Blog

Γιατί τα σκυλιά μισούν τα μπάνια; 5 πιθανοί λόγοι & χρήσιμες συμβουλές 

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου γνωρίζει ότι η ώρα του μπάνιου δεν είναι η αγαπημένη όλων των σκύλων, αλλά μερικές φορές το να τους κάνετε μπάνιο είναι απαραίτητο. Από το τρέξιμο και το κρύψιμο μέχρι τη γκρίνια και το τρέμουλο, είναι προφανές ότι ορισμένα σκυλιά έχουν φοβία με το μπάνιο- ακόμη και τα σκυλιά που αγαπούν το νερό μπορεί να το μισούν. Γιατί, λοιπόν, τα σκυλιά μισούν τόσο πολύ τα μπάνια; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, οπότε διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη διαδικασία να κυλήσει ομαλά και να μην έχει άγχος και για τους δυο σας, μαζί με τους πέντε πιθανούς λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας μισεί το μπάνιο εξ αρχής. 

Οι 5 πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι μισούν τα μπάνια 

  1. Φέρνει μια τρομακτική ανάμνηση

Για μερικούς σκύλους, μια αρνητική εμπειρία δεν ξεχνιέται εύκολα και αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα ή ηλικιωμένα σκυλιά που έχουν υιοθετηθεί πρόσφατα. Ο φόβος και το άγχος θα μπορούσαν να έρθουν ορμητικά αν ο σκύλος σας είχε μια τραυματική εμπειρία με τα μπάνια, όπως το νερό να είναι πολύ ζεστό, να γλιστράει στη μπανιέρα ή ένας σκληρός προηγούμενος ιδιοκτήτης που ανάγκαζε τα λουτρά. Αρκεί μία μόνο κακή εμπειρία για να δημιουργηθεί πρόβλημα. Ακόμα και μια κακή εμπειρία από έναν επαγγελματία groomer μπορεί να προκαλέσει φόβο και άγχος, όπως ένα κακό κλάδεμα νυχιών.  

  1. Μισούν το θόρυβο

Όπως αναφέρθηκε, οι περισσότεροι σκύλοι φοβούνται τον ήχο του τρεχούμενου νερού από μια βρύση ή μια ντουζιέρα. Τα σκυλιά έχουν ευαίσθητη ακοή και ο ήχος ή το τρεχούμενο νερό δίπλα από τα αυτιά τους μπορεί να είναι τραυματικό, ειδικά αν ο σκύλος σας δεν πλένεται συχνά. Τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται μπάνιο μόνο μία φορά το μήνα περίπου, εκτός αν λερωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν την ευκαιρία να απευαισθητοποιηθούν σε τέτοιους ήχους. 

  1. Δεν έχουν κανέναν έλεγχο

 Τα σκυλιά θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο και αντιπαθούν πολύ να βρίσκονται στο έλεος κάποιου άλλου, κάτι που σημαίνει και η ώρα του μπάνιου. Ακόμη και οι επαγγελματίες groomer συγκρατούν τα σκυλιά κατά τη διάρκεια του μπάνιου για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των σκύλων. Εσείς έχετε τον έλεγχο κατά τη διάρκεια του μπάνιου, κάτι που ο σκύλος σας πιθανότατα δεν θα γουστάρει. Αυτή η έλλειψη ελέγχου μπορεί να τρομάξει τα σκυλιά και να προκαλέσει φόβο κατά τη διάρκεια του μπάνιου. 

 4. Είναι άγνωστο έδαφος

 Εάν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει ποτέ μπάνιο, η εμπειρία μπορεί να είναι τρομακτική επειδή είναι άγνωστο έδαφος. Η κατάσταση μπορεί να φανεί μη ασφαλής στο σκύλο σας, οδηγώντας σε άγχος. Είναι ζωτικής σημασίας να εγκλιματίσετε το σκύλο σας στο μπάνιο και την μπανιέρα πριν επιχειρήσετε να κάνετε μπάνιο αν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει ποτέ μπάνιο. Ο στόχος εδώ είναι να κάνετε τον σκύλο σας να συνειδητοποιήσει ότι η ώρα του μπάνιου είναι ασφαλής και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

  1. Κάνετε την ώρα του μπάνιου αγχωτική

Να θυμάστε ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά σας και αν κάνετε την ώρα του μπάνιου αγχωτική, ο σκύλος σας θα συνδέσει την ώρα του μπάνιου ως αγχωτικό γεγονός- είναι τόσο απλό. Πρέπει να αποφεύγετε τον σκληρό χειρισμό, το να πιέζετε, να φωνάζετε ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική πράξη, καθώς αυτό δεν είναι καλό για το σκυλάκι σας. Μιλήστε με καταπραϋντική φωνή, μην το πιέζετε και χρησιμοποιήστε αργές κινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αν είστε αγχωμένοι εκείνη τη στιγμή, αποφύγετε το μπάνιο του σκύλου σας μέχρι να είστε πιο χαλαροί. 

Οι 5 συμβουλές για το μπάνιο ενός σκύλου 

Πριν ξεκινήσετε 

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να στρεσάρετε το σκύλο σας πριν από το μπάνιο, κάτι που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ο στόχος σας είναι να μάθετε στο σκύλο σας ότι το μπάνιο δεν είναι και τόσο φρικτό. Με άλλα λόγια, θέλετε να κάνετε την όλη εμπειρία θετική. 

