Blog

Γιατί τα σκυλιά γέρνουν τα αυτιά τους προς τα πίσω; 8 συνήθεις λόγοι

Τα σκυλιά βασίζονται στη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν πώς αισθάνονται. Ενώ τα ανθρώπινα αυτιά έχουν πολύ περιορισμένη κινητικότητα, οι σκύλοι έχουν μεγαλύτερο εύρος ελέγχου των αυτιών τους και τα αυτιά τους χρησιμοποιούνται συχνά για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή την κατάστασή τους. Έτσι, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στον σκύλο σας κάθε φορά που βάζει τα αυτιά του πίσω, γιατί αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να σας πει κάτι.

Τα σκυλιά μπορούν να βάλουν τα αυτιά τους προς τα πίσω για διάφορους λόγους. Ορισμένοι είναι θετικοί, ενώ άλλοι σχετίζονται με τη στεναχώρια. Ακολουθούν οκτώ συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να βάλει τα αυτιά του προς τα πίσω.

Οι 8 λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι βάζουν τα αυτιά τους πίσω
1. Φόβος

Είναι πολύ συνηθισμένο για τους σκύλους να βάζουν τα αυτιά τους προς τα πίσω όταν νιώθουν φόβο ή νευρικότητα. Τα αγχωμένα ή νευρικά σκυλιά συχνά εμφανίζουν και άλλα σημάδια μαζί με το να τραβούν πίσω τα αυτιά τους. Μπορεί να γλείφουν υπερβολικά τα χείλη τους, να αποφεύγουν την οπτική επαφή και να έχουν διευρυμένα μάτια. Το σώμα τους είναι συχνά σκυφτό και η ουρά τους θα είναι κατεβασμένη ή χωμένη ανάμεσα στα πόδια τους. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να αναζητήσει παρηγοριά από εσάς ή να προσπαθήσει να κρυφτεί σε μικρό χώρο.

2. Θλίψη

Οι σκύλοι μπορούν να αισθάνονται θλίψη και να βιώνουν κατάθλιψη. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν θλίψη ή κατάθλιψη στους σκύλους, όπως ξαφνικές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή, θάνατος στην οικογένεια και πλήξη. Μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη τους με το να κατεβάζουν τα αυτιά τους.

Οι σκύλοι που είναι λυπημένοι ή καταθλιπτικοί συχνά γίνονται πιο κλειστοί και δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με δραστηριότητες που συνήθως τους αρέσουν. Συχνά έχουν αλλαγές στην όρεξη, μπορεί να είναι κατσούφηδες ή να φαίνονται ληθαργικοί.

3. Ακρόαση

Οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν πολλούς θορύβους που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν. Αν ένας ήχος κεντρίσει το ενδιαφέρον τους, συχνά περιστρέφουν τα αυτιά τους για να τον ακούσουν πιο καθαρά. Έτσι, ο σκύλος σας μπορεί να βάλει τα αυτιά του προς τα πίσω ως μέσο για να προσπαθήσει να ακούσει έναν ήχο.

Αν ο σκύλος σας ακούει έναν συγκεκριμένο ήχο, τα αυτιά του συνήθως δεν μένουν ακίνητα. Μπορεί να συσπώνται ή να κινούνται και μπορεί επίσης να γίνονται όρθια.

4. Κατανόηση

Μερικές φορές, τα σκυλιά τραβούν πίσω τα αυτιά τους όταν θέλουν να δείξουν ότι είναι φιλικά και δεν θέλουν να κάνουν κακό. Μπορεί να είναι ένα σημάδι υποταγής και μπορεί να έχουν μεγαλύτερη τάση να τραβούν τα αυτιά τους προς τα πίσω όταν βρίσκονται κοντά σε άλλα σκυλιά.

Άλλα σημάδια κατευνασμού και υποταγής περιλαμβάνουν το χαμήλωμα της ουράς, την αποφυγή οπτικής επαφής και την έκθεση της κοιλιάς. Ορισμένα σκυλιά μπορεί να γλείφουν τη μουσούδα του άλλου σκύλου και άλλα μπορεί να ουρούν ξαφνικά.

5. Χαλάρωση

Το να βάζουν τα αυτιά τους προς τα πίσω μπορεί επίσης να είναι σημάδι χαλάρωσης και ικανοποίησης. Ο σκύλος σας μπορεί να μην αισθάνεται την ανάγκη να είναι σε εγρήγορση και να επιλέγει να χαλαρώσει το σώμα του. Πολλά σκυλιά μπορεί να τραβήξουν τα αυτιά τους προς τα πίσω και να χαλαρώσουν μετά την άσκηση.

