Blog

Μπορούν τα σκυλιά να είναι αλλεργικά στη γλουτένη; Συμπτώματα & διάγνωση 

Ο όρος “γλουτένη” αναφέρεται σε πρωτεΐνες που υπάρχουν σε διάφορους σπόρους και σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το αλεύρι, το κουσκούς. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για τη μαστιχωτή και αφράτη υφή ορισμένων ψωμιών και προϊόντων δημητριακών. Στα προϊόντα τροφής για σκύλους, η γλουτένη βοηθά στη διατήρηση του σχήματος των κροκέτων, των υγρών τροφών και των λιχουδιών, ενώ συμβάλλει επίσης στην εξαιρετική γεύση. 

Για την πλειονότητα των σκύλων, η γλουτένη δεν αποτελεί απειλή. Ωστόσο, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές και διαρκείς για τους λίγους που πάσχουν από αλλεργία ή δυσανεξία στη γλουτένη. Για να διασφαλίσετε ότι ο γούνινος φίλος σας θα παραμείνει υγιής και ευτυχισμένος, καλό είναι να γνωρίζετε τα πιθανά σημάδια τροφικών αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργίας στη γλουτένη. 

Παρακάτω, παρέχουμε μια επισκόπηση αυτής της πάθησης και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την εντοπίσετε και να τη διαχειριστείτε. 

Τι είναι η αλλεργία στη γλουτένη; 

Η γλουτένη βρίσκεται σε διάφορα είδη διατροφής για ανθρώπους και σκύλους. Αν και είναι ασυνήθιστο για τους σκύλους να έχουν αλλεργία στη γλουτένη, δεν είναι αδύνατο. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα μπορεί να είναι είτε αλλεργία, όταν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιείται ως αντίδραση στο συστατικό, είτε δυσανεξία στα τρόφιμα. Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει πολύ παρόμοια συμπτώματα με μια αλλεργία, αλλά η αντίδραση δεν περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Σημάδια αλλεργίας στη γλουτένη 

Ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να είναι αλλεργικός στη γλουτένη; Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα σημάδια μιας τροφικής αλλεργίας έχουν πολλές άλλες πολύ πιο πιθανές αιτίες που δεν έχουν καμία σχέση με την τροφή. Θα συνιστούσαμε πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν υποθέσετε ότι υπάρχει αλλεργία στη γλουτένη και κάνετε αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας. Ωστόσο, τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν: 

  1. Σημάδια στο δέρμα

Οι τροφικές αλλεργίες συνήθως προκαλούν δερματικά σημάδια όπως: 

  •     Κνησμός 
  •     Εξανθήματα 
  •     Μάσημα των ποδιών 
  •     Κόκκινο, φλεγμονώδες δέρμα 
  •     Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του δέρματος και των αυτιών 

Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από άλλες δερματικές παθήσεις, όπως παράσιτα και περιβαλλοντικές αλλεργίες σε πράγματα όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ή η γύρη. 

  1. Γαστρεντερικά σημάδια

Τα κοιλιακά προβλήματα από τα οποία μπορεί να υποφέρουν οι σκύλοι λόγω ανεπιθύμητης αντίδρασης στη γλουτένη περιλαμβάνουν 

  •     Υπερβολικά αέρια 
  •     διάρροια 
  •     Εμετός 
  •     Πόνος στην κοιλιά 
  •     Βλέννα στα κόπρανα 
  •     Απώλεια βάρους 
  1. Εντεροπάθεια με ευαισθησία στη γλουτένη

Η ευαίσθητη στη γλουτένη εντεροπάθεια είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται στο λεπτό έντερο και έχει περιγραφεί μόνο σε μία γραμμή αναπαραγωγής ιρλανδικών σέττερ. 

  1. Παροξυσμική δυσκινησία

Η παροξυσμική δυσκινησία προκαλεί ακούσιες κινήσεις και τρέμουλο κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Οι σκύλοι παραμένουν σε πλήρη εγρήγορση κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Έχει αποδειχθεί ότι τα μπορντερ τεριέ με αυτή την πάθηση πάσχουν από υπερευαισθησία στη γλουτένη, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί καλά σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. 

Πώς να αναγνωρίζετε τις ευαισθησίες των σκύλων στη γλουτένη 

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα σημάδια που συζητήσαμε, όπως απροσδόκητη απώλεια βάρους, διάρροια ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή που φαίνεται ασυνήθιστη, είναι καλύτερο να ενημερώσετε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε διάφορες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που παρουσιάζουν παρόμοια σημάδια. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας προτού προβείτε σε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή. 

