Blog

Συμπεριφορά γάτας: Πώς συμπεριφέρονται οι γάτες όταν χάνονται;

Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε τις χαμένες γάτες από τις άγριες γάτες. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν μια γάτα έχει χαθεί.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα σημάδια εξαρτώνται από τη φυσική ιδιοσυγκρασία της γάτας και μπορεί να μην ισχύουν για όλες τις χαμένες γάτες. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα πιθανά σημάδια που μπορεί να εμφανίσει μια γάτα. Έτσι, αν δείτε μια νέα γάτα στη γειτονιά σας, προσπαθήστε να αναζητήσετε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές. Θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Συμπεριφορά χαμένης γάτας

Οι γάτες που έχουν χαθεί θα επιδείξουν μια σειρά από συμπεριφορές. Ως επί το πλείστον, οι γάτες που δεν φοβούνται τον άνθρωπο είναι γάτες εσωτερικού χώρου. Ακολουθούν ορισμένες άλλες συγκεκριμένες συμπεριφορές και σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε βρει μια χαμένη γάτα.
1. Η γάτα είναι ήσυχη

Είναι πολύ σπάνιο οι χαμένες γάτες να είναι ομιλητικές. Θα προτιμούσαν να μένουν κρυμμένες και απαρατήρητες από κάθε πιθανή απειλή. Από την άλλη πλευρά, οι άγριες γάτες και οι γάτες εξωτερικού χώρου δεν θα φοβηθούν τόσο πολύ να σας νιαουρίσουν. Οι γάτες που δεν είναι στειρωμένες ή ευνουχισμένες μπορεί να είναι ιδιαίτερα φωνητικές κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν ένα ταίρι.

2. Η γάτα αναζητά κρυψώνες

Οι χαμένες γάτες μπορεί να νιώθουν άγχος και νευρικότητα και μπορεί να επιλέξουν να παραμείνουν κρυμμένες. Πολλές γάτες εσωτερικού χώρου θα επιλέξουν να παραμείνουν κρυμμένες επειδή ο εξωτερικός κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από τα όρια του σπιτιού τους.

Οι γάτες εξωτερικού χώρου και οι άγριες γάτες μπορεί να κρύβονται από τους ανθρώπους, αλλά δεν θα είναι τόσο φοβισμένες. Αυτές οι γάτες μπορεί ακόμη και να κοιτάζουν επίμονα τους ανθρώπους και να τρέχουν μακριά μόνο αν το άτομο κλείσει την απόσταση μεταξύ τους.
3. Η γάτα δεν θα τριγυρνάει τριγύρω

Οι γάτες είναι εδαφικές και συνήθως επιμένουν να περιφέρονται εντός των ορίων της επικράτειάς τους. Αν βρίσκονται σε μια άγνωστη περιοχή, συνήθως δεν νιώθουν σιγουριά και δεν φεύγουν από το σημείο τους. Επομένως, αν βρείτε μια νέα γάτα στην περιοχή που τείνει να περιορίζεται σε έναν περιορισμένο χώρο, θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σημάδι ότι έχει χαθεί.

4. Η γάτα δεν φοβάται τους ανθρώπους

Οι γάτες εσωτερικού χώρου μπορεί να έχουν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους. Επομένως, αν μια γάτα είναι αρκετά τολμηρή για να σας πλησιάσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για χαμένη γάτα εσωτερικού χώρου.

Μπορείτε να δοκιμάσετε και να δείτε αν μια γάτα δεν φοβάται τους ανθρώπους προσπαθώντας να την δελεάσετε με λιχουδιές ή φαγητό. Εξετάστε τη συμπεριφορά της για να δείτε αν συμπεριφέρεται ιδιαίτερα ντροπαλά. Μπορεί να είναι διστακτική στην αρχή, αλλά αν δεν την ενοχλεί η ήρεμη και ήσυχη συμπεριφορά σας, μπορεί να επιλέξει να βγει έξω και να φάει την τροφή που έχετε απλώσει.
5. Η γάτα εμφανίζει φοβισμένη γλώσσα του σώματος

Είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας για ενδείξεις. Οι γάτες μπορεί να επιδεικνύουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι φοβούνται.