Βεβαιωθείτε ότι αναζητάτε και άλλα σημάδια χαλάρωσης από το σκύλο σας όταν τα αυτιά του τραβούν προς τα πίσω. Μπορεί να είναι ξαπλωμένος στο πλάι ή να είναι ξαπλωμένος με την κοιλιά του εκτεθειμένη. Μπορεί να έχουν μια νυσταγμένη έκφραση στο πρόσωπό τους και να καταλήγουν να παίρνουν έναν υπνάκο.

6. Επιθετικότητα

Τα αυτιά που είναι τραβηγμένα προς τα πίσω μπορεί να υποδηλώνουν επιθετικότητα. Τα σκυλιά που νιώθουν ότι απειλούνται μπορεί να βάλουν τα αυτιά τους προς τα πίσω ως προειδοποιητικό σημάδι ότι ετοιμάζονται να επιτεθούν. Άλλα σημάδια επιθετικότητας περιλαμβάνουν γρύλισμα, βρυχηθμό και ετοιμάζονται να ορμήσουν.

Η επιθετικότητα των σκύλων μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα με σοβαρές συνέπειες. Έτσι, αν ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια επιθετικότητας, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε αμέσως και να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων για να βοηθήσετε τον σκύλο σας και να αποτρέψετε τυχόν δαγκώματα και τραυματισμούς από σκύλους.

7. Αναζητώντας την ασφάλεια

Οι σκύλοι μπορεί να τραβήξουν τα αυτιά τους προς τα πίσω ως μέσο ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σκύλος σας αναζητά τρόπους για να κρατήσει τα αυτιά του ασφαλή και να αποτρέψει έναν επιτιθέμενο ή μια απειλή από το να αρπάξει τα αυτιά του. Πρόκειται για μια προστατευτική κίνηση και ολόκληρο το σώμα του σκύλου σας θα πάρει επίσης μια πιο προστατευτική στάση.

Ορισμένοι σκύλοι μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο μικροί. Θα το πετύχουν αυτό με το να μαζέψουν το σώμα τους, να βάλουν την ουρά τους ή να είναι σκυμμένοι σε μια θέση που θα τους επιτρέψει να τρέξουν μακριά από μια απειλή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

8. Συμπεριφορά φλερτ

Τα τραβηγμένα προς τα πίσω αυτιά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ένας σκύλος προσπαθεί να φλερτάρει έναν άλλο σκύλο. Τα αρσενικά σκυλιά μπορούν να τραβήξουν πίσω τα αυτιά τους όταν συναντούν ένα θηλυκό σκυλί ως ένδειξη ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτήν. Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουν ότι δεν είναι απειλητικοί.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα σκυλιά που έχουν στειρωθεί ή ευνουχιστεί μπορεί να εξακολουθούν να επιδεικνύουν συμπεριφορές ζευγαρώματος, ειδικά αν είναι νεαρά ενήλικα. Ωστόσο, αυτές οι συμπεριφορές συνήθως μειώνονται και ελαττώνονται με την πάροδο του χρόνου καθώς ο σκύλος μεγαλώνει.

Τι να κάνω αν ο σκύλος μου βάζει τα αυτιά του πίσω

Τα σκυλιά μπορούν να τραβήξουν τα αυτιά τους προς τα πίσω για διάφορους λόγους, οπότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε ενδείξεις και πιθανά εναύσματα που μπορεί να προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά. Ελέγξτε το περιβάλλον για να δείτε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει τον σκύλο σας να αισθάνεται απειλή, άγχος ή στρες. Μπορεί να είναι ένα φυσικό αντικείμενο, ένα άτομο, μια μυρωδιά ή ένας ήχος.

Αν ο σκύλος σας πονάει, συνήθως θα δείξει και άλλα σημάδια πόνου. Μπορεί να γκρινιάζει, να κλαψουρίζει ή να θέλει να έρθει πιο κοντά σας. Αν έχει τραυματιστεί, μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να περπατήσει ή να κουτσαίνει. Φροντίστε να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό, αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας πονάει. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να ολοκληρώσει μια φυσική εξέταση και να πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που προκαλεί το σκύλο σας να βάζει τα αυτιά του προς τα πίσω.

Συμπέρασμα

Οι σκύλοι μπορούν να βάλουν τα αυτιά τους προς τα πίσω για διάφορους λόγους. Η συγκέντρωση στοιχείων του περιβάλλοντος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε γιατί ο σκύλος σας μπορεί να τραβάει τα αυτιά του προς τα πίσω. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας πλαταίνει τα αυτιά του εξαιτίας κάποιου ιατρικού λόγου ή προβλήματος συμπεριφοράς, φροντίστε να έρθετε σε επαφή με τον κατάλληλο επαγγελματία. Δίνοντας προσοχή στους τρόπους με τους οποίους ο σκύλος σας επικοινωνεί με τα αυτιά του μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει κατανοητός και να τον ενθαρρύνει να εμπιστευτεί ότι θα τον φροντίσετε καλά.