Εάν ο κτηνίατρός σας υποψιάζεται τροφική αλλεργία, μπορεί να σας προτείνει δίαιτα απομάκρυνσης. Αν και μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, εξακολουθεί να είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τον εντοπισμό των συστατικών που προκαλούν τη δυσφορία του τριχωτού σας φίλου.  Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής δίαιτας αποβολής, ο σκύλος θα τρέφεται με μια ειδική δίαιτα όπως σας συμβουλεύει ο κτηνίατρός σας για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Αυτή θα περιέχει είτε μια νέα πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων στην οποία ο σκύλος σας δεν έχει εκτεθεί στο παρελθόν, είτε μια συνταγογραφούμενη υδρολυμένη δίαιτα. Μια υδρολυμένη δίαιτα είναι μια δίαιτα όπου οι πρωτεΐνες έχουν διασπαστεί ώστε να είναι τόσο μικρές ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδρά σε αυτές. 

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις διαγνωστεί μια αλλεργία ή ευαισθησία στη γλουτένη, η κατάσταση αυτή μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την προσαρμογή της διατροφής του σκύλου σας. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και υπομονή για τη διάγνωση του προβλήματος, η λήψη προληπτικών μέτρων για την υγεία του πιστού σας συντρόφου μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Τι ταΐζετε έναν σκύλο που είναι αλλεργικός στη γλουτένη; 

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν πολλές εμπορικές επιλογές χωρίς γλουτένη για σκύλους; Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε ποια είναι η σωστή επιλογή διατροφής για το κατοικίδιό σας. Ορισμένες διατίθενται από καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων, ενώ υπάρχουν και συνταγογραφούμενες επιλογές. 

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να φτιάχνουν στο σπίτι την τροφή του σκύλου τους, ώστε να μπορούν να έχουν τον έλεγχο των συστατικών. Είναι προτιμότερο να ζητάτε τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου-διατροφολόγου κατά τη διαμόρφωση ενός προγράμματος γευμάτων για μια μακροχρόνια σπιτική δίαιτα. Έτσι διασφαλίζεται ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη συνταγή που περιέχει τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών για βέλτιστη υγεία. 

Μόλις ο σκύλος σας είναι σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη , θα πρέπει επίσης να ελέγξετε προσεκτικά τυχόν λιχουδιές ή επιπλέον τροφές που προσφέρετε στο σκύλο σας. 

Σε ποιες τροφές είναι πιο συχνά αλλεργικοί οι σκύλοι; 

Γαλακτοκομικά 

Δυστυχώς, ορισμένα σκυλιά δυσκολεύονται με τα γαλακτοκομικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε αλλεργία, με κοινά συμπτώματα στο δέρμα και στο πεπτικό σύστημα, είτε τα σκυλιά μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Οι σκύλοι με δυσανεξία στη λακτόζη δεν διαθέτουν το ένζυμο λακτάση για τη διάσπαση του σακχάρου λακτόζη του γάλακτος. Ως εκ τούτου, αυτοί οι σκύλοι δυσκολεύονται να χωνέψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορεί να παρουσιάσουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό και κοιλιακή δυσφορία. 

Βόειο κρέας 

Οι ζωικές πρωτεΐνες είναι η πιο κοινή αιτία τροφικών αλλεργιών στους σκύλους. Για να αναπτυχθεί αλλεργία, ο σκύλος πρέπει να έχει εκτεθεί στο τροφικό αλλεργιογόνο. Το βοδινό κρέας είναι συχνό συστατικό σε πολλές τροφές για κατοικίδια ζώα, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην ιδιότητά του ως ένα από τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα. 

Κοτόπουλο 

Το κοτόπουλο είναι επίσης ένα από τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα για τους σκύλους. Και πάλι είναι ένα κοινό συστατικό σε τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια ζώα. 

Συμπέρασμα 

Η γνήσια αλλεργία και δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι συχνή στους σκύλους και έτσι οποιαδήποτε σημάδια θα πρέπει να προκαλέσουν μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Εάν διαγνωστεί ευαισθησία στη γλουτένη πώς φροντίζετε το σκύλο σας; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές τροφές για κατοικίδια ζώα που ανταποκρίνονται σε αυτή την κατάσταση και ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο σκεύασμα για τις ανάγκες του σκύλου σας. Αυτές οι τροφές συχνά χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστατικά όπως πατάτες και άλλα αμυλούχα λαχανικά αντί για δημητριακά. Απλά θυμηθείτε να ελέγχετε όλες τις ετικέτες και να βεβαιώνεστε ότι όλες οι τροφές και οι λιχουδιές που δίνετε στο σκύλο σας είναι κατάλληλες για αλλεργίες.