Blog

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε γιαούρτι; Ανησυχίες υγείας που εξετάζονται από κτηνίατρο 

Οι σκύλοι τείνουν να απολαμβάνουν σχεδόν κάθε είδους τροφή που δοκιμάζουν. Εάν οι ανθρώπινοι σύντροφοί τους δεν προσφέρουν τίποτα, τα σκουπίδια μπορούν να αρχίσουν να φαίνονται πολύ νόστιμα για πολλούς σκύλους! Έτσι, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη αν ο σκύλος σας δείξει ενδιαφέρον για το γιαούρτι που τρώτε για πρωινό ή για σνακ. 

Το ερώτημα είναι, μπορεί το κουτάβι σας να φάει γιαούρτι; Η σύντομη απάντηση είναι ναι, οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια μια μικρή ποσότητα απλού, χωρίς ξυλιτόλη γιαουρτιού περιστασιακά. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές εκτιμήσεις που πρέπει να κάνετε προτού αποφασίσετε αν αξίζει να δώσετε αυτή τη λιχουδιά στο τριχωτό μέλος της οικογένειάς σας. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε. 

Τα οφέλη των προβιοτικών για τους σκύλους 

Υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση στους ανθρώπους σχετικά με τη σημασία του μικροβιώματος του εντέρου και το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους μας. Αυτό είναι σαν ένα μίνι οικοσύστημα κυρίως βακτηρίων στο έντερό τους που είναι μοναδικό γι’ αυτά. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως “ζωντανούς μικροοργανισμούς που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες παρέχουν όφελος για την υγεία”. Με πιο απλούς όρους αναφέρονται συχνά ως “καλά” ή “φιλικά” βακτήρια. 

Αν και η έρευνα είναι ακόμη περιορισμένη και μερικές φορές αντιφατική, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του σκύλου με διάφορους τρόπους. Πρώτον, όπως και για τους ανθρώπους, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, βελτιώνοντας την πέψη των θρεπτικών συστατικών και βοηθώντας στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων όπως η διάρροια. 

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ορισμένα είδη προβιοτικών μπορούν επίσης να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη μείωση του στρες και του άγχους. Ο γαστρεντερικός σωλήνας ενός σκύλου επικοινωνεί συνεχώς με τον εγκέφαλο, οπότε μια υγιής χλωρίδα του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων και της συνολικής ψυχικής υγείας. 

Έτσι, τα προβιοτικά που βρίσκονται σε ορισμένα γιαούρτια, όπως το Activia, μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για τους σκύλους, αλλά υπάρχουν καλύτερες πηγές προβιοτικών για αυτούς. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί μπορεί να είναι εντάξει να ταΐζετε το γιαούρτι στο κουτάβι σας περιστασιακά, αλλά ποια πράγματα πρέπει να λάβετε υπόψη και ποιες γεύσεις πρέπει να είναι εντελώς απαγορευμένες για τους σκύλους. 

Περιέχει το γιαούρτι προβιοτικά; 

Υπάρχουν γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων που έχουν οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.  

Όλα τα γιαούρτια παρασκευάζονται με την εισαγωγή ζωντανών καλλιεργειών φιλικών βακτηρίων σε απλό γάλα (συνήθως παστεριωμένο). Ορισμένα γιαούρτια παστεριώνονται (υφίστανται θερμική επεξεργασία) ξανά στη συνέχεια, γεγονός που μπορεί να τα κάνει πιο σταθερά και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά θα σκοτώσει τα προβιοτικά βακτήρια. Ο καλύτερος τρόπος για να το ελέγξετε είναι να κοιτάξετε την ετικέτα για να δείτε αν περιέχουν προβιοτικά ή ζωντανή καλλιέργεια. 

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε απλό και με γεύσεις γιαούρτι; 

Το απλό γιαούρτι είναι πάντα το καλύτερο όταν πρόκειται να το ταΐσετε στο σκύλο σας. Οι άλλες επιλογές μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη ή άλλα συστατικά που δεν είναι ιδανικά για το πεπτικό σύστημα του κουταβιού σας. Το γιαούρτι δεν πρέπει να περιέχει αρώματα και γλυκαντικά, οπότε είναι καλύτερο να ελέγχετε την ετικέτα με τα συστατικά για πρόσθετα συστατικά. 

Το γιαούρτι με σοκολάτα δεν πρέπει ποτέ να προσφέρεται στο σκύλο σας. Μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη και βρίσκεται στη σοκολάτα (και η καφεΐνη) είναι τοξική για τους σκύλους. Τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταβολίσουν σωστά τη θεοβρωμίνη, γεγονός που τα καθιστά ευαίσθητα στις επιδράσεις που τείνει να δημιουργεί αυτή η ένωση. Τα σημάδια της τοξικότητας της σοκολάτας στους σκύλους περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, αυξημένη δίψα, ανησυχία, υπερβολική ούρηση και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Παρόλο που η ποσότητα θεοβρωμίνης στο γιαούρτι σοκολάτας είναι γενικά χαμηλή, δεν αξίζει τον κόπο να πάρετε το ρίσκο και θα πρέπει να αποφύγετε να το μοιράζεστε με το κουτάβι σας εντελώς. 

