Blog

Πώς να βοηθήσετε το σκύλο σας να αντιμετωπίσει τα πυροτεχνήματα των ημερών

Για τους σκύλους που υποφέρουν από φοβία για τα πυροτεχνήματα, αυτό είναι βέβαιο ότι αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Όσο πιο κοντά αισθάνονται την “απειλή”, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δυσκολευτούν να την αντιμετωπίσουν και να γίνουν ανήσυχοι και αγχωμένοι.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ήδη γίνει μάρτυρες ενός σκύλου με φοβία για τα πυροτεχνήματα θα γνωρίζουν πολύ καλά τα αποκαλυπτικά σημάδια. Από το λαχάνιασμα και το γάβγισμα μέχρι το βηματισμό και την καταστροφικότητα, δεν είναι ωραίο θέαμα. Μόλις αρχίσουν οι κρότοι και οι θόρυβοι, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να ηρεμήσουν αυτά τα τρομοκρατημένα σκυλάκια. Ευτυχώς, υπάρχουν σχέδια που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος των πυροτεχνημάτων.


Απευαισθητοποίηση

Όπως συμβαίνει με τόσα πολλά πράγματα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αν μπορέσουμε να δουλέψουμε με τον σκύλο μας ώστε να μην αναπτύξει ποτέ φόβο για τα πυροτεχνήματα, θα γλιτώσουμε και τον σκύλο και εμάς από πολλά προβλήματα στη συνέχεια. Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από την κουταβική ηλικία. Είναι ζωτικής σημασίας να εκθέτουμε τα νεαρά σκυλιά σε δυνατούς θορύβους όπως πυροτεχνήματα, κόρνες αυτοκινήτων, φορτηγά, κλάματα μωρών κ.λπ. σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Φροντίστε να τα επιβραβεύετε με φωνητικό έπαινο και λιχουδιές όταν ανταποκρίνονται θετικά. Με αυτόν τον τρόπο, συνδέουν τα πυροτεχνήματα με κάτι καλό. Φυσικά, σπάνια θα είναι δυνατόν να γίνει αυτό με πραγματικά πυροτεχνήματα, οπότε τα βίντεο και οι κασέτες αποτελούν ένα καλό υποκατάστατο. Πάντα να ξεκινάτε αργά και να ανεβαίνετε προς τα πάνω. Αυξήστε την ένταση με την πάροδο του χρόνου, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν ανεπαίσθητα σημάδια που να δείχνουν ότι ο σκύλος ανησυχεί. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να νιώσετε ότι μπορείτε να αυξήσετε την ένταση της κασέτας σε πλήρη ένταση και να την αφήσετε να παίζει. Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, συνεχίστε να παίζετε τις κασέτες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως απευαισθητοποίηση.

Φυσικά, για πολλούς λόγους, τα σκυλιά δεν θα είχαν την ευκαιρία να συνηθίσουν τα πυροτεχνήματα με ελεγχόμενο τρόπο. Σε αυτά τα άτομα, μπορούμε ακόμα να δοκιμάσουμε ένα πρόγραμμα απευαισθητοποίησης για να αντιστρέψουμε το φόβο και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, αν και συνήθως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε αποτελέσματα.

Βραχυπρόθεσμες λύσεις για ένα σκύλο που φοβάται τα πυροτεχνήματα.

Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί το άγχος γύρω από την εποχή των πυροτεχνημάτων. Αυτές οι μέθοδοι θα είναι επίσης αποτελεσματικές για όσους έχουν περάσει από προγράμματα απευαισθητοποίησης και εξακολουθούν να είναι λίγο νευρικοί.

Ηρεμιστικά φάρμακα. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί ως μαγικό, ορισμένα ηρεμιστικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των νεύρων. Κυμαίνονται από φυσικά ηρεμιστικά συμπληρώματα που χορηγούνται με το φαγητό κάθε μέρα μέχρι ηρεμιστικά συνταγογραφούμενης ισχύος. Συζητήστε αυτή την επιλογή με τον κτηνίατρό σας αν θέλετε να μάθετε αν το κατοικίδιό σας είναι κατάλληλος υποψήφιος.

Αποφύγετε τις βραδινές βόλτες. Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει το σκύλο σας έξω για κατούρημα πριν πέσει ο ήλιος. Είναι καλύτερο για αυτά να μένουν μέσα στο σπίτι, μακριά από παράθυρα.

Κουράστε τα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάντε μια μεγάλη και μακρινή πεζοπορία και παίξτε πολλά παιχνίδια “εκπαίδευσης εγκεφάλου” για να τα κουράσετε τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Η ελπίδα είναι ότι δεν θα τους έχει μείνει καθόλου ενέργεια για να αντιδράσουν ακόμη και στους δυνατούς κρότους από πάνω!

Δημιουργήστε ένα κρησφύγετο. Ένα ζεστό, μαλακό κρεβάτι στην καρδιά του σπιτιού σε ένα δωμάτιο με κλειστές πόρτες είναι ιδανικό. Βάλτε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση σε υψηλή ένταση και προσπαθήστε σκληρά να καλύψετε όσο το δυνατόν περισσότερο το φως και το θόρυβο από τα πυροτεχνήματα.

Αποσπάστε την προσοχή τους. Προσπαθήστε να δώσετε στο σκύλο σας κάτι που θα του αποσπάσει την προσοχή, όπως ένα παγωμένο Kong ή μία μασώμενη λιχουδιά μεγάλης διάρκειας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνετε και εσείς ήρεμοι. Προσπαθήστε να αποφύγετε την παρόρμηση να αγκαλιάσετε το σκύλο σας και να τον καλοπιάσετε, καθώς αυτό μπορεί να τον κάνει να ανησυχήσει ακόμη περισσότερο. Αντ’ αυτού, φερθείτε χαλαρά και χαλαρά.