Blog

Τέσσερις τρόποι για να καθαρίσετε τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας 

Η στοματική υγεία είναι σημαντική για κάτι περισσότερο από την αποφυγή της κακής αναπνοής και των βρωμερών φιλιών. Αυτό μπορεί να ειπωθεί τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα κατοικίδια ζώα, αλλά είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε ότι το να διατηρείτε το στόμα του κατοικίδιου ζώου σας καθαρό είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία και ευεξία του. 

 Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να καθαρίσετε τα δόντια της γάτας ή του σκύλου σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από τους επαγγελματίες. 

  1. Βούρτσισμα με τα δάχτυλα

 Μην ξεγελιέστε, δεν υποστηρίζουμε το να βάζετε τα δάχτυλά σας στο στόμα του κατοικίδιου ζώου σας χωρίς προειδοποίηση – αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για να σας δαγκώσουν, ανεξάρτητα από το πόσο ήπιος τρόπος μπορεί να είναι ο σκύλος σας. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας απαλά την άκρη του δαχτύλου σας για να καθαρίσετε τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να συνηθίσει το κατοικίδιο ζώο σας στη νέα ρουτίνα οδοντικής υγιεινής. 

 Βάλτε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας ειδικά για κατοικίδια ζώα στο δάχτυλό σας και αφήστε το κατοικίδιό σας να τη μυρίσει. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα για ανθρώπους. Σηκώστε απαλά το χείλος του κουταβιού σας και κάντε κυκλικές κινήσεις για να κάνετε μασάζ με την πάστα στα δόντια και τα ούλα του. Δώστε πολλούς επαίνους και σταματήστε μόλις το κατοικίδιο ζώο σας δείξει σημάδια δυσφορίας, όπως να απομακρυνθεί ή να αποστρέψει την οπτική επαφή. 

  1. Παραδοσιακό βούρτσισμα

 Μόλις το κατοικίδιό σας νιώσει άνετα να αγγίζεται το στόμα του, δοκιμάστε μια οδοντόβουρτσα. Η επιλογή μιας οδοντόβουρτσας που έχει το κατάλληλο μέγεθος για το στόμα του τετράποδου φίλου σας είναι σημαντική. Μπορείτε να αγοράσετε μια βούρτσα ειδικά για κατοικίδια ζώα στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή να χρησιμοποιήσετε μια παιδική οδοντόβουρτσα. 

 Ακολουθήστε τα ίδια βήματα με το βούρτσισμα με τα δάχτυλα για να πετύχετε ακόμα πιο καθαρές μασέλες στο κατοικίδιό σας. Να θυμάστε, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα ειδικά για κατοικίδια ζώα. 

  1. Οδοντικές λιχουδιές

Ορισμένα κατοικίδια δεν το αντέχουν και αντιστέκονται στο βούρτσισμα κάθε είδους. Αλλά μην ανησυχείτε – δεν είστε μόνοι σας! Πολλά κατοικίδια μπορεί να μην αισθάνονται ποτέ απόλυτα άνετα με τον στενό χειρισμό της μουσούδας τους. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για να βοηθήσετε στην εξυγίανση του χαμόγελου τους. 

 Οι οδοντικές λιχουδιές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τόσο μεταξύ των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων όσο και μεταξύ των κατοικίδιων ζώων τους. Κατά την επιλογή μιας λιχουδιάς φροντίστε να σκεφτείτε τα εξής: 

     Το μέγεθος: Τα μεγάλα σκυλιά μπορεί να καταπιούν οδοντικά κόκαλα που είναι πολύ μικρά, ενώ τα μικρά σκυλιά μπορεί να μην είναι σε θέση να μασήσουν σωστά μια λιχουδιά που είναι πολύ μεγάλη. 

    Συστατικά: Οι κτηνίατροί μας προτείνουν μια οδοντική λιχουδιά που περιέχει C.E.T. Αυτά τα ένζυμα λειτουργούν ως φυσικό αντισηπτικό για την καταπολέμηση των βακτηρίων και τη μείωση της πλάκας. 

    Χρονοδιάγραμμα: Δυστυχώς, η πλάκα σκληραίνει μέσα σε 24-48 ώρες και μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί όταν γίνει αυτό. Εξαιτίας αυτού, οι οδοντιατρικές λιχουδιές θα πρέπει να χορηγούνται μία φορά την ημέρα για να αποφευχθεί η συσσώρευση. 

    Τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας: Ορισμένα οδοντικά οστά μπορεί να είναι πολύ σκληρά για ηλικιωμένα ζώα με επώδυνα, χαμένα ή χαλαρά δόντια. Πάντα να συζητάτε με τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα οδοντικής υγείας. 

  1. Επαγγελματικός οδοντιατρικός καθαρισμός

 Για ορισμένα ζώα, ο επαγγελματικός οδοντιατρικός καθαρισμός είναι η καλύτερη επιλογή. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ιατρικά απαραίτητος πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από αυτές τις άλλες μεθόδους. 

 Ο κτηνίατρός σας θα καθορίσει την έκταση των οδοντιατρικών αναγκών του γούνινου φίλου σας και μπορεί να σας συστήσει αφαίρεση αλάτων, στίλβωση και εξαγωγή χαλαρών, ραγισμένων ή μολυσμένων δοντιών. Ενώ οι οδοντιατρικοί καθαρισμοί μπορεί να είναι ακριβοί, είναι απαραίτητοι για την υγεία και την άνεση του κατοικίδιου ζώου σας.