Blog

Πώς να σταματήσετε ένα σκύλο να κυνηγάει γάτες: 5 συμβουλές και κόλπα 

 Πολλοί σκύλοι και γάτες ζουν αρμονικά σε σπίτια σε όλη τη χώρα, αλλά μερικές φορές, μια γάτα μπορεί να ενθαρρύνει τα φυσικά ένστικτα κυνηγιού ενός σκύλου. Ενώ αυτό μπορεί να ξεκινήσει παιχνιδιάρικα, είναι αγχωτικό για τη γάτα σας και μπορεί να κλιμακωθεί σε πιο επιβλαβείς συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένου ενός σκύλου που τραυματίζει ή σκοτώνει μια γάτα. 

 Μάθετε πέντε συμβουλές και κόλπα για να σταματήσετε έναν σκύλο να κυνηγάει γάτες. 

 Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν τις γάτες; 

Οι σκύλοι κατάγονται από τους λύκους, οι οποίοι είναι φυσικοί κυνηγοί. Πολλοί σκύλοι έχουν το ένστικτο να κυνηγούν, ειδικά ράτσες που έχουν εκτραφεί επιλεκτικά με την πάροδο του χρόνου για να κυνηγούν, όπως τα κυνηγόσκυλα και τα ριτρίβερ. Οι σκύλοι βοσκής έχουν επίσης το ένστικτο να κυνηγούν και να εκτρέφουν γάτες όπως θα έκαναν με τα πρόβατα ή τα βοοειδή. 

 Επιπλέον, οι γάτες είναι μάλλον διασκεδαστικό να τις κυνηγούν. Οι γάτες κινούνται γρήγορα (όπως πολλά θηραματικά ζώα) και μπορούν να ενεργοποιήσουν την ορμή του θηράματος στους σκύλους. Κυνηγούν τις γάτες όπως θα κυνηγούσαν μια μπάλα ή έναν σκίουρο. 

 Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο διασκεδαστικό είναι για τον σκύλο σας, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη συμπεριφορά κυνηγιού. Ακόμη και αν παραμείνει ως κυνηγητό, αυτό δεν είναι μια διασκεδαστική εμπειρία για τη γάτα σας. Είναι αγχωτικό και τρομακτικό. Ακόμα χειρότερα, ο σκύλος σας μπορεί να κλιμακώσει όλο και περισσότερο, πιάνοντας τελικά και τραυματίζοντας τη γάτα σας – είτε σκόπιμα είτε όχι. 

 Πώς να μάθετε στο σκύλο σας τον έλεγχο των παρορμήσεων 

 Είναι σημαντικό να διδάξετε στο σκύλο σας τον έλεγχο των παρορμήσεων για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η αποθάρρυνση του κυνηγητού. 

     Πρώτον, περιορίστε τη γάτα σας σε ένα κλουβί. 

    Ο σκύλος σας είναι πιθανό να ενδιαφέρεται για τη γάτα σας, οπότε κάθε φορά που πλησιάζει τη γάτα, ανακατευθύνετε την προσοχή του σκύλου σας σε εσάς. 

    Κάθε φορά που ο σκύλος σας κοιτάζει εσάς αντί για τη γάτα, ανταμείψτε τον με μια λιχουδιά ή έναν έπαινο. 

    Συνεχίστε να εργάζεστε για να κερδίσετε την προσοχή του σκύλου σας μέχρι να γίνει αυτόματη και ο σκύλος σας να δίνει περισσότερη προσοχή σε εσάς παρά στη γάτα. 

    Μπορείτε να δοκιμάσετε να απελευθερώσετε τη γάτα και να επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία κάθε φορά που ο σκύλος σας κοιτάζει ή πλησιάζει τη γάτα σας, φέρνοντάς την κοντά σας και επιβραβεύοντάς την. 

    Αν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να παραμείνει συγκεντρωμένος σε εσάς όταν η γάτα είναι ελεύθερη, βάλτε τη γάτα πίσω στο κλουβί και ξεκινήστε από την αρχή. Μπορεί να χρειαστείτε ένα λουρί για να κρατήσετε την προσοχή του σκύλου σας στα αρχικά στάδια. 