Οι γάτες που νιώθουν φόβο μπορεί να προσπαθήσουν να φανούν μικρότερες και να τραβήξουν τα αυτιά τους προς τα πίσω. Εάν είναι ταραγμένες ή αισθάνονται ότι απειλούνται, μπορεί να έχουν διεσταλμένες κόρες. Μπορούν επίσης να καμπυλώνουν την πλάτη τους και μπορεί να δείτε το τρίχωμά τους να στέκεται όρθιο. Ορισμένα μπορεί ακόμη και να σας γρυλίσουν αν προσπαθήσετε να τα πλησιάσετε.

Τι να κάνετε αν βρείτε μια χαμένη γάτα

Αν πιστεύετε ότι βρήκατε μια χαμένη γάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα για να διαπιστώσετε αν έχει σπίτι και να βοηθήσετε στην επανένωσή της με την οικογένειά της.

Πρώτον, πλησιάστε τη γάτα αργά και προσεκτικά. Επειδή οι χαμένες γάτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα νευρικές, μπορεί να προσπαθήσουν να το σκάσουν με απότομες κινήσεις. Χρησιμοποιήστε μια απαλή και ήσυχη φωνή για να προσπαθήσετε να την παρασύρετε προς το μέρος σας. Οι λιχουδιές και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στο να τις δελεάσουν να έρθουν προς το μέρος σας.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να δελεάσετε τη γάτα μέσα σε ένα μεταφορέα. Τοποθετήστε άφθονο φαγητό και λιχουδιές μέσα στο μεταφορέα, μαζί με μια άνετη κουβέρτα. Αν η γάτα διστάζει να μπει στο μεταφορέα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε μια ανθρώπινη παγίδα για γάτες. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το τοπικό καταφύγιο ζώων για να δείτε αν μπορούν να σας βοηθήσουν με τη σύλληψη της γάτας.

Οποιαδήποτε επιθετική γάτα θα πρέπει να αναφέρεται στο καταφύγιο ζώων της περιοχής σας. Προσπαθώντας να πιάσετε μια επιθετική γάτα κινδυνεύει η δική σας ασφάλεια. Μαζί με το να σας δαγκώσει ή να σας γρατζουνίσει, μπορεί επίσης να σας μεταδώσουν ασθένειες, γι’ αυτό είναι καλύτερο να εμπλέξετε επαγγελματίες.

Αφού ασφαλίσετε τη γάτα, πηγαίνετε την σε έναν κτηνίατρο για έλεγχο. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε ένα καταφύγιο ζώων για να διαπιστώσετε αν η γάτα έχει μικροτσίπ.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε τον ιδιοκτήτη της γάτας, κάντε μια αναφορά στα γύρω καταφύγια ζώων. Μπορείτε επίσης να αφήσετε τη γάτα σε ένα καταφύγιο ζώων. Εάν επιλέξετε να κρατήσετε τη γάτα μαζί σας, φροντίστε να αφήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στα καταφύγια ζώων.

Συμπέρασμα

Οι γάτες έχουν ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία που θα τις κάνει να συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε μια νέα γάτα στη γειτονιά σας, προσπαθήστε να αναζητήσετε κάποια σημάδια ή ενδείξεις ότι πρόκειται για μια χαμένη ή εκτοπισμένη γάτα.

Αν έχετε την υποψία ότι βρήκατε μια χαμένη γάτα, φροντίστε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τη πιάσετε και να τη μεταφέρετε σε ένα καταφύγιο ζώων. Από εκεί μπορείτε να δείτε αν η γάτα έχει μικροτσίπ και να λάβετε περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η γάτα θα επανενωθεί με την οικογένειά της.