Blog

Διατροφή κατοικιδίου: Επιλέγοντας τη σωστή τροφή για το σκύλο ή τη γάτα σας 

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν ταΐζετε το κατοικίδιό σας με τη σωστή τροφή, δεν είστε οι μόνοι. Πρόκειται για μια μεγάλη απόφαση! Η Google ανταποκρίνεται σε εκατομμύρια αναζητήσεις σχετικά με την τροφή για κατοικίδια ζώα κάθε μήνα. Και αν έχετε παρακολουθήσει τις πρόσφατες ειδήσεις, η βιομηχανία τροφών για ζώα συντροφιάς (η οποία εισέπραξε περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι) αναστατώνεται από τις επιστημονικές συνδέσεις μεταξύ τροφών χωρίς σιτηρά και καρδιακών παθήσεων των σκύλων. 

Το να συμβαδίζετε με τις μεταβαλλόμενες τάσης διατροφής και τις φαινομενικά αμέτρητες επιλογές τροφίμων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να σας καταβάλει. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα, κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου φαίνεται να έχει τη γνώμη ενός ειδικού. 

Το τι ταΐζετε το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας είναι εξίσου σημαντικό με το τι ταΐζετε το δικό σας σώμα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών, της φήμης της μάρκας και του κόστους. Έτσι, ο επικεφαλής κτηνίατρος της Animal Humane Society, Dr. Graham Brayshaw, είναι εδώ για να αναλύσει όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση. 

 Πρώτα απ’ όλα: κατανόηση του συστήματος πέψης του κατοικίδιου ζώου σας. 

 Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε αν η τροφή του κατοικίδιου ζώου σας είναι ασφαλής και υγιεινή είναι να αναζητήσετε την πιστοποίηση. Εάν η τροφή θεωρείται πλήρης διατροφή, θα έχει μία δήλωση κάτω από τον κατάλογο των συστατικών. 

Μεγάλες μάρκες έχουν όλα δοκιμαστεί και ελεγχθεί. Έτσι, ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να μεταβείτε στη νεότερη τροφή που ισχυρίζεται ότι είναι πιο υγιεινή ή καλύτερη για το κατοικίδιό σας, φροντίστε να αναζητήσετε την πιστοποίηση. Διαφορετικά, πιθανότατα δεν έχει υπάρξει αρκετό καιρό ώστε να περάσει από τις κατάλληλες δοκιμές και δοκιμές διατροφής για να αποδείξει αυτούς τους ισχυρισμούς μάρκετινγκ. 

 Τι γίνεται με τις δημοφιλείς δίαιτες ή τις ειδικές περιπτώσεις; 

Τροφικές αλλεργίες 

 Πριν καταπιαστούμε με τις τροφικές αλλεργίες, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των τροφικών αλλεργιών και των τροφικών ευαισθησιών. 

     Τροφική αλλεργία: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια αντίδραση ολόκληρου του σώματος σε κάτι που έχει συναντήσει. Όταν ένας άνθρωπος είναι αλλεργικός στο τσίμπημα της μέλισσας, ολόκληρο το σώμα του έχει συμπτώματα όπως πρήξιμο, ερυθρότητα, ναυτία και εμετό. 

    Ευαισθησία στα τρόφιμα: Μια στομαχική διαταραχή ή συμπτώματα που σχετίζονται με το στομάχι και οφείλονται στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Μπορεί να παρουσιάσετε ευαισθησία στη λακτόζη όταν πίνετε γάλα ή τρώτε παγωτό. Είναι ενοχλητική αλλά όχι απειλητική για τη ζωή. 

 Οι σκύλοι και οι γάτες που έχουν τροφικές αλλεργίες έχουν συνήθως συμπτώματα που σχετίζονται με το δέρμα. Μπορεί να παρατηρήσετε δερματική μόλυνση ή απώλεια τριχών γύρω από τα αυτιά, την πλάτη, το στόμα ή το πίσω μέρος του σώματός τους. Ευτυχώς, οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι συχνές. Από όλους τους σκύλους με παθήσεις που βασίζονται σε αλλεργίες, μόνο το 10% περίπου οφείλεται σε τροφή. Οι περισσότερες σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως το γρασίδι, η γύρη ή η μούχλα. 

 Αν δείτε αυτά τα συμπτώματα στο κατοικίδιό σας, δοκιμάστε πρώτα να αλλάξετε την κύρια πηγή πρωτεΐνης στην τροφή του.  

 Μια δοκιμή δίαιτας μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί η πηγή της αλλεργίας, αλλά είναι μια χρονοβόρα προσπάθεια. Χρειάζονται 12 εβδομάδες για να επουλωθεί μια έκθεση σε ένα τροφικό αλλεργιογόνο. Και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί γύροι δοκιμής διαφορετικών τροφών για να προσδιοριστεί σε ποιο συστατικό είναι αλλεργικό ένα ζώο. 

Ευτυχώς, υπάρχει μια άλλη επιλογή για να βοηθηθούν οι γονείς κατοικίδιων ζώων που δεν μπορούν να καταλάβουν ποιο συστατικό στην τροφή τους προκαλεί προβλήματα – η υδρολυμένη τροφή (HA). Μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία για να διασπαστούν οι πρωτεΐνες, ώστε να μην προκαλούν πλέον αλλεργική αντίδραση. 