  

Οι 5 συμβουλές και κόλπα για να αποθαρρύνετε το σκύλο σας από το να κυνηγάει τη γάτα σας 

  1. Μην χρησιμοποιείτε τιμωρία ή ανατρεπτικές μεθόδους

 Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σωματικές τιμωρίες ή αποτρεπτικές μέθοδοι εκπαίδευσης, όπως αποτρεπτικά σπρέι, κολάρα πνιγμού ή τσιμπήματος ή κολάρα σοκ. Αυτό μόνο διδάσκει στο σκύλο σας να είναι φοβισμένος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αναπροσανατολισμένη επιθετικότητα προς εσάς ή τη γάτα σας. Χρησιμοποιείτε πάντα θετική ενίσχυση και υψηλής αξίας λιχουδιές και παιχνίδια που είναι πιο ενδιαφέροντα για το σκύλο σας από ό,τι για τη γάτα σας. 

  1. Δώστε στο σκύλο σας άλλες διεξόδους

 Εκτός από την εκπαίδευση του σκύλου σας να αποφεύγει να κυνηγάει τη γάτα σας, πρέπει να παρέχετε εμπλουτισμό και άσκηση για να κουράζετε τον σκύλο σας. Ασχοληθείτε με την υπακοή και την εκπαίδευση σε κόλπα, προσφέρετε γρήγορους περιπάτους και πηγαίνετε το σκύλο σας σε μέρη που μπορεί να τρέξει χωρίς λουρί ή με μακρύ λουρί για να εκτονώσει τη συσσωρευμένη ενέργεια. 

 Ανάλογα με τις προτιμήσεις του σκύλου σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε παιχνίδια παζλ και παιχνίδια μάσησης για να προσφέρετε στο σκύλο σας εμπλουτισμό. Ορισμένα σκυλιά είναι εξαιρετικά ενεργητικά και χρειάζονται μια “δουλειά” να κάνουν, όπως ένας Γερμανικός Ποιμενικός ή ένα Border Collie, και επωφελούνται από τα σκυλίσια αθλήματα, όπως η ευκινησία, η εργασία μυρωδιάς ή το ράλι. 

  1. Να είστε υπομονετικοί

 Η εκπαίδευση απαιτεί χρόνο, ειδικά αν εργάζεστε με έναν μεγαλύτερο σκύλο που ανέπτυξε ξαφνικά αυτές τις συμπεριφορές. Δεν πρόκειται να διορθώσετε τη συμπεριφορά σε μία συνεδρία. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε σε σύντομες, θετικές συνεδρίες με μικρές νίκες, αυξάνοντας την πρόκληση κάθε φορά. Δεν θέλετε να εξαντλήσετε τον εαυτό σας ή τον σκύλο σας με το να υπερβάλλετε στην εκπαίδευση. 

  1. Δώστε στη γάτα σας ένα διάλειμμα

 Η εκπαίδευση μπορεί να πάρει λίγο χρόνο μέχρι ο σκύλος σας να σταματήσει να κυνηγάει τη γάτα σας. Στο μεταξύ, θα πρέπει να τις κρατάτε χωριστά. Αυτό δεν είναι μόνο ένα διάλειμμα για τη γάτα σας, αλλά αποτρέπει και τις αναποδιές στην εκπαίδευση, καθώς ο σκύλος σας πέφτει στα ίδια μοτίβα. 

  1. Ελέγξτε τους ιατρικούς λόγους

 Αν το κυνηγητό είναι ξαφνικό, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου σας, οπότε είναι καλύτερο να αποκλείσετε πιθανές ιατρικές αιτίες πριν προχωρήσετε στην εκπαίδευση. 

 Συμπέρασμα 

 Ο σκύλος σας που κυνηγάει τη γάτα σας μπορεί να είναι μια ανησυχητική συμπεριφορά και μια σημαντική διαταραχή στο σπίτι σας. Είτε έχετε ένα κουτάβι που κυνηγάει μια φευγάτη γάτα είτε ο ενήλικος σκύλος σας έχει ξαφνικά αρχίσει να βασανίζει τη γάτα σας, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη συμπεριφορά νωρίς. Αυτές οι συμβουλές και οι μέθοδοι εκπαίδευσης μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την αρμονία μεταξύ των σκύλων και των γατών στο σπίτι σας.