Blog

Τι ονειρεύονται τα σκυλιά; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις για τον ύπνο των σκύλων

Αν έχετε δει ποτέ το κουτάβι σας να συσπάται, να κλαψουρίζει ή να τρέχει στον ύπνο του, ίσως αναρωτηθήκατε αν πονάει ή αν απλώς βλέπει όνειρο. Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε αν τα σκυλιά ονειρεύονται καθόλου.

Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι σκύλοι όντως ονειρεύονται! Το τι ονειρεύονται, ωστόσο, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Έχουμε όμως κάποιες γενικές ιδέες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Τι είναι το όνειρο;

Η εξήγηση της διαδικασίας του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των ονείρων. Τα ζώα και οι άνθρωποι πέφτουν σε μια μειωμένη κατάσταση εκούσιας μυϊκής κίνησης και συνείδησης όταν κοιμούνται. Σε αυτή την κατάσταση συνείδησης, το σώμα μπορεί να επαναφορτιστεί και να αναπτυχθεί και ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί τα γεγονότα της ημέρας. Ωστόσο, η αίσθηση της όσφρησης, της γεύσης και της αφής είναι ανενεργή.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν περιόδους ύπνου REM. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι μύες είναι πιο χαλαροί, η κίνηση των ματιών αυξάνεται και ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός. Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο ο σκύλος σας μπορεί να αναπνέει βαριά, να κλαψουρίζει και να τρέχει στον ύπνο του.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι εφόσον οι σκύλοι βιώνουν τα ίδια στάδια ύπνου με τους ανθρώπους, βλέπουν και αυτοί όνειρα. Ωστόσο, η διάρκεια και η συχνότητα των ονείρων τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, ακόμη και τη φυλή.

Τι ονειρεύονται οι σκύλοι;

Δεδομένου ότι τα σκυλιά μας δεν μπορούν να μοιραστούν τα όνειρά τους μαζί μας, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες για τα όνειρά τους. Σύμφωνα με την Dr. Deirdre Barrett, μια ειδική του Χάρβαρντ, τα σκυλιά είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να ονειρεύονται τους ιδιοκτήτες τους. Μπορεί να ονειρεύονται στιγμές που ήσασταν ευχαριστημένοι μαζί τους ή μπορεί να σας έχουν ταράξει. Η κίνηση των ποδιών τους που τρέχουν ενώ κοιμούνται μπορεί να υποδηλώνει ότι ονειρεύονται να τρέχουν ή να κυνηγούν λαγούς.

Μπορεί συχνά να παρατηρείτε ότι τα πόδια του σκύλου σας κινούνται, γεγονός που υποδηλώνει ότι ονειρεύονται να τρέχουν ή να κυνηγούν κουνέλια. Αν και μπορούμε μόνο να μαντέψουμε τα όνειρα των κατοικίδιων ζώων σας, ορισμένοι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι ονειρεύονται ανθρώπινα πράγματα, ενώ τα σκυλιά ονειρεύονται σκυλίσια πράγματα. Πιστεύουν ότι αυτά που ονειρεύεται ένας σκύλος καθορίζονται κατά προτίμηση από τις καθημερινές του δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις. Για παράδειγμα, ένας σκύλος εργασίας μπορεί να βλέπει όνειρα για βοσκή βοοειδών και ένας σκύλος φύλακας μπορεί να βλέπει όνειρα για κυνήγι ενός εισβολέα.


Έχουν οι σκύλοι εφιάλτες;

Σύμφωνα με τον Carlo Siracusa, ή Penn Vet, οι σκύλοι μπορούν να βλέπουν εφιάλτες και υπάρχουν σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο σκύλος σας βλέπει κακό όνειρο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Γαβγίσματα ή γρυλίσματα
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Ένταση στο σαγόνι
  • Γκρίνια
  • Ιδρωμένες πατούσες

Δεδομένου ότι ένας εφιάλτης μπορεί να προκαλέσει φόβο σε έναν σκύλο, δεν συνιστάται να προσπαθείτε να τον ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια ενός κακού ονείρου. Ο σκύλος μπορεί να αποπροσανατολιστεί και να επιδείξει επιθετική συμπεριφορά.

Αν και οι εφιάλτες του σκύλου δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας στις περισσότερες περιπτώσεις, αν είναι συχνοί ή σοβαροί, μπορεί να θέλετε να το αναφέρετε στον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν σωματικά ή ψυχικά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν τους εφιάλτες του.

Διασκεδαστικά στοιχεία για τα όνειρα των σκύλων!

  • Η διάρκεια των ονείρων για τους μεγάλους σκύλους τείνει να είναι μεγαλύτερη από ό,τι για τους μικρότερους σκύλους.
  • Τα μεγάλα σκυλιά δεν ονειρεύονται τόσο συχνά όσο τα μικρότερα σκυλιά.
  • Ο χρόνος που περνούν οι σκύλοι στον ύπνο REM είναι ο μισός από τον χρόνο που περνούν οι άνθρωποι.
  • Είναι πιθανό τα κουτάβια να βλέπουν περισσότερα όνειρα από τα ενήλικα σκυλιά επειδή επεξεργάζονται νέες πληροφορίες.

Συμπέρασμα

Ενώ γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι σκύλοι ονειρεύονται, μπορούμε μόνο να μαντέψουμε τι αφορούν τα όνειρά τους. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι κινήσεις του σώματος και οι ήχοι που κάνει ένας σκύλος όταν κοιμάται μας δίνουν πληροφορίες για το τι αφορούν αυτά τα όνειρα. Τα πόδια που τρέχουν μας λένε ότι μπορεί να κυνηγούν πουλιά ή σκίουρους και τα κλαψουρίσματα μπορεί να είναι σημάδι εφιάλτη. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι οι σκύλοι ονειρεύονται όπως οι άνθρωποι, αλλά αυτό που συμβαίνει ενώ κοιμούνται παραμένει στα όνειρά τους.