τον κόσμο γύρω της. Συνδέονται με την αίσθηση της αφής και βοηθούν στη χωρική αντίληψη, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στον εντοπισμό της λείας.

Οι 7 λόγοι για τους οποίους τα μουστάκια της γάτας σας είναι τόσο κοντά

1. Υπερβολική περιποίηση

Όταν τα γατάκια γεννιούνται, έχουν κοντά μουστάκια. Καθώς μεγαλώνουν, μαθαίνουν να περιποιούνται τον εαυτό τους και τα μουστάκια τους μεγαλώνουν. Τα γατάκια που περιποιούνται υπερβολικά τον εαυτό τους ή που περιποιούνται υπερβολικά από τη μητέρα τους ή τους συνομήλικους τους μπορεί να καταλήξουν με κατεστραμμένα μουστάκια που δεν μεγαλώνουν τόσο πολύ. Τα γατάκια που βιώνουν στρες ή τραύμα μπορεί επίσης να έχουν ασυνήθιστα κοντά μουστάκια.

2. Αδύναμα μουστάκια

Ακριβώς όπως και οι τρίχες των ανθρώπων, ορισμένες γάτες έχουν πιο αδύναμα μουστάκια από άλλες. Εάν η γάτα σας έχει αδύναμα μουστάκια, μπορεί να είναι επιρρεπή σε σπάσιμο που μπορεί να τα κάνει πιο κοντά από άλλες γάτες. Εφόσον η γάτα σας είναι υγιής κατά τα άλλα, αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
3. Φυσικά κοντά μουστάκια

Ορισμένες γάτες έχουν από τη φύση τους κοντά ή μακριά μουστάκια. Δεν υπάρχει καθορισμένο “φυσιολογικό” μήκος γι’ αυτά, ειδικά μεταξύ διαφορετικών φυλών. Αν η γάτα σας έχει κοντά μουστάκια, μπορεί απλώς να είναι έτσι όπως είναι.

4. Καβγάδες με άλλες γάτες

Οι γάτες που βγαίνουν συχνά έξω ή ζουν με άλλες γάτες μπορεί να μπλέξουν σε καυγάδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένα μουστάκια. Αν μόλις αποκτήσατε τη γάτα σας ή έχετε μια γάτα σε εξωτερικό χώρο και παρατηρήσετε κάποια κοντά μουστάκια, μπορεί απλώς να είναι σπασμένα από έναν καβγά με μια άλλη γάτα.
5. Κούρεμα

Τα μουστάκια των γατών δεν πρέπει να κόβονται, αλλά συμβαίνει. Τα μουστάκια τους θα μπορούσαν να κοπούν κατά λάθος κατά τη διάρκεια της περιποίησης ή ένα παιδί μπορεί να τα έχει κόψει ως φάρσα. Μερικοί ιδιοκτήτες ζητούν από τους groomers να κόψουν τα μουστάκια για να δώσουν στις γάτες τους μια πιο γυαλιστερή εμφάνιση, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται μόνο αν είναι ιατρικά απαραίτητο.

6. Αναλογία

Τα μουστάκια των γατών είναι ανάλογα με το μέγεθός τους και τις βοηθούν να περιηγηθούν στον κόσμο, να κρίνουν τις αποστάσεις και να καθορίσουν αν μπορούν να χωρέσουν σε μικρούς χώρους. Συχνά, μια μικρότερη γάτα θα έχει κοντύτερα μουστάκια από τις πιο γεροδεμένες ράτσες.
7. Υποκείμενα ζητήματα υγείας

Όπως αναφέρθηκε, ορισμένες γάτες έχουν από τη φύση τους αδύναμα μουστάκια, αλλά αυτό δεν αποτελεί ανησυχία αν η γάτα είναι υγιής κατά τα άλλα. Ορισμένες υποκείμενες καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσουν αδύναμα μουστάκια, όπως το στρες, ή ενδοκρινικές διαταραχές. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει την πτώση τους, κάνοντας όλα τα μουστάκια να φαίνονται πιο κοντά.

Εάν υποψιάζεστε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας ή παρατηρήσετε άλλα σημάδια ασθένειας, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία.

Συμπέρασμα

Τα μουστάκια της γάτας δεν είναι ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους. Μπορεί να έχουν διαφορετικά μήκη και σχήματα, αλλά γενικά είναι αναλογικά με τη γάτα για να τη βοηθούν να πλοηγείται στον κόσμο. Οι γάτες μπορεί να έχουν μικρότερα μουστάκια από το μέσο όρο για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ιατρικών αιτιών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από έναν κτηνίατρο.