Ακόμα και ένας σκύλος που αγαπάει το νερό, όπως το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, μπορεί να σηκώσει τη μύτη του στο μπάνιο, αφήνοντάς σας να υποθέσετε ότι δεν είναι το νερό που φοβάται ο σκύλος σας, αυτό καθεαυτό. Όταν τα σκυλιά που αγαπούν το νερό πάνε για μπάνιο, έχουν τον έλεγχο, ενώ όταν τα κάνει μπάνιο ένας άνθρωπος, δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, με αποτέλεσμα να φοβούνται και να αγχώνονται. 

Κάθε σκύλος θα έχει τη δική του αντίδραση στο μπάνιο, και κάποιοι μπορεί να έχουν περισσότερο φόβο από άλλους. Στο χέρι σας θα είναι να προσδιορίσετε το επίπεδο φόβου του σκύλου σας και να ενεργήσετε ανάλογα. Παρ’ όλα αυτά, ακολουθούν μερικές υποδείξεις πριν ξεκινήσετε το μπάνιο. 

  1. Παρέχετε λιχουδιές

Τα περισσότερα σκυλιά αγαπούν το φυστικοβούτυρο (βεβαιωθείτε ότι το φυστικοβούτυρο δεν περιέχει ξυλιτόλη, η οποία είναι τοξική για τα σκυλιά) και το φυστικοβούτυρο μπορεί να φανεί χρήσιμο κατά τη διάρκεια του μπάνιου του σκύλου σας. Αλείψτε με φυστικοβούτυρο τον τοίχο, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να εστιάσει σε αυτό και όχι στο μπάνιο. 

Μπορείτε επίσης να παρέχετε λιχουδιές όταν οδηγείτε το σκύλο σας στο μπάνιο. Αυτό το βήμα είναι μια διαδικασία και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά κάντε υπομονή. Ποτέ δεν θέλετε να πιέσετε το σκύλο σας, καθώς αυτό μπορεί να τον τραυματίσει και θα παράγει πάντα μια αρνητική εμπειρία για το σκυλάκι σας. Ξεκινήστε αργά και δώστε λιχουδιές όταν ο σκύλος σας μπαίνει στο μπάνιο και πλησιάζει τη μπανιέρα ή το ντους. Ο στόχος είναι να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για όλα όσα συνεπάγεται το μπάνιο, συμπεριλαμβανομένης της μπανιέρας και του χώρου στον οποίο βρίσκεται. 

Μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε το σκύλο σας σε μια στεγνή μπανιέρα και να τον επιβραβεύσετε μετά. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε σιγά-σιγά στο νερό, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ τις λιχουδιές και τον έπαινο. 

  1.  Αποφύγετε τη βρύση και την κεφαλή του ντους

Ορισμένα σκυλιά αντιπαθούν τον ήχο του τρεχούμενου νερού που προέρχεται από τη βρύση ή την κεφαλή του ντους. Πριν πάρετε το σκύλο σας στο μπάνιο, γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό.  

  1. Κάντε το οικογενειακή υπόθεση

Αν ο σκύλος σας φαίνεται να αισθάνεται πιο άνετα με την παρουσία όλης της οικογένειας για το φοβερό μπάνιο, με κάθε τρόπο, συγκεντρώστε τα στρατεύματα για υποστήριξη. Μπορεί να εκπλαγείτε από την ηρεμιστική επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στο σκυλάκι σας. 

  1. Μείνετε ήρεμοι

Αν αγχωθείτε, ο σκύλος σας θα το αισθανθεί, γεγονός που θα τον κάνει επίσης να αγχωθεί πριν καν ξεκινήσετε. Χρησιμοποιήστε ήπιους, καταπραϋντικούς τόνους και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις. Να θυμάστε ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς άγχος για την εργασία που έχετε αναλάβει. 

  1. Τοποθετήστε ένα ειδικό χαλάκι στη μπανιέρα

Μερικά σκυλιά μπορεί να έχουν άσχημη εμπειρία από το να γλιστρήσουν στη μπανιέρα κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Στα σκυλιά αρέσει να έχουν τον έλεγχο και ο φόβος θα τους πιάσει αν γλιστρήσουν. Η τοποθέτηση ενός ειδικού χαλιού θα αποτρέψει τον σκύλο σας από το να γλιστρήσει και θα προσφέρει μια πιο θετική εμπειρία. 

  1. Σκεφτείτε το σαμπουάν

Εάν ο σκύλος σας έχει βιώσει μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα προϊόν που χρησιμοποιήθηκε στο δέρμα ή το τρίχωμά του στο παρελθόν, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ενθουσιαστεί και πολύ με το να μπει ξανά στο μπάνιο. Πρέπει να διαβάζετε τα συστατικά των προϊόντων για κατοικίδια ζώα για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι φιλικά προς το σκύλο. 

Συμπέρασμα 

Τα περισσότερα σκυλιά μισούν τα μπάνια, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ένα από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος είναι να κάνετε την εμπειρία θετική για το σκύλο σας, ώστε να αποφύγετε το άγχος. Η εφαρμογή των παραπάνω βημάτων πριν ξεκινήσετε μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το φόβο και το άγχος, δημιουργώντας ένα πιο θετικό αποτέλεσμα. Να θυμάστε ότι η ώρα του μπάνιου δεν χρειάζεται πάντα να είναι ένα φοβερό γεγονός- χρειάζεται απλώς υπομονή, επανάληψη, ανταμοιβές και έπαινος για να προσαρμοστεί ο σκύλος σας. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά μην το βάζετε κάτω!