Blog

Ζέστη και κούρεμα: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξυρίζετε το σκύλο ή τη γάτα σας το καλοκαίρι;- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει κανένα όφελος από το ξύρισμα του τριχώματος του κατοικίδιου ζώου σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Βοηθάει το ξύρισμα το κατοικίδιο να διατηρείται δροσερό το καλοκαίρι;

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πιστεύουν ότι το ξύρισμα του τριχώματος της γάτας ή του σκύλου τους είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουν τον τριχωτό τους φίλο δροσερό κατά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες. Άλλωστε, οι άνθρωποι προτιμούν να φορούν όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα το καλοκαίρι για να διατηρούνται δροσεροί και δεν θα μπορούσαν ούτε να διανοηθούν να φορέσουν γούνα. Ίσως μάλιστα να κόβετε τα δικά σας μαλλιά κοντά για το καλοκαίρι, ώστε να μειωθεί η εφίδρωση. Δεν είναι λογικό να αφαιρέσετε το “γούνινο παλτό” του σκύλου ή της γάτας σας, ώστε να είναι και αυτά πιο άνετα στη ζέστη;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει κανένα όφελος από το ξύρισμα του τριχώματος του κατοικίδιου ζώου σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το τρίχωμα των γατών και των σκύλων είναι πολύ διαφορετική από τις ανθρώπινες τρίχες και στην πραγματικότητα βοηθά στην προστασία τους από τη ζέστη και τον ήλιο. Με λίγες εξαιρέσεις, οι κτηνίατροι συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να μην ξυρίζουν τη γούνα των τριχωτών φίλων τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το ξύρισμα οποιουδήποτε κατοικίδιου ζώου τα θέτει σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.

Πρέπει να ξυρίζετε ένα σκύλο το καλοκαίρι;

Το τρίχωμα των σκύλων δεν χρειάζεται να ξυρίζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να διατηρείται δροσερό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πιο πιθανό να υπερθερμανθεί αν ξυρίσετε το τρίχωμά του. Το τρίχωμα των σκύλων είναι φυσικοί μονωτές και βοηθούν τον σκύλο σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του με φυσικό τρόπο. Το τρίχωμα του σκύλου σας είναι φυσικά σχεδιασμένο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του τόσο κατά τη διάρκεια του ζεστού όσο και του κρύου καιρού. Η γούνα του κρατάει τη ζεστασιά κοντά στο σώμα του κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού και κλειδώνει τον δροσερό αέρα κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού. Το ξύρισμα του σκύλου σας παρεμβαίνει σε αυτό το φυσικό σύστημα θερμικής ρύθμισης.

Πολλές ράτσες σκύλων έχουν διπλό τρίχωμα που συνδυάζει ένα στρώμα από μακριές, σκληρές τρίχες προστασίας με ένα άλλο πυκνό στρώμα από κοντές χνουδωτές τρίχες. Αυτό το διπλό τρίχωμα είναι αδιάβροχο και προστατεύει το σκύλο σας από τα στοιχεία της φύσης. Λειτουργεί ως μόνωση τόσο από τις ζεστές όσο και από τις κρύες θερμοκρασίες.

Οι βραχύτριχες φυλές σκύλων δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος από το ξύρισμα. Το ξύρισμα οποιουδήποτε κατοικίδιου ζώου τα θέτει σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, το οποίο είναι επώδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Η γούνα του σκύλου σας βοηθά στην προστασία του τόσο από τις ακραίες θερμοκρασίες όσο και από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Πρέπει οι γάτες να ξυρίζονται για να τις βοηθήσουν να παραμείνουν δροσερές;

Οι γάτες δεν χρειάζεται να ξυρίζονται για να διατηρούνται δροσερές το καλοκαίρι. Οι γάτες είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους και δεν έχουν κανένα όφελος από το ξύρισμα το καλοκαίρι. Όπως και οι σκύλοι, έτσι και η γούνα των γατών παρέχει μόνωση από την υπερβολική ζέστη και το κρύο. Οι γάτες έχουν εξελιχθεί ώστε να διατηρούν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματός τους και το τρίχωμά τους αποτελεί σημαντικό μέρος αυτού του φυσικού συστήματος θερμικής ρύθμισης.

Επειδή οι γάτες είναι τόσο μικρές σε σχέση με τη συνολική επιφάνειά τους, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στο να αποβάλλουν την περίσσεια θερμότητα του σώματός τους. Έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους χωρίς να χρειάζεται να ξυρίζονται. Να θυμάστε ότι οι οικόσιτες γάτες έλκουν την καταγωγή τους από αιλουροειδή που ζουν στην έρημο και είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες για να αντιμετωπίζουν τη ζέστη.

Και επειδή οι γάτες είναι τόσο μικρές και ευκίνητες, είναι επίσης σε θέση να μετακινηθούν σε πιο σκιερά ή δροσερά σημεία του σπιτιού σας, αν νιώθουν υπερβολική ζέστη. Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί, μην εκπλαγείτε αν δείτε τη γάτα σας να αράζει σε ένα ηλιόλουστο σημείο μπροστά από ένα παράθυρο!

Όπως οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από ηλιακά εγκαύματα αν είναι ξυρισμένες. Το ηλιακό έγκαυμα είναι εξίσου επώδυνο στα τετράποδα πλάσματα όπως και στους ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Αν αγαπάτε το κατοικίδιό σας, θα αποφύγετε να το εκθέσετε άσκοπα στους κινδύνους του ξυρίσματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παραλείψτε το κούρεμα του λιονταριού αυτό το καλοκαίρι. Η γάτα σας θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένη και πιο άνετη με το φυσικό της τρίχωμα!