Blog

Οδηγός αγοράς: Οι καλύτερες βούρτσες για σκύλους με διπλό τρίχωμα

Όταν πρόκειται για βούρτσες για σκύλους, δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους. Κάθε σκύλος έχει ένα μοναδικό τρίχωμα, ακόμη και σύμφωνα με τα πρότυπα των φυλών. Ειδικά τα σκυλιά με διπλό τρίχωμα μπορεί να είναι μια πρόκληση, επειδή το τρίχωμά τους είναι τόσο παχύ. Χρειάζεστε όχι μόνο μία, αλλά πολλές βούρτσες για να κάνετε καλά τη δουλειά σας. Επιπλέον, μειώνει τις τρίχες στο σπίτι, αν το κάνετε σωστά.

Δεν χρειάζεστε πολλές βούρτσες για το σκύλο σας, αλλά υπάρχουν μερικές που θα θέλετε να έχετε πρόχειρες για διαφορετικούς λόγους, ώστε ο σκύλος σας να έχει το καλύτερο τρίχωμα όλο το χρόνο.

Τι είναι το διπλό τρίχωμα ενός σκύλου;

Οι σκύλοι με διπλό τρίχωμα έχουν δύο στρώματα: ένα πυκνό, μαλλιαρό υπόστρωμα και ένα μακρύτερο προστατευτικό τρίχωμα. Το διπλό τρίχωμα παρέχει επιπλέον προστασία από τα σκληρά στοιχεία της φύσης. Το επάνω στρώμα διώχνει τη βρωμιά και την υγρασία, ενώ το κάτω στρώμα προσθέτει μόνωση από τον ζεστό και τον κρύο καιρό.

Μια ματιά στο τρίχωμα ενός σκύλου αρκεί για να καταλάβετε αν ένας σκύλος έχει διπλό τρίχωμα.

Συνήθως, οι ράτσες εργασίας και οι αθλητικές ράτσες έχουν διπλό τρίχωμα (αλλά δεν έχουν όλες). Η ανθρωπότητα εκτρέφει αυτά τα σκυλιά για να εκτελούν βαριά καθήκοντα, οπότε το διπλό τρίχωμά τους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους.

Ένα καλό παράδειγμα είναι το Χάσκι. Τα Χάσκι είναι γνωστά ως σκυλιά έλκηθρου. Το παχύ διπλό τους τρίχωμα τα προστατεύει από τον ψυχρό άνεμο και το χιόνι, ενώ παράλληλα απωθεί την υπερβολική υγρασία.

Άλλες φυλές με διπλό τρίχωμα είναι οι εξής:

Γερμανικοί Ποιμενικοί
Akitas
Μαλαμούτες της Αλάσκας
Ορεινά σκυλιά της Βέρνης
Chow Chow
Γιγαντιαία Σνάουζερ
Σίμπα Ίνου
Αυστραλιανοί Ποιμενικοί
Γκόλντεν Ριτρίβερ
Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
Newfoundlands
Σκύλοι Αγίου Βερνάρδου
Old English Sheepdogs
Γερμανικά Σπιτς

Η μόνη εξαίρεση είναι το κανίς. Τα κανίς δεν έχουν διπλό τρίχωμα και, αντίθετα, έχουν πυκνή, σγουρή γούνα που προστατεύει το σώμα τους από τα στοιχεία της φύσης.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο χνουδωτό είναι το εξωτερικό τρίχωμα, τόσο πιο πυκνό είναι το υπόστρωμα. Τα Ακίτα έχουν χνουδωτό τρίχωμα, οπότε το υπόστρωμα είναι αρκετά πυκνό. Από την άλλη πλευρά, το τρίχωμα των Γερμανικών Ποιμενικών είναι επίπεδο, οπότε το υπόστρωμα είναι λιγότερο πυκνό.

Τι είδους βούρτσες χρειάζομαι;

Το πυκνό διπλό τρίχωμα απαιτεί συνήθως περισσότερη περιποίηση, καθώς υπάρχει περισσότερη γούνα. Εάν δεν βουρτσίζετε τουλάχιστον το διπλό τρίχωμα του σκύλου σας, οι τρίχες του κάτω στρώματος κολλάνε στις τρίχες του επάνω στρώματος και προκαλούν μπερδέματα. Αυτό σημαίνει απλώς περισσότερη δουλειά για εσάς και είναι επώδυνο για τον σκύλο σας, οπότε κάντε το βούρτσισμα του σκύλου σας μέρος μιας εβδομαδιαίας ρουτίνας.

Αλλά δεν θέλετε μια οποιαδήποτε βούρτσα- χρειάζεστε μια βούρτσα που σκάβει βαθιά στο τρίχωμα του σκύλου σας και αφαιρεί τις χαλαρές τούφες στο κάτω στρώμα που δεν μπορεί να φτάσει μια κανονική βούρτσα.

Ακολουθούν μερικές βούρτσες που θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμες:

Βούρτσα για το τρίχωμα: Αφαιρεί τις μακρύτερες, παχύτερες τούφες της γούνας γύρω από τον πισινό του σκύλου σας.
Συρμάτινη βούρτσα ή χτένα: Αφαιρεί τις νεκρές τρίχες από το πάνω τρίχωμα.
Χτένα με φαρδιά δόντια: Διαπερνά τις τρίχες και τα μπερδέματα.