Πόσο συχνά πρέπει να τρώνε οι σκύλοι γιαούρτι ; 

Το γιαούρτι δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί τακτικό ή μεγάλο μέρος της διατροφής του σκύλου σας. Δεν περιέχει κάτι που χρειάζεται ο σκύλος σας για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή και το οποίο δεν μπορεί να πάρει από τα κανονικά του γεύματα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει τα προβιοτικά που χρειάζεται για καλή υγεία και είναι κατάλληλα ως τακτικό συμπλήρωμα, εάν απαιτείται. Το να ταΐζετε το σκύλο σας με πολύ γιαούρτι μπορεί να επηρεάσει την όρεξή του όταν έρθει η ώρα να φάει ένα πραγματικό γεύμα που παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Το γιαούρτι, για την ακρίβεια- θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως περιστασιακό σνακ ή συμπλήρωμα. Μπορείτε να δίνετε στο κουτάβι σας μια κουταλιά μία ή δύο φορές την εβδομάδα, αλλά η υπόλοιπη διατροφή του θα πρέπει να αποτελείται από υψηλής ποιότητας ισορροπημένη τροφή για σκύλους και σνακ που είναι πιο κατάλληλα. 

Αποφεύγετε πάντα το γιαούρτι που παρασκευάζεται με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες 

Όλα τα γιαούρτια που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά θα πρέπει να αποφεύγονται όταν ταΐζετε το σκύλο με αυτή την τροφή. Ενώ ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους, όλα μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Η ξυλιτόλη, ένα δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό που προστίθεται σε προϊόντα με χαμηλές θερμίδες και χωρίς ζάχαρη (συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού), είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους σκύλους να το καταναλώσουν. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιληπτικές κρίσεις, ηπατική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατο.  Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από τα προϊόντα “χωρίς ζάχαρη” και αυτά που περιλαμβάνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όταν επιλέγετε τροφές για να μοιραστείτε με τον σκύλο σας. 

Ενημερωθείτε για τις πιθανές παρενέργειες 

Πολλοί σκύλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δυσκολεύονται να χωνέψουν τα γαλακτοκομικά, οπότε η κατανάλωση γιαουρτιού, ακόμη και όταν υπάρχουν προβιοτικά, μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρά κόπρανα, αέρια, εμετό και κοιλιακό πόνο. Ορισμένοι σκύλοι είναι πιο ανεκτικοί στο γιαούρτι απ’ ό,τι στο γάλα (καθώς περιέχει λιγότερη λακτόζη), οπότε ο δικός σας μπορεί να είναι εντάξει με μερικές μπουκιές γιαούρτι ως περιστασιακό σνακ. Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει σημάδια δυσανεξίας στη λακτόζη, καλό είναι να αποφύγετε να συνεχίσετε να του δίνετε γιαούρτι ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι για να παρέχετε στο σκυλάκι σας προβιοτικά 

Ενώ οι σκύλοι μπορούν να λαμβάνουν ανθρώπινα προβιοτικά, όπως αυτά που περιέχονται στο γιαούρτι, μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμα όσο τα συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για σκύλους, ειδικά στις ποσότητες γιαουρτιού που είναι κατάλληλες για να ταΐσετε το σκύλο σας.  Εάν αισθάνεστε ότι το κουτάβι σας μπορεί να ωφεληθεί από ένα προβιοτικό συμπλήρωμα, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές. Ορισμένες εμπορικές μάρκες τροφών για σκύλους προσθέτουν προβιοτικά στις φόρμουλες τους που βοηθούν να διασφαλιστεί ότι ένας αποτελεσματικός αριθμός καλών βακτηρίων ευδοκιμεί στο έντερο και το πεπτικό σύστημα. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν: 

    Προβιοτικές λιχουδιές – Οι προβιοτικές λιχουδιές που παρασκευάζονται στο εμπόριο είναι συνήθως μαλακά μασήματα που μπορούν να απολαύσουν οι σκύλοι ως συμπληρώματα. 

    Προβιοτικά χάπια – Τα προβιοτικά για σκύλους που κυκλοφορούν σε μορφή κάψουλας μπορούν να χορηγηθούν στο σκύλο σας ως συμπλήρωμα. Απλά κρύψτε το χάπι σε μια μικρή μερίδα φυστικοβούτυρο ξυλιτόλης ή σε μια “τσέπη χαπιών” και το κουτάβι σας είναι σίγουρο ότι θα το φάει αμέσως. 

    Προβιοτική σκόνη – Μπορείτε να ρίξετε προβιοτική σκόνη σκύλου στο φαγητό του σκύλου σας ως συμπλήρωμα, πολλά είναι πολύ εύγευστα, αλλά ορισμένα σκυλιά μπορεί να χρειαστεί να τα κρύψετε σε υγρή τροφή. 

Μια γρήγορη ανακεφαλαίωση 

Οι σκύλοι μπορούν να τρώνε γιαούρτι ως περιστασιακό σνακ ή λιχουδιά, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί μεγάλο μέρος της διατροφής τους. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το γιαούρτι που περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά, ειδικά ξυλιτόλη. Είναι επίσης καλή ιδέα να παρακολουθείτε το σκύλο σας για σημάδια δυσανεξίας στη λακτόζη αφού τον ταΐσετε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι. Υπάρχουν πολλά ειδικά προϊόντα για σκύλους στην αγορά που μπορούν να παρέχουν στο κουτάβι σας προβιοτικά, αν τα χρειάζεστε. Ο κτηνίατρός σας είναι η καλύτερη πηγή συμβουλών και βοήθειας όταν επιλέγετε την καλύτερη επιλογή για το σκύλο σας.