Συνταγογραφούμενες δίαιτες 

 Ενώ δεν χρειάζεστε συνταγή από κτηνίατρο για να αγοράσετε συνταγογραφούμενες τροφές για κατοικίδια ζώα, πρέπει να αγοράσετε την πραγματική τροφή από το γραφείο του κτηνιάτρου. Αυτό απλώς διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν εξειδικευμένες δίαιτες στα ζώα τους που δεν τις χρειάζονται. 

 Αυτές οι τροφές μπορεί να είναι ακριβές και πιθανότατα δεν είναι πιστοποιημένες, αλλά είναι απαραίτητες για ορισμένα ζώα. 

     Νεφρική νόσος: Οι συνταγογραφούμενες δίαιτες αναπτύχθηκαν με γνώμονα τη νεφρική νόσο. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι βοηθά στην έκπλυση του νερού μέσω των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, μειώνοντας ή προλαμβάνοντας τις πέτρες στα νεφρά. Οι συνταγογραφούμενες τροφές μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής μιας γάτας ή ενός σκύλου. 

    Διαβήτης: Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά μια εξειδικευμένη διατροφή μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη με την πάροδο του χρόνου και να βοηθήσει στη διατήρηση της νόσου. 

 Οι συνταγογραφούμενες τροφές παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη ζωή ορισμένων ζώων, αλλά θα πρέπει να αγοράζονται μόνο με την καθοδήγηση κτηνιάτρου. 

Ακατέργαστες δίαιτες 

 Η ωμή διατροφή μπορεί να είναι απίστευτα θρεπτική για το κατοικίδιό σας, αν γίνει σωστά. Οι παραδοσιακές, εμπορικές ξηρές τροφές είναι εύπεπτες μόνο κατά 80%, ενώ οι σπιτικές και ωμές τροφές είναι εύπεπτες έως και κατά 98%. Η χαμηλότερη πεπτικότητα δεν είναι επιβλαβής για το κατοικίδιό σας, απλώς είναι απλά λιγότερο αποτελεσματική. 

Αν σκέφτεστε να κάνετε τη μετάβαση σε ωμή διατροφή για το κατοικίδιό σας, να θυμάστε ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά με ωμές πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Τα ζώα τρώνε το μεγαλύτερο μέρος του ζώου όταν κυνηγούν – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ταΐζετε το κατοικίδιό σας με κάτι περισσότερο από το στήθος κοτόπουλου. Χρειάζονται όλα τα είδη των ζωικών μερών, τα οστά, τα δημητριακά και τα χόρτα. Τα πρόσθετα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για να ολοκληρώνουν το γεύμα, αλλά συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε αυτά που είναι υγιεινά. 

 Κίνδυνοι από την ωμή διατροφή: 

     Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά μέταλλα που βοηθούν στην οστική πυκνότητα και την υγεία των νεφρών. Όμως, η υπερβολική ποσότητα οστών ή κρέατος σε μια δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αφθονία αυτών των μετάλλων, διαταράσσοντας τη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας. 

     Επειδή δεν μαγειρεύετε την τροφή του κατοικίδιου ζώου σας, τυχόν βακτήρια στην τροφή μπορεί να μεταφερθούν στο κατοικίδιο ζώο σας, σε εσάς ή στην οικογένειά σας. Ακόμη και αν είστε επιμελείς ως προς την καθαριότητα, η διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας με ωμή τροφή αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα στο σπίτι σας. 

 Η ωμή διατροφή μπορεί να είναι μια θαυμάσια επιλογή για το κατοικίδιό σας, αρκεί να εξισορροπήσετε τους κινδύνους για την υγεία με το τι είναι καλύτερο για το κατοικίδιό σας και την ασφάλειά σας. 

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε τροφή για κατοικίδια ζώα: 

     Τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας 

    Πιστοποίηση  

    Ο χρόνος και οι πόροι σας 

    Η δική σας προκατάληψη ως προς την τροφή 

    Ειδικές ιατρικές ανάγκες 

   Η τιμή δεν δείχνει απαραίτητα ότι η τροφή είναι καλύτερη 

    Οι δίαιτες για συγκεκριμένες φυλές δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή 

 Βάση ξηρής ύλης 

 Η βάση ξηρής ύλης είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη, καθώς αλλάζει το πόσο θρεπτική είναι η τροφή. 

 Η αφαίρεση του νερού από την εξίσωση σας επιτρέπει να συγκρίνετε τις ξηρές τροφές με τις υγρές τροφές. 

    Ξηρή τροφή: Μέχρι 10% νερό 

    Ημί-υγρή: Μέχρι 30% νερό 

    Κονσερβοποιημένες τροφές: Μέχρι 80% νερό 

 Όταν εξετάζετε τις διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία της τροφής για κατοικίδια ζώα, θα δείτε να αναγράφονται οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες. Εάν υπάρχουν 5 γραμμάρια λίπους σε 100 γραμμάρια κονσερβοποιημένης τροφής, φαίνεται ότι το 5% (5 γραμμάρια από τα 100 γραμμάρια) της τροφής είναι λίπος. Όμως, όταν συνυπολογίσετε το νερό, το 80% (80g) των 100g είναι νερό. Επομένως, το 25% της τροφής είναι λίπος (5g από 20g). Αλλά τα μαθηματικά δεν είναι το αγαπημένο μάθημα όλων. 

 Αν έχετε απορίες σχετικά με το τι ταΐζετε τα κατοικίδιά σας ή αν παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιό σας μπορεί να έχει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την τροφή, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.