Βούρτσα με τρίχες: Βελτιώνει τη λάμψη.

Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τις τρίχες μέχρι να μπορέσετε να πάτε το σκύλο σας σε επαγγελματία groomer.

Τα μυστικά για την περιποίηση ενός σκύλου με διπλό τρίχωμα

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι ράτσες σκύλων απαιτούν διαφορετικές ανάγκες για τους διάφορους τύπους τριχώματος, και οι σκύλοι με διπλό τρίχωμα δεν διαφέρουν.

Σαμπουάν και περιποίηση

Το βούρτσισμα του τριχώματος ενός σκύλου είναι πολύ πιο εύκολο όταν είναι καθαρό και περιποιημένο, οπότε ξεκινήστε πρώτα με ένα μπάνιο. Για να πλύνετε το σκύλο σας, χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό σαμπουάν και μαλακτικό για να προετοιμάσετε το τρίχωμα για την αποτρίχωση. Ολοκληρώστε με ένα σπρέι περιποίησης για να χαλαρώσει το υπόστρωμα για άλλη μια φορά. Στη συνέχεια, ξεκινήστε το βούρτσισμα.

Βούρτσισμα

Η τεχνική είναι το παν όταν βουρτσίζετε έναν σκύλο με διπλό τρίχωμα. Χωρίς την κατάλληλη τεχνική, δεν θα αφαιρέσετε ποτέ και δεν θα γυαλίσετε τόσο πολύ τρίχωμα. Ακόμα και αν δεν έχετε όλα τα κατάλληλα εργαλεία, η χρήση της σωστής τεχνικής βελτιώνει τις πιθανότητες για καλύτερη λάμψη στο τρίχωμα του σκύλου σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίσετε το διπλό τρίχωμα ενός σκύλου είναι να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της γραμμής.

Αν ο σκύλος σας έχει πιο κοντό τρίχωμα, μπορείτε και πάλι να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο. Απλώς ξεκινήστε από την κοιλιά, προχωρήστε προς τα πάνω στην πλάτη, βουρτσίστε τα πίσω πόδια, βουρτσίστε τα μπροστινά πόδια και, στη συνέχεια, βουρτσίστε την ουρά.

Ενδέχεται να βρείτε κάποιες τρίχες στο τρίχωμα του σκύλου σας. Μην επιχειρήσετε να τα βουρτσίσετε με ή βούρτσα με “καρφίτσες” – θα είναι επώδυνο για το σκύλο σας. Αντ’ αυτού, πάρτε μια χτένα με φαρδιά δόντια και ένα σπρέι περιποίησης. Ψεκάστε το στρώμα και μαζέψτε απαλά το εξωτερικό στρώμα του στρώματος. Προχωρήστε προς τα μέσα μέχρι να ξεμπερδέψετε το ματ.

Πόσο συχνά πρέπει να περιποιούμαι το τρίχωμα του σκύλου μου;

Οι ράτσες με διπλό τρίχωμα απαιτούν βαθύ βούρτσισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κομμωτή σας κάθε 6 έως 8 εβδομάδες για επαγγελματική περιποίηση, αν μπορείτε.

Αν δεν μπορείτε, βρείτε ένα ενυδατικό σαμπουάν, μαλακτικό, σπρέι και μια βούρτσα περιποίησης και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε.

Άλλες εργασίες περιποίησης που κάνουν τη διαφορά

Η περιποίηση δεν σταματά στο λούσιμο και το βούρτσισμα. Κερδίστε επιπλέον πόντους με αυτές τις πρόσθετες εργασίες περιποίησης για να κάνετε το κουτάβι σας να λάμψει.

Έλεγχοι σώματος: Ελέγξτε για εξογκώματα, εξογκώματα, ζωύφια και δαγκώματα. Είναι δύσκολο να τα εντοπίσετε σε σκύλους με παχύ τρίχωμα.
Βουρτσίστε τα δόντια: Ελέγξτε τα δόντια και τα ούλα του σκύλου σας για πέτρα ή φλεγμονή. Βουρτσίστε τα δόντια ή προγραμματίστε έναν οδοντιατρικό καθαρισμό με τον κτηνίατρό σας.
Ελέγξτε τα αυτιά: Ελέγξτε για υπολείμματα, κερί και ερεθισμό. Αντιμετωπίστε τα κατά περίπτωση.

Ελέγξτε τα μάτια: Καθαρίστε τυχόν κολλώδεις βρογχίτιδες των ματιών με ζεστό νερό σε βαμβάκι ή καθαρό πανί πλυσίματος.

Γιατί δεν μπορώ να ξυρίσω το διπλό τρίχωμα του σκύλου μου;

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν μερικοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι να ξυρίζουν το διπλό τρίχωμα των σκύλων τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το διπλό τρίχωμα προστατεύει τον σκύλο όχι μόνο από το κρύο αλλά και από τη ζέστη. Είναι φυσική μόνωση και προστασία και δεν πρέπει να αφαιρείται.

Μερικές φορές ένας ιατρικός λόγος, όπως ένας υπέρηχος ή μια χειρουργική επέμβαση, απαιτεί το ξύρισμα ενός σκύλου, και αυτό είναι μια χαρά, αλλά δεν πρέπει ποτέ να γίνεται για λόγους ευκολίας.